Přehled poznatků z tréninkového kempu 2020

Deset z naplánovaných osmnácti tréninků je za námi a já využiju den volna, abych lehce zbilancoval dosavadní průběh kempu. Kdo pravidelně čte moje články, patrně jej žádný z postřehů níže nepřekvapí, ale neuškodí si je shrnout a sepsat na jednom místě.

Je pochopitelné, že tréninky nemohu sledovat naživo a dělat si vlastní závěry, proto čerpám z rozličných článků od lidí, kteří mohou. K volnějšímu překladu přidávám pak osobní náhled, pokud to uznám za vhodné. (zdroje https://www.denverbroncos.com/news/, https://www.milehighreport.com, https://predominantlyorange.com, https://twitter.com/MikeKlis )


Útok

Drew Lock

Drew Lock navázal na momentum konce minulé sezony a pokračuje na podobné vlně na jaké rok 2019 skončil. Na trénincích ukazuje sebevědomé hody, dobré rozhodování, vylepšenou práci nohou, mobilitu, přesné hody, vůdcovství. Že by šlo konečně po pětiletém hledání o QuarterBacka, který bude opravdovým vůdcem útoku?

Jeden z odborníků okolo Broncos poznamenal, že je Drew Lock nejlepším QB v týmu od dob Peytona Manninga. Ovšem tato laťka visela hodně nízko. Doufejme, že ji Lock přeskočí s velkou rezervou a nezapadne mezi své „konkurenty“ Lynche, Siemiana, Osweilera, Flacca, Keenuma.

Hodně se mluví o konzistentně zlepšené hře Locka, která nejenom že má potenciál pro big plays, ale pozvedá úroveň celého útoku. Ofenzivní koordinátor Pat Shurmur s Lockem hodně trénuje spouštěcí akce, které udrží Locka v pohybu a pomáhá mu s technikou noh při odhodu.

Jedna z věcí, která se spoluhráčům i trenérům na Lockovi líbí a zmiňují ji opakovaně, je schopnost Locka hru útoku řídit. Drew v dosavadním průběhu kempu předvedl, že umí atakovat všechny místa na hřišti a umí se pohybovat mimo kapsu. C oje důležité, nikdo nemluví o tom, že by byl Lock v Shurmurově ofenzivě ztracený nebo vypadal nekomfortně. Naopak, povědomí o našich schématech mu pomáhá čile potrénovat i své spoluhráče.

Drew Lock nebyl v trénincích perfektní. Přece jen je to prakticky stále nováček, co se učí novou ofenzivu. Ale pokud je s jeho vývojem spokojený náročný HC Vic Fangio, tak by to nemusel být úplný průšvih.

Bude poměrně sledovat, kdo bude Lockovi krýt záda. Na soupisce máme ještě Bretta Rypiena a Jeffa Driskela, kterému se v kempu nedařilo nastolit konzistentní hru. Dost důležité bude, jestli se do sestavy prokouše dvojice či trojice QuarterBacků. Dva QB by nám umožnili uchránit některého z hráčů na skill pozicích (speciálně TE, WR).


Jerry Jeudy

WR Jerry Jeudy, náš letošní výběr draftu z prvního kola, vypadá na nováčka skvěle připraveně na profesionální fotbal. Dočkává se chvály od trenérů i spoluhráčů. Zachází to tak daleko, že patrně nejde jen o pochlebování, ale patrně o realitu a Jerry bude posilou hned od prvního dne v lize. (Hlavně si podržet zdraví).

Víte, že Jerrymu zavolal Emmanuel Sanders a zařídili si společné tréninky u kterých se Sanders chtěl naučit něco od Jeudyho?

K.J. Hamler využívá čas, kdy nemůže trénovat, sezením u postranní čáry a dělá si poznámky. Snaží se o podobný postup jako Drew Lock minulý rok, když nemohl trénovat díky zranění. To je dobře investovaný čas.

Myslím, že sestava WR nebude postrádat Courtlanda Suttona, Jerryho Jeudyho, K.J.Hamlera. To je jasné. Velkou šanci má Tim Patrick, DaeSean Hamilton i Tyrie Cleveland. Diontae Spencer je i po výpadku Hamlera naší nejlepší volbou na returny a měli bychom jej na soupisku propašovat. Ale místo máme akorát pro řekněme šestici (sedmici?) WR. Tady budou škrty obzvláště kruté. A to jsem ještě nezmínil Juwanna Winfreeho, Codyho Whitea a další.


Dalton Risner a Austin Schlottmann

Boj o posty v ofenzivě, který patří k těm nejvíce sledovaným, je boj o post centra Ofenzivní Linie. Hodně lidí věří, že i přes nováčkovský kontrakt vyhraje post startera Lloyd Cushenberry III, ale Austin Schlottmann má doposud za sebou velmi dobrý kemp. Patrick Morris patrně tahá za nejkratší slámku.

Elijah Wilkinson bude pravděpodobný starter na pravém tacklu, ovšem jeho výkon je stále na hranici cca 85% vzhledem k návratu po zranění kotníku. Zkušený Demar Dotson se stále aklimatizuje na herní systém a podnebí v Denveru hrou ve třetím útoku a zatím se s ním počítá na záložního pravého tackla.

Zajímavé ještě může být, jestli Dotsona nevyzve Calvin Anderson, který si v trénincích vede taktéž velmi solidně.


Tight Endi při tréninku

U Tight Endů to bude dost zajímavé. Hodně pozornosti svými zachyceními strhává Albert O. Ale druhým dechem dodejme, že blokování mu extra nejde a bude to něco, na čem bude muset ještě hodně zamakat, jestli chce v NFL uspět. Dost možná jej to bude stát zápasovou sestavu i když tu celkovou určitě dá.

Noah Fant a Nick Vannett mají sestavu prakticky jistou. Ten první se statusem prvního kola draftu, ten druhý platem a všestranností. Pat Shurmur bude hrát hodně 12 personnel (1 RB, 2 TE) a tak je možné, že místo čtyř TE udržíme hned pětici. V případě čtveřice si to hodně drsně rozdají o poslední flek Andrew Beck a Jake Butt. Zatímco Butt dává zapomenout na svá zranění a nachází své talentované já, Beck nabízí širokou všestrannost použití. Tak co, čtyři nebo pět?


Royce Freeman

U RunningBacků je situace docela jasná. První a druhý nezávisle na pořadí jsou Phillip Lindsay a Melvin Gordon III. Zatímco Gordon ukazuje schopnost lámat skládky, Lindsay se jim mrštně vyhýbá a velmi zlepšil svou pasovou hru a je tak použitelný i jako receiver. Uvažovalo se o odchodu Royce Freemana, ale při výpadku Gordona dostal více prostoru a ukázal, že mu to běhá „jak za mlada“. Freeman nabízí parádní poměr velikosti a síly a tak nebude překvapením, když si užije i on dostatek rozehrávek. Jeho záložní flek je jistý. Už dříve jsem psal, že Shurmur u Vikingů využíval hned trojici RB/FB v závislosti na herní situaci a mějme také na paměti, že Freeman byl minulý rok čtvrtým nejčastějším cílem přihrávek a tak je také použitelný i v pasové hře. LaVante Bellamy a Jeremy Cox si to rozdají o tréninkový tým.


Obrana

Od prvního dne ostrých tréninků vypadá obrana velice dobře. Moc negativního se najít nedá. Defenzivní lajna s pass rushem tlačí na všechny naše QB a dělá jim život o dost složitější. Pass rush útočí z mnoha úhlů. Nejlépe si vedou Miller, Chubb, Casey, Shelby Harris ale také Dre’Mont Jones.

Ale není to jen o pass rushi. Parádně hraje starting čtveřice v secondary (Bouye, Callahan, Simmons, Jackson). Tito hráči si hodně dobře sedli jako celek a na hřišti to jde vidět.

Tak jak jsme doufali, i Alexander Johnson udělal krok vpřed a Vic Fangio se mu hodně věnuje, aby ho posunul ještě vpřed a udělal ho tím nejlepším, co může být. Johnson si tak vyzkoušel nejen penetraci Line of Scrimmage při útocích na QB, ale také hodně práce v coverage. Dalším velkým krokem pro „Dinosaura“ jsou lekce v řízení obrany. Johnson potvrdil, že bude hlásit hry v některých situacích a bude zajímavé sledovat, jestli se tato role nerozšíří při absenci Davise.



Josey Jewell zastavuje Melvina Gordona III

Zranili se nám dva hráči mezi Inside LinebBackery a to Todd Davis a Justin Strnad. Todd Davis by se snad měl vrátit už před otevíracím zápasem s Titány, ale operace zápěstí znamená pro Strnada konec sezóny. Zatímco u WR jsme dva vypadlé hráče nahradili podepsáním hráče nového, situaci s ILB jsme zatím personálně vyřešili přesunutím Justina Hollinse z OLB na ILB, což si vyzkoušel už minulý rok.

Po zraněném Davisovi se na post starting ILB postavil Josey Jewell a hned se stal častým terčem pasových útoků Pata Shurmura.

V současné době se pozice druhého ILB zdá býti největší slabinou naší obrany a čekám v budoucí offseason 2021 prioritní řešení. Možná to úplně nejvíce důležité.


Isaac Yiadom

V obraně je zajímavý hlavně boj o post třetího CornerBacka, který je zatím dost vyrovnaný mezi trojicí De’Vante Bausby, Isaac Yiadom a Daevontae Harris. HC Vic Fangio by si přál, aby jeden (respektive dva) z nich výrazně předčil své soky, ale to se zatím nestalo, byť se má za to, že má trošinku náskok Bausby, který vyčnívá z této trojice díky herní konzistenci, kterou Yiadom s Harrisem zatím postrádají. Velká škoda, že se o tento post nemohou hráči utkat během přípravných zápasů a trenéři tak musí rozhodnutí udělat jen z tréninkových dojmů.

Bryce Callahan a A.J.Bouye jsou CB1 a CB2. Nezávisle na pořadí. NA CB3 a CB4 se papírově předpokládá Bausby a Yiadom. Michael Ojemudia má sestavu taky zaručenou. Zbývá šesté místo, které patrně uzme Harris.

Á propós dvojice Bouye a Callahan prý vypadá velice dobře a pomáhá pozorovatelům tréninků se zapomenutím pochybností namířených k CB starterům. Potřebujeme však aby tato dvojice vydržela zdravá. Tak jako ostatně celý tým.

Zajímavý souboj o sestavu se rýsuje ve skupince safety, kde se o slovo hlásí Alijah Holder. Trey Marshall byl pro mě překvapení, když nejen prošel minulými škrty, ale při suspendaci Jacksona jej solidně zastoupil a zápas od zápasu se viditelně zlepšoval. Třetím do party je ještě Douglas Coleman III.


Hráči Defenzivní lajny

Velmi dobré ohlasy získává D-lajna. Včetně hráčů do rotace, kde i Dre’Mont Jones a DeMarcus Walker vypadají lépe než minulý rok. Chválu od O-lajny si vysloužil také nováček McTelvin Agim.

I tady doufejme, že se nikdo nezraní. Pětice Casey, Harris, Purcell, Jones a Agim vypadá jasně. Christian Covington ještě o svůj post bojuje s ostatními hráči napříč sestavou.


Bradley Chubb, John Pagano, Von Miller

Pozice Edge Rusherů jsou stabilizované. Von Miller a Bradley Chubb jako startující hráči. Hodně prostoru dostává Malik Reed a Jeremiah Attaochu bude čtvrtým do party. Otázkou u této skupiny zůstává, co uděláme s Justinem Hollinsem, který byl přesunut na ILB a jestli tak prostor využije Derrek Tuszka, letošní draft výběr.


Speciální týmy

Sam Martin

Oba kopáči jsou jasní. Kicker Brandon McManus má čas na tropení žertů, když se jeden den převlékl za rozhodčího. Punter Sam Martin si vysloužil několik pochval a udivil schopností kopat do pravé strany, což prý v lize umí tak tři punteři. (Pozn. Levá, pravá, střed, to je mi jedno. Hlavně ať se to zastaví v 10 yardech od end zóny soupeře.)

Jediný souboj mezi specialisty je tak post Long Snappera, kde si to rozdávají Wes Farnsworth a Jacob Bobenmoyer.

Strašně bych si přál, aby ze zajímavé soupisky hráčů dostal koordinátor speciálních týmů do rukou hráče schopné pokrytí soupeřů, protože to byla achillova pata loňských speciálů. Strnad bohužel vypadl, ale třeba takový Tyrie Cleveland či Derrek Tuszka by mohli coverage ve třetí fázi hry vylepšit.


Drew Lock při scramblingu stále upírá oči do pole

Za sebe mohu říct, že se mi líbí jedna věc, která nám poslední roky chyběla. Zdá se, že letošní škrty v sestavě budou hodně krvavé a budeme muset pustit několik hráčů, kteří by byli jinak docela zajímaví. Je to určitý důkaz toho, že se nám soupiska zkvalitňuje. Snad se mi to jen nezdá, ale mám dojem, že těch vyložených děr v sestavě ubývá a různé skupinky získávají na kvalitě. Třeba jen sestava Tight Endů mi letos přijde slušně našlapaná o OLB ani nemluvě a DL hráči vykazují taky zajímavou kvalitu. Doufám, že se v růžových brýlích fanouška nepletu a hráči potvrdí stoupající úroveň i výkony na hřišti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář