Střípky srpen 2020 2

Makáme

V současnosti probíhají první dny tréninkového kempu. Hráči si zatím v praxi přibližují herní schémata, sžívají se s novými trenéry a spoluhráči. I když se maká naplno, nejsou zatím povoleny užší fyzické kontakty a hráči trénují beze broje a helem. Tyhle dny teprve přijdou. Brzo.

Oproti předchozím letům, kdy byli u těchto prvních dní povoleni fanoušci kolem tréninkového hřiště, nemáme moc informací o tom, jak se komu daří. Kdo vypadá dobře a kdo na odstřel. Musíme se tak spokojit s fotkami z vpovzdálí a informacemi z tiskových konferencí.

Krátké video alespoň níže: https://www.facebook.com/Broncos/videos/2665609710423100/


Než se vrhneme na dění u hráčů a v týmu obecně, řekněme si jednu důležitou zprávu ze zákulisí. Z důvodu COVID-19 byl na rok 2021 odročen soud, který iniciovaly dvě nejstarší dcery Pata Bowlena (Beth Bowlen Wallace, Amie Klemmer).

Tento soud měl začít 1. září a je dalším ze zatím nekonečné ságy, ve které se nejedná o nic menšího než vlastnictví a řízení franchise Denveru Broncos. Dvě zmíněné dcery se snaží argumentovat tím, že současným vládnoucím triumvirátem v čele Broncos nebyla v otázce vlastnictví správně následována přaní jejich otce Pata Bowlena.

Napadený triumvirát (trust) vládců byl ustanoven v březnu 2009 Patem Bowlenem, aby usnadnil přechod vlastnictví klubu. Tvoří jej trojice CEO Joe Ellis, Rich Slivka a právnička klubu Mary Kelly. Tato trojice dostala od Pata Bowlena za úkol vybrat vhodného nástupce v jednom z Patových sedmi dětí a nebo zajistila prodej klubu.

V posledních dvou letech se jedná už nekolikátý pokus o změnu Patovy vůle, když tuto napadl i jeho bratr. V současnosti je největší favoritkou na převzetí síly v týmu Brittany Bowlen-Kim, která se v současnosti snaží získat nutné znalosti a zkušenosti coby jedna z manažerek strategických iniciativ klubu. Ovšem její starší sestra Bowlen Wallace má o toto vedení také zájem a tvrdí, že má na tuto pozici lepší kvalifikaci, která splňuje otcovy podmínky.

Základní rozpor se pak skupinky dědiců snaží najít v tom, že Pat Bowlen byl diagnostikován Alzheimerovou chorobou již před ustanovením zmíněného trustu a tudíž bylo toto rozhodnutí nemocí ovlivněno. No a trojice současných vladců argumentuje samozřejmě tím, že Pat Bowlen věděl v roce 2009 přesně co dělá.

Chápu, že tak zajímavé dědictví jakým vlastnictví NFL klubu je, nenechají potomci bez povšimnutí padnout do rukou mladšího sourozence. Tyhle tahanice samozřejmě klidu v týmu a pohodové práci neprospívají. Pat Bowlen byl unikátní osobnost a jeden z nejvýznamnějších vlastníků v NFL a zcela zásadním majitelem v naší historii, který nás doprovodil a dotáhl ke třem titulům.

Bohužel, co se vlastnictví klubu týče, jde o běh na dlouhou trať. Různé právní tahanice klubu neprospívají a jak jsem psal před časem, nikde není psáno, že ostatní sourozenci vítěze v těchto dostizích uznají. Budoucí prodej otcem milovaného týmu do rukou některého z natěšených miliardářů je tak poměrně pravděpodobný.


Na tohoto mladíka jsem hodně zvědavý…

Opusťme otázku vlastnictví klubu a přesuňme se k atraktivnějšímu tématu a tím jsou hráči. Nováček Lloyd Cushenberry III necítí žádný tlak v boji o post prvního centra ofenzivní formace.

Jak se blížíme k prvním opravdu naplno odehraným tréninkům, Lloyd si přidává dávky, aby byl dostatečně fyzicky připraven. Stačí si uvědomit, že první zápas je jen šest týdnů před námi a je vám jasné, že to bude v přípravě pěkný kvapík. Teoretickou část má Cushenberry našprtanou přes virtuální spojení z dob karantény hráčů a tak se cítí minimálně obstojně seznámen s herními schématy, jež jej nyní čekají v praxi na trávníku.

Čas navíc, který dle svých slov věnoval přípravě, se mu vyplácí. Cítí, že před ním čeká výzva být opravdu platným hráčem týmu a do úsilí dosáhnout tohoto cíle dává všechny síly. Lloyd potvrzuje, že si na hráčských setkáních s trenéry dělá poznámky, ale tím pro něj práce nekončí. Nikdo na něj čekat nebude a na každém tréninku musí být 100% připraven a tak zapsané poznámky přepisuje a třídí ještě tentýž den, aby mu přešly více do krve.

Poznámka „autora“: Něco jako když jsem si na škole psal taháky a tím si sekundárně zopakoval látku. 😉

Cushenberry se o post starting centra utká s Austinem Schlottmanem a Patrickem Morrisem. Oba dva tito mladíci už mají ostré profi starty z konce minulé sezóny za sebou a jelikož si oba vedli velice dobře, mají před nováčkem Cushenberrym náskok. Ovšem Lloyd nevyhrál ocenění druhého týmu All-American a prvního týmu All-SEC 2019 zadarmo. Začal ve speciálních týmech a nikdo mu pořádně nevěřil. Lloyd neztrácel čas s rušivými elementy a plně se upřel na svůj cíl. Když to bylo nutné, uchýlil se i k tréninkům a studiu hry na youtube.

I když je stále něj dost pochybovačů, nemám o jeho budoucnost strach. Optimismus do žil mi vlévá soustředěnost s jakou jde pracovitý Cushenberry za svým cílem. Věřím, že pod Mikem Munchakem se z něj stane základní stavební kámen naší ofenzivní linie pro další roky, byť se jím třeba nestane hned v počátcích nadcházející podivné sezóny.


Bryce Callahan vyhlíží sezónu 2020

Bryce Callahan chce nechat předchozí rok za sebou, zapomenout na zranění a stát se plnohodnotným členem týmu a jeho posilou. Callahanovy cíle jsou nyní velmi jednoduché: Hrát dobrý fotbal a zůstat zdravý.

Připomenu, že Bryce byl velmi zajímavou posilou týmu v předminulé offseason než mu během tréninku jeden ze spoluhráčů šlápl na nohu tak nešťastně, že mu ohnul šroub, který tam měl po předchozím zranění. Callahan pak cítil limitující bolest při každém kroku a toto vědomí bylo stále tam někde vzadu v mozku a znemožňovalo Bryceovi hrát na plný plyn.

Celý rehabilitační proces byl namáhavý hlavně mentálně. Během nemoci v minulých měsících také ztratil na váze a musel dohnat menší silové manko tím způsobené. Nyní se však Bryce cítí skvěle. V tréninku si zatím nejvíce zkouší pozice outside cornera a nickel cornera. Callahan byl v obraně Chicaga absolutně dominantní na slotu a povolil pouze 0,69 yardů na rozehru, což jej v této statistice řadilo na druhé místo NFL. Quarterbackové se rychlému agresivnímu cornerovi snažili vyhýbat, ale i tak si Callahan připsal dvě interception a šest ubráněných přihrávek. Bryce Callahan dále prozradil, že si s kolegy v secondary rozumí i proto, že mezi sebou nemají hráče s velkým egem, který by narušoval komunikaci.

Nyní se Bryce těší hlavně na návrat na hřiště. Tak jako všichni fanoušci Broncos.


Vic Fangio musí vyřešit slabinu na pravém tacklu

Ještě se „krátce“ vrátím k situaci na našem pravém tacklu, kde nám po odhlášení Ja’Wuana Jamese ze sezóny vznikla viditelná slabina. Co se týče financí, je Jamesova smlouva pro nadcházející rok „u vody“ a uvolnila 13$ milionů dolarů z našeho letošního platového stropu. Celá smlouva je o rok posunuta.

Říkáte si, že by bylo super ty peníze využít na operativní podpis vhodné zkušené náhrady? Nebuďme příliš rychlí. Dle aktuálního spotrac.com máme 28,5$M místa pod platovým stropem, což může být přidáno do našeho platového stropu příští rok (tzv rollover). Dle současné úmluvy má příští platový strop spadnout na 175$M dolarů a takový rollover se nám může setsakramentsky hodit. (Co by za něj jiní dali.)

John Elway, Vic Fangio a další zainteresování lidé musí jednat moudře a s výhledem na další roky. Rollover v platovém stropu se nám může hodit, ale samozřejmě udržet Drew Locka zdravého za pevnější ofenzivní lajnou také.

Jak jsem předeslal dříve tak je nejvíce pravděpodobnou variantou řešení Jamesova „opt out“ opětovné zařazení Elijaha Wilkinsona na pravý tackle, kde Elijah odehrál až do zranění obstojnou sezónu. Wilkinson nedosahuje Jamesových kvalit, ale ukázal se býti solidní variantou pro tento post. Na kvalitnějšího tackla je však Elijah příliš pomalý do stran a nepomůže mu ani operace nohy, kterou musel po sezóně 2019 podstoupit.

Pokud zůstaneme u našich současných hráčů a museli bychom volit právě teď, byl by patrně zvolen Jake Rodgers. V závěsu se zajímavým Calvinem Andersonem, který má zajímavý potenciál, ale zatím na něj nedosáhl. Posledním, kdo by z naší sestavy přišel do úvahy je Quinn Bailey, který si již ostrý start vyzkoušel a další šanci možná také dostane.

Mezi volnými hráči se objevuje pár zajímavých jmen, která mohou přicházet do úvahy. Jsou to zejména Cordy Glenn, Donald Penn, Demar Dotson či LaAdrian Waddle.

Cordy Glenn (30 let) startoval coby levý tackle za Bills či Bengals. Jde o talentovaný vysoký draft výběr, který bohužel trpí na zranění. Donald Penn je veterán, který hrál také ponejvíce levého tackla. Demar Dotson má za sebou 11 let kariéry a nikdy nezářil. Letos jej Bucs v prvním kole draftu nahradili nováčkem Tristanem Wirffsem.

Existují samozřejmě i hráči, kteří nejsou mezi volnými, ale bylo by patrně možné je získat rozumným tradem. Mezi takové počítejme Rileyho Reiffa z Vikings, Chukwumu Okorafora ze Steelers či Tyrella Crosbyho z Lions. Možná by přicházeli do úvahy i Chris Hubbard z Browns nebo starý známý Michael Schofield z Panthers.

Ať už zvolíme jakoukoli z naznačených cest, doufejme, že tentokrát bude mít Elway šťastnější ruku než u minulých pravých tacklů. RT je naší zakletou pozicí a chce to konečně prolomit a mít zde skutečnou oporu, která tým podrží a nebude stále na marodce.

2 komentáře

  1. S tim rolloverem bych zas tak nejasal, tech 13M spolkne JaWuanova smlouva pristi rok, ptz ho nema vyznam cutnout kvuli vysokejm dead money…

    • Pokud tomu dobře rozumím tak nespolkne. Dejme tomu, že je naše platová zátěž pro rok 2020 X, pak po JJ činu to je X-13$M. Po rolloveru se těchto 13$M přidá k šíří platovému stropu Y pro rok 2021. Dobře, tuto částku sice slupne Jamesův plat, ale ten už nebude figurovat v samotném Y, kde by normálně byl.

Přidat komentář