Week 1: Tennesse Titans at Denver Broncos – Preview

Fotbal je konečně zpátky! Měsíce od konce minulé sezóny trvaly snad věčnost. Ale je to tady. Je tu první týden sezóny 2020. První soupeř. První chyby. První povedené akce. První kompletní přihrávka. První běh. První skládka. První nervy. První výhra nebo první prohra?

První ztráty.

Bohužel, jak všichni dozajisté víte, v zápase s Titány nám bude chybět největší osobnost týmu. Hráč který z velké míry může za to, že jsem fanouškem Denveru Broncos. Von Miller si poranil vazy v kotníku a jeho návrat v tomto ročníku je v dohledné době vyloučen. Pro naše hráče je tak vynucená absence tohoto lídra drsným knockoutem do koulí. Dámy prominou.

Millerova absence dá vyniknout jiným a po dalších bude chtít extra výkony a práci. Od každého hráče bez výjimky chceme jednu hru navíc. Jednu hru navíc, abychom nahradili citelnou ztrátu. Musí se najít noví lídři, nebo ti staronoví musí převzít Vonovu roli tváře Franchise. Běžně touto tváří bývá QB a tak je na Drew Lockovi, aby si tým vzal a stal se jeho hlavním vůdcem.

Lídra obrany patrně převezme Justin Simmons, který svou vůdčí roli potvrdil i během offseason. Obrovský kredit má také Jurrell Casey a byť je v týmu pár týdnů i s cestou, hráči jej budou následovat. Důležitý bude herní příspěvek Bradleyho Chubba, na kterého se budou upírat reflektory hledající hvězdný pass rush. Defenziva je dost zkušená a musí se s absencí naší legendární hvězdy poprat co nejlépe, protože její úkoly se stanou o něco těžšími ale ne nereálnými.

Věřím, že tým prvotní šok překoná a odehraje zápas tak, aby na něj byl Von a také my fanoušci pyšní. Pomohu si citátem z oblíbeného filmu Youngblood: „Když jde do tuhého, ostří hoši se rozhýbou.“ Ukáže se to pravé já našich hráčů. Přál bych si aby nejenom v utkání s Titans naši hráči ukázali, že bojují i za svého nepřítomného kapitána a dali mu tak důvod se s letošním návratem ještě poprat. Chci, aby bylo vidět, že veškerá snaha míří k postupu do Play Off.

A nebude to lehké. Hned v prvním kole a v domácím prostředí narazíme bez diváků na extra těžkého soupeře. Tennesse Titans jsou finalisty AFC konference. V daném zápase sice podlehli budoucím šampiónům z Kansas City 24 – 35, ale na své cestě vyřadili hegemona posledních let New England Patriots 20 – 13 a poradili si také s vítězem základní části Baltimore Ravens 28 – 12. Takže hned na začátek pořádná výzva.

K vzájemné minulosti má smysl poznamenat, že za pozdější, výše popsané úspěchy v roce 2019, prakticky Titáni vděčí nám, respektive naší obraně. Titány jsme totiž minulý rok v šestém týdnu potkali a v negativní sezóně jsme je porazili 16 – 0. Naše obrana Titány vynulovala a posadila jejich dosavadního QB Marcuse Mariotu na lavičku, ze které se už do sestavy nedostal a po sezóně byl propuštěn. (Aby nakonec odešel k Raiders, kde je nyní zraněný.) V sestavě Tennesse jej nahradil Ryan Tannehill. Ten pak předváděl výkony, kterými skvěle zapadl do hry týmu z Nashvillu a dotáhl za masivního příspěvku RB Derricka Henryho podceňovaný tým právě až do finále konference.


Tennesse Titans

Bradley Chubb. Na tomto muži bude hodně záviset osud zápasu, protože na něj budeme spoléhat, že zatopí Ryanu Tannehillovi nejvíce.

Co víme o našem prvním soupeři?

Titáni budou v první řadě spoléhat na promakanou a velice schopnou obranu. Nepřekvapí, že hlavními hvězdami po odchodu Jurella Caseyho a Logana Ryana bude Jeffery Simmons, nedávno podepsaný Jadeveon Clowney, sehraná dvojice ILB Rashaan Evans a Jayon Brown. V secondary je největším jménem parádní FS Kevin Byard, SS Kenny Vaccaro. CB Malcolm Butler a CB Adoree Jackson mají sice známá jména, ale věřím, že tito dva corneři jsou k překonání. (CB Adoree Jackson do zápasu ze zdravotních důvodů nakonec nezasáhne.)

Musíme si uvědomit, že obrana Titánů dokázala v minulém roce udržet velmi produktivní útok Ravens na pouhých 12 bodech. To značí kvalitní game plan a téměř bezchybné provedení. Musíme tak našemu našemu soupeři přidat bod za kvalitní vedení. Nicméně loňský DC Dean Pees odešel do důchodu a Titáni zatím nezveřejnili trenéra, který bude hlásit hry. Pravděpodobně si tuto činnost vezme pod svá křídla sám hlavní trenér Mike Vrabel, který dle mého soudu patří mezi ty kvalitnější ligové trenéry. Vrabel již obranu řídil a je to jeho obrana, nečekejme v tom tedy žádnou výhodu pro náš tým.

Ani útok z města hudby však nebude stát stranou. Tennesse prodloužilo smlouvy s hvězdami jejich útoku, QB Tannehillem i RB Henrym. Budeme tak očekávat podobný útočný scénář, jaký Titáni začali předvádět s příchodem Tannehilla. Důraz na drtivou běhovou hru Derricka Henryho nastolí základy pro play action, se kterou Tannehill krájí vzdušný prostor směrem na receivery A.J.Browna a Adama Humphriese. To vše za kvalitní ofenzivní lajnou s parádním levým tacklem Taylorem Lewanem.

Kromě zmíněných Jurella Caseyho a Logana Ryana, opustili tým z Tennessee také dlouholetá TE opora Delaine Walker a podstatná změna v ofenzivní lajně Titánů je odchod spolehlivého ochránce OT Jacka Conklina. Ovšem jeho náhrada Kelly nebude až takový pád v kvalitě. Titáni dále podepsali Vica Beasleyho a hlavně Jadeveona Clowneyho.

Tým Titánů tak doznal relativně mála změn. Drtivá většina hráčů tak zná systém a v offseason jen oprašovali známá schémata. A že jde právě letos o velmi velkou výhodu. Po minulém roku nás tak čeká ambiciózní byť poněkud podceňovaný tým.


Denver Broncos

Stane se Drew Lock tak dlouho hledaným Franchise QuarterBackem? V pondělním utkání může udělat první důležitý krok.

My do zápasu na liduprázdném Empower Field at Mile High vstoupíme po Millerově zranění značně oslabení a v bůhvíjakém rozpoložení. Nemá smysl dále plakat nad rozlitým mlékem. Spoléhám na to, že hráči stihnout změnu v sestavě strávit a opřít se do našeho soupeře naplno.

I my se budeme opírat o pevnou obranu. Ač Jeremiah Attaochu nedosahuje Vonových kvalit, loňskou sezónu zakončil dominantně a čekám že na stejné notě bude pokračovat i letos . Pro Jeremiaha je to obrovská šance o kterou se podělí s Malikem Reedem. Budou tak doplňovat snad plně zdravého Bradleyho Chubba. Jurell Casey přinese docela dlouho postrádaný potenciál pass rushe středem a v kombinaci s Mikem Purcellem a Shelbym Harrisem tvoří zajímavý střed naší obrany. Evidentní slabinou bude Josey Jewell na ILB2 postu zatímco od ILB1 Alexandera Johnsona si slibujeme strašně moc, včetně převzetí role kapitána obrany. Budu hodně zvědavý na výkony secondary, kde rok sehrané duo safety hráčů Jacksona a Simmonse doplní nové duo veteránů A.J. Bouye a uzdravený Bryce Callahan.

Tahle obrana má potenciál být hodně vysoko. Vic Fangio si dokázal najít hráče, kteří umí bránit RB soupeře aniž bychom přeplňovali box (byť mi Todd Davis bude chybět). Máme potenciál přivést tlak i středem pole. Secondary se hodně zaměřila na získáváni turn overů, aby vypomohla útoku. Důležité bude, jak začneme a snad nebudeme čekat čtyři zápasy na první sack či interception jako loni. I tak zkušená obrana jakou máme se potřebuje chytnout už v úvodním zápase. Začne si věřit a pak to už pro naše protivníky bude jen oranžové peklo.

Útok je tu na to, aby do posledního využil nebývale široký arzenál zbraní. Povětšinou nezkušených zbraní. Na „rozehrání“ nejsou Titáni vůbec lehký soupeř, jelikož jejich obrana patří k nejpevnějším v lize, nicméně věřím, že RB Lindsayho Gordona, TE Fanta, WR Suttona(?) a Jeudyho budou mít plny zuby a raději si příště zahrají proti Saints nebo Chiefs.

Lloyd Cushenberry III. Jeden z našich letošních nováčků nastoupí ke svému prvnímu profesionálnímu zápasu na Centru Ofenzivní Linie. Zvládne on i jeho spoluhráči první test?

V ofenzivě budeme řešit tři velké otazníky:

  • Jak náš mladý QB Drew Lock zvládne premiéru v novém ročníku? Naváže na své loňské výkony nebo zapadne do nijaké šedi. Potáhne tým nebo jej potopí?
  • Jak si množství nováčků poradí v dost složitých podmínkách se svou NFL premiérou ? Nebudou to oni kdo nováčkovskými chybami potopí celý zápas?
  • Jak si povede naše Ofenzivní lajna proti Jeffery Simmonsovi, Jadeveonu Clowneymu a Haroldu Landrymu? Ostře sledovaný bude zejména nováček Cushenberry, levý tackle Bolles a pravý tackle Wilkinson.

Jedinou výhodu naší „nové“ ofenzivy v bitvě proti Titánům vidím v nečitelnosti. Titáni v loňském Play Off dosti názorně předvedli jak parádně se dokážou připravit na různé ofenzivní systémy. Jenže o tom našem vědí houby. Sice ví, jaký systém v Giants/Vikings hrál Pat Shurmur, ale nikdo z obránců si ještě nezlámal kotníky u stínování Jerryho Jeudyho. Nikdo z obránců neví, kam Shurmurova schémata pošlou Courtlanda Suttona nebo Noaha Fanta. Defenziva Tennessee tak bude tlačit na Drew Locka, který je o hodně jiným a mobilnějším QB než byl v loňském měření sil Joe Flacco. Ano, jediná věc, kde cítím triviální výhodu je nedostatek čitelnosti našeho útoku. Zatím na ni totiž žádná páska neexistuje a to nám dá přece jen malou byť diskutabilní výhodu.

Tennesse Titans hrají v obraně systém 3-4, čili stejný jako my. Alespoň tak v prvním ostrém zápase útok natrefí na známý systém. Čekám ze začátku pár neučesaných her než se tým srovná. Předpokládá se, že Pat Shurmur ze začátku naordinuje hodně běhů, než si osaháme, jak se dokáže OL porvat s atakem pass rushe Titánů. No mě by vůbec nepřekvapilo, kdyby hned první a neposlední pokus o pasovou hru směřoval hodně do hloubi pole.


Statistické okénko

TE Noah Fant. Minulý rok se rozehříval, bude ten letošní krokem vpřed?

Dnes poněkud kratší, jelikož aktuální statistiky neexistují a ty staré jsou prakticky irelevantní. Denver Broncos vyhráli sedm domácích prvních utkání sezóny v řadě. Celková statistika našich domácích otvíráků je 28 – 6 – 1. Úctyhodné. Bude řada pokračovat?


Jak nahradíme Vona Millera?

Justin Simmons. Vezme klíčový hráč secondary upadlou zástavu a zvedne ji do výše? Stane se Simmons vůdcem obrany?

Všichni v lize ví, že těžko. Von Miller dokáže rozhodnout sám kdejaký zápas. To, co umí on, umí jen málokdo. Od roku 2016 má 236 QB pressures (počítaný vyvinutý tlak na QB soupeře). Na druhém, místě je Khalil Mack s úctyhodným odstupem s 211 QB pressures.

K návodu „Co budeme dělat?“ pojďme do utkání loňského roku proti Chargers (13.týden), kde Miller chyběl z důvodu nepříjemnosti s kolenem. Připomenu, že v té době byl mimo hru už i Bradley Chubb. Bradley bude dozajista šetřen, aby se jeho koleno nezhoršilo. Největší díl práce padne na Jeremiaha Attaochua s Malikem Reedem. Zatímco Attaochu vyniká spíše v obraně běhu, byť umí zaútočit na QB, tak Reed je díky nižší váze pohyblivější a proti určitým typům ofenzivních linemanů použitelnější.

Pojďme si identifikovat dva důležité aspekty hry Titánů, které se budeme snažit využít ve svůj prospěch. Tou první je o něco slabší pravá strana O-lajny Titánů odkud odešel kvalitní RT Jack Conklin a měl by ho nahradit o něco slabší Dennis Kelly. Tato trhlinka je umocněna pravým guardem Natem Davisem, který je největší slabinou OL našeho pondělního soupeře. Vzájemný souboj dvojic Davis, Kelly s naší Casey, Miller slibovalo parádní příležitosti pro atakování Ryana Tannehilla. S Millerovým zraněním se ale slabší stránka soupeře nemění a je velice pravděpodobné, že proti ní využijeme stejnou taktiku jako ve zmiňovaném utkání s Chargers.

Budou to takzvané „stunts“. To znamená prohození rolí – v našem případě konkrétně DL a OLB. V pass rushi budeme spoléhat na Caseyho extra třídu (dříve tyto situace hrával Derek Wolfe). Jurell Casey (potažmo jiný schopný DL) bude útočit směrem do strany na tackla nikoli přímým směrem na guarda, mnohdy strhne guarda a za jeho zády bude do otevřené díry útočit s lehkým zpožděním OLB. Jak dělané pro pohyblivého Reeda.

Druhým prvkem, na který se budeme muset kvalitně připravit je častý „těžký“ personel 12, 21 i šest Ofenzivních linemanů. Postavení dvou RB, dvou TE, případně 6 OL je zcela jasným krokem k maximalizaci hry RB Derricka Henryho. Titáni staví dopředu hned několik těžkých vah navíc a ty mají pochopitelně za úkol vytvoření děr pro Henryho. To bude velká výzva pro celou naši front seven. A tady poprvé uvidíme, jak dokáže ILB Josey Jewell zastoupit spolehlivého Todda Davise. Nicméně při absenci Millera se více otvírá možnost použití našich atletičtěji vybavených DL na kraji obrany. Nemůžeme zde čekat těžké váhy v podobě Shelbyho Harrise nebo Mikea Purcella, ale takový Dre’Mont Jones, který má s EDGE postem zkušenosti z univerzity, by mohl s kdejakým Tight Endem nebo šestým OL pořádně a nečekaně zamávat.


Vítězné faktory

Obrana vedená Jurellem Caseym musí zastavit běžecké pokusy krále loňské sezóny Derricka Henryho.

V těchto odstavcích čekejte jen málo překvapení. Týden od týdne se vítězné faktory prakticky nebudou měnit a já je v každém preview ponechám, aby byl článek delší. Věřím, že stejné pravdy musí dodržovat každý tým, který jde do NFL zápasu a odchylek bude jen málo.

Musíme hrát od začátku a celý zápas. Minulý rok se nám často stávalo, že naše obrana víceméně klikala celý zápas, ale útok věčně hrál jen jeden poločas. Když jsme například o parník vedli proti Vikingům, po poločase jsme nebyli schopni skórovat a udržet míč. Minnesota unavila rychlou hrou naši obranu a obrátila celé utkání. V jiných zápasech jsme zase my až v druhé půli dotahovali náskok soupeře. Všichni víme, že hráči musí do zápasu nastoupit koncentrovaně a od úvodního hvizdu šlapat naplno. Pokud se budeme dlouho hledat, dostane soupeř velkou šanci odskočit a my už nemusíme být schopni výsledek zvrátit. Cesta k úspěchu je vždycky hrát od začátku a do poslední vteřiny nepolevit v maximálním nasazení.

Dobře začít a hlavně pravidelně připisovat body. Nejen hrát naplno, ale skórovat brzy, aby se tým uklidnil. Obrana bude (měla by být) pevná, ale útok potřebuje najít rytmus a to se dělá nejlépe rychlým TouchDownem v end zóně soupeře. A pak v tom pravidelně pokračovat.

Využít minisouboje v náš prospěch. V sestavě máme celou řadu explozivních útočníků a my proti pevné obraně Titánů musíme rozbalit celý náš široký arzenál. Pat Shurmur respektive Drew Lock, na kterém to bude viset, musí identifikovat nejlepší minisouboje hovořící v náš prospěch a ty nemilosrdně využít. Sutton má výšku a skvěle chytá. Noah Fant je skvělý atlet, kterému nebudou LB Titánů rychlostně stačit. Jerry Jeudyho budou defenzivní backové stíhat jen stěží. A to nezmiňuji duo Phillip Lindsay a Melvin Gordon, kteří se mohou Derricku Henrymu vyrovnat a navíc jsou oba nebezpeční i v pasové hře.

Zastavit pozemní hru soupeře, tlačit na QuarterBacka, kontrolovat čas. Toto proti Titánům platí dvojnásob. Pokud necháme Derricka Henryho rozběhat, budeme zkrátka v pytli. Titans budou skórovat a kontrolovat čas pozemní hrou. Naše obrana bude unavenější a unavenější zatímco útok bude tvrdnout u postranní čáry, kde se jen těžko chytá rytmus.

Vyhrát bitvu Turn overů. Zápasy, kdy ztratíte míč vícekrát než soupeř se vyhrávají velice těžko. Ryanu Tannehillovi se bude odebírat míč dost těžce. Ryan naházel od svého startu v sedmém utkání loňského ročníku jen pět interceptionů a tak příležitostí nebude mnoho. Drew Lock a všichni naši hráči se musí postarat o míč a neztrácet jej. Obrana se na odebírání míče zaměřila během tréninkové kempu, dařilo se jí a snad si momentum přenese i do úvodního zápasu.


Klíčové mini-souboje

Josey Jewell a ubráněný pas do rukou TE Jakea Butta. V nejen posledním tréninku si Josie připsal i interception a tak to vypadá, že na coverage hodně zapracoval. Bude však dostatečně kvalitním zastavovačem běhu?

Naši LineBackeři versus RB Derrick Henry. Otvírací utkání nám odpoví na otázku, jestli je ILB Josey Jewell dostatečně kvalitní náhradou Todda Davise, který se loni velkou měrou podílel na udržení Henryho pod 30(!) yardy.

Naše Ofenzivní lajna, především tacklové, versus Harold Landry, Jeffery Simmons a Jadeveon Clowney. Uff. Z tábora Titánů jdou zkazky o parádní Simmonsově formě. Clowney je výjimečný pass rusher, byť k tomu v dresu Seahawks až tak nedostával příležitost. Jadeveon sice nebude mít naučený celý playbook Titánů, ale při útoku na Drew Locka jej ani znát nepotřebuje. Tady mám zkrátka strach. Týmu určitě pomůže Lockova mobilita, ale na nepochybný drtivý tlak pass rushe Titánů musíme něco vymyslet. Musíme soupeře přechytračit, jelikož při hrubém porovnání sil nemůžeme tento souboj vyhrát.

Naše secondary versus A.J.Brown a Ryan Tannehill. A.J.Brown je parádní zbraní pasového útoku Titans a jestli soupeř nastolí pozemní Henryho dominanci, dostanou i WR z Nashvillu více prostoru. Nečekám však osobní střežení Browna některým z našich CB.

WR Jerry Jeudy (K.J.Hamler) versus CB Kristian Fulton. Letošní nováčci se budou na hřišti často potkávat a tak uvidíme, jak si proti sobě povedou. Může jít o klíčový matchup zápasu.


Zdravotní okénko

Courtland Sutton. Pokud bude chybět, bude to další velké oslabení. V cestě jeho účasti v zápase proti Titánům stojí deset angličáků.

Tak už do toho kyselého jablka kousneme.

  • DENVER Broncos
  • Von Miller – OLB – Kotník – OUT
  • Mark Barron – ILB – Hamstring – OUT
  • KJ Hamler – WR – Hamstring – Questionable
  • Courtland Sutton – WR – Rameno – Questionable
  • Bradley Chubb – OLB – Koleno – OK
  • Graham Glasgow – G – Kotník – OK
  • Albert Okwuegbunam – TE – Kotník – OK
  • Trey Marshall – S – Zápěstí – OK
  • TENNESSEE Titans
  • Jamail Douglas – OL – Ruka – OUT
  • Derick Roberson – OLB – Koleno – OUT
  • Vic Beasley – OLB – Koleno – OUT
  • Darrynton Evans – RB – Hamstring – OUT
  • Adoree Jackson – CB – Koleno – OUT
  • Corey Davis – WR – Hamstring – Questionable
  • Dennis Kelly – OT – ? – OK
  • Kenny Vaccaro – S – ? – OK
  • Roger Saffold – G – ? – OK

Hezké barvičky, co říkáte?

Vedle Vona Millera nám bude chybět i Mark Barron. Doufám, že se dá Barron co nejdříve dohromady, aby byl k dispozici proti více pasovým útokům než mají Titans. V coverage je jeho síla a odvážně si troufám říci, že tentokrát budeme sázet spíš na zastavování běhu.

Na vážkách je účast KJ Hamlera a také Courtlanda Suttona. Oba mají status s otazníkem. Zatímco Hamler by nám pomohl roztáhnout hřiště, tak Courtland Sutton je naprosto klíčový receiver našeho útoku. Bez něj to bude pro Locka o pořádný kus těžší práce. Spojnice Lock -> Sutton fungovala od počátku jejich spolupráce a chemie mezi nimi se potvrdila i v tréninkovém kempu. Aby Sutton nastoupil, musí splnit jednoduchý test. 10 angličáků. To se někdy lehko řekne, ale hůř udělá.

Náš soupeř také počítá ztráty. RB2 Evans by se na hřiště stejně moc nepodíval a citelně chybět asi nebude. To stejné se týká náhradníků Douglase a Robersona. Vic Beasley by Titánům chybět mohl, ale i on je po angažování Clowneyho jen hráčem do rotace. Nejcitelnější ztráta Titánů je tak CB2 Adoree Jackson a to je zároveň naše největší šance. Pokud Sutton nastoupí, tak už náš WR2 bude bráněn nováčkem Fultonem a této slabiny bychom měli využít. Bez Suttona se tato situace vyrovná.


Go Broncos Go!

Na týmový výkon budeme spoléhat především.

Fotbal je konečně tady. Náš tým v domácím prostředí hned na začátek čeká pořádně tuhý a nebezpečný soupeř v podobě loňského finalisty AFC konference. Nebude to nic pro slabé povahy. Buďme natěšení, ale nenechme se srazit chybami. Ty dělají všichni nováčci a že jich v útoku máme požehnaně. Naše předsezónní nadšení bylo sice poněkud zatemněno zraněním lídra týmu Vona Millera, ale hráči a trenéři měli čas se s tím srovnat. A tak budeme bojovat i za něj.

Čekám velký boj. Bitvu, ve které budou dominovat obrany a rozhodovat budou maličkosti. Jeden ztracený míč. Jedna chyba ve Speciálních týmech.

Go Broncos Go!


Organizačně: Jsme na začátku sezóny a já tradičně hledám styl, který by mi pro zápasové preview seděl nejvíce. Vás se chci zeptat, jaké informace vám v článku chyběly a v tom příštím byste je uvítali.

Součástí tohoto dotazu je také otázka, kdy chcete preview k zápasu číst? Hrací den ráno? Nebo dřív? Zpravidla zveřejňuji svá preview v den zápasu nejpozději do poledne, abych mohl případně zohlednit poslední změny v týmech apod. Vyhovuje, nebo uvítát preview předem, aby se nálada a natěšenost vystupňovala dřív?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář