Bilancování – polovina sezóny 2020

Letošní poločasové bilancování pozbyde obvyklé úmorné opakování, protože zkrátka není čas. Bye week v osmém týdnu nám sebrala COVID-19 kauza u Patriotů a tak mi mezi review utkání s Atlantou a preview utkání s Las Vegas nezbývá tolik času na sepsání už jednou nebo dvakrát sepsaných skutečností.

Není kdy se tomuto čláku ještě více hlouběji věnovat a tak budu mnohdy stručnější, než bych si přál a to i u témat, které by si hlubší pozastavení zasloužily. To mi ovšem nezabrání si několik zásadních linek zopakovat.

Než se dostanu dále, tak bych chtěl na tomto čestném úvodním místě poděkovat všem fandům, kteří zareagovali na mou výzvu a poslali tématické fotky k Broncos. Díky. Věřím, že to tento článek udělá alespoň něčím zajímavý či zajímavější.

Peter Šulai na zápase Chiefs v Broncos tričku.

Discord

https://discord.gg/EKXVzWV

Tímto bych chtěl všechny, kteří tak třeba dosud neučinili, pozvat na pokec okolo Broncos na discordu nfl.cz. Jde o komunikační platformu, která je na pokec dle mého skromného názoru lepší než komenty na FaceBooku. Tímto FB rozhodně nezatracuji, jsem rád za každou reakci a i nadále budeme FB používat v nezměněné míře. Jen mi discord v současnosti přijde na častější komunikaci vhodnější. Během zápasů to tam mnohdy docela žije. Registrace není třeba, byť je výhodou. Instalace není třeba. (Osobně jsem registrovaný, ale aplikaci jsem si neinstaloval.)

Rozšíření naší komunikace o discord mi přijde dalším evolučním krokem, po té, co jsme letos nahradili sdílení článků na google dokumentech fanouškovským webem. Myslím, že stránky pěkně fungují a tímto ještě jednou díky za jejich vznik Janu Jabrockému.


Herbertu Pavloviči vděčím za kšiltovku. poprvé jsem si ji nasadil před prvním zápasem Drew Locka minulou sezónu. Ještě jednou díky.

Jsme v polovině sezóny 2020

Dosavadní průběh aktuálního ročníku poznamenává hned několik zásadních událostí a dějových linek:

  • COVID-19
  • Zranění hráčů až brutálně kosí naši sestavu
  • Drew Lock a Pat Shurmur nefungují jako efektivní pasový útok
  • Coverage Speciálních týmů je i tento rok děsná

COVID-19

Bohužel světová pandemie virem COVID-19 dosti nemile zasáhla do průběhu a pohodlí našich životů. Zasáhla i náš oblíbený sport. Zatím se NFL s určitým kodrcáním stále drží, byť už došlo k určitým vynuceným ústupkům, které tento ročník nenávratně poznamenaly.

Myslím, že jsme jedním z týmů, který na zrušení tradičního běhu příprav na sezónu citelně doplatil. Ve sportu, kde všechno souvisí se vším a chemie mezi hráči není jen důležitá, ale zcela zásadní, nás vynechání mnohých aktivit obralo o možnost lepšího sehrání útoku. Na naší ofenzivní hře je vidět, že v kombinaci s velkou marodkou chybí sehranost. Nejsme jediní a nebudeme brečet. Výmluvy jsou pro sraby. Před hráči stála a stále stojí výzva se s touto situací porvat, jak nejlépe umí a holt to trochu víc drncá. A nás to stojí víc nervů. Pokud budeme na konci „vědět“, co potřebujeme, nebyla to ztracená sezóna.

V jiném duchu než omezenou přípravou jsme byli zasaženi před utkáním s Patriots. Potvrzená nákaza v týmu New Englandu nás stála Bye Week. S tím hráči i trenéři přišli o možnost alespoň v jednom týdnu sezóny nechat mozek odpočinout a orazit si v rodinném kruhu. Čeká nás tak souvislá sezóna, která pořádně prověří soudržnost hráčů. Co si budeme povídat, když se s někým potkáváte dennodenně, srážíte se s ním na hřišti, u jídla, v tělocvičně, poleze vám po týdnech dřiny na mozek i ten nejmilejší člověk. A do NFL si nikdo nikoho nevybral pro to, že by byl hodný a milý. Bylo by to všechno těžké i za normálních okolností, natož v situaci, kdy vás extrémně omezují další opatření spjatá s COVID-19.

A do třetice zase COVID-19. Nákazou si právě prochází hned několik hráčů, trenérů i manažerů Denveru Broncos. Pozitivně testovaní koučové tak vedou přípravu virtuálně. Americký fotbal je rychlá kontaktní hra, kde hraje prim sehranost. Trenéři by určitě odvedli lepší práci naživo. Ale ani s tímto nic neuděláme a tak buďme vděčni, že sezóna přes překážky stále pokračuje.

Drb: Vedení NFL se snaží být připraveno na různé eventuality a ve hře je třeba zkrácená sezóna s šestnáctičlenným Play Off.


Lazaret Denver Broncos

Takový extrém na marodce nepamatuji. Už minulý rok to bylo silné kafe, když chyběl Ja’Wuan James, Bradley Chubb, řada DL i OL hráčů, Drew Lock,.. No letos jsme aktualizovali systém na další verzi a ta je oproti minulému ruku děsivě výkonnější.

Von Miller a Courtland Sutton padli ještě před sezónou. Obě tyto absence věřím značně ovlivnily a ovlivňují náš tým. Nezkušený nesehraný tým zkrátka potřeboval nejlepší hráče obrany a útoku. Sutton se sice ještě na skok vrátil, aby si ale hned udělal ještě horší zranění, než se kterým nestihl začátek sezóny. A zvláště on kriticky chybí, protože právě on měl s Drew Lockem nejpokročilejší chemii. Vemte si, že nejčastější cíl přihrávek našich QB je nováček Jerry Jeudy. A ten hrál v prvním útoku až od poloviny tréninkového kempu.

Nemá smysl tady rozepisovat každé jméno, které na marodce skončilo nebo jí prošlo. Bylo a je jich hodně. Někdo se vrátil, někdo ne. Někdo se vrátil a hned si dal otočku zpátky do nemocnice (AJB, Hamler,..) Každopádně tato situace je dost závažná a po sezóně MUSÍ být přezkoumáno do jaké míry jde o nešťastné náhody nakupené do jedné sezóny a do jaké míry jde o vliv nedobré přípravy hráčů po stránce fyzické, strečinkové, atd.

Je o absolutně kritickou prioritu do offseason. Nic není důležitější, než udržet naše hráče na hřišti. (Samozřejmě ne za cenu dalších zranění nebo hraní se zraněním. Nebuďme magoři. )


Drew Lock ano nebo ne?

Z dosavadního vzorku zápasů můžeme prohlásit, že spolupráce Drew Locka a Pata Shurmura nefunguje dobře. Nefunguje téměř vůbec. Drew nezačal výkony, kterými nás na konci minulého roku navnadil. Chybí přesnost přihrávek i lepší výběr cílů. Byli jsme svědky hloupých interceptionů, čitelných hodů a velmi špatných rozhodnutí. Čekali jsme agresivní hru, ale za současné formy a přesnosti to není cesta vpřed. Naopak, snaha za každou cenu cpát míč do hloubi pole nás jen sráží níž a jen pomalu se Lockovi tato přesnost vrací.

Drew Lock má polovinu sezóny na to, aby s Patem Shurmurem našli efektivní cestu pro chod naší ofenzivy. A to ne jen na poslední čtvrtinu zápasu.

Nevidím budoucnost v dalším nerozhodném přešlapování na místě a dalším roku zkoušení dalšího QuarterBacka. Hráči stárnou a začnou (začínají) nás dobíhat smlouvy mladých dobře draftovaných playmakerů. Čeká nás kriticky důležitá offseason. K tomuto tématu se ale ještě dostanu.

Mnozí argumentují tím, že i Garett Bolles se vyloupl až ve čtvrtém roce. Jenže Bolles měl výpadek hry na univerzitě a u nás toto manko nejdřív doháněl a také hrál relativně solidně celou dobu smlouvy a kazil to častými penaltami, které jdou vidět samozřejmě víc, než povedený blok, nebo ustálená kapsa. Už minulý rok byl naším nejlépe hodnoceným ofenzivním linemanem, co se týče pasové protekce. Nyní je Bolles jedním z top LT ligy. Stále to nechápu, ale strašně mu to přeji.

A Drew Lock? Nechci po čtyřech pěti letech skončit jako Redskins s Cousinsem nebo Dallas s Dakem Prescottem. Ano! Ne? Nevíme. Ne! Nebožeby? Ano! Když já nevím. Chtěl bych na trávníku vidět jasnou odpověď. aLe tu asi nedostaneme. Drew Lock je sympaťák, za kterým navenek stojí kabina. Který umí hrát parádně, ale stále dělá určité chyby v technice a rozhodování. Stav týmu nepomůže, ale věřím tomu, že dobrý QB by měl být poznat i se slabším týmem.

Moc bych si přál, aby to Lock s Shumurem ve zbytku sezóny zlomili. Teprve čas ukáže. Čím víc se budeme blížit nejvyšším příčkám draftu a čím víc bude hrát Lock nepřesvědčivě, tím víc poroste nutkání rozbít prasátko s draft picky a ulovit jednu ze současných univerzitních hvězd.


Speciální týmy

Doufal jsem, že s příchodem několika specialistů na třetí fázi hry se naše coverage při returnech zlepší. Chápu, že se tato činnost vlastně ani ze strachu ze zranění moc netrénuje. Několik posil do ST se zranilo např. Strnad, Tuzska. I přes zranění hráčů coby polehčující okolnosti si myslím, že pokud se nestane nějaký zázrak, Tom McMahon ve vedení našich speciálních týmů skončí.


Adam „Adam the Bronco“ Pařík se svou sbírkou dresů.

Minivsuvka 1 : Čísla dresů v NFL

Věděli jste, že čísla dresů hráčů NFL se řídí striktními pravidly a hráči si tak musí vybrat své číslo dle pozice, kterou hrají? Povolený rozsah čísel dle pozic máte k náhledu níže.

Rozsah čísel dle hráčských pozic.

Zásadní význam mají čísla hráčů v ofenzivní fázi, kdy je zachycení přihrávky povoleno jen určitým pozicím a rozhodčí tak mají usnadněnou práci při posuzování této situace. Hráči mohou měnit své herní zařazení během hry, ale takovou situaci musí gestem nahlásit rozhodčímu a ten upozorní i hráče druhého týmu. Například „číslo 65 se nahlásilo jako povolený receiver“.


Janko Renčko vynesl kšiltovku míli vysoko? 🙂

Denver Broncos (3 – 5) – jak se to celé semlelo.

Nebudu se zastavovat u každého zápasu, jak bývalo mým otravným zvykem.

Poznámka: Ani v jednom zápase sezóny jsme nebyli favoriti. A to ani proti Jets (dost pravděpodobně, po výprasku od Bucs a s QB3 za centrem). Skutečnost, že jsme v každém utkání byli outsider tzv „underdog“ se nezmění ani v žádném ze zbývajících utkání.

Všechny utkání měly z pohledu našeho výkonu podobné ukazatele.

Obrana hraje na svůj stav parádně. Čím víc hráčů chybí, tím musí Fangio sahat k u něj méně obvyklým praktikám, včetně safety blitzů apod. Ale kolem posledních veteránů na nohou se banda nováčků a druhořadých hráčů dokáže vybičovat ke skvělým výkonům. S občasnou chybkou.

  • Nejlepší hráči defenzivy dle PFF:
  • 1 – CB – Bryce Callahan – 87,3
  • 2 – DE – Shelby Harris – 86,9
  • 3 – S – Justin Simmons – 81,1
  • 4 – OLB – Bradley Chubb – 74,1
  • 5 – S – Kareem Jackson – 72,0

Safety duo Jackson – Simmons se vyhnulo zranění a patří k nejlepším v lize. Překvpaí, že JAckson má jako bývalý CB známku v pozemní obraně 84,0. Simmonsovi končí smlouva. Bradley Chubb se za začátku sezóny zahříval, ale už je zpět v bývalé formě. Harris zažívá neskutečný rok a i jemu končí smlouva. Bryce Callahan je dle PFF druhým nejlepším CB ligy.

V PFF seznamu jej nenajdete, ale ILB Josey Jewell si vysloužil velkou chválu od Vica Fangia. S větší porcí herního času Jewell uzrává v QuarterBacka naší obrany. Kdo by to byl řekl.


Útok drncá a drncá. Hledá se cokoli, co nám ukáže cestu, jak hrát celý zápas. Zranění už jsem řešil. Dropy v citelných chvílích určitě nepomáhají psychice a výkonnosti útoku. Nehledě na sebevědomí Drew Locka. Situace s útokem je hlavní náplní aktuálních preview a tak nebudu na tomto místě přešlapovat.

  • Nejlepší hráči ofenzívy dle PFF:
  • 1 – LT – Garett Bolles – 89,6
  • 2 – RT – Demar Dotson – 74,6
  • 3 – WR – Tim Patrick – 71,6
  • 4 – RG – Graham Glasgow – 70,1
  • 5 – TE – Noah Fant – 68,4

Noah Fant funguje v současnosti jako Lockův bezpečný cíl. spolehlivě. Po zranění kotníku mu ale chybí rychlost. Graham Glasgow povolil jen jeden sack. Tim Patrick je nejspolehlivější cíl naší ofenzivy. Demar Dotson je pro mě milým překvapením. Nepovolil sack. Škoda že nehrál od začátku. garett Bolles je o PARNÍK nejlépe hodnoceným hráčem ofenzivy. Dle PFF povolil jen 9!!! tlaků na QB a žádný sack. Garettovi končí smlouva. Ooops.

Ondra Šimíček s tričkem šampiona SB50.

Minivsuvka 2 : Poznáte hráče dle čísel?

Předchozí minisuvka o číslech hráčů zde nebyla náhodou. Pokud vedle hry našeho týmu stíháte vnímat čísla na dresech, je tento odstavec právě pro vás. Zkusme si udělat takový malý kvíz. Dokážete bez hledání přiřadit k číslům hráčů jejich jména? V seznamu níže, ze kterého budete hádat , nenaleznete ta notoricky známá čísla jako je #58 Vona Millera, #3 Drew Locka nebo tu tolikrát slyšenou #72 Garetta Bollese. To by bylo moc lehké. Zkusím na vás alespoň malou výzvu. Tak co, komu patří tato čísla?

  • #85
  • #29
  • #66
  • #11
  • #31
  • #17

Napište mi do komentářů, jak se vám dařilo. Nepište jména ať nezkazíte hru ostatním, jen „skóre“.


Peter Šulai na zápase Indianapolis, kdy byl Peyton Manning uveden do Ring of Fame Colts

Nováčci

Probrali jsme nejlepší hráče a tak se krátce zastavím i nad nováčkama v našem týmu.

  • WR Jerry Jeudy podává solidní výkony. Ukazuje velký potenciál a taky nedostatky v těsné obraně a dropech. Obojí dělalo problémy v prvním roce i Noahau Fantovi a dnes je Noah jinde. Věřme, že se s tím i Jeudy popere a pak nás odmění skvělou kariérou.
  • WR KJ Hamler hodně zameškal. Líbí se mi s jakým hraje nasazením. jelikož dost proamrodil během tréninkvého kempu i během sezony, nebývá tím prvním, ankoho náš QB spoléhá. Ale proti Atlantě zapsal 90 yardů ze scrimamge a povedené returny. Teď ještě víc využít jeho rychlosti.
  • CB Michael Ojemudia hraje nahoru dolů. Má parádní utkání a slabší. jako CB nováček s má mnohé co učit, ale celkově mě jeho úroveň velmi pozitivně překvapuje.
  • C Lloyd Cushenberry III dostává na zadek a bohužel je asi nejslabším z našich starterů. aLe sezení na lavičce by ho naučilo daleko méně než ostré bitvy na LoS. Jeho výkony trochu brzdí příspěvky od guardů. Lloyd je pracant. Nechejme mu tuto sezónu a do příští nastoupí o parník lepší.
  • DL McTelvin Agim na konci třetího kola neměl být starterem týmu, ale měl se pomalu učit. No čeká ho hodně drsné školení.
  • TE aLbert Okwuegbunam mě přesvědčil, že může být masivní zbraní. Debut ozdobil dvěma nepěknými dropy, ale ukazuje zajíamvý příslib, který zabrzdilo ACL zranění.
  • ILB Justin Strnad zraněn
  • OG Netane Muti se nedostal do hry
  • WR Tyrie cLeveland sbírá coby „poslední“ WR v řadě zkušensoti a pár zachycení. Pomáhá ve speciálních týmech i jako returner.
  • OLB Derrek Tuszka zraněn
  • CB Essang Bassey – nedraftován. Po nepovedeném utkání se steelers byl střídán, ale do sestavy se vrátil. Hraje tvrdě a je univerzální. Oboje se nám líbí, teď jen podávat dobré konzistentní výkony.

Jak dál?

Čeká nás hodně těžká druhá půle sezóny. Věřím tomu, že pokud se do sestavy vrátí Shelby Harris, A.J.Bouye a Bryce Callahan a nikdo se zásadně zase nezraní, můžeme defenzivně odehrát solidní party. S útokem to bude větší „sranda“, ale opět: pokud se už nezraní nikdo další, mělo by to pomoci sehranosti a chemii mezi hráči. Možná nepřestřílíme power housy jako jsou Chiefs nebo Saints, ale mohli bychom si udržet důstojnost a znatelně víc se dovědět o Lockovi.

Překvapily by mě víc jak další dvě výhry. Maximálně tři, když si někdo proti nám vybere „utkání blbec“ nebo nás zásadně podcení, jako minulého roku Texans.

Držte se pořádně, roubík do úst.


Minivsuvka 3 : Znáte čísla těchto hráčů?

V předchcí minivsuvce jste přiřazovali k číslům hráče. Byl oto pro vás jednoduché? zkusme to ještě obráceně. Zvládnete k hráčům přiřadit jejich čísla?

  • Shelby Harris
  • Brandon McManus
  • Royce Freeman
  • Josey Jewell
  • Tim Patrick
  • Kareem Jackson

Správnost svých odpovědí si můžete zkontrolovat zde: https://www.denverbroncos.com/team/players-roster/


Herbert Pavlovič a jeho sladěný outfit.

Vyhlížíme Offseason 2021

Pro sezónu 2021 máme zatím jedenácté největší místo pod platovým stropem. Ovšem končí smlouva některým extra důležitým hráčům v týmu a tak Johna Elwaye čeká hodně bezesných nocí.

https://www.spotrac.com/nfl/cap/2021/

Jednu věc si ale ujasněme. Před sezónou se na základě obřího propadu výnosu ligy, hrané bez diváků v ochozech, domluvil platový strop ve výši 175$M dolarů. To je cca o 25$M méně než loni. Dalších pět let by pak strop neměl stoupat, aby se vyrovnaly letošní ztráty, které mohly dle platných pravidel třeba mířit až k platovému stropu okolo 130-150$M dolarů.

Osobně to vnímám ještě jako otevřenou záležitost, která se bude po sezóně dodatečně upřesňovat, jelikož skutečné ztráty a výnosy nebyly v době popsaného údaje patrné.

Tato offseason bude tedy dost krvavá a týmy s dobrým GM, vizí, dostatkem místa mohou na začátku příštího roku nebývale vydělat. Vezměte si, že již nyní je nad platovým stropem 9 týmů a to mají všechny týmy podepsaných jen cca kolem 40 hráčů. Lepší náhled zde :

https://www.spotrac.com/nfl/cap/2021/

Přímo neřešitelně se jeví situace Saints (-95$M) a Eagles (-63$M). Očekávám, že týmy v problémech se budou ve velkém počtu věnovat extrémnímu počtu restrukturalizací smluv svých hráčů. Také nemálo kvalitních hráčů přijde o práci. S cenou hráčů takový trh také znatelně zamete. Na této situaci některé týmy neskutečně vydělají.


Kšiltovka Janka Renčka.

Volní hráči Broncos – 2021

Jen pro silné povahy. Neříkejte, že jsem vás nevaroval.

CO – Klubová opce na další rok.
UFA – Nechráněný volný hráč
ERFA – Exkluzivní chráněný hráč
RFA – Chráněný hráč

AAV average annual value – průměrná výroční hodnota
Legenda

To je pořádný seznam. A počítejme s tím, že to bude krvavá čistka, jestli se v platovém stropu nic zásadního nezmění. Pokud budou z ostatních týmů uvolněni zajímaví hráči pro volný trh, budou to letos extrémní škatulata.

Za zcela kriticky důležité považuji udržení FS Justina Simmonse a LT Garetta Bollese. Oba jsou klíčovými muži týmu a jejich náhrada je prakticky nemožná. Za Simmonsem nemáme náhradu v jiném safetym. Draftovat nového ofenzivního tackla je loterie, zvlášť když máme dosti kvalitního hráče už v týmu, byť to chvíli trvalo než se jím stal. U Bollese vidím pravděpodobné použití Franchise Tagu.

Dále tu máme skupinu skvělých hráčů, kteří jsou ale chránění a tak bychom je měli udržet. RB Phillip Lindsay, WR Tim Patrick, ILB A.J. Johnson. Nechal by je jít jen blázen.

Zásadní rozhodnutí nás budou čekat u hráčů jako je OLB Von Miller, DL Shelby Harris, SS Kareem Jackson. Jde o skvělé až elitní hráče, kteří mají vyšší věk a drahé smlouvy. Von Miller je obří postavou týmu a neumím si představit, jak ho necháváme jít. Ale je tu jeho současné zranění, 32 let, 20$M na rok. Chtělo by to rozumnou restrukturalizaci a přidat další rok dva, ať se ta zátěž rozmělní. Shelby Harris má skvělý rok a zaslouženě bude chtít velkou smlouvu. Minulý rok neměl štěstí, když byl trh přecpán jinými DL hráči a letos tomu nemusí být jinak. Moc mu přeji, aby tu smlouvu dostal a zajistil rodinu, ale nevěřím ani letos že to bude u nás. Nemyslím, že Kareem Jackson v týmu zůstane. Narozdíl od Simmonse zde vidím možnost v jeho náhradě nedraftovaným Essangem Basseym, který bude hrát za zlomek jeho ceny a letos získává potřebné ostruhy.

Jsou tu pak hráči, které by neměl být až takový problém podepsat, pokud o ně budeme mít zájem. Veterán Demar Dotson hrál skvěle, ale vrátí se James. Budeme smřovat na mladší jádro týmu, ale Dotson je zkušený tackle a nebude drahý. Jako náhradník za rozumnou částku by mohl zůstat. Podobně jako Jeremiah Attaochu, Elijah Wilkinson, DeMarcus Walker a další… tady půjde o podpisy do šířky kádru. Někde uvěříme v posilu z jiných zdrojů, někde se nám cenovka vyplatí a hráče podržíme.

A samozřejmě tu máme hráče, kteří mají delší smlouvu a mohlo by být výhodné je propustit. Takovým hráčem ale není Bryce Callahan, který má plat pro rok 2021 8,7$M dolarů, ale dead money jen 1,7$M dolarů. Kdyby bylo třeba, bude jeden z prvních na ráně, ale kdo by nechal jít TOP CB ligy, který bere takové směšné peníze v poměru cena/výkon?

Offseason 2021 bude velká výzva a doufejme, že z ní nevyjdeme jako ti poražení.


Má vlastní „Broncos Cave“.

Vážený čtenáři, pokud ses prokousal těma blábolama až sem, budu rád za zpětnou vazbu. Co do článku podle tebe nepatřilo? Co ti naopak chybělo? Pokusím se to napříště brát v potaz. Díky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář