Franchise QuarterBack

O řešení naší QB situace se toho už napsalo hodně a myslím, že není třeba polemizovat o tom, že na postu QB máme problém. Neuspokojivé výkony Drew Locka a tím pádem celé ofenzivy dávají tušit, že má nový GM George Paton všechny důvody k tomu, aby se podíval po alternativním řešení nejdůležitější otázky v profesionálním americkém fotbalu. V odstavcích níže se pokusím obšírněji nad tímto žhavým tématem pozastavit.

Musíme si uvědomit, že post Franchise QuarterBacka není důležitý, je daleko před ostatními zcela jasně nejdůležitější. Vždyť už Tolkien o tom napsal světoznámou báseň Franchise QB.

„Franchise QB vládne všem,

ofenzivě káže,

on přesnými příhrami,

obranu rozháže.“

Dnešní NFL je definovaná hrou QuarterBacků. NFL MVP bývají téměř výhradně QB. To samé už na univerzitě (Heisman trophy). To kvůli QB se utrácí nehorázné peníze i hromady draft picků. To smlouvy zkušených a kvalitních QB žerou i přes 20% platového stropu. Přihrávky vzduchem jsou zkrátka příliš důležité pro moderní fotbal a jen s kvalitním QB můžete konzistentně vyhrávat. Všechny dlouhodobě úspěšné týmy ligy mají či měly skvělého franchise QB.


Drew Lock

Uvidíme Drew Locka ještě někdy startovat v našem dresu?

Drew Lock za naše barvy startoval v 18 zápasech s bilancí 10 proher a 8 výher. V roce 2019 nadchl fanoušky skvělou pěticí zápasů (4-1) a tak jsme od něj hodně očekávali i letos. John Elway ofenzivu dozásobil během draftu množstvím talentu a tak jsme byli docela optimističtí, byť se stalo už před startem ligy pár kodrcanců.

Drew Lock má své zastánce i odpůrce. Těch druhých bude patrně o něco více, protože to nebyl dobrý rok pro sympatického mladíka. Ale pojďme si nejdřív říct Lockovy klady:

  • Fakta + plusy („polehčující“ okolnosti):
  • ke konci roku se po malých krůčcích zlepšoval
  • mobilní, dokáže si pomoci během
  • jedno skvělé utkání, pár dalších povedených poločasů/čtvrtin
  • charisma
  • nový OC
  • krátká příprava
  • hrál bez WR1 Courtlanda Suttona
  • několik zápasů bez účinné pomoci pozemní hry
  • WR2 a WR3 dropující nováčci Jeudy a Hamler
  • „těžký los“

A teď mínusy:

  • Fakta – mínusy (2021):
  • kompletace 57,3% (254/443) – 35.místo z 35 (2020 64,1%)
  • QB rating 48,9 – 29.místo z 35
  • Passer rating 75,4 – 32.místo z 35
  • 15 interceptionů z 13 utkání (nejhorší)
  • 8 fumblů (plus 3 v roce 2019 z pěti zápasů)
  • stále technické nedostatky, mizerná práce nohou…
  • utíká z kapsy i když není důvod, téměř výhradně na pravou stranu
  • stále příliš čitelné úmysly, lehké pro obránce
  • mesiášský komplex
  • překvapivě velmi nepřesný při delších přihrávkách
  • v obou svých letech zmeškal zápasy kvůli zranění

Varianty řešení

Existuje několik cest, jak naši slabinu řešit:

  1. Drew Lock zůstane starterem, případně k němu podepíšeme kompetentního backupa
  2. Příchod prověřeného QuarterBacka, odchod Locka?
  3. Draft nového QuarterBacka

Drew Lock zůstane startujícím QuarterBackem Broncos

Drew Lock. Věříte mu?

Když jsem psal na Drew Locka posudek před draftem 2019, nelíbil se mi (dohledatelné v historii na facebooku). Zvláště se mi nepozdávala jeho tendence házet hloupá íčka a jeho strop „odhadnutý“ na Matthew Stafforda. Když jsme v prvním kole vzali Fanta, ulevilo se mi. Po druhém dni jsem se probudil a viděl v druhém kole Risnera, byl jsem nadšen. Úsměv mi ale zamrzl, když jsem viděl Lockovo jméno hned pod Risnerovým. No dobře, nezbývá, než mu dát šanci. Konec ročníku 2019 se mu vydařil a já jsem v něj začal opatrně věřit podobně jako naši hráči a další fanoušci. Rok 2020 byl ale pořádný sešup a objevila se všechna ta negativa, pro které se Drew propadl do druhého kola draftu. A možná by to nebyla konečná, kdyby si jej jako hráče dvou sportů neoblíbil John Elway. Akorát se v praxi ukazuje, že kombinace americký fotbal + baseball (Elway, Wilson, Mahomes, Murray,…) je daleko lepší než americký fotbal + basketball (Lock).

Zaujala mě nedávno jedna věta: „Drew Lock nebyl hvězda v univerzitním fotbalu, jak můžete chtít, aby byl hvězda v NFL.“

Myslím, že se ohledem na QB v Play Off by nás na prvním místě mělo zajímat: Kde je Lockův strop schopností? Má Drew na to, aby s vyšplhal až do TOP10, protože takoví QB vyhrávají i PO zápasy? Dá se v dnešní NFL uspět s průměrným QB (a to jím Lock ještě ani zdaleka není)? Může být Lock druhým Allenem? Další výjimkou potvrzující pravidlo?

Do Play Off a dál do finále SuperBowlu se dostávají jen týmy vedené TOP QuarterBackem případně QB na MVP vlně či s neoddiskutovatelně elitním týmem/obranou. Zahrajeme si ruletu a budeme spoléhat na to, že se Lockovi náhodou povede nějaká MVP sezóna s elitní obranou za zády?

Argumenty pro:

  1. Zdaleka nejlevnější řešení, ať už budeme počítat draft výběry nebo peníze pod platovým stropem
  2. Kontinualita našemu útoku velmi chybí a další rok dua Lock + Shurmur je vesměs ospravedlnitelný a umožnil by během draftu omladit a zlevnit obranu

Argumenty proti:

  1. I kdyby se Drew Lock vydrápal do průměru ligy, stačí to?
  2. Kde je strop Lockových schopností?
  3. Mínusový faktor při náboru hráčů.
  4. Čas tiká a mladý levný tým stárne, máme čas na další rok pokusů?
  5. Drew Lock má dva roky za sebou a jen další dva roky nás čekají před případnou novou smlouvou.
  6. Bude Lock někdy ten QB, který ten tým zvládne poponést na svých vlastních zádech, když se mu nebude chvíli dařit?

K zamyšlení: Jak se cítíte při představě Chiefs – Mahomes, Raiders – Carr, Chargers – Herbert, Broncos – Lock? V pohodě?

Je známou pravdou, že u QB bývá trpělivost týmů kratší, nervóznější a napjatější než u jiných postů. QuarterBack v americkém fotbale je zkrátka nejtěžší sportovní pozice a v celých spojených státech není dost Franchise QB pro všechny profesionální týmy NFL. Jen málokterý QB, kterému se rok max dva nedaří dostane ještě šanci. Ano docela překvapivě můžeme jmenovat hned dva případy z nedávné minulosti. Ale o moc více jich nenajdete.

Jedním takovým je Ryan Tannehill, který v dresu Miami Dolphins nezářil, ale v Tennessee Titans je zcela určitě kvalitním starterem podpořeným vhodným systémem. Kdybychom ale neposadili Marcuse Mariottu, možná by se k této šanci už nikdy nedostal.

Druhým a pro nás zajímavějším případem opožděné záře je Josh Allen a jeho „MVP“ výkony v dresu Bills. Jeho situace může a nemusí být předobrazem kariéry Drew Locka. Josh Allen měl v úhrnu děsivé první dva ročníky své profi kariéry (Lock také), ale dřina při změně techniky hodu se mu vyplatila. Ve třetím roce táhl svůj tým a hraje skvěle. Bude však George Paton následovat model Bills a dá Lockovi další šanci? Bude věřit v QuarterBacka, kterého sám nevybíral? Převáží u něj pokračující kontinuita spolupráce QB a OC nad drahým příchodem jiného řešení? Protože jakékoli jiné řešení bude dražší než setrvání u Locka. I kdyby jsme vybrali Lockovu náhradu na naší současné devítce draftu 2021, bude nás to stát minimálně jiný prémiový talent.

Agresivní přístup, který Paton deklaroval v prvních rozhovorech, pro tuto variantu nehovoří. Na druhou stranu Paton vyzdvihl draft a výchovu hráčů.

Varianta s Drew Lockem na Patona může i zbýt. Pokud bude chtít jít cestou draftování nového mladíka a vyhodnotí, že za to stojí jen trojice Lawrence, Wilson, Fields, může se stát, že trade up nebude možný či příliš neakceptovatelně drahý a na devítce nemusí být ani jeden z nich k mání.

Dalším důvodem pro setrvání u této varianty může být, že bychom trváním na novém QB ztratili konkurenceschopnost jiné části týmu. Jenže QB je příliš důležitý hráč týmu. Není nikdo, kdo by byl tak důležitý jako franchise QuarterBack a proto jsou mnohé krátkodobé ústupky skousnutelné.

Dobře, Drew Lock zůstane starterem, ale pak NUTNĚ potřebujeme kvalitního backupa, kdyby věci nešly dobře.

Blakea Bortlese už jsme si vyzkoušeli a neměl by být drahý. Přitom zkušenosti a nějaké kvality má.

Pokud zůstaneme u varianty při které Drew Lock zůstane naším starterem, měli bychom jako pojistku podepsat spolehlivého backupa s potenciálem přechodného startera, kdyby se třetí rok Drew Locka vyvíjel podobně jako rok druhý.

Brett Rypien je inteligentní hráč, ale nemá dostatečný talent. Jeff Driskell na to nemá, jak jsme se mohli přesvědčit, když byl nucen z výkonnostních důvodů přepustit své backup místo právě Rypienovi.

Když nemáme vhodného kandidáta na vlastní soupisce, můžeme se podívat po těch zajímavějších volbách, jimž smlouva končí:

  • Dak Prescott
  • Jacoby Brisett
  • Mitchell Trubisky
  • Ryan Fitzpatrick
  • Tyrod Taylor
  • A.J.McCarron
  • Andy Dalton
  • Jameis Winston
  • Blake Bortles
  • C.J.Beathard
  • Kyle Allen

Volný agent Dak Prescott spadá až do příští sekce článku.

Zaujali mě zejména Mitchell Trubisky, Andy Dalton, Jameis Winston, Kyle Allen, Blake Bortles, kteří už za sebou roli startera mají a mohou nabídnout zajímavé možnosti. Bude rozhodovat zkušenost, cena a typová vhodnost do schématu.

Mitchell Trubisky může být drahý, byť jeho kariéra zrovna nezářila. Souboj Lock vs Trubisky by mohl být zajímavý, ale taky bychom mohli dopadnout jako nejsměšnější tým v lize.

Nejvíc bych věřil Daltonovi, protože v Dallasu hrál celkem ucházející fotbal a dlouhá léta byl sám starterem v dresu Bengals. Má mnohé zkušenosti, ale myslím, že si jej Dallas nemůže dovolit nechat odejít, protože Prescottův návrat je ve hvězdách. Pokud se tedy Prescott do Dallasu vůbec vrátí.

Blakea Bortlese bych si jako záložní řešení dokázal představit nejsnáze, jelikož jsme si jej mohli už oťuknout na trénincích. Blake má za sebou kopu zkušeností a účast v PO. Není náhoda, že nestartuje ale jako backup nějaké možnosti nabízí.

Nemyslím, že bude Brees v kariéře pokračovat a tak si Saints Winstona pojistí. Horší než Lock by ale Winston nebyl.

Kyle Allen už má starty jak za Panthers, tak za Washington. Jako backup nabízí kvalitu i po zranění.


Příchod prověřeného veterána na místo startujícího QuarterBacka

Deshaun Watson

Tady to začíná být dosti zajímavé. Tato varianta zahrnuje buď příchod kompetentního startera z volných hráčů nebo trade pro takového hráče.

Argumenty pro:

  1. Okamžité řešení nejdůležitější pozice v týmu.
  2. Plusový faktor při náboru hráčů.

Argumenty proti:

  1. Drahé až velmi drahé. V případě volného hráče bude plat vždy vyšší než plat Lockův a to je letos se sníženým platovým stropem dosti důležité. V případě příchodu QB obchodem s jiným týmem se k platu přidá i ztráta draft výběrů.

Kvalitní volní QB se jen tak nepoflakujou kolem, protože franchise startera nikdo jen tak nepustí. Stává se však, že si tito hráči představují plat nad jejich výkonnostní třídu (Prescott, Cousins). Nebo dojde k jiným shodám okolností, kdy jsou týmy ochotny za drahou úplatu svého QB pustit do jiného týmu. V případě tradeu chce/potřebuje jejich současný tým obrátit list a tak si od obchodu slibují krom uvolnění platového stropu i nějaký draft kapitál, který jim pomůže s nastávajícím rebuildem.

Volní hráči

Daka Prescotta si pravděpodobně Dallas pohlídá, ale byl by pro nás v opačném případě přijatelnou volbou?

Volní QB s opravdovým potenciálem nahradit Locka na místě starting QB:

  • Dak Prescott
  • Jacoby Brisett
  • Mitchell Trubisky
  • Ryan Fitzpatrick

Dak Prescott má na to být počitatelným starterem, ale jeho devastující zranění nohy mě odrazuje, byť to zároveň srazí jeho požadovaný plat dolů.

Jacoby Brisett pro mě není ani trochu atraktivní a těžko je dlouhodobým řešením. Napsal jsem ho sem jen proto, že se mi zdál článek krátký, tak abych ho trochu natáhl.

O něco málo lépe se jeví Mitchell Trubisky. Jeho časy v Bears mu slávu nepřinesly, ale možná se stane ve vhodnějším schématu spolehlivým starterem. Narážím na vzor Ryana Tannehilla. Ovšem nemyslím, že by mu sedělo zrovna naše schéma, ve kterém chce Shurmur házet hlava nehlava.

S Ryanem Fitzpatrickem by to mohlo být zajímavá jízda. Ryan by mohl strhnout mladý útok a pokud by převážily zápasy Fitzmagica nad zápasy Shitpatricka, tak by byla alespoň zábava. Když už tuto problematiku řešíme, představoval bych si dlouhodobější řešení, které osmatřicetiletý Ryan Fitzpatrick nabídnout nemůže.

Volní QB hráči, mne příliš nezaujali. Pokud Trubiskyho cena spadne dolů, zvážil bych ho jako backup/startera a mohl by se poprat i o QB1 v tréninkovém kempu. Horší než Lock by totiž být neměl a mohl by na takovou šanci, souboje o startera s Lockem, slyšet.


Libo trade?

Tady nás už nový starter nestojí jen peníze pod platovým stropem jako u volných hráčů. Zde musíme obětovat nějaký draft kapitál případně i hráče soupisky, aby k obchodu došlo. Museli bychom si být velmi jisti kvalitou daného hráče, což samozřejmě znamená cenu nahoře.

Takový krok mi přijde zajímavý, ale jen v tom případě, že se Georgi Patonovi podaří udržet obranu konkurenceschopnou. Zatímco útok je plný mladíků hrajících na nováčkovské smlouvy, tak v obraně máme kopu volných hráčů s veteránskými platy. Platový strop bude letos krutý a hodně hráčů bude měnit působiště a bude muset jít pod cenu. Není tak nereálné dobudovat tým i z očekávaně nadměrně vysokého počtu volných hráčů, nicméně smlouva zkušeného QB, bude obří zátěž pro rozpočet všech týmů. Někteří by za to ale mohli stát.

  • Spekulace
  • Matthew Stafford
  • Matt Ryan
  • Deshaun Watson

Matthew Staford

Matthew Stafford

Odchod Matthew Staforda (32 let) z Detroitu je hotová věc. Sice jeho trade znamená pro Lions nějaké dead money, ale s potřebným rebuildem jim „odstupné“ pomůže. Stafford je zkušený QB, který by mohl náš útok pozvednout. On svůj tým nikdy nikam nedotáhl a není tím, kdo tým poponese na ramenou, když se mu nedaří. Je to vlastně zkušenější a lepší Lock. Pan průměr. Zájem o něj bude. Za rozumnou cenu by mi asi nevadil, ale ta cena by nesměla být první kolo a to Detroitu podle mě jiné týmy mohou dát.

Matt Ryan

Matt Ryan

Matt Ryan rok co rok patří mezi nejlepší passery v lize. V roce 2020 naházel Ryan 26 TD, 11 INT s kompletací 65,4% s pěkným ratingem 93,3. Zkušený harcovník dotáhl pár let zpátky Falcons do SuperBowlu, ale od dob jejich epického výbuchu se Atlantě nedaří a možná hledají způsob jak kartu týmu otočit. V trochu jiné situaci by se mi Ryan snad i líbil. Házet určitě umí a jeho zkušenosti by mohly pomoci s vývojem nástupce. Ale v tomto bodě my nejsme. Navíc Ryanova běžící smlouva je hodně drahá (což může srazit cenovku v draft výběrech). Přál bych si dlouhodobější řešení a mobilnějšího hráče, který nebude tak závislý na kvalitě Ofenzivní linie.

Deshaun Watson

Věřím tomu, že by nás Deshaun Watson dostal do Play Off a dál.

George Paton označil náš tým za spícího obra. Watson by byl pořádný budíček!

Nechci problém řešit, chci jej vyřešit!

Netajím se tím, že bych se nechal uřezat ruku (nebo dal tak šest vysokých picků) za jeho příchod. Nemyslím však, že bychom platili za favority ve frontě na zisk Watsonových služeb.

Deshaun Watson by byl splněný sen. Ve všech měřitelných QB statistikách je mezi nejlepšími. 1. v naházených yardech, 12. QB rating, 2. Passer rating, 3.v kompletaci, 1. v yardech na pokus, pouze 7 íček na 33 TD, extra mobilní, dobrý lídr. A to hrál taky bez svého WR1 DeAndre Hopkinse, kterého mu vyměnili v jednom z nejhorších obchodů NFL všech dob za ubohé všimné do Cardinals. Je třeba ale také poznamenat, že nějaká čísla si určitě zlepšil v „garbage“ čase zápasů za rozhodnutého stavu. O jeho vysokých kvalitách ale nepochybujme. Watson má mimojiné vítězné zkušenosti i z loňského Play Off, kdy v koncovce obrátil zápas proti Bills.

Situace v Texans je tak špatná, že nikdo nechtěl ani křeslo hlavního trenéra. To se snad v dějinách NFL dříve nestalo. Houston nemá místo pod platovým stropem, ani draft výběry. Minulý GM/HC Bill O’Brian byl totiž všechno, ale určitě ne dobrý šéf týmu. Watson již deklaroval, že chce trade a Houston opustit. Cena bude astronomická, pravděpodobně vůbec nejvyšší v dějinách NFL. Nestává se totiž, že by hráč Watsonových kvalit měnil působiště. Deshaun má pouze 25 let. Podepsal však novou šestiletou smlouvu, kterou v době zaškrceného platového stropu beze ztrát absorbuje jen málo týmů. Ale také to může být řešení na dalších 10+ let… a na to se dá slyšet, i kdybyste tím „odepsali“ tři draft roky, stále vám zbývá hodně let s franchise QB na soupisce. A já za sebe nepochybuji o tom, že je Watson lepším QB než kdy Lock bude.

Jak to šlo s Watsonem v NFL?

  • Kompletace
  • 2017 61,8% – 2018 68,3% – 2019 67,3% – 2020 70,2%
  • TouchDowny (vzduchem+po zemi)
  • 2017 19+2 – 2018 26+5 – 2019 26+7 – 2020 33+3
  • Interceptiony
  • 2017 8 – 2018 9 – 2019 12 – 2020 7
  • Rating
  • 2017 103,0 – 2018 103,1 – 2019 98,0 – 2020 112,4
  • Naběhané yardy
  • 2017 269 – 2018 551 – 2019 413 – 2020 444
  • Fumbly
  • 2017 3 – 2018 9 – 2019 10 – 2020 8
  • K zamyšlení:
  • Chiefs/Mahomes, Raiders/Carr, Chargers/Herbert, Broncos/Lock
  • versus
  • Chiefs/Mahomes, Raiders/Carr, Chargers/Herbert, Broncos/Watson

George Paton prohlásil, že základem je pro něj draft a tak tomuto tradeu nevěřím. Ale já bych Watsona podepsal z fleku. S ním v sestavě bychom měli ofenzivu okamžitě o několik levelů výše. Všechny zásadní útočné kameny máme pod smlouvou minimálně do roku 2023 a dál.

Dokud Watson nepodepíše jinde, snít můžu.


Draft dalšího nováčka

Zach Wilson

George Paton se může rozhodnout přivést dalšího nováčka z draftu 2021, aby zvýšil konkurenci na postu QB.

Argumenty pro:

  1. Levnější než trade či podpis kvalitního veterána.
  2. Možnost mít lepšího QB, než jakým Lock je, nebo by někdy vůbec mohl být.

Argumenty proti:

  1. Bez záruky, že bude vybraný hráč lepší než Lock.
  2. Bude nás to stát nejméně výběr z prvního kola v porovnání se setrváním u Drew Locka.

Draft nováčka považuji vždy za loterii. Už tolikrát se stalo, že si byli všelijací odborníci jistí, že ten a onen hráč zajisté uspěje a ten, že nemá šanci. A pak to bylo přesně naopak. Nikdo vám nikdy nic nezaručí, ať už jde o QuarterBacka nebo třeba Receivera.

Také mne nenaplňuje zrovna jistotou fakt, že si Shurmur před časem draftoval do Giants Daniela Jonese, jako docela „reach“ tedy příliš vysoko. A který je zároveň kousek od označení „bust“. Ani Vikings, kde Paton dlouhodobě působil, se nějakým úspěšným draftovaným QB nemohou ohánět, tak je má víra v dobrou evaluaci QB dosti nahlodaná.

My ovšem víme, že za dva roky u týmu Drew Lock předvedl jen málo na to, abychom ho mohli považovat za QB hodného označení „franchise“. Draft mladíka, ve kterém budeme vidět o třídu lepšího hráče tak není od věci. Kdo by přicházel do úvahy?

  • Trevor Lawrence
  • Zach Wilson
  • Justin Fields
  • Trey Lance
  • Mac Jones
  • Kyle Trask

Napíšeme si nějaké základní info ke každému z kandidátů, ale do draftu je ještě daleko a tyhle informace budou v případě pokračující relevance včas rozšířeny a poupraveny.

Pět z šesti top prospektů se vešlo do prvních 12 QB s nejvyšší kompletací přihrávek. Pozor kompletace samozřejmě není všechno a toto číslo je v NCAA hodně záludné.

Pokud máme na mysli draft Lockovy náhrady, musím zmínit, že další rok čekání na QB nemusí být oproti letošku vůbec výhodný.

Trevor Lawrence

Trevor Lawrence bude mimo dosah.

Asi netřeba nic dodávat. Trevor je brán za letošní jedničku draftu už od svých začátků na univerzitě. Své soupeře převyšuje snad ve všech ohledech natolik, že je často označován za talent, který přijde jednou za generaci. Lawrence bude jednička draftu a jelikož Jaguars mají dost místa pod platovým stropem, aby mu poskládali solidní tým hned na začátku, není důvod, aby si Jacksonville tohoto prémiového hráče nevybrali.

Zach Wilson

Zach Wilson. Že by?

Wilson hrál za produktivní útok BYU a vedl si skvěle. Umí v případě potřeby nebezpečně běhat po svých a jeho ruka nepostrádá elitní talent. Z highlights se mi líbilo, že nehrál za bůhvíjak pevnou OL, přesto dokázal kompletovat těžké míče. Byť se se svým týmem ani zdaleka nedostal do Play Off (BYU bylo v konečném žebříčku na 16. místě respektive v jiném žebříčku na 11.místě), tak Wilson přesvědčil většinu odborníků, že je lepším prospektem než Justin Fields. Vidí ve Wilsonovi hráče, který má větší předpoklady uspět v profi fotbalu. Rok 2020: 33 TD vzduchem, 10 po zemi. Zach Wilson zaznamenal v roce 2020 druhou nejvyšší známku dle PFF. Má však za sebou operaci ramene a konstituci má diskutabilně odolnou.

Justin Fields

Justin Fields

QB z Ohia State se v NFL nikdy neprosadili. Bude Fields prvním? Přesný, skvěle mobilní. Lídr, který dostal Ohio do finále přes Clemson Tigers Trevora Lawrence. Ve finále proti Alabamě neměl jeho tým šanci a sám Fields hrál viditelně se zraněním, které utrpěl v předešlém utkání. Fields svoje kvality má, ale až tak se mu nevěří. Pod tlakem jsou jeho čísla o dost horší a tlaku si v NFL užije až až. Stejně jako třeba Trey Lance níže, mi do Shurmurova „přihrávky na prvním místě“ moc nesedí.

Trey Lance

Trey Lance

Dual threat QB, který hrál ve slabé NCAA divizi, kde ovšem vynikal. K Shurmurově ofenzívě mi nepasuje a vždy bych dal přednost prověřenějšímu QB, než hráči, který to šolichal v méně konkurenčním prostředí. Lance bych v týmu nechtěl, byť je jeho projekce kolem desátého místa, kde bychom na něj dosáhli bez velkých investic.

Mac Jones

Mac Jones

QB Alabamy Crimson Tide měl daleko lehčí roli, než jeho soupeři, protože hrál v suverénně nejsilnějším týmu ligy. Nejlepší Ofenzivní linie NCAA mu hlídala záda, skvělý WR Devonta Smith, který vyhrál Heismanovu trofej, zařizoval kopu prostoru pro své spoluhráče a sám byl parádní zbraní. RB Najee Harris je také prospektem prvního kola a také pochopitelně zaměstnával pozornost obran soupeřů a ulehčoval Jonesovi práci. Ten nicméně ukázal mnoho dobrého. Kompletace přes 77%. Dobré charakterové vlastnosti. Zisk trofeje pro nejlepšího QB NCAA roku 2020. Jones je sympaťák, ale neumím si ho představit za naší OL. On může být hvězda, ale jistota dle mého laického soudu není.

Kyle Trask

Kyle Trask

Kyle Trask vedl potentní útok Floridy Gators. Málo mobilní QB s dobrou rukou má podobně jako Lock známé technické nedostatky. Nepovažuji jej díky tomu za řešení v naší situaci. Trask je prostě další „projekt“ a jeho pick by mě asi zabil.


Verdikt

GM Denver Broncos George Paton

John Elway na pár dalších let plus mínus stabilizoval Ofenzivní Linii. Přivedl kopu talentu na útočné skill pozice, které musíme podporovat a dál rozvíjet. Obrana pod vedením Vica Fangia šlape a věřím, že společnými silami ji dají s Patonem dohromady tak, aby hrála na vysoké úrovni i příští ročník. Nejsem však ani zdaleka spokojený s postem QuarterBacka v našem týmu.

Výše jste se mohli dočíst o několika možných způsobech řešení naší dlouhodobě trvající mizérie na tom nejdůležitějším postu, co americký fotbal zná. Pohled na tabulku Play Off týmů rok co rok potvrzuje, že za centrem zkrátka musíte mít QuarterBacka, který umí hrát fotbal na velmi vysoké úrovni. TOP10 nejlépe.

George Paton slibuje agresivní přístup a já mu zatím věřím. Co ovšem mluví proti němu je, že se Vikingům extra nedařilo v hledání franchise QB (když už, tak lepší výsledky měli s koupenými QB) a že Pat Shurmur mu potřebné know how také neposkytne.

Pro mě jsou tak schůdné tyto čtyři rozšířené varianty a to v tomto pořadí:

  1. Draft Trevora Lawrence
  2. Trade pro Deshauna Watsona
  3. Draft Zacha Wilsona, Justina Fieldse, příchod Matthew Stafforda
  4. Další rok s Drew Lockem

Trevor Lawrence je považován za jistotu, jaká tu dlouho nebyla a nebude. Pochybuji, že se jej Jaguars vzdají. Za pokus ale nic nedáte, vždyť už staré přísloví hovoří „Líná huba, holé neštěstí“. Tím, že zjistíte cenu prvního picku nic nezkazíte a pokud máte tým v jinak „připraveném“ stavu tak jako my, může se nějaký blockbuster trade vyplatit. Máte velkou šanci získat starting QB na dlouhá léta, byť vás takový obchod bude stát majlant. Nic však není takový problém jako sehnat franchise QB. Ostatní posty jsou všechny DALEKO snáze řešitelné.

Zach Wilson už není taková „jistota“ jako Lawrence. V tomto čase je však diskutabilně považován za draft dvojku mezi QuarterBacky. S velkou šancí uspět v NFL. Menší šance se dávají Justinu Fieldsovi, ale i on bude pravděpodobně TOP10 prospekt. Příchod Matthew Stafforda by dle mého soudu pouze pozici stabilizoval a získal čas na vývoj Drew Locka, jelikož jsou typově velmi podobní. Stafford má akceptovatelnou běžící smlouvu na další dva roky, Lock to samé, spolu by to mohlo nějakým způsobem určit naši budoucnost.

Deshaun Watson je naproti tomu ověřený TOP QuarterBack ligy. Jeho příchod by byl drahý (plat, draft picky + hráč/i). Watson už bude hrát na nemalou veteránskou smlouvu. Jenže tento hráč instantně řeší největší potřebu všech týmů v NFL. Potřebu, která neuspokojí nikdy všech 32 týmů. Výměnou, která by nám zajisté odpárala hodně vysokých draft picků v příštích třech letech získáte hráče, který již prokázal že bustem není. Hráče, který má zkušenosti i z Play Off a může okamžitě vést náš tým tam, kam nováček nebo podprůměrný QB neumí.

Ve svém životě se snažím řídit několika motty a jedno z nich je: „Když už šlápneš do hovna, nepřešlapuj.“

Čtvrtá možnost je v mých očích právě takové přešlapování. Drew Lock má své zastánce za oceánem i v českých/slovenských luzích a hájích. Já mezi ně nepatřím. Pokud se podívám na účastníky Play Off a hlavně na ty, kteří se dostávají nejdál, tak jde vesměs o týmy s nadprůměrnou obranou, kvalitním útokem a TOP10 QB. Občas se na vlně elitní obrany či „MVP“ sezóny ve stylu „i motyka někdy vystřelí“ sveze i někdo jiný, ale to jde o ojedinělé případy, na které se nelze spolehnout v dlouhodobém horizontu tak dobře, jako na to, když máte TOP QB.

Zůstat s Drew Lockem by mi věru radost neudělalo. Nevidím v něm dostatečný potenciál, aby vedl ten tým opakovaně do Play Off a pravidelně tam vyhrával zápasy. Mohu se samozřejmě mýlit. Nyní je pro mě tato varianta odkládáním problému na další rok. Jelikož máme v roce 2021 papírově snadnější los, nebudeme patrně na výhodnějším draft místě než letos. Tuto offseason jsou k mání Stafford či Watson a nemůžeme vůbec čekat, že se něco podobného stane i příští rok.

Jedinou výhodu „Drew Lock“ varianty tak vidím v nejlevnějším přístupu, který nám umožní omladit a zlevnit obranu snáz než u předchozích možností. Nemůžu se však zbavit dojmu, že takový krok by pouze oddálil nevyhnutelné a za rok budeme tam, kde jsme teď, jen všichni hráči budou zase o rok starší a demotivovanější.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář