Novým Generálním manažerem Denveru Broncos se stává George Paton!

Začíná nová éra Denveru Broncos. Novým Generálním manažerem Denveru Broncos se stal zkušený George Paton. Podepsal šestiletou smlouvu. „Všichni kandidáti byli skvělí, ale zkrátka cítili jsme, že George je pro nás ten nejlepší.“

Zajímavost 1: George Paton se narodil 5.května 1970. Je tak přesně o deset let starší než já.

Kromě pohovorů s Ellisem, Elwayem, Fangiem a Smythem měl George Paton také soukromý hodinový rozhovor s Brittany Bowlen debatujíce o jejím otci, Patu Bowlenovi, o jeho závazku vyhrávat. Dle zákulisních informací také řešili její osobní aspirace života v Coloradu.

Kariéra George Patona v NFL začala v Chicago Bears. Následovali Miami Dolphins než se přesunul na dalších 14 let do Minnesoty Vikings. V jejich „dresu“ byl součástí týmu, který získal či opětovně podepsal 26 hráčů s kombinovanými 55 výběry do Pro Bowlu. Stejně tak byl Paton součástí manažerského týmu, který dal volnému hráči QB Kirku Cousinsovi tříletý 84$-milionový kontrakt v roce 2018. Stejně tak jako měl část prstů v tradeu pro Sama Bradforda v roce 2016 či podepsání Bretta Favreho v roce 2009. Můžeme tak spekulativně usuzovat, že bude s hledáním franchise QB o něco agresivnější než spíše konzervativní Elway.

Zajímavost 2: Paton hrál na střední škole QuarterBacka a safetyho, na vysoké v UCLA pak Defensive Backa

John Elway: „Velice brzy se během procesu hledání GM ukázalo, proč byl v minulých letech George tak vyhledávaným kandidátem pro GM různých týmů NFL. Je ověřeným kvalitním hodnotitelem, který zná každý detail řízení fotbalových operací. Má znalosti v univerzitním i profi skautingu, platovém stropu, obchodech a výměnách, Má přímé zkušenosti při spolupráci s hlavními trenéry a při sestavování týmu či podpůrného týmu manažerů a skautů. Je více než připraven uspět v roli Generálního Manažera. Pracoval dlouho a tvrdě a čekal na tu pravou šanci. Jsme nadšeni z jeho příchodu do Denveru Broncos.“

Joe Ellis: „Goerge je jeden z široce respektovaných a zkušených výkonných činovníků v NFL. Klidný a spolupracující vůdce s jasnou vizí při vybudování vítězného týmu. Všem nám při pohovorech zaimponovala jeho inteligence, pracovní etika, vůdcovské schopnosti. Pracoval v NFL téměř 25 let, než si vybral tuto příležitost a my máme štěstí, že můžeme George potvrdit v roli nového Generálního Manažera Denveru Broncos. Jsme nadšeni že můžeme George, jeho ženu Barbaru a jeho děti Bella a Beau přivítat v naší Broncos rodině.“

Poznámka: Má se za to, že v zájmu o Broncos hrála roli i bližší destinace ke kořenům Patona a jeho ženy v Los Angeles. Nic překvapivého, u Mikea Munchaka, trenéra naší OL, hrála roli blízkost jeho dcery s rodinou a to není zdaleka poslední případ, kdy ueměpis hraje v rozhodování o zaměstnaní některého z našich manažerů či hráčů roli (Dále například Ja’Wuan James, jehož žena má v Coloradu rodinu,…).

Zajímavost 3: Před kariérou v NFL Paton trénoval na střední škole, když před tím zkoušel prodloužit kariéru v Rakoské či Italské lize

George Paton zastával ve Vikings pozici Víceprezident hráčského perzonálu a Asistenta Generálního Manažera od roku 2018. A posledních devět let byl asistentem GM Minnesoty. Během svého času ve Vikes Paton úzce spolupracoval s GM Rickem Spielmanem na vybudování týmu, který se dostal do Play Off ve třech z posledních šesti let a v roce 2015 vyhrál divizní titul. Po odbu Patonova působeni u Vikingů byli šestkát v Play Off z šesti různými QuarterBacky a vyhráli čtyřikrát divizní titul.

George Paton: „Je to čest být jmenován Generálním Manažerem ikonické franchise s vítěznou tradicí jako je Denver Broncos. Tato organizace má skvělé zdroje, skvělé lidi a talentované mladé jádro týmu s parádním trenérským týmem. V mnoha ohledech cítím, že je tento tým spícím obrem. Pro mě je toto správné místo a správný čas pro moji příležitost. Během náborového procesu jsem cítil opravdové propojení mezi mnou Joeem, Johnem a Vicem a cítím se zde jako doma. Sdílíme stejné hodnoty ve vítazství a dělání věcí tím správným způsobem. Je těžké opustit Vikingy, protože vztahy, které jsme vybudovali, jsou na celý život. Jsem opravdu vděčný rodině Wilfů, Ricku Spielmanovi, Robu Brzezinskimu, Mikovi Zimmerovi a celé organizaci Vikingů. A děkuji jim za t, že jsme fungovali jako rodina. Věřím v těžkou práci a dřinu bez zkratek. Draftování a vývoj hráčů je priorita číslo jedna. Budeme agresivní, ale ne bezohlední, při budování týmu. Naše celá rodina neslyšela o Coloradu nic než chválu, speciálně na vášnivé fanoušky Broncos. Jsme nyní s celou rodinou pyšní, že budeme Denver nazývat svým domovem. nemůžu se dočkat až se vrhnu do práce. Go Broncos!“

Zajímavost 4: Paton si vybudoval kariéru až na vrchol od píky, když kdysi začal jako skaut.

V roce 2017 Vikingové postoupili do jejich prvního konferenčního finále od roku 2009. Tento tým měl na soupisce sedm Pro Bowlerů a 4 All Pro hráče, včetně tří draftovaných hráčů a Adama Thielena, který byl nedraftován. PAton byl v té době odpovědný za koordinaci skautingu univerzit i profi hráčů a dohlížel na veškeré transakce. Paton vypomáhal Spielmanovi s dohledem nad platovým stropem a při rozhodnutích o hráčských příchodech, a také při skládání analytického týmu. Minnesota byla úspěšná jak v akvizicích z univerzit, tak u profi hráčů. Od Patonova příchodu v roce 2007 Vikingové draftovali 15 hráčů, kteří se dostal ido Pro Bowlu a žádný jiný tým nedraftoval v posledních deseti letech více budoucích Pro Bowlerů (10) než Vikingové.

Tyto výběry zahrnují WR Justina Jeffersona, RB Dalvina Cooka, DE Daniella Huntera, WR Stefona Diggse, LB Antjhony Barra, CB Xaviera Rhodese, WR Cordarella PAttersona, T Matta Kalila, S Harrisona Smitha, K Blaira Walshe a DE Eversona Griffena. Navíc hráči jako Cook, Diggs, Griffin, TE Kyle Rudolph a LB Eric Kendrick jsou mezi důležitými hráči, kteří nebyli vybráni v prvním kole.

Poznámka: Je skvělé, že má Paton tuto zkušenost s hráči jak defenzivy, tak ofenzivy.

Hodně z těchto hráčů se zapracovalo okamžitě (není nutné chodit daleko – Justin Jefferson) a hend čtveřice výběrů Vikingů se dostala hned v prvním roce do Pro Bowlu. WR Percy Harvin byl jemnován Ofenzivním nováčkem roku 2009 a je mezi 12 Vikingy, kteří byli jmenováni do Pro Football Writers of Americas All-Rookie týmu dekády 2008-19.

Zajímavost 5: Paton spolupracoval na získání 22 Pro Bowlerů z draftu, volných hráčů či tradem.

Během Patonova působení u Vikingů byli úspěšní také při obchodování s hotovými hráči, nejen při draftech. Vikingové podepsali, získali nebo vyměnili v této době 9 hráčů s celkem 15 Pro Bowl nominacemi. Jedním z nejvíce známých kroků bylo angažování Bretta Favra v roce 2009, který Vikingy dovedl k výhře v NFC šampionátu a bitvě v SuperBowlu. V novodobější historii je to pak určitě podpis Kirka Cousinse, který je současným starting QB Vikingů. Kirk v roce 2019 získal nominaci do Pro Bowlu a mel za psolední tři roky sedmý nejlepší passer rating v NFL.

NFL Network Tom Pelissero: „George Paton je jednou z nejvíce univerzálně respektovaných osob v celé NFL. Nedozvíte se na něj křivého slova od nikoho s kým soupeřil či s ním spolupracoval. Prakticky mě nenapadá moc jiných lidí, kteří by měli býát pro roli GM podobně dobře vybavení než právě Paton. George jezdí i po Univerzitách. Tráví čas na cestách a je tak evidentně velmi ponořen do problematiky nabírání hráčů. S Rickem Spielmanem pracovla na mnoha různých oblastech. Stejně tak ovládá mnoho o problematice platového stropu a byznysu při spolupráci s Robem Brzezinskim. Jsou to všechno lidi, kteří dlouho pracovali ve vedení Vikings. Pokud se podíváte na výsledky draftování Vikingů a hráčů které našli a vychovali, jsou skvělí a stále v týmu Vikingů. I když to není vše jen Georgova práce, měl v tom všem prsty. Cokoli co po GM požadujete George umí a už to dělal a to z něj dělá skvělého kandidáta na post Generálního manažera.“


Co čeká George Patona v nejbližších dnech?

George Paton si bude muset osvojit a dobudovat k obrazu svému realizační tým, na který se bude moci spolehnout. Skauty, ředitele, pravou ruku, dohližitele platového stropu a vůbec všechny ty lidi, kteří jsou nesmírně důležití, byť nejdou vidět. S odchodem Johna Elwaye odešel do důchodu i jeho výsostný poradce a pravá ruka Matt Russell, Paton si tak přivede vlastního člověka. Hodně se spekulovalo o tom, jestli by tím člověkem mohl být jeden z uchazečů o post GM Champ Kelly (Bears).

Paton má k dispozici velmi zkušený trenérský tým. Vic Fangio, Ed Donatell, Pat Shurmur, Tom McMahon, Bill Kollar,…. Dále tu máme talentovanou soupisku hráčů. Šestou nejmladší v NFL. To hlavně díky ultra mladému, ale také nezkušenému útoku. V obraně bude mít více práce a to s udržením opor (Simmons, Miller, Johnson,…) či podpisem jejich náhrad.

Místo pod platovým stropem 2021 (zatím 175$M) máme 16$ miliónů, což nás řadí na 14. místo mezi týmy NFL. Není to moc, ale není to taky neřešitelné. Máme podepsaných 59 hráčů a byť některým oporám smlouva končí, máme určitý manévrovací prostor k řešení situace, která není bezvýchodná.

Více si o současné soupisce řekneme v příštích článcích.

Před Georgem Patonem hned na začátku stojí několik velmi těžkých rozhodnutí:

  • QB Drew Lock a jeho budoucnost
  • kontrakt Justina Simmonse
  • kontrakt Vona Millera (Von je vůbec prvním Elwayovým draft výběrem)
  • Jiní hráči k řešení? Jurell Casey, A.J. Bouye, Kareem Jackson

Očekává se, že by mohl být Paton agresivní při získání franchise QB a tím by mohl dny Drew Locka v modrooranžových barvách startera sečíst k jejich konci. Je spekulativní „Získat top tier QB na draftu“ jeho cesta? Keeenum měl pod Patem Shurmurem skvělý rok a stejně jej nahradili jiným QB s vyšším stropem výkonnosti. Čeká nás během drahý posun pro Wilsona či Fieldse? Nebo si sáhneme třeba pro Matthew Stafforda? Vikingové měli v minulosti s PAtonem v realizačním týmu o něco více úspěchu při podpisech veteránů. Podaří se Patonovi v offseason stabilizovat obranu natolik, že si takový krok budeme moci dovolit bez jiného zásadního oslabení týmu? Každopádně toto vše je teď velká spekulace a velké téma pro další dny, týdny i měsíce.

Vzhledem k tomu, jak se Vikingové zachovali v případě svých safety hráčů Harrisona Smitha a Anthony Harrise, tak se o kontrakt pro klíčového může naší secondary a defenzivy a týmu vůbec nebojím.

U Vona Millera se usuzuje, že nevyužijeme opci, která by byla přílišným zatížením sníženého platového stropu a budeme se v osobě Patona a jeho týmu snažit o restrukturalizaci kontraktu dobrého pro obě strany.

Jak se stavíte k podpisu George Patona? Jaký je váš názor, máte-li nějaký?

Osobně se mi tento podpis líbí. Paton už GM mohl dělat o několik let dříve a že si nyní plácl s námi, je doufejme známka dobrého stavu týmu, od kterého jej neodradil ani nejistý stav majitele franchise. Jsem rád za nový pohled z vnějšku a přitom tu bude návaznost na budování týmu přes drafty, protože tuto cestu máme s Vikingy společnou. Musím také pochválit Johna Elwaye za to, že poznal moment ve kterém je právě takový impuls zvenčí potřeba.

A reakce v lize? Všechny pozitivní.

Sage Rosenfels: „Fanoušci týmu Broncos si to nyní neuvědomují, ale myslím, že právě získali extrémně důležitý dílek jejich úspěšné budoucnosti.“

Charles Robinson: „Mrkněte na drafty Vikingů. to je jeho resumé. On je cestovní skaut. Hodnotitel talentu. To není týpek co přijde do týmu a snaží se tým přebudovat z vnějšku. Očekávejte přístup zevnitř. (draft)“

Ryan O’Halloran: „Jeden z nejlepších v byznyse. Nemohli udělat lépe. Měl být GM už před několika lety. Fenomenální podpis.“

Hub Arkush: „Gratulace Georgi Patonovi, dalšímu z nejlepších lidí v lize. Nejen skvělý člověk, ale extrémně bystrý. Věřím, že kombinace Paton & Fangio bude pro Broncos opravdový home run.“

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář