Střípky leden 2021

Furt se něco děje…

Ohledání nového Generálního manažera už víte. V současnosti má naše vedení naplánováno několik virtuálních setkání s nejžhavějšími kandidáty na pátek, sobotu (Dave Ziegler (Patriots)). S některými dokonce již interview proběhlo. Osobní setkání by pak mělo zahrnovat jednoho dva největší favority už na začátku příštího týdne. Dle posledních spekulací jsou takovými spolufavority Champ Kelly (Bears) a George Patton (Vikings).

Co v prvních dnech, týdnech a měsících čeká nového GM Broncos? Přijde do týmu, který má na soupisce hodně stavebních kamenů pod smlouvou – Bradley Chubb, Courtland Sutton, Jerry Jeudy, KJ Hamler, Bryce Callahan, Noah Fant, Garett Bolles. Stát před ním však budou zásadní rozhodnutí a situace, ve kterých si bude muset poradit s jinými zásadními rozhodnutími.

Co s QuarterBackem? Jak Elway tak Fangio mluvili o lepšení, které viděli u Drew Locka a mluvili také o tom, že stále by náš mladíček mohl být kvalitním NFL QuarterBackem. Samozřejmě platí i to, že něco řeknete médiím a něco jiného si myslíte. Pohled nového GM může být ale hodně jiný. Nebude to „jeho“ QB, nemusí být na Lockově vagóně a může se rozhodnout někde uvalit balík zdrojů na přivedení posily, které bude věřit víc. Není od věci dodat, že Lock skutečně ukazoval ke konci sezóny pozorovatelné zlepšení, byť se zdaleka nemůže rovnat hvězdným top QB ligy. Realita je taková, že nyní Lock se Shumrurem, který by měl zůstat jako ofenzivní koordinátor, mají lepší představu o tom jak mohou dohromady efektivně fungovat a spolupráce v další offseason dává smysl. No nový GM se na to může dívat značně odlišně a taky může chtít uvést svoje bytí v našem „dresu“ nějakým mega obchodem, aby se vymanil ze stínu Johna Elwaye, který byl naším generálním manažerem 9 let.

Co s Vonem Millerem? Von Miller má uzavřenu smlouvu na hodně peněz až do roku 2022 s tím, že poslední roky podléhá tato smlouva opcím. Platilo to tak už minulý rok, kdy jsme opci bez otálení využili. Millerův plat v roce 2021 by činil 18 miliónů dolarů a to by z něj dělalo třetího nejlépe placeného edge rushera. Pokud přijmeme fakt, že se potvrdí snížení platového stropu na 175$ milionu dolarů, tak je to obří částka za tvář franchise, která ovšem rok stála kvůli zranění a taky nemládne. navíc ta tvář dostala v posledních dnech trhlinu díky zveřejnění konverzaci s milenkou, kterou nevybíravě poslal na potrat. Tohle se nebude mnoha fanouškům líbit, už proto, že USA jsou více věřící zemí než jsme my a potrat je vždy ožehavé téma. Zpátky k věci. Fangio prohlašuje, že se Von může dostat na svůj top level a věří, že se k týmu vrátí i v roce 2021. samozřejmě i ta opce není jediné řešení, jak Millera v týmu udržet.

Jak naložíme s top safetym ligy Justinem Simmonsem? Justin hrál v roce 2020 na franchise tag a odehrál opět všechny defenzivní rozehry týmu. Do 23. února máme možnost na něj dát další FT a prodloužit si tak dobu na najití oboustranně výhodné dohody. I zde bude důležité rozhodnutí nového GM.

Máme také další volné hráče, kteří jsou pro naši hru důležití a na bedrech GM bude psočívat jejich osud. DE Shelby Harris, RT Elijah Wilkinson, DL DeMarcus Walker, TE Jake Butt. Řešit se bude i Jurell Casey. Dále chránění volní hráči WR Tim Patrick, ILB Alexander Johnson, RB Phillip Lindsay.

Ožehavé téma bude, jak se GM postaví k několika disciplinárním problémům. AJ Bouye má distanc za nedovolené látky, nemá dead money. RB MElvinu Gordonovi hrozí také několika zápasový trest za řízení pod vlivem nedovolených látek. Oba tito hráči nejsou na okraji sestavy, ale jde o ráče, kteří když jsou zdraví tak hrají jako starteři. Bude také záležet, jaký signál tak bude chtít GM k hráčům poslat řešením jejich situace.


Komentář: Na vyřešení QB otázky jsem hodně zvědavý, protože se na ní může ukázat, co je nový GM vlastně zač. Pokud bude náš nový GM „střelec“, nedivil bych se pokusům o získání Deshauna Watsona z Texans či tradeu pro některého z papírově kvalitnějších QB na draftu. Pokud však bude větší pragmatik a trenéři mu mezi šesti očima potvrdí víru v Locka, můžeme jít očekávanou cestou ponechání Locka u kormidla útoku i pro rok 2021, kdy bude muset naprosto přesvědčit a tak případně odložíme hledání franchise QB na dobu, která se bude krýt s možným prodejem klubu.

V případech Vona Millera a Justina Simmonse věřím v podpis klíčového hráče týmu, komunity a kabiny Justina Simmonse i když to nebude ani zdaleka levné. TO je u těch nejlepších ale vždycky. Také bych si přál novou přepracovanou smlouvu pro Vona Millera, která bude v současných časech výhodnější pro tým, než opce navržená v dobách bez COVIDu.

Melvin Gordon měl dobrou sezónu (až na ty fumbly a to řízení pod vlivem). Myslím, že měl hodně dobrých utkání a jeho příspěvek v pasové hře je o level výš než v Lindsayho případě. AJ Bouye dle mého soudu tým opustí. Tento krok s sebou nenese žádné dead money a někde budeme muset peníze ušetřit. Nejen on je však v ohrožení propuštění. Propuštěním AJB se zvýší naše poptávka po krajním CB ale shodou okolností jsou okolo našeho devátého místa na draftu projektování dva top CB. Oba „outside“ a oba skvělí. Jmenovitě Caleb Farley a Patrick Surtain.

Myslím, že si ponecháme jen jednoho z hráčů Harris – Casey dalšího top DL budeme lovit v offseason, až se uvolní stavidla drtící týmy sníženým stropem. Walker by mohl zůstat do DL rotace za „všimné“. Elijah Wilkinson už bude docela drahý a nepřekvapil by mne jeho odchod a nahrazení v draftu (3.kolo?). TE Jake Butt nebude prodloužen. Na Patricka, Lindsayho, Johnsona určitě použijeme tender, který nám prodlouží jejich smlouvy, nicméně neznamená to, že nás někdo nepřeplatí. Zvláště o Johnsona s Patrickem bude zájem a zvláště ty si tak budeme muset pohlídat. (Nejsem si jistý, jestli je Patrick použitelný pro trade, ze kterého bychom něco vytřískali.)

Jak byste řešili situaci vy?


Dává vám smysl získání Deshauna Watsona?

Houston Texans quarterback Deshaun Watson (4) before an NFL football game against the Atlanta Falcons Sunday, Oct. 6, 2019, in Houston. (AP Photo/Eric Christian Smith)

Proč bychom o tom měli uvažovat a trošku se nad ní zamyslet? Watson je v Texans nespokojený s jednáním vedení klubu. Tým Texans nemá k dispozici zdroje pro rebuild týmu a masivní nálož za Watsonův trade je může postavit zpátky na koleje.

Miluju JJ Watta a volil bych ho za prezidenta. Na tomto videu se omlouvá Watsonovi za ztracený rok jeho kariéry.

Watson není tím typem hráče, který by stávkoval a vynucoval si trade jinam, ale pokud má být vyměněn, tak to bude tuto offseason. Watson je ovšem jeden z málinka kvalitních hráčů na soupisce Texans, jenže než k němu s omezenými zdroji dobudujete tým, ztrácíte jeho mladé roky, byť už na „seniorské“ smlouvě. Jeho trade za moře picků dává smysl, stejně jako si jej ponechat a doufat, že jej za minimálně dva roky s mizerným týmem nezničíte.

Deshaun Watson letos (i díky absenci Maohomese v posledním zápase) vyhrál cenu za nejvíce naházených yardů. a to v tak mizerném týmu, jako jsou současní Texans, kdyi hodně yardů přišlo v garbage timeu, nicméně bych tím Watsonovy kvality příliš nesnižoval.

Kdyby přece jen došlo na Watsonův trade, měli bychom o této možnosti minimálně uvažovat a rozhovorů se účastnit. Mohli bychom získat dostatečně mladého (25 let) a dá se říct že prověřeného QuarterBacka i když ž ne s nováčkovskou smlouvou, což by samozřejmě byla komplikace. NA druho ustranu by cena zahrnovala hodně vysokých picků. První spekulace mířili na tři první kola, tři druhy kola a dalšího hráče. My bychom s i teoreticky mohli dovolit obchod jakým je: Zisk QB Deshauna Watsona, 2021 čtvrté kolo, 2022 čtvrté kola výměnou za QB Drew Locka, WR Tima Patricka, 2021 první a druhé kolo, 2022 první a druhé kolo a 2023 první kolo. Stojí tato cena za QB, který vám cca deset let řeší nejtěžší otázku v týmu?


Možná zviklá vaši odpověď na otázku výše toto: Drew Lock patří dle statistik Pro Foootball reference při playaction přihrávkách k nejlepším QB ligy… A u těch ostatních je absolutní spodek. Deshaun Watson je v obou typech elita.

Nejlepším QB při ne-play-action pasech je Aaron Rodgers. Kompletace 69,7%, 29 TD, 5 Int, passer rating 113,7. Následuje Patrick Mahomes, Drew Brees a Deshaun Watson. Drew Lock je až na samotném chvostu (35/35) s kompletací 54,1%, 9 TD, 15 íčky a passer ratingem 63,6. Také je Lock s Haskinsem jediným QB, který má více INT než TD při těchto rozehrách.

Porovnejme t os play-action rozehrami. I zde je lídrem Aaron Rodgers s kompletací 73,6%, 19 TD, 0 Int a passer ratingem 137,5. Na druhém místě je Deshaun Watson – 68,8%, 11 TD, 2 Int, 132,0 passer rating. Drew Lock je osmý s kompletací 69,9%, 7 TD, 0 Int, passer rating 120,5 a nechal za sebou hráče jako Tom Brady, LAmar Jackson, Matt Ryan.

Je rozhodně VELMI zarážející, že Drew Lock odehrál pouze 20,8% svých pasových rozehrávek jako play-action. V řeči čísel byl Lockův passer rating o plných 90% lepší při play-action než při rozehrách bez. (dalším v pořadí je Baker Mayfield s rozdílem 43,2%)

Zde se tedy dostáváme k zásadní otázce – proč Pat Shurmur nehlásil více play-action her? Patrně to souvisí s tím, že v sezóně jsme měli hluchá místa, kdy se naší běhové hře nedařilo a play-action pasy by nám zkrátka nesežrali. Možná Drew neuní zahrát dostatečně přesvědčivě fingovanou předávku na RB,… otázka zazněla, ovšem odpověď se nikdy nedovíme. Je to však něco, na čem by naše ofenzíva měla pekelně zapracovat.


Ještě jednou Watson. Zdá se vám tři první kola a tři druhá kola moc za hráče na QB postu, který je v pasové hře top5 ligy (a mimojiné je skvělý atlet po zemi a lídr příkladem)? V divizi Patricka Mahomese, Justina Herberta a Dereka Carra (zaří-listopad)?

Všichni analytici Mile High Reportu by bez váhání tuto cenu zaplatili. Plných 90% hlasujících fandů je pro. Pokud bude vůbec Watson skutečně na prodej, měli bychom tuto variantu minimálně zvážit, protože příchod Watsona z nás udělá instantní SB/PO contendery.


1 komentář

Přidat komentář