Průvodce následujícími dny a týdny

Do vypuknutí nového ročníku NFL zbývá už jen pár dní (17.března 2021). Atmosféra pomalu houstne. K datu počátku ligy musí mít všechny týmy vyrovnaný rozpočet pro platový strop. Aktuální stav naleznete třeba tady: https://www.spotrac.com/nfl/cap/ (Údaje se oproti skutečnosti mohou lehce lišit, protože weby třetích stran mívají obecně nějaké zpoždění.)

Připomenu, že volné hráče lze legálně kontaktovat už 15. března a to také začnou prosakovat první velké domluvené podpisy. Ještě mezi volnými hráči přibydou další zajímavá jména, jak jsou některé týmy nuceny škrtat soupisku, aby se vlezli pod platový strop.

Abychom se trošku orientovali v tom co nás čeká a nemine, volně přeložím pěkný článek z MileHighReportu (níže odkaz na originál), který doplním některými odkazy, aktuálnějšími informacemi a nějakou tou omáčkou navíc.

https://www.milehighreport.com/2021/3/8/22318058/broncos-free-agency-guide-2021

Platový strop pro sezónu 2021/22 byl stanoven na 182,5$M. Což je znatelný propad oproti minulého roku, kdy byl strop 198,2$M.

Kdo není s touto problematikou obeznámen, doporučuji výživný Bartův článek na téma salary cap na nfl.cz. https://nfl.cz/novinky/363/salary-cap-a-jeho-tajomstva

Denver Broncos na tom nejsou nijak zle. Johnu Elwayovi se podařilo držet platový strop ve zdravém pojetí a George Paton tak neměl problémy jej několika očekávanými škrty udržet v rozumně zajímavé podobě. V současnosti je naše místo pod platovým stropem cca 32$M už se započítáním Franchise Tagu Justina Simmonse. Řadí nás to v současnosti na nějaké cca 8.místo mezi NFL týmy. (OverTheCap 7.místo , Spotrac 9.místo). Takové pořadí je ale hodně relativní, jelikož bychom museli započítat sílu podepsané soupisky a posily, které budou týmy nutně potřebovat.

Pamatujte, že platový strop nemůžeme vyčerpat celý. Musí nám zůstat na tabulkové platy pro nadcházející draft a také je rozumné mít určitou rezervu pro strýčka příhodu a případný roll over do další sezóny (To co neutratíme letos, se nám přičte příští rok.).

Kde ještě může George Paton ušetřit? Kteří hráči odchází?

Hráči na propuštění

  • Von Miller – 18$M
  • Kareeem Jackson – 10$M
  • Jeff Driskel – 2,5$M
  • Nick Vannett – 2,68$M

Von miller s Kareemem Jacksonem jsou pod týmovou opcí, kterou musíme uplatnit do 16.března. Při neuplatnění se Miller s Jacksonem stanou volnými hráči. Pokud opci nevyužijeme, mohou oba podepsat smlouvu s někým jiným okamžitě a nemusí čekat na začátek trhu s volnými hráči.

Přál bych si, kdybychom s Jacksonem i millerem našli společnou řeč, opci sice neuplatnili, ale zároveň se s nimi domluvili na dalším působení v týmu za lepších finančních podmínek.

Jeff Driskel i Nick Vannett by měli jít. Driskela nahradit musíme, protože jako náhradník byl k ničemu a z kádru jej vyřadil i QB3 Rypien. Navíc my musíme přivést Lockovi konkurenci a tou Driskel zkrátka není a nebude. Vannett se ke konci roku zdál v lepším světle než na jejím začátku a další rok, pokud mu trenéři věří, bych s ním přežil. Nicméně jako TE1 bude Fant, jako TE2 pravděpodobně Albert O a nějaký blokující TE se na trhu či po draftu dá určitě dá najít. Navíc ve frontě máme solidní volby Forta a Fumagalliho.

Restrukturalizace

Zjednodušeně jde o úkon, kdy je základní hráčův plat konvertován do podpisového bonusu. Je to určitý nástroj, jak si ulevit letos a přenést část platové zátěže na příští rok/y. Tento úkon závisí na zbývajících letech hráčovy smlouvy, jelikož s jedním roce na smlouvě nemáte kam plat rozkládat a jak s ním operovat. Také je nutno poznamenat, že hráč tímto úkonem netratí žádné peníze.

  • Graham Glasgow
  • Brandon McManus
  • Mike Purcell

Existuje samozřejmě i způsob, kdy je hráčovi plat i ponížen, tady bychom nemluvili o restrukturalizaci ale o platovém škrtu.

Volní hráči s exkluzivními právy (ERFA)

Tito hráči si v případě našeho zájmu o jejich pokračování v týmu nemohou vyjednat jiné než předem dané tabulkové podmínky. Nebo rok stát, pokud s tímto nesouhlasí. V případě našeho zájmu a podpisu takového návrhu budou i nadále hrát tito hráči za ligové minimum. Tady není co řešit – tendery na tyto hráče jsme již uplatnili. Záleží, jestli teď na nich jestli je podepíší. Předpokládejme, že ano.

  • WR/PR/KR Diontae Spencer
  • OT Calvin Anderson
  • S Trey Marshall

Chránění volní hráči (RFA)

Jde o hráče, kterým končí smlouva a mají odehrané tři roky. Tito hráči mohou vyjednávat s jinými týmy, ale jejich tým na ně může uplatnit tender, který stanoví cenu jejich odchodu respektive cenu jejich budoucí smlouvy u nás. Tyto tendery vždy odpovídají nějakému draft kolu výběrů. Pokud hráč odejde do jiného týmu, tak tento nový tým musí za daného hráče dřívějšímu týmu poslat příslušný výběr z daného kola.

  • Právo prvního odmítnutí – 2 133 000 $
  • Tender 2.kolo – 3 384 000 $
  • Tender 1. kolo – 4 766 000 $

Letos máme těchto sedm RFA:

  • ILB Alexander Johnson
  • WR Tim Patrick
  • RB Phillip Lindsay
  • TE Jake Butt
  • LB Austin Calitro
  • CB Kevin Toliver II
  • LB Josh Watson

U tučně zvýrazněných hráčů očekávejme tender 1. či 2. kola. O těch čtyř ostatních nečekám žádný typ ochrany.

Volní hráči (UFA)

Hráči, kterým končí smlouva a mají odehráno více než je požadované minimum. Tito hráči nejsou nikoho a mohou podepsat s kým se jim zlíbí a to za podmínek, jež jim vyjedná jejich agent. Většina jde po penězích, pár jedinců zůstane ve svých týmech či bude hledat tým, se kterým by mohli pomýšlet na trofej.

  • OT Elijah Wilkinson
  • DL Shelby Harris
  • OT Demar Dotson
  • OLB Jeremiah Attaochu
  • S Will Parks
  • DL DeMarcus Walker
  • DL Sylvester Williams
  • LB Anthony Chickillo
  • QB Blake Bortles
  • De’Vante Bausby
  • LB Joseph Jones

U Shelbyho Harrise jsme deklarovali už předem touhu po pokračování spolupráce. Pokud mu však někdo nabídne víc, neudržíme ho. Předpokládám také zájem o udržení LB opory speciálních týmů Josepha Jonese. Ti ostatní jsou pro mě otazník.


Trh s volnými hráči

Níže ještě jednou projdeme naši sestavu. Rozdělíme ji do čtyř levelů dle urgence posil a náhledu na danou pozici. U těch potřebnějších naleznete i nějaká jména, která by mohla díru na soupisce zacelit.

Kdo se tím chce hlouběji prohrabat, seznam všech volných hráčů na odkazu níže. Lze filtrovat i dle pozic. https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/

Level 4 – Nejnižší urgence – konkurence je potřeba

15. Punter

  • Sam Martin

Sam Martin má běžící kontrakt na další dva roky. Není zde předpoklad výměny či škrtu (ušetření 1 816 666 $), ale konkurence se hodí na každém postu.

14. Long Snapper

  • Jacob Bobenmoyer

Bobenmoyer vyhrál v konkurenci jiných LS minulý rok a má před sebou další dva roky smlouvy než se stane RFA. Možná konkurence, ale to by bylo velké překvápko.

13. Kicker

  • Brandon McManus

McManus podepsal 4-leté prodloužení smlouvy minulý rok v září. Nikam nepůjde. Konkurence? Možná, ale málo pravděpodobné. McManus patří k lepším kopáčům v lize.

12. Fullback / H-back

  • Jeremy Cox
  • Andrew Beck

U Vikingů se FB/HB používali, ale u nás ofenzivu řídí Pat Shurmur, který zkrátka tento post nevyužívá. Nebude to priorita a je to dle mého soudu škoda. Kdy se pozemní hře nedaří, měl by to být právě FB, který prorazí cestu tam, kde na to samotný RB nestačí. Když to bude typ, který zvládá i něco jiného, tak tím líp.

Level 3 – menší urgence – nutnost šířky kádru

11. Tight End

Broncos: Noah Fant, Albert Okwuegbunam, Nick Vannett, Austin Fort

Jestli budou Fant s Albertem O zdraví, za nimi zůstane místo jen pro blokujícího TE a vzhledem k oblibě TE setů i čtvrtého TE. Je zde určitá pravděpodobnost, že se zbavíme Vannetta a podepíšeme jiného levnějšího hráče. Víc pozornosti si asi tato pozice neužije.

Zajímaví volní hráči: Kyle Rudolph, Josh Hill, Mercedes Lewis, Blake Bell, Richard Rodgers

10. Running Back

Broncos: Melvin Gordon, Royce Freeman, LaVante Bellamy, Damarea Crockett

V tomto týdnu bylo oznámeno, že proti Gordonovi nebudou vznesena obvinění pro rychlou jízdu (dříve myšleno pod vlivem zakázaných látek). NFL možná nějak zakročí, ale nemělo by se už jednat o nic zásadního. Uvidíme, jak se postavíme k RFA Lindsaymu. Za poznámku stojí, že Vikingové za Patonova působení za volné RB neutráceli, ale dali vysokou smlouvu TOP RB ligy Dalvinu Cookovi

Zajímaví volní hráči: Phillip Lindsay, Mike Davis, Jerick McKinnon, Ameer Abdullah, Jamaal Williams

9. Wide Receiver

Broncos: Courtland Sutton, Jerry Jeudy, K.J. Hamler, DaeSean Hamilton, Kendall Hinton, Trinity Benson

Pozornost Patona silně ovlivní rehabilitace Courtlanda Suttona a případný návrat RFA Tima Patricka. Nemsíme také zapomenout, že po této sezóně vyprší kontrakty Suttonovi, případně opět Patrickovi a Hamiltonovi, což může ovlivnit náš draft, vzhledem k tomu že je letos k mání opět velice silná skupina WR. Na trhu volných hráčů ale velké investicve určitě nečekejme.

Zajímaví volní hráči: Tim Patrick, Diontae Spencer, Chad Beebe, Byron Pringle

8. Offensive Tackle

Broncos: Garett Bolles, Ja’Wuan James, Quinn Bailey

James odehrál po podpisu smlouvy (4 roky, 51$M) pouhých 65 rozehrávek, ale z finančního hlediska nemá žádný smysl jej propuštět. Budeme doufat, že dá James fotbalu 110% a stane se pevnou součástí naší OL sestavy. Paton by se určitě měl zajímat o rozšíření kádru pro případ zranění starterů.

Zajímaví volní hráči: Elijah Wilkinson, Calvin Anderson, Demar Dotson, Darrin Paulo, Ty Nsekhe, Cameron Erving, Mike Remmers, Jason Spriggs, Yosh Nijiman

7. Interior Offensive Line

Broncos: Dalton Risner, Lloyd Cushenberry, Graham Glasgow, Netane Muti, Patrick Morris

Určitě nás bude zajímat, jakou představu mají trenéři o výkonech Cushenberryho a Mutiho. Cushenberry je jediným hráčem naší OL, který odehrál všechny ofenzivní rozehry minulého roku. Nebylo to vždy dobré, ale křivka výkonů šla nahoru a já čekám skok nahoru. Muti měl zajíamvé zápasy, byŤ se má ještě hodně co učit. Jeho historie zranění možná Patona donutí podívat se po levném náhradníkovi, nemyslím si však, že tato varianta nastane.

Zajímaví volní hráči: Elijah Wilkinson, Austin Schlottmann, Brian Winters, Forrest Lamp, B.J. Finney, Ben Garland, Brett Jones

Level 2 – Potřeba pozornosti

6. Edge

Broncos: Von Miller, Bradley Chubb, Malik Reed, Derrek Tuszka

Co se bude dít u našich OLB pass rusherů bude z velké části dáno ne/uplatněním opce Vona Millera. Pokud Vona udržíme, ale neprodloužíme smlouvu, nemusel by nás Edge na draftu překvapit, jelikož i smlouva Chubba by příští rok končila, stejně jako kontrakt Malika Reeda (RFA). Tuszka toho moc nenahrál a musí hlavně zesílit.

Pokud Miller odejde, dostane se této skupince hráčů daleko více pozornosti. Mohli bychom za startery považovat chubba s Reedem, kteří odehráli solidní rok, byť ne hvězdně skvělý. Můžeme ale předpokládat, že bychom v takovém případě přivedli citelnou posilu, jelikož by se uvolnila částka, která by mohla přilákat zajímavé jméno. A nabídka není z nejhorších.

Zajímaví volní hráči: Haason Reddick, Leonard Floyd, Yannick Ngakoue, Matthew Judon, Melvin Ingram, Bud Dupree, Shaq Barrett, Jadeveon Clowney, Ryan Kerrigan, Kyler Fackrell, Aldon Smith, Ryan Anderson, Kamu Grugier-Hill

5. Safety

Broncos: Justin Simmons, Kareem Jackson, Chris Cooper, P.J. Locke

Na Simmonse jsme uplatnili druhým rokem za sebou Franchise Tag a počítáme s ním i pro další rok, byť by dlouhodobá smlouva uklidnila fanoušky více. Jacksonův status je zatím ve hvězdách. Zatím se zdá, že by Broncos mohli najít společnou řeč s Kareemem a jeho agentem a domluvit se na pokračování spolupráce nestárnoucího veterána.

Ani zde nemůžeme vyloučit draft nového hráče, jelikož za Simmonsem a Jacksonem nemáme kvalitního náhradníka. V případě propuštění Jacksona se i tady musíme dočkat zvýšeného tlaku na doplnění kádru.

Zajímaví volní hráči: Alijah Holder, Will Parks, John Johnson, Anthony Harris, Marcus Maye, Duron Harmon, Jalen Mills, Marcus Williams, Deon Bush

4. LineBacker

Broncos: Josey Jewell, Justin Strnad, Patrick Natrez

Očekává se, že si budeme chtít udržet RFA Alexandera Johnsona pomocí tenderu. Pak bychom teoreticky mohli být spokojeni se startery stejnými minulého roku – Jewell/Johnson. Před svým zraněním vypadal Strnad dobře, ale přetržené kolenní vazy nikomu kariéru nevylepšily. Bez Johnsona by tato skupinka taky velice rychle vyeskalovala směrem k vyšším až nejvyšším prioritám. Buď jak buď Jewellovi i Johnsonovi by oběma končila smlouva příští rok a tak je nutné se zamyslet na delší perspektivě. Která může zahrnovat třeba draft Zavena Collinse s nímž jsme měli virtuální pohovor. Micah Parsonsem si nejsem jist z důvodu nepěkné kauzy mimo hřiště, jinak by ovšem šlo o velmi zajímavý výběr.

Zajímaví volní hráči: Jayon Brown, Avery Williamson, Kyle Van Noy, Christian Kirksey, Eric Wilson

3. Defensive Line

Broncos: Mike Purcell, Dre’Mont Jones, McTelvin Agim, DeShawn Williams, Deyon Sizer, Isaiah Mack

Jurell Casey byl odejit bez toho, aniž by v našem týmu zanechal nějakou stopu. Shelbymu harrisovi končí mslouva a o jeho služby máme zájem, rozhodne trh. DeMarcus Walker se dle mého soudu maximálně vrátí jen za ligové minimum.

Zajímaví volní hráči: Shelby Harris, DeMarcus Walker, Dalvin Tomlinson, Roy Robertson-Harris, Ndamukong Suh, Henry Anderson, Soloman Thomas, Allen Bailey, Johnathan Hankins, Mike Daniels, Margus Hunt, Joel Heath

Level 1 – Extrémní potřeba

Má se za to, že jak se Paton vypořádá s následujícími dvěma posty, definuje jeho začátek v týmu Broncos.

2.CornerBack

Broncos: Bryce Callahan, Michael Ojemudia, Essang Bassey, Duke Dawson, Nate Hairston, Parnell Motley

Corner je bezesporu nejviditelnější potřebou našeho týmu a není náhoda, že uvidíte Patricka Surtaina II či Caleba Farleyho v 90% všech mock draftů směřovat právě k nám. I kdyby to takto dopadlo, a já bych se nedivil, je nutné přidat i další osvědčenou sílu do CB řad.

Callahan má problém zůstat zdravý. Ojemudia a Bassey měli oba dva pauzu během sezóny 2020/21 vzhledem k nováčkovským výkonům. AJ Bouye byl odejit. Můžeme doufat, že se Bassey s OJ zlepší, ale to vám nikdo garantovat nemůže. Bassey s Dawson taky měli přžetržené kolenní vazy.

Zde se musí Paton blýsknout, jinak nás Herbert, Carr, Mahomes a další schopní QB rozhází na nanočástice.

Zajímaví volní hráči: William Jackson, Bashaud Breeland, Xavier Rhodes, Mike Hilton, K’Waun Williams, Chidobe Awuzie, Patrick Peterson, Troy Hill, Cameron Sutton, Jason Verrett, Desmond Trufant, Brian Poole, Mackensie Alexander, Michael Davis

1.QuarterBack

Broncos: Drew Lock, Jeff Driskel, Brett Rypien

Už jsme byli svědky toho, že se Paton pokoušel o Matthew Stafforda, takže máme důvod si myslet, že i sem se upírají oči našeho nového generálního manažera. Zdá se mi nemyslitelné, abychom další ročník absolvovali s touto trojící QB. Driskel by měl jít a místo něj musíme přivést přinejmenším zdatnou konkurenci pro Drew Locka.

Zajímaví volní hráči: Ryan Fitzpatrick, Andy Dalton, Cam Newton, Alex Smith, Tyrod Taylor, Jacoby Brissett, Mitch Trubisky, A.J. McCarron, Colt McCoy, Mike Glennon, Blaine Gabbert, Jameis Winston, C.J. Beathard

Ze seznamu zajímavých volných hráčů mě asi omejou. Snesl bych osobně jen Daltona, Smitha, Trubiskyho či Winstona. Pak je tu ještě draft, ale tam budou jiní vlčáci, stejně jako na zatím zbytečné frontě na Watsona.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář