Začátek nového ročníku NFL – 1.fáze

V tomto článku bych chtěl stručně zrekapitulovat, co se u nás za poslední velmi důležitý týden stalo. Mimo jiné drobnosti totiž začal nový ročník NFL.

Zatím ne na hřišti. Protože v tomto období vládnou manažeři, trenéři, skauti. Neznamená to však, že by čachry na poli (nejen) volných hráčů byly méně zajímavé. Naopak. Tady a teď se na kostry týmů nabalují potřebné posily. Zaplňují se slabiny a díry. Tam kde kostra chybí, se ji právě teď snaží vytvořit. A tam, kde mají všechno, se to zase zuby nehty snaží udržet pohromadě.

Právě nyní probíhá první fáze procesu, který pomáhá udržet síly týmů vyrovnané. Právě nyní týmy ze dna tabulky mají šanci posílit, zatímco silné týmy ztrácívají své opory odcházející za vyšším výdělkem do jiných týmů.

Toto období je každý rok velmi vzrušující. Ani letošek nebyl/není výjimkou. K datu 17. března musely kluby dodržet pravidla pro platový strop, což s sebou přineslo kopu propouštění a padla i velká jména. A tak jako loni a jako každý předešlý rok, tak i letos se soupisky týmů mění před očima.


A co u nás?

Po devíti letech u nás po sezóně skončil ve funkci Generálního Manažera John Elway a my jsme byli (a stále jsme) hodně zvědaví, jak si nová krev v podobě GM George Patona povede. Zatím se dá konstatovat, že to není špatné. Některé kroky byly očekávané a některé zase méně. Něco překvapilo mile a něco zase fanoušky pěkně naštvalo. Každý si udělejte obrázek sám a s námi ostatními se na facebooku nebo discordu se svými názory svěřte. Neduste je v sobě, prý to není zdravé.


Franchise Tag

FS Justin Simmons

Franchise Tag jsme umístili na základní kámen obrany free safetyho Justina Simmonse. Zájem o setrvání klíčového může týmu byl oboustranný a nemuseli jsme čekat dlouho, než Justin podepsal čtyřletou smlouvu, která z něj udělala nejlépe placeného safetyho v lize. 4 roky/61$M.


Opce pro rok 2021

SS Kareem Jackson

Hned dvě velké osobnosti Broncos spadaly do této kategorie. Strong safety Kareem Jackson a legenda Broncos OLB Von Miller. Osobně jsem prorokoval, že při sníženém platovém stropu, nevyužijeme ani jednu z opcí, ale všemi silami se budeme snažit o prodloužení a restrukturalizaci obou našich hvězd. Dopadlo to tak napůl.

Opci Kareema Jacksona jsme i přes optimistické zprávy o jednání s jeho agentem neuplatnili. Ušetřili jsme tak kopu pěnez, ale ztratili jednu z opor týmu. Na čas. Jelikož Kareem si po propuštění osahal trh s volnými hráči a podepsal s námi novou smlouvu na jeden rok a 5$M.

OLB Von Miller

S rozhodnutím ohledně opce Vona Millera jsme čekali do poslední chvíle. George Paton si osahal trh s pass rushery (Leonard Floyd) a seznal, že letos tato skupina hráčů pod cenu nepůjde, když suverénně ovládli první den trhu. Využití Millerovy opce nás tak nebude tolik bolet, dá se totiž říct že Vonovy kvality plus mínus odpovídají i v dnešní době penězům, které za něj platíme.

Obě opory tak v týmu zůstaly a to je dozajista dobrá zpráva. I nějaké peníze za Jacksonovu otočku na trhu jsme z platového stropu odkrojili. Uvidíme, jestli se v případě příznivých okolností nepokusíme Millerovu smlouvu prodloužit a restrukturalizovat.


ERFA – volní hráči na které máme ekluzivní práva

Další spolupráci plánujeme s OT Calvinem Andersonem, Safetym Treyem Marshallem a WR/PR/KR Diontae Spencerem. Podpis ERFA tenderů považuji za formalitu.

Nevyužili jsme možnost zajištění spolupráce s IDL Jonathanem Harrisem ani s LG Austinem Schlottmanem.


RFA – chránění volní hráči

WR Tim Patrick

Nevyužili jsme možnost chránit TE Jakea Butta, LB Austina Calitra, TE Troye Fumagalliho a CB Kevina Tollivera II. Buttovu kariéru u nás bohužel poznamenaly zranění nadějného Tight Enda. Calitro bude k mání i po draftu, aby zaplnil místo ve Speciálních týmech, repsektive to místo zaplácnem kýmkoli jiným. CB Toliver dostane možná také šanci po draftu. Stejně tak jako Troy Fumagalli, který se mi ke konci sezóny, kdy zaskakoval za zraněné hráče, líbil.

Na WR Tima Patricka a na ILB Alexandera Johnsona jsme uplatnili tender druhého kola. Tyto hráče chceme zpět, Uvidíme jestli na ně přijde nabídka, ale spíše předpokládám že ne a v týmu je zase rádi uvidíme. Oba dva jsou bezesporu platnými hráči. Johnson je starter a Patricka vlastně taky považuiji v setu tří WR za startera.

Nejkontroverznější rozhodnutí GM Patona padlo v případě RB Phillipa Lindsayho. Rodák z Colorada, hrdý fanda Denveru Broncos, se nehodí do ofenzivy současného koordinátora útoku Pata Shurmura. Energický „Tasmánský čert“, srdce našeho útoku a skvělý hráč nezapadá do Shurmurovy vize a my jsme Phillipa nechali jít. Lindsay nakonec podepsal jednoletou smlouvu u Houstonu Texans. Chápu důvod Phillipova propuštění, ale tak jako loni v případě mého dalšího oblíbence Andyho Janoviche, i on mi bude moc chybět a budu jej i nadále sledovat a držet pěsti ať se mu nejen v kariéře daří.


Volní hráči – Denver Broncos

DE Shelby Harris

Ze všech volných hráčů, kteří v minulém roce hájili naše barvy si zatím své místo pro další rok zajistila trojice nejzajímavějších.

DE Shelby Harris podepsal tříletou smlouvu s námi a bude i nadále vyztužovat naši Defenzivní lajnu. Za jeho podpis jsem hodně rád a věřím v další úspěšné roky.

OL Elijah Wilkinson a OLB Jeremiah Attaochu podepsali jednoleté smlouvy v týmu Bears. Budeme se tak určitě poohlížet po dalším pass rusherovi a po univerzálovi do Ofenzivní linie. Ani jeden odchod nepřekvapí.

Ostatní volní hráči Denveru jsou zatím bez angažmá. Jde o CB De’Vante Bausbyho, OLB Anthony Chickilla, OT Demara Dotsona, LB Joe Jonese, S Willa Parkse, DE DeMarcuse Walkera a DL Sylvestera Williamse. Jejich návrat do našich barev se vyloučit povětšinou nedá. Uvítal bych především oporu speciálních týmů Joe Jonese, solidní rotaci DL DeMarcuse Walkera či Safetyho Willa Parkse.


Volní hráči

CB Ronald Darby

Podepsali jsme trojici volných hráčů. Do počátku vjyednávání jsme vcházeli s velkou otřebou sehnat CB, který bude umět hrát na vnějšku hřiště. ulovili jsme toho, kterého jsme dle zpráv z našeho tábora chtěli především a to Ronalda Darbyho. Ten byl důležitým kamenem obrany týmu Washingtonu. Při jeho podpisu byl očekávaně důležitý hlavně aspekt vhodnosti do systému Vica Fangia.

RB Mike Boone

V době, kdy jsme se aktuálně loučili s Phillipem Lindsaym jsme podepsali RunningBacka z Vikings Mikea Boonea, který by se měl s Roycem Freemanem dělit o post týmové dvojky. I Boone je menšího vzrůstu, ale je těžším hráčem než Lindsay a když dostal za Cookem a Mattisonem příležitost, chopil se jí dostatečně zajímavě, abychom si jej stáhli do týmu. Podpis Boonea nenadchl neurazil, doufejme, že se mu bude dařit a že si trenéři potažmo Paton vybrali vhodný „fit“ do útoku a Mike dá alespoň trošku zapomenout na zklamání z odchodu Lindsayho (za což sám Boone samozřejmě nemůže).

CB Kyle Fuller

Podpis Boonea tedy tým posílil a podpis Darbyho řešil viditelnou díru v sestavě. Pravou třešničkou na dortu byl až třetí podpis. Tým Chicago Bears se z důvodu přestřeleného platového stropu musel rozloučit se skvělým cornerem Kylem Fullerem a tuto šanci jsme si nenechali ujít. Kyle se v našem týmu setká s Vicem Fangiem a Edem Donatellem, kteří jej trénovali v dobách největší slávy. Ze které ale moc neslevil ani v posledních dvou letech a tak věřím v pořádnou posilu naší secondary.

Zajímavost pro vytrvalé čtenáře: Všichni tři podepsaní volní hráči jsou zvyklí nosit číslo 23.


Propuštění hráči

Nechali jsme jít obě dvě velké posily z minulého roku. Jurell Casey ani A.J.Bouye s sebou nenesli žádné dead money a měli oba smlouvu přes 10$M a proto byli jasnými kandidáty na propuštění už dlouho. Bouye měl u nás smůlu na zranění a zakončil to braním nedovolených látek. Casey po zranění prakticky ani nic neodehrál. Velká škoda. Možná se jej ještě podaří za malý peníz podepsat?

Třetím do party propuštěných je TE Nick Vannett, kde jsme ušetřili také nějaké dva miliony. Jeho odchod nějaké dead money znamená. I tento krok se čekal a nepřekvapil.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář