Denver Broncos – Offseason 2021

Dlouho jsem váhal, jestli stručné shrnutí offseason sepisovat. Vždyť pro fanoušky týmu jsem psal několik podrobnějších článků, které jsou na webu stále přístupné a obsahují pro zájemce více informací. Nakonec jsem se ale rozhodl neporušit několikaletou tradici. Na řádcích níže tak odolné čtenáře provedu tím zásadním, co se v týmu Denveru Broncos od konce sezóny 2020/21 stalo.

Zásadní změny ve vedení týmu

Prezident pro hráčské operace John Elway, CEO Joe Ellis

Po devíti letech odstoupil z pozice generálního manažera Denveru Broncos John Elway.

John Elway svého času přivedl do týmu několik skvělých hráčů, jako byli třeba DeMarcus Ware, T.J. Ward či Aqib Talib. Mezi všemi ale vyčnívá legendární QuarterBack Peyton Manning. Ten si v týmu, vybudovaném hráčskou jinou hvězdou Denveru Elwayem, splnil sen o druhém prstenu vítěze SuperBowlu. Po odchodu Manninga do sportovního důchodu se bohužel Johnu Elwayovi nepodařilo najít náhradu Hall of Fame QuarterBacka a to se pochopitelně značně odrazilo na výkonech celého týmu.

Nejen jako hráče, ale i jako generálního manažera si Elwaye velice vážím a zcela respektuji jeho rozhodnutí, kterým se GM postu vzdal v době, kdy cítil, že je potřeba nové vize na místě tvůrce týmu. Svému nástupci Elway zanechal tým ve velmi dobrém stavu. Se zdravými financemi a operabilním místem pod platovým stropem. Sadou neděravých draft výběrů. Mladou sestavou talentovaných útočníků. Pevnou obranou. Kvalitními pozičními trenéry. Jen ten zpropadený franchise QuarterBack nám chybí.

Skóre? 2 účasti v SB, 1 výhra v SB50.

CEO Joe Ellis se rozhodl neprodloužit svou smlouvu (březen 2022).

Druhým významným krokem ve vedení týmu, který bude mít svůj maximální dopad až po skončení naší sezóny v polovině února 2022, je ohlášení CEO Joe Ellise o úmyslu neprodloužit svou stávající smlouvu za březen 2022. Toto oznámení jasně indikovalo rozhodující posun v řešení nejisté situace okolo vlastnictví Denveru Broncos.

Pro úplný obraz situace doplním, že náš bývalý majitel Pat Bowlen onemocněl v roce 2014 Alzeheimerovou nemocí a tak místo sebe ustanovil do vedení týmu „trust“ důvěryhodných spolupracovníků – generálního radu a vice prezidenta Broncos Riche Slivku, právničku Mary Kelly a právě CEO Broncos Joe Ellise. Toto trio následovalo zanechané pokyny Pana B. Před i po jeho smrti 13. června 2019.

Rozhodnutí Joe Ellise nepokračovat v roli CEO týmu z Denveru dalo jasný signál k definitivnímu vyřešení vlastnictví Broncos, což bude naše hlavní téma na jaře 2022. Na stole je hned několik možností. Nejpravděpodobnějším scénářem bude patrně pokus o předání vlastnictví do rukou některého ze sedmi dětí Pata Bowlena. V tomto ohledu by měla být největší favoritkou Brittany Bowlen, která v současnosti pracuje na splnění podmínek svého otce ve vyšším managementu týmu. Podmínkou této varianty ovšem je, že ji v této roli musí potvrdit většina sourozenců a to nyní nevypadá zase až tak pravděpodobně.

Mimo jinými možnostmi je na stole i prodej týmu. Skloňují se jména jako Jeff Bezos, nejbohatší člověk planety. Phillip Anschutz, nejbohatší muž Colorada. Mezi zájemci by mohla být i skupina vlastníků v čele s Peytonem Manningem.

Novým generálním manažerem Broncos se stal George Paton

George Paton byl dlouholetou pravou rukou GM Vikingů Riche Spielmana. Za svou dosavadní kariéru si Paton vydobyl velký respekt napříč ligou. Nabídky na post hlavního manažera některého z týmů NFL dostával už několik let. Jeho výhodou bezesporu je, že má přehled ve všech aspektech chodu týmu. Od platového stropu až po skauting. V Denveru podepsal šestiletou smlouvu.

Jak jsem předeslal výše, Elway Patonovi zanechal tým ve velmi dobrém stavu bez kostlivců ve skříni. A pokud mohu soudit, tak si Paton vedl skvěle. K získání/udržení hráčů přistupuje trpělivě a s chladnou hlavou. Platový strop udržel v dobrém stavu (Jsme dle spotracu druzí, co se volného místa pod platovým stropem týče.). Nelovil hráče za každou cenu a řídil se vývojem trhu.

Uvidíme, co přinese budoucnost. Sestava týmu vypadá konkurenceschopně. Největší slabinou bude pravděpodobně starting QuarterBack a ten může přijít na řadu v příští offseason už pod dohledem nového majitele. Patonova historie u Vikingů zahrnuje i dobu, kdy v Minnesotě podepisovali Kirka Cousinse, tradeovali pro Sama Bradforda, či draftovali Teddyho Bridgewatera. Mohou nás tedy čekat vzrušující časy.


Změny v hráčské sestavě

Odchody:

  • TE Nick Vannett
  • DL Jurell Casey
  • CB A.J.Bouye
  • RB Phillip Lindsay
  • RT Ja’Wuan James

TE Nick Vannett hrál trochu solidně až ke konci angažmá a jeho propuštění nám ušetřilo nějaké peníze. Velká posila do Defenzivní linie, Jurell Casey, se zranil hned na začátku sezóny a jeho smlouva bez dead money jej v šetřivé offseason předurčila k propuštění. Podobně to bylo i v případě smlouvy A.J.Boueyho, který byl zraněn hned několikrát a dostal i trest za doping. Nejvíce se mezi fanoušky řešil odchod energického Phillipa Lindsayho, kterého jsme nechali jít z důvodu nezapadnutí do ofenzivního schématu OC Pata Shurmura.

Vlastní kapitolou je RT James, který po svém drahém příchodu odehrál za dva roky jen minimum snapů. Brzy se zranil, pak měl psychický blok a z minulé sezóny se odhlásil. Na doporučení hráčské asociace se letos odmítl zúčastnit dobrovolných aktivit týmu a zranil se zase. Týmu došla trpělivost a tak jsme jej propustili

Příchody:

  • QB Teddy Bridgewater (Panthers),
  • RB Mike Boone (Vikings)
  • CB Kyle Fuller (Bears)
  • CB Ronald Darby
  • RT Bobby Massie
  • RT Cameron Fleming

Příchod Teddy Bridgewatera byl pro náš tým nevyhnutelným krokem posilujícím post QuarterBacka o solidně průměrného startera. Nový GM týmu Paton nebyl ochoten přeplácet ostatní zájemce v bitvě o Stafforda. A po nemilém objevení kauzy Deshauna Watsona pro nás aktuálně přestal být i tento elitní hráč zajímavým zbožím.

Volný agent Ronald Darby v naší sestavě nahradil A.J.Bouye a post CB jsme po trpělivém vyčkávání GM Patona citelně posílili i podpisem Kylea Fullera, jehož propuštěním v pozdní fázi offseason Bears řešili problémy s platovým stropem. RB Mike Boone má svým způsobem nahradit Phillipa Lindsayho. Massie s Flemingem dostanou šanci se probojovat do sestavy na pravém tacklu, kde spolu budou soupeřit o uvolněné místo po Ja’Wuanu Jamesovi.

GM George PAton, Patrick Surtain II, Vic Fangio

Draft:

  • 1.kolo/9 výběr celkově – CB – Patrick Surtain II (Alabama)
  • 2/35 – RB – Javonte Williams (North Carolina)
  • 3/98 – OG – Quinn Meinerz (Wisconsin-Whitewater)
  • 3/105 – LB – Baron Browning (Ohio State)
  • 5/152 – S – Caden Sterns (Texas)
  • 5/164 – S – Jamar Johnson (Indiana)
  • 6/219 – WR – Seth Williams (Auburn)
  • 7/237 – CB – Kary Vincent (LSU)
  • 7/239 – LB – Jonathon Cooper (Ohio State)
  • 7/253 – DE – Marquiss Spencer (Missisipi State)

Hned první výběr George Patona strhl lavinu překvapivých reakcí. S Fullerem, Darbym a Callahanem v sestavě se post CornerBacka opravdu nezdál býti primární potřebou týmu. Zvláště, když byli stále na boardu mezi fanoušky i odborníky favorizovaní QB Justin Fields nebo LB Micah Parsons. Tým nás samozřejmě nenechal nahlédnout pod pokličku na svůj big board. Nicméně tah s výběrem skvěle hodnoceného Patricka Surtaina byl pravděpodobně promyšlenější než se zprvu zdálo. V prvních dnech tréninkového kempu se totiž ukazuje, že různé dime/nickel formace, při kterých je na hřišti více defenzivních backů, budou u nás velmi časté. Což s ohledem na trend směřující k pasovým útokům dává smysl. Nehledě na Patricka Mahomese, Dereka Carra a Justina Herberta v divizi AFC West.

Ve druhém kole jsme se posunuli lehce vzhůru pro RB Javonteho Williamse, který byl mnohými pasován na nejlepšího RB draftu. Ani tento post se s pohledem na tehdejší sestavu RB Melvin Gordon, Royce Freeman a Mike Boone nezdál až tak potřebný. Nedokázali jsme však Williamsovým schopnostem odolat.

LB Baron Browning se bohužel zranil a do tréninků zatím nezasáhl. Browningova elitní atletičnost splňuje posun k LB hrajícím po celé šíři hřiště. OG Quinn Meinerz nezaujme jen svým holým břichem. Jeho old school trénink v Kanadě oběhl internet. Trenéři si z něj chtějí vychovat LG/C/RG univerzála.


Ofenzíva (OC Pat Shurmur)

Teddy Bridgewater, Drew Lock

Očekávaná „základní“ sestava:

  • QB Drew Lock (Teddy Bridgewater)
  • LT Garett Bolles
  • LG Dalton Risner
  • C Lloyd Cushenberry III
  • RG Graham Glasgow
  • RT Bobby Massie (Calvin Anderson)
  • RB1 Melvin Gordon III
  • (RB2 Javonte Williams)
  • TE Noah Fant
  • WR1 Courtland Sutton
  • WR2 Jerry Jeudy
  • WR3 Tim Patrick
  • WR4 KJ Hamler

Souboj o post QB1 je velmi zajímavý. Drew Lock a Teddy Bridgewater mají zcela odlišný herní styl. Bridgewater je etablovaným „průměrem“ ligy. Inklinuje k jistějším pasům na kratší vzdálenosti, snaží se neztratit míč a má v kapse celkem solidní přehled. Lock spíše drhl výkonnostní dno, má rád agresivní hru, je mobilnější. Svým založením gunslingera je trenérům Vicu Fangiovi a Patu Shurmurovi Drew Lock blíže, ale vsadí na něj svou aktuální kariéru? Nebo si vyberou „jistější“ pragmatický Bridgewaterův přístup? Tréninkový kemp a přípravné zápasy ukáží více.

V minulé sezóně se levý tackle Garett Bolles vyšvihl mezi špičku ligy a pod vedením Mikea Munchaka by se tam měl udržet. Problém jsme měli s nováčkem na pozici centra Lloydem Cushenberrym, který stahoval oba guardy svými výkony dolů. Celou sezónu se však zlepšoval a kladné ohlasy sbírá i z dosavadního průběhu tréninků. Žádnému nováčkovi nepřidá, když přijde o velkou porci tréninků vlivem proticovidových opatření a v prvních ostrých zápasech se potká třeba s Vita Veou. Favoritem na uvolněné místo pravého tackla je exBear Bobby Massie.

RB Melvin Gordon měl u nás dobrý rok, kdy naběhal 986 yardů (4,36 yardu na běh). Střídat se bude s nováčkem Javonte „nejde ho složit“ Williamsem. TE Noah Fant se stal spolehlivým cílem a hráčem, na kterého Drew Lock často spoléhal. Letos tomu nebude jinak.

Kabina Wide Receiverů je zajímavě nabitá. Po zranění se do sestavy vrací Courtland Sutton. Prvokolový Jerry Jeudy zapracoval na práci rukou a dropy by mu tak neměly kazit druhý rok v NFL. Spolehlivý cíl Tima Patricka doplní excelentní rychlík KJ Hamler.

Sám jsem velice zvědavý, který z dvojice QB bude startovat 12. září na MetLife Stadium proti NY Giants. Máme tu buď mladého agresivního „read1“ gunslingera, nebo „pana Checkdowna“. Buď jak buď, pozice QuarterBacka vypadá nejen jako nejslabší část ofenzivy, ale zároveň celého týmu Broncos. Pokud trenéři nevyberou dobře, může se stát, že kromě nového majitele týmu, budeme na jaře 2022 hledat nového QuarterBacka i hlavního trenéra a koordinátory. O v tom, aby se tak nestalo, budeme spoléhat na obranu.


Defenzíva (HC Vic Fangio, DC Ed Donatell)

Von Miller

Očekávaná „základní“ sestava:

  • DE Shelby Harris
  • NT Mike Purcell
  • DE Dre’Monte Jones
  • OLB Von Miller
  • OLB Bradley Chubb
  • ILB Alexander Johnson
  • ILB Josey Jewell
  • CB Ronald Darby
  • CB Kyle Fuller
  • CB Bryce Callahan
  • (CB Patrick Surtain II)
  • FS Justin Simmons
  • SS Kareem Jackson

Jména hráčů z naší Defenzivní linie asi nikdo nezná. Shelby Harris však sbíral vysoká hodnocení po celou minulou sezónu a vyniká ve sražených pasech. Mike Purcell je základním kamenem běhové obrany a Dre’Mont Jones se dokázal každý rok skokově zlepšit a snaží se nahradit ikonu týmu Dereka Wolfa.

O pass rush by se mělo starat duo Miller – Chubb. Tito dva hráči toho spolu vlivem zranění jednoho či druhého moc neodehráli. Pokud ale vydrží zdraví, budou postrachem QB soupeřů. V záloze čeká ještě solidní Malik Reed.

Ani u dvojice Alexander Johnson – Josie Jewell nemám strach o jejich výkony na trávníku. Dle PFF byl Johnson desátým nejlépe hodnoceným ILB ligy, Jewell devatenáctým (top duo ligy). Johnson je tvrdý rychlý atlet pokrývající velký prostor. Jewell je mozkem obrany, instinktivní LB se spolehlivou skládkou. Za nimi bude čekat na příležitost Justin Strnad, jehož atletičnost a pohyb předurčují k obraně Wide Receiverů a Tight endů soupeře.

Hned čtveřice vysoce kvalitních Cornerů bude zajišťovat bezpečnost vzdušného prostoru. Kyle Fuller, Ronald Darby, Bryce Callahan a Patrick Surtain mají rozhodně předpoklady k tomu, aby přidělali kopu vrásek soupeřovým ofenzivním koordinátorům a QuarterBackům. Příklon k dime/nickel formacím je udrží na trávníku. Budeme tak dle situace obětovávat jednoho z ILB či NT.

Jistit je bude jeden z nejlepších free safety v lize Justin Simmons, který se stal základním kamenem obrany nejen díky schopnostem číst hru. V safety dvojici se skvěle doplňuje s tvrďákem Kareemem Jacksonem.

Věřím tomu, že má tato sestava kvalitních obránců potenciál k tomu být pod taktovkou defenzivního mága Vica Fangia jednou z nejlepších obran ligy. Obzvláště jsem zvědavý na kombinaci pass rushe Millera a Chubba s coverage našich Cornerů.


Speciální týmy (Tom McMahon)

Brandon McManus
  • K Brandon McManus
  • P Sam Martin
  • LS Jacob Bobenmoyer

Brandon McManus dlouhodobě patří ke spolehlivým kvalitním kopáčům a na tom by se nemělo nic měnit ani letos. Loni minul dva FG do 50 yardů. Nad 50 už to nebylo ono, tam je prostor pro zlepšení. Sílu v noze na to má. Punter Sam Martin a LS Jacob Bobenmeyer hrají natolik dobře, že není důvod je měnit.

Zásadním problémem našich speciálních týmů je coverage při returnech soupeře. I letošní draft mířil tímto směrem a tak doufám, že už nebude naše třetí fáze „speciální“, ale speciální. Naopak při vlastních returnech jsme byli díky WR Diontae Spencerovi těmi lepšími z NFL. Ten ale nemusí v našlapaném mini-týmu receiverů svůj post obhájit.


Verdikt

Papírově lehčí los dává po šesti letech fanouškům naději na Play Off. Zásadní pro úspěch coloradského týmu bude zdraví hráčů. Tým vedený HC Vicem Fangiem bude výrazně spoléhat na schopnosti obrany. A bude to potřeba. Mladá sestava útoku je sice našlapaná talentem, ale na kriticky zásadním postu QuarterBacka postrádáme kvalitního hráče, který by dokázal potenciál ofenzivy plně využít. Pokud se ale zvolený kapitán ujme své role se ctí, budeme pro naše soupeře hodně neoblíbený soupeř, který nedá kůži zadarmo a mnohé překvapí.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář