Game 12 – @ Kansas City Chiefs – Preview

Kdo: Denver Broncos @ Kansas City Chiefs

Kde: GEHA Field at Arrowhead Stadium

Kdy: 6. prosinec 2021, pondělí, 02:20

Maskot Denveru Broncos Miles. Pro štěstí.

Denver Broncos @ Kansas City Chiefs

Jsme zpátky v honbě za šest let odpíraným cílem. Kdo by to byl měsíc zpátky řekl, že se utkáme s Chiefs o špici divize AFC West. No já tedy ne. Kladnou bilanci našich zápasů jsme totiž v měsíci prosinci už pěkně dlouho neviděli.

Pomyšlení na poražení naší šestileté Nemesis (po 11 prohrách v řadě) je svůdné. A je to právě ten dárek, co bych si přál nejvíce k Vánocům. (Jen zdraví a mínus dvacet kilo mám výše.)

Do zápasu určitě jdeme jako výrazní outsideři a jen těžko byste hledali odborníky, kteří by nám proti rozjíždějícím se Chiefs věřili. Jestli to ve vyrovnané divizi/konferenci myslíme s postupem do Play Off vážně, musíme minimálně jednou Chiefs porazit. Vidím to tak, že není co odkládat i když to bude na venkovním hřišti velká výzva. Ale až do konce regulérní sezóny budeme favoriti jen proti Detroitu Lions, takže role outsidera nám není cizí.

Oba týmy si zhruba ve stejné době prošly krizí, ale zatímco my jsme svá utkání ztráceli, Chiefs se dařilo kotrmelcovat k výhrám. V posledním měsíci si ale oba týmy vedou dobře. Denver má bilanci 3 – 1, Chiefs to zvládli bez prohry na 4 – 0. Ne vždy Náčelníci předváděli parádní hru, na kterou jsou v Kansas City zvyklí, ale poslední dva herní týdny už téměř vypadají jako jejich minulé já.

Na herním projevu Chiefs se negativně projevovaly Mahomesovy tendence hledat „zázračné hry“ na úkor jisté přihrávky, horší hra Ofenzivní lajny, nebývale dlouhé období bez formy TE Travise Kelceho a nepřesvědčivé výkony obrany. Poslední dobou si to ale začalo sedat. My budeme doufat, že je bye week v minulém týdnu spíše zabrzdil v nalezení sehranosti a že se nám toho podaří využít.

Při třech výhrách ze čtyř posledních zápasů Chiefs skórovali 20 a méně bodů. Tři takové zápasy měli Chiefs v pěti předchozích sezónách dohromady. V těchto posledních 4 zápasech povolili v obraně vždy méně než 20 bodů. V pěti domácích zápasech skórovali KC méně než 25 bodů.

Andy Reid je v NFL pojem. Hlavní kouč Chiefs na nás umí a má po bye weeku bilanci 19-3. Z toho 1 – 1 proti Denveru. Andy Reid je takovou osobností, která má už drahnou dobu svůj „trenérský strom“ a tedy své bývalé asistenty, kteří se jinde ujali řemesla hlavních trenérů. Nikdo z jeho následovníků však Andyho věhlasu nedosahuje. Připomenu jména jako Doug Pederson, Sean McDermott, Matt Nagy, Ron Rivera, John Harbaugh, ale také Pat Shurmur. (Určitou zvláštností je současný OC Náčelníků Eric Bieniemy, který měl již několik pohovorů na místo HC, ale nikdy se jím nestal.)

Steve Spagnuolo nikdy v Chiefs netrénoval top obranu ligy, protože tam se spoléhá roky hlavně na ofenzivu, ale Steve ze svěřeného personálu umí dostat maximum. Zvláště pak v Play Off. Doufejme, že nás Náčelníci jako PO zápas „nevyhodnotí“. Ruku na srdce, po takové šňůře bez prohry s Denverem k tomu nemají důvod.

Velmi výrazně se na výsledcích našeho týmu podílí fakt, jestli Teddy B. hodí či nehodí íčko. Je to pochopitelné, jakýkoli turn over je pro nás velká ztráta, protože se na každé body dost nadřeme a dohánění výsledku nám nejde. Vidím v tom nejen situaci, ve které se Teddy B. necítí komfortně, ale také ve které Pat Shurmur poněkud panikaří a přestává se držet toho, co fungovalo do té doby.

Není to tak dlouho, kdy jste na hře Aarona Rodgerse mohli pozorovat zajímavý trend. Jakoby se několikanásobný MVP ligy snažil každým míčem zahrát nějakou „neskutečnou“ hru pod rukou obránce do milimetrového okna pro 150 yardů. Patrick Mahomes měsíc zpátky vypadal podobně. Míč hozený klasicky jakoby se nepočítal, natož aby se PM ještě koukal směrem přihrávky. Bohužel se ovládl a poslední zápasy začal hrát opět rozumně bez tlaku na tyto highlight přihrávky. Nadále jde o TOP3 QuarterBacka ligy se schopností zcela ovládnout jakýkoli zápas, pokud mu k tomu dáte příležitost. A to my mu nebudeme chtít dát.

V naší OL doufám ve start původních starterů, kde to jen bude možné. S menšími či většími problémy se potýkají Bolles, Risner, Massie i Meinerz. V minulém utkání nečekaně dobře na tacklu zaskočil až třetí v pořadí Quin Bailey, ale je důvod proč doteď figuroval v tréninkovém týmu. A my budeme potřebovat top sestavu, pokud máme v Kansas City uspět.

Ofenzivní lajna Chiefs má za sebou několik utkání, kdy dostala na zadek a ani PM jejich výpadky nedokázal ustát. Ale i oni se viditelně zlepšují. Cesta našeho pass rushe by měla jít spíše z pravé strany.

Extrémní problémy budeme mít s pokrytím dvou rychlíků Tyreeka Hilla a Mecole Hardmana. A to i při jejich použití ve speciálních týmech. V pasové hře Chiefs jsou ale zajímaví i Pringle s Robinsonem. Rychlonozí receiveři nám už několikrát tenhle rok pořádně zavařili a já doufám, že jsme se je už naučili bránit. Nějaký snadný TD po 50yardové hře nesmíme připustit. Mohl by v důsledku velice snadno rozhodnout zápas.

Největší výzva bude s obranou elitního Tight Enda Travise Kelce. Ten letos není nějak ve své kůži a já bych byl nerad fanouškem týmu, proti kterému to zase rozbalí naplno. Pro Mahomese byl Kelce vždy hlavním receiverem a jeho schopnosti byly hodně znát v každém utkání. Jestli dnes chceme pomýšlet na výhru, musíme Kelceho vliv na hru minimalizovat.

Útok Chiefs viditelněji strádal i bez svého RB1 Edwards-Helaireho, ale ten je zpět. Je schopen běhat i chytat a tak půjde o další starosti pro naše defenzivní trenéry a samozřejmě hráče samotné. „CEH“ jak se mu přezdívá, byl dle reportů v týdnu nemocen a nemusí být proti nám v plné síle. Brát zřetel na to nesmíme. Pokud bude hrát, bude nebezpečný.

Doufám, že naše defenziva a potažmo celý tým budeme hrát v co nejkompletnější sestavě. A tedy i s Shelbym Harrisem, Jonathonem Cooperem a dalšími. Speciálně budu myslet na start Baron Browninga, který drží pohromadě „předek“ a „zadek“ naší obrany. Právě na tohoto nováčka budeme nejvíce spoléhat při obraně Kelceho a CEHa.

Nastoupit by měl Bradley Chubb, patrně stále v limitovaném režimu. Co víc by pomohlo rekonvalescenci než sack a výhra proti Chiefs?

Potřebujeme, aby naše obrana zopakovala výkon, jaký podala proti Dallasu či Los Angeles. Potřebujeme stejné nasazení od začátku do konce, intenzitu, pozornost, tlak, rychlost, tvrdost. Jakékoli jedno procento pod 110% znamená významně menší šanci na výhru.

V obraně domácích vládne elitní DL Chris Jones, který bude hlavní výzvou pro náš útok. Jestli jej naše OL nezvládne ubránit, dostanou se na nás i jeho spoluhráči a to co? A to nechceme. Pro naše guardy a centra Cushenberryho to může být velmi dlouhý večer. Právě tlak středem, je něco, co nesedí mnoha QB a Teddy B. není výjimkou.

Obrana Chiefs pod Spagnuolem dostává yardy, ale dokáže se zapřít a nedostávat body. Budou se snažit na nás jít pěkně zostra a tlačit na Teddyho. Je škoda, že do utkání nenastoupí RB Gordon, který by pomohl ten tlak otupit. Javonte Wiliams je bezesporu skvělý RB, ale mít dva rozdílné, ale stejně nebezpečné kvalitní hráče je zkrátka vždy lepší.

Teddy Bridgewater se musí postarat o míč a hlavně si dát bacha na skvělého safetyho Tyranna Mathieuho, který má dost zkušeností k přečtení úmyslů QB. Výška Suttona s Patrickem i pohyblivost Jeudyho by však na obranu Chiefs platit mohla.


Zdravotní okénko

Denver Broncos

  • RB Melvin Gordon III – OUT
  • CB Nate Hiairston – Questionable
  • LG Dalton Risner – Questionable
  • DL Shelby Harris – Questionable
  • G/C Quinn Meinerz – Questionable
  • RT Bobby Massie – Questionable
  • OLB Jonathon Cooper – Questionable
  • LT Garett Bolles – Questionable

Kansas City Chiefs

  • CB Rashad Fenton – OUT
  • OL Lucas Niang – OUT
  • RB Clyde Edwards-Helaire – Questionable

Zatímco Chiefs se už tradičně vyhýbají zranění klíčových hráčů, tak my máme pod otazníkem zase prakticky celou OL. Dost bych se divil, kdyby se dala dohromady celá čtveřice. Do zápasu velmi pravděpodobně nenaskočí RB Melvin Gordon a to bude citelná ztráta. Většinu jeho snapů dostane nováček Javonte Williams a něco zbude i na Mikea Boonea. Aktivujeme také asi i Damarea Crocketta.

Držím nám pěsti, ať se všichni ti Questionable kluci dají dohromady a mohou nastoupit v plné síle.

S Gordonem nebude na hřišti 605 yardů ze 135 běhů (4,5y/běh), 5 TD. 166 yardů a 2 TD vzduchem. 7 TD je nejvíc v týmu. Přes Williamsovy kvality bude Melvin zkrátka chybět.


Denver Broncos @ Kansas City Chiefs – zápas

Náš tým čeká soupeř, který nás předlouhá léta (mně to tak alespoň přijde) šikanuje na počkání. Je nutno podotknout, že za poslední roky jsme se jen těžko mohli považovat za konkurenceschopný tým a na výsluní se vyhříval a vyhřívá právě náš dnešní soupeř. I ta poslední výhra v roce SB50 přišla celkem haluzově po fumblu Jamala Charlese a returnu Bradleyho Robyho v posledních vteřinách zápasu.

I tak jsme dokázali pár z těch prohraných utkání odehrát velmi solidně. Je potřeba brát Náčelníky jako dalšího soupeře, nenechat se srazit myšlenkami na sérii sedmi proher bez výhry nad týmem vedeným Patrickem Mahomesem. Nemusí to být tak těžké, protože náš mladý tým plný náhradníků má jen pár pamětníků, kteří by to mohli brát historicky osobněji. (Justin Simmons ale zažil všech 11 a z nich 7 proti PM.)

Naše obrana proti jejich útoku

Mahomes, Kelce, Edwards-Helaire, Hill, Hardman. To jsou hlavní jména, která přidělávají vrásky Vicu Fangiovi. Andy Reid svému útoku častokrát ordinoval téměř jednodimenzionální pasový útok. Spoléhá se na umění svého elitního QuarterBacka a právem. V osobě CEHa ovšem našli použitelnou zbraň, kterou si rádi vypomáhají (byť někdy jen jakoby náhodou). Nemyslím, že by se dal CEH srovnat s důležitostí Ekelera pro Chargers. Samozřejmě oba umí po zemi i v pasové hře, ale Chargers jsou na svém RB více závislí.

Proti eltiním hráčům na postu QB, jakým Patrick Mahomes bezesporu je, jsem viděl použít několik zcela odlišných fungujících taktik. Ta méně používaná je, že se obrana vykašle na pass rush, pohlídá si pokud možno LoS a vše ostatní nechá v coverage. QB, který je zvyklý využívat děr vytvořených pass rushem a tím i snáze uvolněných WR, s tím může mít problémy. Přehuštěný prostor pro přihrávku jej nutí váhat s výběrem cíle a pas rush v minimu lidí se mu nakonec může dostat na kobylku. Podmínkou je, že coverage mus být prostě maximálně dobrá, aby i přes kopu času QB nemohl najít cíl. Věřili bychom si na tuto taktiku proti rychlonožkám Hillovi a Hardmanovi spolu s jistotou Kelcem?

Další a hojněji používaná taktika je zcela opačná. Vrhnout maximum do pass rushe a prostě vyvinout takový tlak, aby QB prostě neměl dost klidu dobře zamířit. Nutností je úspěšný pass rush a skvělý výkon secondary v coverage jeden na jednoho.

A pak tu je taktika, kterou budeme hrát my a která se nebude příliš lišit od taktiky hrané minulý týden, řekl bych. Budeme hrát „Fangiovu obranu cover 2“, jejíž deriváty se šíří ligou. Před rozehrávkou se budeme často tvářit jako Cover 2. Tzn dva hráči budou stát hlouběji v poli a pět blíže k LoS. Během rozehry (+/-) se ale kopa věcí mění. Od rozestavení hlubokých hráčů po blitz kohokoli blízko LoS.

V základu to od nás bude zónová obrana s nutným pokrytím hlubokých přihrávek. Zónová proto, že se Mahomes nebude moci zaměřit na jeden osobní souboj a vsadit si na výhru rychlíka či dominantního TE. Bude tak muset hledat místa kam poslat míč pro své receivery a ne se spolehnout na jejich „hrubou“ dovednost. Bohužel PM je dostatečně kvalitní, aby nás ukrájel k smrti a čekal na yardy svých playmakerů. Ale bude také dostatečně trpělivý?

Čekám ale i změnu oproti minulého týdne. Ano je jisté, že musíme hlubokými hráči eleminovat potenciál big plays, ale nemyslím, že můžeme jen tak hrát zónu na Travise Kelceho. Chargers nikoho takového neměli, ale Kelce je prostě WR1 Chiefs a tenhle hráč musí být pokrytý se zvláštní pozorností. Fangio nerad osobky, protože každý hráč musí být schopný odehrát svůj part, ale Kelceho bychom měli hrát cíleněji než minule pomalejšího Cooka, který není takovým dynamickým hráčem, jakým právě Tight End Náčelníků je. DC Ed Donatell zmiňoval v souvislosti s Kelcem třeba Surtaina, Simmonse, Sternse i double týmy.

Pass rush nebudeme přelidňovat a až na blitzy z nutnosti to necháme na Jonesovi, Harrisovi, Reedovi, Chubbovi či Cooperovi. Slabinu má OL Chiefs na pravé straně. Levý tackle je obrovsky hovado Orlando Brown a levý guard je parádní Joe Thuney, proti kterému bychom byli rádi za remízu i s Harrisem v naší DL. Centr a levý guard jsou nováčci, ale oba hrají dost dobře. Centr Humhrey má skvělé ukotvení a Purcellovi tak bude dělat problémy jej zatlačit zpátky. Pravý Guard Smith je strašně silný a extrémně nebezpečný v pullech. Jeho síla bude zajímavý matchup pro rychlého Dre’Monte Jonese. Pravý tackle Wylie bude pravděpodobně nejslabším článkem OL Chiefs a tam musí vést cesta, jak se Mahomesovi dostat na záda a znepříjemnit mu domácí zápas.

Trošku se bojím o coverage schopnosti Kylea Fullera proti komukoli rychlejšímu. Velice chybět bude Bryce Callahan.

Spoléhat se budeme na Justina Simmonse, který z pozice free safetyho parádně čte hru a na tuto jeho schopnost budeme hodně sázet.

Do základní sestavy by se měl vrátit SS Kareem Jackson a i jeho zkušenosti budou okolo LoS hodně platné, ovšem v matchupu s Hillem/Hardmanem bych ho viděl jen velmi nerad.

Cíl obrany je jasný. Maximálně limitovat big plays, pro které mají Chiefs ideální hráče. Pokrýt Travise Kelceho coby nejoblíbenější Mahomesův cíl. Vyvinout tlak na Patricka Mahomese a to i tak, že mu budeme ukazovat falešná rozestavení. Samozřejmě nezbytností bude pokrýt pozemní i pasové snahy CEHa. Další ýzy den pro naši obranu.

Rád bych ještě jednou zdůraznil, že musíme hrát od úplného začátku naplno a na maximu. Zvlášť osud prvního drivu Chiefs je potřeba zničit v zárodku a nenechat soupeře skórovat, ať má o čem přemýšlet.

Co by mě nejvíc potěšilo, by byl fakt, že Fangio přijde s nějakou netypickou věcí, která Reidovi zamotá hlavu po dvoutýdenní přípravě. Výše jsem popsal, co asi budeme hrát, ale Reid na to může zareagovat těžším personelem a krájením hřiště s chirurgicky přesným Mahomesem. S personálem hlavně v coverage chránícím hluboké pasy, přesedlá Reid na kratší hru a jsme v loji. Kdyby ho něco v naší obraně vykolejilo hned od začátku a překvapilo jej, že to nečekal ani po dvou týdnech přípravy, to by bylo žrádlo. Třeba takovej blitz masakr, co Fangio nikdy nehraje, ale teď by to tam posílal jak gambler čtvrťáky do automatu. To by Reid čumel.

Každopádně zůstat u „Cover 2“ udělá Reidovi radost, protože se na to připravoval. Tam už by to bylo vyloženě o individuálních akcích na obou stranách míče. V tom by měl ale výhodu domácí tým a velezkušený trenér Reid.

Náš útok proti jejich obraně

V první řadě musíme najít cestu, jak hýbat míčem. A musíme připisovat pravidelně body. Nemůžeme se nechat zavřít.

K tomu, aby to šlo o něco snáze, se musíme vypořádat s DL Chrisem Jonesem, druhým nejlepším hráčem na soupisce Chiefs. V několika z předešlých utkání s ním DC Spagnuolo pozičně experimentoval a nefungovalo to. Bohužel po tom, co jej vrátil na přirozený post, odvděčil se mu Jones hned třemi sacky. Kdokoli se mu postaví, musí být maximálně soustředěný a odvést maximální výkon v jeho odstavení. Tady se bavíme o hráči, který má kvalitu vám hodit do celé ofenzivy vidle. Umí zaútočit středem, kde máme své limity a Teddy není typem QB, který bude hrát dobrý zápas na neustálém útěku.

Proto se opět dostáváme k nutnosti nastolení pozemní hry. Bohužel náš RB1 Melvin Gordon nenastoupí a tak bude hodně práce na skvělém nováčkovi Javonte Williamsovi. O něj strach nemám, ale typově jsou s Gordonem jiní běžci a třeba Gordon je absolutně skvělý při blocích a přejímání blitzujících hráčů v pasové protekci. Tam nutně musí Williamsovi chybět zkušenosti. Běhová hra bude zas a znovu alfou a omegou našeho zápasu. Kontrola času, oddech obrany, Mahomes u postranní čáry, otupění blitzů a pass rushe soupeře. Pozemní hra je pro nás základ a bez ní Chiefs neporazíme.

Svou porci rozehrávek dostane i Mike Boone a já jsem na něj docela zvědavý. Není to bowlingová koule jako Williams, ale energický běžec, co to umí vzít středem i okolo.

Výkon naší Ofenzivní lajny tak bude tím rozhodujícím jazýčkem na vahách dnešního utkání. Jak se jim povede v pasové protekci proti jednomu z elitních hráčů celé ligy? Podaří se maximalizovat pomoc našim RB, aby jsme získali větší kontrolu nad svým osudem?

Každý pátý běh je zastaven bez zisku nebo pro mínus yardy. Ale za tacklama to celkem jde.

Největší úspěchy slaví náše pozemní hra při běhu za tackly (Za levým jsme 5. v lize, za pravým jsme 9. v lize.) Při bězích středem a okolo padáme pod průměr.

A pak tu je Teddy Bridgewater s receivery. Věřím tomu, že se solidní protekcí je Teddy schopen obraně Chiefs hodně ublížit. V minulém utkání to tolik nešlo, ale že by se po návratu Bollese a Massieho dalo prosadit více i vzduchem?

Mimochodem Teddy měl při našich výhrách passer rating 100+ a při prohrách pod 100.

Zápas

Utkání bylo přesunuto ze středního slotu na SNF, tedy do prime time. Byl jsem z toho poněkud rozpačitý, protože ve druhém slotu po desáté hodině našeho času se mi na utkání kouká nejlépe a že bych chtěl sledovat demolici našich barev v prémiovém čase? To vůbec.

Na „upset“ vítězství musí naši trenéři připravit skvělý game plan a nedělat chyby v hlášení her. Hodně píši o tom, co musí který hráč zahrát, ale dnes více než kdy jindy platí, že nás musí podržet trenéři.

Asi bych zbořil barák, kdybychom poslali důraznou zprávu zbytku NFL, že jsme zpátky. Nevidím to však dobře. Chiefs se začali rozjíždět už před svým bye weekem. Teď měli týden odpočinku, aby si to srovnali a o týden delší přípravu. Nás stálo utkání s Chargers hodně sil a taky kopu dalších zranění. Naše šance vidím tak 25:75 a to jen proto, že jsem 15 bodíků přidal za povedené zápasy proti Cowboys a Chargers, takže nějakou šanci, byť malou, vidím.

Strašně rád bych si vítězně zařval na celý dům, že je tahle hnusná šňůra proher u konce. Realista ve mně ale sází prachy na Chiefs. Pokud přijmu fakt, že s velkou dávkou pravděpodobnosti prohrajeme s hegemonem celé ligy, co od utkání chtít a proč koukat? Důležité bude, abychom s Chiefs odehráli dobré utkání. Prohra naše naděje na PO nepotopí do hlubin, ale bude důležité abychom odehráli dobrý zápas a ne nějaký jednostranný „blowout“, kdy si ani nečuchneme. Samozřejmě doufám ve výhru, ale pokud odehrajeme dobré utkání, nesestřelíme si sebevědomí před dalšími těžkými zápasy.


Go Broncos !

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář