Offseason 2.3: Sestava – Running Backs

Právě čtete třetí kapitolu po/před-sezónního shrnutí sestavy Denveru Broncos.

Předchozí díly tohoto seriálu se zabývaly trenérskými změnami, kriticky důležitým postem QuarterBacka a nutností řešit pravého tackla Ofenzivní linie. ( Denver Broncos )

V dnešní třetí kapitole se podíváme na RunningBacky. To je první ze tří zbývajících ofenzivních postů (RB, TE, WR), které tolik pozornosti jako první dvě (QB, OL) vyžadovat nebudou. Tyto tři skupiny hráčů jsou plus mínus stabilizované a důležité hráče máme většinou pod smlouvou. Samozřejmě i zde se budeme dívat po posilách. Nejde však primárně o pozice zvýšených potřeb.


Útok – Running Backs

Tyrone Wheatley is expected to be Broncos running backs coach -  ProFootballTalk
Tyrone Wheatley

Trenér RB: Tyrone Wheatley

Kdysi skvělý hráč, naposledy hlavní trenér Morgan State University. Na profesionální NFL úrovni trénoval RB u Bills a u Jaguars. Na univerzitách pak v Syracuse, Ohio Northern, Eastern Michigan, Michigan. Zkušeností s koučingem RB má tedy dost a předvedl se být dostatečně schopným trenérem, aby si vysloužil post univerzitního hlavního kouče.

Odchod stávajícího RBC Curtise Modkinse mě ale velmi mrzí. Byl mezi hráči velmi oblíbený a byl skvělým lídrem do kabiny. Za jeden ze svých předzápasových proslovů dostal po výhře i míč zápasu. Pracoval s hráči jako Melvin Gordon, Javonte Williams, Phillip Lindsay a má určitě zásadní zásluhu na tom, že RB rozhodně nebyli slabinou našeho útoku.


Podepsaní hráči
Volní hráči

Pod smlouvou máme skvělého mladíka Javonte Williamse, záskok Damarea Crocketta a často zraněného Mikea Boonea.

Javonte měl skvělou nováčkovskou sezónu a patřil k nejpříjemnějším překvapením v týmu. Má neskutečnou rovnováhu při a po kontaktu. Patří k absolutní elitě NFL v lámání skládek. Hned u 31% běhů si vynutil minutou/zlomenou skládku, což byla nejlepší bilance od roku 2014 Marshawna „Beast Mode“ Lynche. Očekávám jeho větší zapojení do útoku.

Mike Boone měl skvělý tréninkový kemp, ve kterém se nakonec zranil. Dal se ještě dohromady, aby zasáhl do sezóny a ve svém prvním ostrém zápase 2021/22 neběhal špatně. Vysloužil si i Angry run scepter https://fb.watch/bj5fsKGjqr/. Ale zase se zranil. Ne nadarmo se říká, že největší silou hráče je být zdravý a k dispozici. Propuštěním Boonea můžeme ušetřit 1,2$M dolarů za cenu 800$K dead money. Nečekám tento krok hned na začátku offseason, ale pokud se nám podaří nabrat nějaké levné mladé RB, tak to samozřejmě dává smysl.

Damarea Crockett slouží jako tréninkový RB, připravený zasáhnout do utkání v případě výpadku některého ze starterů. Velké věci od něj nečekejme a kdyby byl Boone zdravý, těžko by se na hřiště podíval. Jeho propuštění nám nic neušetří a s někým trénovat musíme. Pokud se nám podaří nabrat nějaké levné hráče, kteří budou slibnější než Damarea, tak přijde bezbolestný škrt.

RB Adrian Killins může být zpět za minimum peněz. Do tréninkového týmu maximálně.

To situace okolo Melvina Gordona je zajímavější. V posledních dvou letech jde o našeho nejlepšího ofenzivního hráče. Jeho příchod za 8$M dolarů na rok jsem považoval za příliš drahý vzhledem k tomu, kolik talentovaných mladíků lze posbírat v nižších kolech draftu či po něm. Gordon hrál ale vážně skvěle. Melvin kvalitně běhá, je skvělý v pasové hře a hodně nadprůměrný v blocích. Taková široká kvalita se těžko hledá.

Minimálně zájem o prodloužení spolupráce by z naší strany měl být. Rozhodne cena. Ta s přibývajícím věkem o něco klesla a weby spotrac.com či OverTheCap svorně navrhují něco málo přes 5$M na rok. Jeden z fandů na discordu „navrhl“ smlouvu za 8$M na dva roky. To si myslím, že by byla dobrá dohoda pro obě strany. Gordon má sice už 29 let, ale během roku nevykazoval námky poklesu formy. Otázka je, jestli si myslíme, že někde seženeme někoho lepšího respektive mladšího stejných či podobných kvalit.

Mimochodem Melvin Gordon prohlásil, že by se k nám rád vrátil a že by rád dál tvořil s Javonte Williamsem to úderné duo z minulé sezóny. Chápe, že tu bude tlak na větší prostor pro Williamse, ale sám se cítí dostatečně mladý a výkonný, aby mohl dělat RB1. Melvin Gordon se evidentně naučil říkat ty správné věci a lidsky vyzrál od dob, kdy stávkoval za lepší smlouvu v týmu Chargers.

Doufám, že se naše vedení/trenéři nerozhodnou udělat z Javonte Williamse jednu velkou dojnou krávu útoku s 80+% běhovými rozehrávkami. Mám za to, že bychom i nadále měli zůstat u sázky na vyrovnané doplňující se duo RB. Dívám se na to z hlediska přetížení hráče, hrozby zranění, snížení výkonnosti při únavě.

Moc věcí se mi na Shurmurově útoku nelíbilo, ale používání dvojice plus mínus vyrovnaných RB se povedlo. Střídání naše RB udrží čerstvější. Dva různí hráči mají přirozeně trochu jinou množinu dovedností, což se vždycky hodí. V případě výpadku jednoho z nich není problém uhrát jeden dva zápasy na toho zbývajícího.

Před naším vedením stojí nyní rozhodování, jestli opětovně podepsat dražšího Gordona, který umí vše nadprůměrně dobře (ale teda ty fumbly) , nebo jestli budeme hledat jiné řešení, případně kde. Volní hráči? Draft?

Seznamu volných hráčů vévodí právě Melvin Gordon: https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/running-back/all/

Prvních 15 z 50 volných RB.

Web spotrac.com eviduje 50 volných RunningBacků. Kromě Gordona zaujmou i jiní zajímaví volní hráči.

Cordarelle Pattrerson byl prakticky jednočlenný útok Atlanty. Věk ale nezastavíš a Falcons by byli hloupí, kdyby si ho po životní sezóně ještě nepodrželi. James Conner měl v dresu Arizony solidní rok. Washingtonský J.D. McKissic byl hrozbou v pasové hře, ale jako backa na všechny tři downy jej nepoužijete. Jerrick McKinnon měl v Kansas City světlé chvilky. Ronald Jones z Tampy zaujme věkem, ale na hřišti mě letos fakt nepřesvědčil.

Některá jména samozřejmě vůbec neznám, ale pokud se dívám kol a kolem, těžko mě napadne někdo lepší než právě Melvin Gordon. Pokud budeme chtít vsadit na jistotu za snad solidní peníze, měli bychom se pokusit s Gordonem dohodnout. Z našeho produktivního dvouletého spojení by mohly vzejít další dobré roky.

Další variantou je samozřejmě draft. Server Tankathon.com projektuje ve svém BigBoardu první RB až od druhé půlky druhého kola.

RB – tankathon.com BigBoard

Analytik NFL Network Daniel Jeremiah má Isaiaha Spillera na 33. místě své TOP50 hráčů na draftu. Do jeho seznamu se dostal ještě Breece Hall. Toho najdete na 39. místě.

V obou případech jsem poněkud překvapen (ne)umístěním Kennetha Walkera, který skončil v hlasování o Heismanovu trofej 2021 na šestém místě, tedy nejlepší z RB. Druhý z RB byl na desátém místě Breece Hall. Walker táhl prakticky celý útok Michigan State.

Pokud budeme chtít doplnit Javonte Williamse z draftu, nemyslím, že to bude v brzkých kolech. Cítím, že jiné posty by měly dostat přednost a naši pozornost by si měli RB získat až třetího dne.


Jak to vidíte vy?

  1. Javonte Williams to utáhne všechno sám!
  2. Melvin Gordon za tržní cenu, protože kvalita se platí!
  3. Melvin Gordon za týmovou slevu, protože RB rostou na stromech!
  4. Ušetříme za RB, tak vybereme někoho v pozdějších kolech draftu!
  5. RB jsou důležití, zapaltíme jedním z picků druhého dne!
  6. Podepíšeme za všimný některého z veteránů, co zbude.
  7. Kdo to jsou RB a potřebujeme vůbec nějaké?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář