Offseason 2.5: Sestava – Wide Receivers

Poslední kapitola shrnutí útočných sestav se bude týkat širokých přijímačů.

Tentokrát nemusím psát pohled zpátky, protože na discordu se rozhořela debata o WR ještě před tím, než jsem tuto kapitolu vůbec začal psát. Velké slovo měl opět Adam a já jsem rád, že naše pidi-komunita má dostatek členů s rozdílnými názory a pohledy, o kterých si můžeme pokecat aniž bychom si roztrhali občanky.


Útok – Wide Receivers

WR kouč Zach Azzani na tréninku WR

Trenér WR: Zach Azzani

Zach Azzani měl nabídky i jinde. U ATL měl i druhý pohovor, ale nakonec jej Hackett přemluvil a Azzani zůstal u nás. To, že Azzani zůstává i po druhé změně trenérského štábu, je myslím jasnou vizitkou kouče, který pomáhá rozvinout talent Suttona, Jeudyho či Patricka.


Hráči

Kauza Tim Patrick

Tim Patrick

GM George Paton ještě před koncem sezóny prodloužil smlouvy s důležitými WR týmu. Courtlanda Suttona máme nyní pod kontraktem do roku 2026, Tima Patricka do roku 2025. Adam se mnou nesouhlasí a na rozdíl ode mě nepovažuje Tima Patricka za dostatečně důležitého hráče týmu, aby si vysloužil tříletý kontrakt na $30M dolarů. Jeho novou smlouvu pro WR3 považuje za přestřelenou, pro WR3 neobhajitelnou a to zvlášť v kontextu ostatních pozic, do kterých bychom měli investovat kapitál. V Patrickově smlouvě navíc vidí ohrožení smluv pro Jeudyho a Hamlera. V neposlední řadě podržení Patricka znamená vlastně méně hracího času pro druhokolový výběr K.J. Hamlera. (Téměř) všechno to jsou zcela legitimní argumenty, které dávají smysl.

Tim Patrick byl v posledních dvou letech náš nejlepší receiver. Jako nedraftovaný hráč dříve nedostal za Thomasem, Sandersem, posléze Suttonem tolik příležitostí, ale po předloňském zranění Suttona chytil příležitost za pačesy a ukázal se hlavně jako spolehlivý cíl a to nejen v red zone. Když se po návratu Suttona loni zranil Jeudy, už jsme na něj spoléhali jako na nejefektivnější zbraň do red zone. V nedávno skončené sezóně měl Patrick 5 TD. Sutton 2 TD, Fant 4 TD, Albert O. 2 TD.

I tak musíme určitě potvrdit, že Patrick je na naší soupisce Wide Receiverů číslo 3. Za Courtlandem Suttonem a Jerrym Jeudym. Z tohoto pohledu je tříletá smlouva za maximálně $30 milionu dolarů pro WR3 vyšší než by se dalo očekávat. I s ohledem na věk a optimistická očekávání zapojení K.J. Hamlera. Jak se vyvine WR trh v roce 2022 ale teprve uvidíme.

Zde jsou detaily Patrickovy smlouvy: https://overthecap.com/player/tim-patrick/6035/

Letmým pohledem zjistíme, že po příští sezóně je Patrick propustitelný s dead money $1,5M dolarů, respektive v roce 2024 s dead money $750K dolarů. Patrickova smlouva tak nijak neohrožuje případné smlouvy pro Hamlera či Jeudyho. V případě nutnosti uvolnit místo pro novou smlouvu Hamlera Patricka propustíme o rok dřív se skousnutelnými dead money. V případě Jeudyho Patrickova smlouva končí ve stejném roce, takže jednu smlouvu nahradíme druhou.

Další rovinou této „kauzy“ je nutnost investic kapitálu do jiných potřebných postů, které nás aktuálně trápí více. Určitě má tento argument hlavu, patu a své opodstatnění. Jinam se Patrickovy peníze pro WR3 určitě poslat daly. Za $10M poplatíte celkem kvalitního ILB nebo solidního veterána na pravém tacklu. S tímto se dá jen těžko nesouhlasit.

Nabídnu svůj pohled. Současné místo pod platovým stropem v kombinaci s draft výběry (včetně útraty za případného QB) jsou v kombinaci stále dostatečným kapitálem na vyřešení našich potřeb. Na discordu jsem popsal jeden z možných scénářů a po Combine/před Free Agency se k tomuto ještě vrátím. V Patrickově smlouvě vidím dva velké plusy navzdory evidentním kritičtějším potřebám jinde. 1) Dali jsme týmu signál, že se práce vyplácí a že máme zájem udržet vychované hráče. 2) Ať už bude za naším centrem v roce 2022 jakýkoli QB, tak trojice Sutton – Jeudy – Patrick je vyzkoušená trojice kvalitních receiverů, kteří veterána navnadí a případnému nováčkovi pomohou.

Po pár klicích na detaily Patrickovy smlouvy by se dalo najít ještě jedno plus. 3) Smlouva Tima Patricka umožňuje jeho trade bez velkých postihů pro naši stranu. Tim by se tak případně mohl stát protihodnotou nějakého QB obchodu už v této offseason. Sice není perspektivní jako jiní mladší, ale zkušený spolehlivý zdravý WR s celkem rozumným platem má svou akceptovatelnou cenu.

Zbývá se ještě zamyslet nad budoucností K.J. Hamlera, která s Patrickem přímo souvisí. Do Hamlera jsme investovali vysoký výběr ve druhém kole draftu. Bohužel KJ tráví daleko víc času u doktorů než na hřišti. Moc mě to mrzí. V roce 2021 figuroval ve třech utkáních a zachytil 5/10 přihrávek pro 74 yardů. V roce 2020 to bylo o něco lepší. Ve 13 zápasech zachytil 30/56 pro 381 yardů a tři TD. Pokud bude Hamler zdravý, budou si s Patrickem navzájem „krást“ herní čas. V takovém případě je podle mě Patrick ideálním kandidátem na trade během sezóny. Pokud se v první polovině sezóny Hamler zraní (nechci to přivolávat), stane se KJ kandidátem na propuštění. Ale pro takový případ budou Patrickovy služby neocenitelné. V obou případech jen získáváme.


Hráči podruhé

Na WR utrácíme třetí nejvyšší částku v NFL.

Zpátky k hráčům. Pod kontraktem máme devět Wide Receiverů. O Timovi Patrickovi jsem toho výše napsal už dost. Po zranění se vrátil Courtland Sutton. Chvíli se hledal, ale nakonec se na zraněné koleno spolehnout mohl. Podobně jako Fant, tak i Sutton a vlastně všichni WR trpěli v naší kulhající pasové hře.

Speciální kapitolou je Jerry Jeudy. Někoho už nyní možná napadne slovo „bust“, ale já žiju ve světě, kdy se Jeudyho moderní styl a dovednosti nepotkaly s Shurmurovými schopnostmi ofenzivního koordinátora ze staré školy. Optimisticky vidím v Jeudym potenciál Davante Adamse. Meziročně vymazal množství dropů, které ho zlobily v nováčkovské sezóně. Pokud byl na hřišti, tak útok hned vypadal živější. Dle mého názoru Shurmurova rigidní schémata nedokázala využít Jerryho největší schopnosti se separovat v krátké a střední vzdálenosti.

K.J. „Marodka“ Hamler mě s těmi zraněními netěší. Jeho rychlost a schopnost roztáhnout obranu nám chybí, protože je Hamler jediným WR svého druhu na naší soupisce. Pokud se ale nějakým zázrakem moderní medicíny udrží Hamler zdravý, bude mu pod Hackettem dobře. Náš nový OC několikrát avizoval důležitost dlouhých přihrávek a (nejen) tam bude Hamlerův prostor.

DaeSean Hamilton byl chlup od propuštění už loni a letos to ani po změně trenérů nevypadá s jeho kariérou v NFL dobře. S nulovými dead money a $2M platem je i letos adeptem na škrt ze sestavy.

Tyrie Cleveland se Sethem Williamsem jsou oba vysocí receiveři a oba dostali drobet příležitost, ale nic velkého se nestalo. Hodí se nám do tréninkového týmu, protože mohou simulovat Patricka se Suttonem. Jejich kontrakty nás nezaťěžují. Umožňují nám se soustředit jinam. Podobně na tom je i v prosinci podepsaný Travis Fulgham. Další spíše vyšší WR musí počkat na šanci spolu s Williamsem a Clevelandem, tvrdě pracovat a doufat, že se jednou prosadí jako Tim Patrick.

Kendall Hinton měl spolu s Trinity Bensonem velmi dobrý kemp a preseason zápasy. Po zranění Jeudyho a Hamlera Hinton využil svou šanci a dokázal být platným receiverem za dvojicí Sutton/Patrick. Jeho příběh je inspirativní. Hráč z tréninkového týmu loni zachraňoval tým jako QB a letos dost možná dostal ve WR kempu šanci jen díky tomuto počinu. Nicméně na WR5 je bilance 15/23 pro 175 yardů a 1 TD poměrně slušná.

Trinityho Bensona jsme vytradeovali do Detroitu Lions, kde si Trinity připsal 10/22 pro 103 yardů. Poslali jsme do Lions naše šesté kolo 2023 a získali jejich páté a sedmé 2022. Solidní obchod.

Máme jen jednoho volného hráče a tím je Diontae Spencer, který byl jako WR prakticky nepoužitelný a minulou sezónu ztratil i své kvality dobrého returnera. Vzhledem k RFA statusu očekávám podpis minimální smlouvy, kterou však nemám za vstupenku do sezóny 2022.


Udrží se Diontae Spencer v sestavě?

Co se týče trhu s volnými hráči, nečekám prakticky žádnou aktivitu. Maximálně protočíme pár hráčů na úrovni tréninkového týmu. Osobně jsem po naší debatě na discordu zvědavý, kam se s náklady na WR propadneme, až trh s volnými hráči a draft skončí. Sice jsme nyní na třetím místě z celé ligy v platech WR, ale všichni důležití hráči jsou podepsaní na nejméně dva roky dopředu a ještě ušetříme $2,1M propuštěním Hamiltona. Dost týmů ale bude nakupovat a draftovat a půjde před nás.

Během draftu by mě vůbec nepřekvapil výběr rychlonohého returnera. Kromě Spencera se nikdo v naší sestavě jako returner neprosadil a my zároveň potřebujeme zálohu za Hamlera. Hamler je totiž jediným typickým rychlonožkou v naší sestavě receiverů a díky tomu, jak rychlonožkuje po doktorech, bychom potřebovali vyřešit dvě mouchy jednou ranou.

Třetí den draftu se jen těžko predikuje, ale pokud se na někoho zaměřit, tak na Jequeze Ezzarda nebo Veluse Jonese Jr., ti mají alespoň nějaké solidní parametry. Calvin Austin III a Britain Covey jsou asi papírově o chlup lepšími returnery, ale 73 respektive 77 kg mi přijde fakt málo. (Diontae Spencer oficiálně 77 kg.) Počkám si ale na oficiální měření rychlosti, kvůli zajištění náhradníka za Hamlera by to ovlinilo můj výběr.


K diskuzi

Jak to vidíte vy? Čekáte na rozdíl ode mě nějaké zásadnější přesuny ve WR sestavě?

Ke kauze „Patrick“ už bych se asi více nevracel, ale napadá vás nějaké hledisko, které jsem vynechal a přijde vám důležité?

Věříte, že Diontae Spencer uhájí pozici returnera?


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář