Offseason 2.6: Sestava – Defenzivní linie


Flashback

Kapitoly týkající se trenérů a celého útoku najdete zde: Denver Broncos

Pokud mám velice stručně tyto kapitoly shrnout, tak náš nový trenérský tým čítá na svých pozicích velké množství nováčků, které jsme doplnili zkušenými harcovníky v roli poradců či asistentů. Na všech čtyřech hlavních trenérských místech máme trenéry, kteří tuto roli plní poprvé. Mladí trenéři slibují velký potenciál, ale čekejme po cestě k cíli pár kopanců.

Při řešení personálu útoku se GM George Paton zaměří primárně na post QuarterBacka a pravého tackla ofenzivní lajny. Pro pozici RB seženeme druhého hráče, který doplní RB1 Javonte Williamse. U TE a WR bude Paton jen doplňovat šířku kádru, ze čehož se při troše štěstí vyvrbí nějaký skrytý klenot.


Obrana – Defenzivní linie

Marcus Dixon

Trenér DL: Marcus Dixon

Asistent DL trenéra z LA Rams 2021/22. Jeden ze tří našich nových trenérů z řad letošního vítěze SuperBowlu (DC Evero, STC Stukes, DLC Dixon). V roce 2021 byl Dixon asistentem DL kouče u Rams, před tím na univerzitě Hampton trénoval DL. U Rams se podílel na tréninku jedné z nejlepších DL v lize. Aaron Donald je úkaz sám o sobě, ale výkony Grega Gainese nebo A’Shawna Robinsona také musely zaujmout nejednoho fanouška.

Konzultant: Bill Kollar

Náš dlouholetý DL kouč, převzal roli konzultanta a já jsem moc rád, že jsme zkušeného skvělého pozičního kouče udrželi alespoň v takovéto roli. To jeho zásluhou jsme mnohdy z nicek vychovali solidní hráče. Příkladem budiž NT Mike Purcell, DL Shelby Harris nebo NT/DL DeShawn Williams.


Defenziva 2021

Pokud bych se měl podívat zpátky na sezónu 2021 a střízlivě zhodnotit výkony naší Defenzivní linie, tak bych řekl slovo ucházející. Dle PFF známek níže, bych asi musel říct „tragický“, jenže i přes mizerné PFF známky jsme měli třetí nejlepší obranu v lize dle obdržených bodů. Toho nedosáhnete bez solidní hry u LoS.

Obrana Broncos byla třetí nejlepší v NFL dle obdržených bodů.

Úkoly Defenzivní linie jsou jednoduše řečeno pass rush při pasových rozehrávkách a zastavování běhů soupeřových Running Backů.

V moderní, převážně pasové lize vznikl nový trend defenziv. Náš dnes již bývalý hlavní kouč Vic Fangio byl jedním z těch, kteří byli u jejího zrodu. Celá myšlenka je vlastně velice jednoduchá. Dochází k častému posílení coverage hráčů na úkor přední linie. Nasazují se další defenzivní backové schopní lepšího pokrytí cílů přihrávek. Samozřejmě, když někde přidáte, musíte jinde ubrat. Někdy je „obětován“ LineBacker, někdy Defenzivní Lineman. Záleží na rozestavení a vhodnosti herní situace.

Evidentně má tenhle systém několik výhod a samozřejmě své slabiny. Odlehčením obrany u LoS může útok tlačit hru místo vzduchem po zemi. Do odlehčených formací obrany to mají RB jednodušší. Tento systém také klade velké nároky na schopnosti Inside LineBackerů, coby mezistupně mezi coverage a běhovou obranou. I přes posílení coverage je důležité přivést tlak na QB. Žádná coverage netrvá věčně a oslabený předek nechává prostor i pro běhy QB, které musí obrana také respektovat.

Tyto „speciální antipasové formace“ (nickel, dime,…) jsme hráli už předloni ve více než 70% všech rozehrávek. I to byl důvod, proč jsme draftovali nejlepšího Cornera draftu 2021 Pata Surtaina. A to i přes to, že jsme nouzí o solidní CB netrpěli. V době draftu jsme měli na soupsice Ronalda Darbyho, (zraněného ale mladého) Michaela Ojemudiu, Kylea Fullera a Bryce Callahana. Coverage část defenzivy byla v pořádku. To ta přední byla problém.

Problém jedna: Ztráta ILB starterů Jewella a Johnsona hodila vidle do mezistupně mezi secondary (CB + S) a Line of Scrimmage (DL a OLB). S Jewellem jsme navíc ztratili QB obrany a až do konce sezóny jsme mohli vidět časté zmatky v přizpůsobení se změnám ofenzivních rozestavení a motionů. To samozřejmě není vina DL, o které by měl být tento článek především, ale ony jdou hned vidět všechny nedostatky DL víc, když chybělo schopné zajištění.

Problém dva: Někteří hráči DL, na které jsme v pass rushi a vepředu všeobecně spoléhali, neodehráli tak, jak jsme potřebovali a jak jsme si přáli.

Když odlehčíte přední sestavu, musíte být schopni přivést tlak na QB v málo lidech a to se nestávalo dostatečně pravidelně. QB s časem na přihrávku je dvakrát nebezpečný QB. V procentech týmových pass rush výher jsme dosáhli 31%, což bylo nejhorší číslo v lize. S 53% byli na prvním místě Los Angeles Rams. Tedy dřívější tým našeho nového DC Ejira Evera a DL kouče Marcuse Dixona. Samozřejmě Aaron Donald je velký faktor těchto čísel, ale pointa vám určitě neunikla. Každopádně velká poklona naší secondary, která byla schopna udržet soupeře, byť se jí nedostávalo masivní podpory od front seven.

Nemyslím, že bychom měli zásadně měnit způsob obrany a upouštět od výše popsaného. Je to cesta, na kterou jsme obranu tři roky stavěli. Je to stejná cesta, která nás dovedla na třetí místo v lize. A to i přes popsané problémy. To front seven (OLB, ILB. DL) se musí zlepšit. K Outside LineBackerům i Inside LineBackerům se dostanu v příštích kapitolách a asi neprozradím nic překvapivého, když propálím, že z obrany jsou právě LB tím největším problémem, který bude GM George Paton řešit.

Defenzivní linii by se ale také mělo dostat zvýšené pozornosti.


Defenzivní linie – hráči

Hráči pod smlouvou
Volní hráči

Asi největší nemilé překvapení mi přichystali Shelby Harris s Mikem Purcellem, kteří hráli daleko za očekáváním. Oba sice patřili k tomu lepšímu v naší DL, ale všeobecně se od obou čekaly o třídu lepší výkony. Oba jsou pod smlouvou pro další roky. Mike Purcell má plat $4,3M dolarů s případnými $1,5M dead money. Smlouva Harrise je neprůstřelná. Nerad bych se těchto veteránů zbavoval. Potřebujeme z nich však dostat výkony, které odváděli před podpisem současných smluv.

Dre’Mont Jones byl jediným DL hráčem, který se výrazně dokázal prosadit v pass rushi na pravidelné bázi. Díky rychlosti se umí dostat za určité typy guardů a skládat RB/QB ještě před LoS. Je nutné na jeho hře zapracovat a vyrobit z něj lepší zbraň. Věřím, že tu prostor pro zlepšení je.

Ostatní hráči byli/jsou rotačního charakteru a tam to bylo u všech spíše nahoru a dolů. Z těch lepších jmenujme Marquisse Spencera a volného hráče DeShawna Williamse. DeShawn Williams je RFA a tak nebude problém jej podepsat na minimální kontrakt zpět. Zklamal mě Stephen Shamar, jehož hra byla příliš jednorozměrná. Vyloženě průšvih to byl v podání McTelvina Agima, který svůj potenciál nenaplnil ani zdaleka. V sestavě jej velice rychle nahradili jiná a tak se Agim bude třást, jestli vůbec dostane další šanci.

Pokud se našim trenérům podaří zapracovat na starterech Harrisovi, Jonesovi a Purcellovi, základ DL bude solidní. Nenadchne a neurazí. Svoje si odehraje a nebude slabinou. Dominantní, ale také nebude. Potřebujme však injekci dalšího talentu. Potřebujeme další hráče schopné pass rushe z DL, kteří zároveň nebudou ztrácet v soubojích s blokaři soupeřovy OL při běhových downech. Potřebujeme hráče se silou slona, agresivitou hrocha, průrazností nosorožce.

Akiem Hicks bude i přes 33 let žádané zboží. Strašny zvíře.

Volných defenzivních linemanů je letos plných 111! https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/defensive-line/all/ Ne všichni zůstanou v nabídce a ne všichni se nám hodí. Ne všichni jsou dostatečně dobří. Pár jich ale zase přibude po škrtech v týmech s problémy s platovým stropem.

Pokud nám po případné akvizici nového QB zůstane dostatek prostředků i na DL, tak bude mezi veterány velký výběr. Nějakého vhodného hráče bychom v té konkurenci mohli ulovit poměrně levně. Osobně bych dal ale přednost draftu talentovaného hráče některým z výběrů druhého dne. Purcell s Harrisem jsou zkušení hráči, za kterými můžeme mít trochu času na vychování nástupce/ů. Primární zdroje budou patrně mířit jinam, ale investice do mladého DL se může vyplatit

Web tankathon.com do první stovky hráčů jdoucích na draft protlačil (pouze) osm Defenzivních linemanů.

Daniel Jeremiah má ve své TOP50 Jordana Davise na 16., Phidariana Mathise na 37., Devonte Wyatta na 38., DeMarvina Leala na 44. a Logana Halla na 49. Verze této TOP50 je ještě z doby před Senior Bowlem a kdyby vyšla po něm, určitě by se tam obejvil i MVP Senior Bowlu Perrion Winfrey.

Vynechejme naše první kolo draftu, to určitě půjde jinam než do DL. V druhém kole, ve kterém máme (zatím) dva výběry, bych si ale určitě dokázal vybrat.

Devonte Wyatt má skvělý motor a ideální parametry.

Osobně jsem se zamiloval do Devonte Wyatta. V utkání Alamaby s Georgií to byl právě tenhle DL, který do toho šlapal celý zápas a žádná hra pro něj neskončila, dokud rozhodčí nezapískal. Na svoje kila se hýbe neuvěřitelně a nepřekvapilo by mě, kdyby patřil na Combine k těm, kteří překvapí při různých měřeních. Díky excelentní rychlosti je při 143 kilech použitelný v pass rushi a přitom je pro běhovou hru pořádný kus masa, kterým musí guardi OL pohnout. Wyatt se umí prosadit rychlostí nohou i rukou, otočkami a silou. Směr mění velice dynamicky. Statistiky možná neuchvátí, ale jeho kolegové z dominantní obrany mu spoustu čísel „ukradli“. Wyatt má velmi zajímavý strop a klidně se může stát nejlepším linemanem tohoto draftu.

Podobným drobečkem je Phidarian Mathis z Alabamy. Hraje se zaujetím. Není tak rychlý jako Wyatt, ale umí to s rukama a dokáže vyhrát své souboje s OL a klidně je zatlačit až do QB. Díky tomuto přístupu získal na college množství sacků, protože jeho motor jede nonstop. V běhové obraně se umí poprat s více hráči a najít RB. Potřebuje vylepšit bloky z úhlů. Věří se, že by měl být starterem hned v první sezóně. Ale jako pass rusher by se měl zlepšit.

Kdo se jako pass rusher nepotřebuje zlepšovat, je Perrion Winfrey. Na Senior Bowlu ovládl hřiště a svým výkonem si zajistil cenu pro MVP.


Shelby Harris

Věřím, že GM Paton na DL nezapomene a posílíme na draftu nebo podpisem některého ze zkušených hráčů. Mým snem je Devonte Wyatt, ale budu rád za každý perspektivní podpis.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář