Offseason 2.7: Sestava – Outside LineBackers

Dostáváme se k třetí ze čtyř kriticky důležitých oblastí pro upgrade. OLB1 Von Miller získal SuperBowl už v dresu jiného týmu něž Broncos. OLB2 Bradley Chubb díky častým zraněním hraje hodně za očekáváním. OLB3 Malik Reed je volný hráč. Pass rush (viz předchozí kapitola o DL) nebyl silnou stránkou naší obrany a to je nutné změnit.


Obrana – Outside LineBackers / EDGE

Bert Watts

Trenér OLB/EDGE: Bert Watts

Watts pracoval v roce 2021 jako OLB kouč/koordinátor speciálních týmů na univerzitě Auburn. V letech 2013-16 dělal DC na UC-Davis, což je škola, kterou prošli jak Nathaniel Hackett, tak Ejiro Evero. 2017-20 nyl Bert Watts defenzivním koordinátorem Fresno State.

Watts již u Broncos pracoval a to v roce 2012.

Před Wattsem bude velký úkol. Vybudovat efektiví pass rush jednotku schopnou zastavovat běh a dropovat do coverage. Musí probudit Bradleyho Chubba, jehož výkony nejsou to, co by měly u hráče jeho talentu být.

Hodně mě mrzí odchod OLB kouče Johna Pagana, který rozsvítil potenciál v Maliku Reedovi, Jonathan Cooperovi či Stephenu Weatherlym.


Obrana – Outside LineBackers / EDGE – hráči

Bradley Chubb je na rozcestí.
Hráči s platnou smlouvou
Volní hráči

Bradley Chubb je zatím velké zklamání a slovo „bust“ se dere na jazyk stále neodbytněji. Nezpochybňuji vůbec Bradleyho talent, myslím, že jsme viděli, jak platným hráčem dokáže být. Problém je jeho zdraví, které jej v dosavadním působení v modro-oranžové značně limitovalo. Z možných 65 utkání jich Chubb odehrál jen 41. To znamená, že za čtyři roky neodehrál sezónu a půl. To není zrovna málo absencí. Letošní sezóna může být pro jeho kariéru určující. Je potřeba, aby zůstal zdravý. Je potřeba, aby se vrátil na level, který nám byl v minulosti schopný předvést.

Jonathon Cooper je neskutečně milým překvapením. Výběr ze sedmého kola ukázal, že i na konci třetího dne můžete trefit skvělého hráče. Cooper se stal platným hráčem v rotaci OLB. Jako nováček obstojně přesvědčil v pass rushi i proti běhu. Je platnou součástí speciálních týmů a tenhle hráč se STC Dwaynu Stukesovi bude líbit. Od pracovitého hráče si slibuji další krok vpřed, byť jeho strop asi nebude o moc výše.

Málo časté participace Aarona Patricka a Andre Mintzeho vypadly z mého povědomí a byť jsou oba tito hráči pod smlouvou, nečekám že budou ve starting sestavě na začátku sezóny.

Malik Reed je RFA a tak by bylo překvapivé, kdybychom jej nepřivedli zpět. Bude to minimální plat pro hráče na hranici rotace. Malik do hry vkládá hodně energie a jde vidět, že maká naplno rozehrávku za rozehrávkou. Na svůj výkonnostní strop nedraftovaný Reed už možná narazil, ale furt je to level, který mu zaručí místo mezi čtyřkou OLB pro sezónu 2022.

Stephen Weatherly mě docela překvapil. GM Paton jej přivedl z týmu Vikingů, kde byl postradatelným hráčem. V naší oslabené sestavě OLB dokázal odehrát solidní part. Jako UFA bez top výsledků si bude muset počkat, ale za nějakou levnou smlouvu by mě nepřekvapil jeho návrat do širší rotace našich pass rusherů.

Na konec jsem si nechal případ Von Miller. Ten byl velice překvapivě vyměněn před polovinou sezóny do týmu Rams z Los Angeles. Ikona a tvář klubu z Denveru byla poslána do týmu budoucího vítěze SuperBowlu za výběry v druhém a třetím kole 2022. Mnozí měli jeho odchod za vynucený po kauze „Halloween party“, což se samozřejmě nedá potvrdit. Pravdu se asi nikdy nedozvíme. Nicméně Von Miller prohlásil, že z Denveru odejít nechtěl a druhým dechem dodává, že s GM Patonem mezi nimi není problém a že si cení toho, že byl poslán do týmu SB contendera, byť jiný zájemce nabídl více. Média vyhodnotily jeho odchod jako hození ručníku do ringu snažení se o Play Off 2021, ale Broncos se dostali zpátky do hry a realisticky jsme přišli o PO až 4 týdny před koncem základní části při prohře se Cincinnati Bengals.

Von Miller je nyní volným hráčem a tak jsme získali zajímavý draft kapitál výměnou za půlrok Millerovy smlouvy. Adam by považoval za geniální, kdyby se Patonovi podařilo podepsat Millera zpátky k nám. Svým způsobem ano, ale já myslím, že se to nestane. A že to není v zájmu ani Broncos ani Millera samotného. Von ukázal, že je i ve svém věku kvalitním hráčem a o schopné pass rushery je a bude zájem. Broncos kvalitního pass rushera nutně potřebují, ale mám za to, že bychom se měli dívat vpřed. V této vhodné chvíli využijme situace a získejme perspektivního pass rushera do budoucnosti.

I kdyby nám dal Von nějakou slevu, bude i tak patrně dost drahý a přitom neperspektivní. Takový podpis by měl své opodstatnění pouze tehdy, pokud bychom v příštích dvou letech mohli útočit na zisk SuperBowlu a to bez legitimního franchise QB prostě nejsme. Mohlo by se stát, že v offseason podepíšeme QB, který by nás do takové konverzace papírově dostal a tehdy jedině by měl Millerův návrat smysl. Ale v takovém případě by musela být jeho smlouva extrémně platově výhodná protože podpisem QB veterána by to s naším platovým stropem citelně zamávalo.


Mailk Reed

V loňském roce spadla vlivem covidových opatření hladina platového stropu na $182,5M dolarů. Hodně týmů muselo vážit každý dolar. Na trhu s volnými hráči tak nutně nastaly změny. Mnozí hráči podepisovali pouze krátké smlouvy, aby si na svoje peníze přišli letos. Ne tak pass rusheři. Za ty se utrácelo jako vždycky. Mělo to vliv i na opci Millerovy smlouvy, jelikož levněji obdobnou kvalitu prostě sehnat nešlo. I letos si vybraní pass rusheři přijdou na pořádný balík. Nabídka mi však nepřijde extra široká.

Zajímavostí určitě je, že Malik Reed je na pátém místě v počtu sacků mezi volnými hráči (Von Miller třetí) a šestý v QB hitech. 5 sacků, 8 QB hitů, 2 force fumbly. Nebýt Reedova RFA statusu, odešel by podobně jako před lety Shaquil Barrett. A to je mezi volnými hráči prakticky nejmladší.

https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/outside-linebacker/all/

Žádaným zbožím bude Haason Reddick, 27 let, 11 sacků, 18 QB hitů. Nečekám, že ho Carolina nechá vejít na trh. Další, kdo získá lukrativní smlouvu bude Randy Gregory z Dallasu. 29 let, 6 sacků a 17 QB hitů. Nemyslím, že budeme chtít do bitvy o platy této dvojice. Stejně tak u Jakea Martina, Kamu Grugiera-Hilla. Dá se očekávat velký zájem mateřských týmů o udržení těchto hráčů.

Štestím pro nás a také pro další týmy hledající nové pass rushery bude draft. Jestli je totiž letošní draft na nějaké pozici zajímavý, tak jsou to právě EDGE hráči.

Web tankathon.com posílá hned 14 hráčů do první stovky draftu 2022.

Daniel Jeremiah má ve své aktuální TOP50 na jedničce Aidena Hutchinsona z Michiganu. Kayvona Thibodeauxe na šestce, George Karlaftise na čtrnáctce, Travona Walkera na patnáctém místě, Jermaine Johnsona II na dvacítce, Davida Ojaba na jednadvacítce, Arnolda Ebiketieho na místě dvacet čtyři.

Osvědčení OLB jsou na trhu velmi drazí a tak si myslím, že GM George Paton využije letošní situace a nebude na trhu utrácet poptávkou vyhnané miliony, ale použije na pass rush jeden z výběrů druhého dne. Čím vyšší tím lepší. Nabídka je to opravdu široká a kdybych nepočítal s tím, že první letošní pick půjde za QB, tak bych si na výběr EDGE prvním pickem Broncos i vsadil. Dost často nám mock drafty přisuzují Davida Ojaba, Jermaine Johnsona II a občas k nám propadne i George Karlaftis. Tyhle mocky, ale neřeší naši QB budoucnost.

Přicházejí tak spíše do úvahy EDGE druhého dne. Drake Jackson, Arnold Ebiketie, Logan Hall, ale samozřejmě i další hráči podle toho, jak se situace druhý den draftu vyvrbí. Ideální by byl trade zpátky do prvního kola třeba pro Jermaine Johnsona II, ale tam musí být vůle druhé strany a hlavně draft kapitál.

Startující čtveřicí OLGB/EDGE tak podle mě budou Bradley Chubb, draftovaný hráč, Malik Reed, Jonathon Cooper.

Vidíte to stejně, nebo očekáváte jiný scénář?


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář