Draft 2022 – Broncos – 2.den

První a druhé kolo draftu NFL 2022 je za námi. V noci na dnešek jsme se konečně dostali na řadu i my. Na začátku dne jsme měli ve druhém kole výběr číslo 64 a ve třetím kole dva výběry s čísly 75 a 96. Celkově jsme pak měli devět výběrů. Nakonec jsme provedli hráčské výběry pouze dva a to na volbách 64 a 80.

George Paton k nám už s filosofií „více výběrů – více šancí vyhrát jackpot“ přišel. Pro našeho GM není žádný pick příliš nízký, protože v něm vidí šanci na to, že se za ním může skrývat další Tom Brady (199) nebo Terrell Davis (196). Dalším důvodem pro časté trady down mohla být nespokojenost s konkrétní nabídkou hráčů a nebo také důvěra v kvalitní hráčskou nabídku pro třetí den. V jednom případě jsme také posílili kapitál pro příští rok.

Osobně mi nepřijde přístup „víc výběrů je lepší“ dobrý. Ano, máte víc střel a větší šanci na to, že se někdo opravdu povede. Ale taky máte hodně střel mimo. Nicméně loni se ukázalo, že Paton zase tak vedle nestřílí a že i výběry z pátého či sedmého kola umí zahrát kvalitní fotbal v NFL. Doufejme, že podobná úspěšnost ozdobí našeho lídra front office i letos.

Když si to shrneme: druhý den draftu 2022 jsme začínali s kapitálem devíti picků a z toho třemi druhého dne pro druhé a třetí kolo. Po třetím kole byly na našem kontě dva vybraní hráči a osm výběrů v dnešních kolech třetího dne. To je dohromady deset picků, o kterých Paton mluvil že je letos chce. Plus třetí kolo příští rok.

Trady konkrétně:

  1. Výměna 75. volby s Houstonem Texans za 80. a 162. volbu.
  2. Výměna 96. volby s Indianapolis Colts za 179. volbu a za třetí kolo Colts 2023.

Výběry pro třetí den:

  • 4. kolo – 115
  • 4. kolo – 116
  • 5. kolo – 152
  • 5. kolo – 162
  • 5. kolo – 179
  • 6. kolo – 206
  • 7. kolo – 232
  • 7. kolo – 234

Zajímaví hráči na boardu třetího dne:

  • OT Daniel Faalele
  • OT Rasheed Walker
  • IOL Darian Kinnard
  • IOL Alec Lindstrom
  • EDGE Kingsley Enagbare
  • EDGE Isaiah Thomas
  • CB Coby Bryant
  • CB Tariq Woolen
  • CB Jermaine Waller
  • DL Perrion Winfrey
  • DL Matthew Butler
  • LB Darrian Beavers
  • LB Brandon Smith
  • WR Khalil Shakir
  • WR Justyn Ross
  • S Dane Belton
  • S Markquese Bell
  • QB Sam Howell
  • QB Carson Strong
  • RB Isaiah Spiller
  • RB Kyren Williams
  • další…

Třetí kolo nabízí ještě stále zajímavé hráče. Ale všichni také víme, že je tady důvod proč nebyli vybráni dříve. Nedostatek produkce, zranění, nedostatek talentu, projekt k vývoji. Generální manažeři týmů a skauti vyhodnotili, že je před nimi nejméně stovka kvalitnějších hráčů. Ale jsou to jen lidi a tak mezi zbylými hráči je několik hvězd. Jen je někdo musí objevit, dát jim šanci a rozvinout jejich talent. Viděli jsme to už dřív, uvidíme to tento a další roky. Doufám, že bude mít George Paton šťastnou ruku. Že by masivní obr Faalele? Nebo CB Bryant či Woolen?


NFL Draft 2022 – Broncos

64. výběr – Nik Bonitto, EDGE, Oklahoma

První věc, která vás při sledování univerzitní pásky Nika Bonitta napadne je „mladší brácha Vona Millera“. Je tak celkem symbolické, že jsme výběrem získaným za Millerovo odstupné draftovali hráče, který je mu herně celkem podobný. Byť o nějaký ten level níže.

Highlights: https://youtu.be/tVMeArP2_q8

Nik Bonitto u nás byl i na osobní návštěvě. Vzorem jeho hry byli a jsou Von Miller a Shaquil Barett.

22-letý Bonitto si v dresu Sooners připsal 19,5 sacků a byl ve své sophomore sezóně zvolen do druhého týmu All American. I když počty jeho sacků nikdy nevévodily nejvyšším statistikám, tak ve své tříleté kariéře konzistentně patřil mezi lídry v tlaku na QB (pressures). (Škoda, že se tato statistika více neuvádí.) Za poslední roky měl více než jednu pressure v každém zápase, do kterého nastoupil a je tedy ve svých výkonech velice konzistentní. Jeho 28,9% vítěznost pass rushů byla vůbec nejlepší v sezóně 2021 v divizi FBS (zdroj PFF). Se 191 cm a 113 kg jde na této pozici o hubenějšího hráče se skvělou rychlostí a výbušností. Díky svým fyzickým parametrům a přirozené pohyblivosti je však ideálním kandidátem nejen do pass rushe, ale také pro coverage. To je v moderním fotbale stále častěji viditelný jev, který se netýka jen OLB, ale už i třeba DE. Právě tohle dědictví Fangiovy obrany ve smyslu dropování těžších obránců do coverage převezme i náš nový DC Ejiro Evero. Z oklahomské obrany 3 – 3 – 5 má Bonitto s coverage do zóny zkušenosti a tak pro něj nepůjde o něco nového.

Image
96. z 1503 EDGE

Nik je elitní atlet s ideální pohyblivostí, který bude nad tackly vyhrávat hlavně díky rychlosti a pohyblivosti. Již nyní má zajímavý repertoár pass rush technik s prostorem pro zlepšení. Zvláště jeho spin a swing zamotá šišku kdejakému ofenzivnímu linemanovi. Bonitto hraje aktivně a umí útočit z mnoha úhlů. Umí setřást ruce ofenzivních ochránců. ALe aby vyhrával konzistentněji, musí zlepšit práci rukou. Zvláště v boji větším hráčům mu vylepšení techniky rukou výrazně pomůže. Nikovou slabinou bude patrně běhová obrana, kde mu budou kila chybět. S tím jsme měli problémy i minulý rok. S run first týmy (Ravens, Browns, Eagles) jsme nevyhráli ani jeden zápas. Tam jsme si ale vypomohli jedním z nejlepších run stopperů D.J. Jonesem, tak snad nebudeme hořet jako loni.

Zajímavostí bezesporu je, že Bonitto v menší míře hrával i spy na QuarterBacky. V tomhle mu naopak nižší EDGE hmotnost hraje do karet. Umožňuje mu daleko plynulejší pohyb nejen v pass rushi, ale právě taky při stíhání daleko lehčích rychlých QB. Na jeho highlights pásce to můžete vidět docela často. Nik v této roli umí skvěle přečíst hru a zaútočit díky rychlosti kdekoli, podobně jako tomu vídáme u dobrých Inside LineBackerů. V lize, kde proti vám nastupují Mahomesové, Allenové, Jacksonové, Wilsonové,…, může jít o velmi ceněnou využitelnost.

Nik Bonitto je hybridní hráč, který bude muset zesílit a najít svoji nejvhodnější roli v naší obraně, kde se ale může jednat o velmi použitelný nástroj. Byť jeho pohyblivost a způsob proklouznutí kolem ofenzivních tacklů připomíná Millera, tak Nik nedosahuje jeho širokých kvalit jako celku. Proto mu rok v rotaci za Chubbem a Gregorym hodně pomůže. Potenciál kvalitního startera tu je ale veliký.

Nik Bonitto byl dost možná nejčastějším tipem analytiků pro náš výběr. Dává totiž smysl. Pravda, naše stáj EDGE byla již před jeho draftem celkem široká, ale Chubb s Gregorym mají historii se zraněními. Reedovi s Chubbem končí po sezóně smlouvy. Věřím, že Bonittto zapadne do rotace naší přední obrany dobře. Zatímco těžší Chubb s Gregorym budou útočit spíše zevnitř tak lehčí rychlejší Browning s Bonittem budou mít úkoly na vnějším okraji s úkoly v coverage.

Svým způsobem to beru jako další argument myšlenky, která tu zazněla už před pár týdny během offseason obchodování. Naše obrana bude pod novým DC Ejirem Everem derivátem Rams obrany. Důležitý Front – flexibilní střed – precizní secondary. Bude se patrně ještě více ředit standartní pojetí základní 4-3/3-4 obrany.

Ve front jsme nakumulovali poměrně zajímavý talent různorodých schopností s velkým potenciálem do pass rushe i run stopu. Ve středu pole pak povede orchestr dirigent Josey Jewell a kolem něj budeme používat švýcarské nože Kareema Jacksona/Cadena Sternse a K’Waun Williamse. Secondary musíme ještě posílit pro případ zranění, ale čas našemu předku dají Pat Surtain s Ronaldem Darbym respektive s Michaelem Ojemudiou pod odhledem Justina Simmonse.

Jako jo, to by mohlo fungovat.

25,2% PRWR za tříletou kariéru. Jeho rychlost, vybůšnost a ohebnost dělá tacklům problémy.

80. výběr – Greg Dulcich, Tight End, UCLA

Greg Dulcich hrál na malé střední škole a měl jen málo šancí na stýpko na univerzitě. Jeho kouč jej jako bývalý QB programu UCLA dostal přece jen k šanci a Greg ji využil. Stal se potentní zbraní a v posledních dvou sezónách si připsal 68 zachycení pro 1242 yardů a 10 TD. Na univerzitě tento „makáč“ nabral skoro dvacet kilo svalů.

Po odchodu Noaha Fanta se post TE stal určitou prioritou. Albert Okwuegbunam má za sebou nějaká zranění. Nově podepsaný Eric Tomlison je skvělým blokařem, ale v pasové hře nevyniká. Andrew Beck bude mít dost povinností jako FullBack. Dávalo tedy smysl vzít Tight Enda, který může být platným v pasové hře.

Nečekaně slabé RAS skóre na Patonův pick.

Dulcich má 22 let, 193 cm, 110 kg a profiluje se jako flexibilní TE do pasové hry. Má schopnosti hrát na outside nebo i ve slotu. Proti průměrnému LineBacketovi či Cornerovi bude atleticky stačith. Rychlostně se na 40 yardech s TOP atlety na své pozici Noahem Fantem či Albertem O. měřit nemůže. Nicméně jeho dynamika na krátké vzdálenosti je elitní a pomáhá mu právě při práci na slotu. Dulcich má spolehlivé ruce, když si za celou kariéru připsal pouze pět dropů.

Jako blokař bude muset hodně zamakat. Schází mu síla i technika. Sám si s Defenzivním Endem neporadí. Leda za cenu faulu. Na bloky budeme mít Erica Tomlinsona a Okwuegbunam s Dulcichem se od něj budou učit řemeslu kvalitního blokaře.

Zajímavá statistika? V roce 2022 zaznamenal Greg 19,9 yardů na catch. O rok dříve 17,3. To jsou hodně strašidelná čísla. Ano, byla to NCAA, ale i tak tu vidíme určitý trend, pro který jsme si jej vybrali. Big plays.

Asi se shodneme, že jsme ještě jednoho Tight Enda potřebovali, ale velkou neznámou je, jestli tento post extra využijeme. Russell Wilson zrovna neinklinuje k časté spolupráci s TE. Možná proto, že ti dost často působí ve středu pole a tam přes ty obry uprostřed menší Wilson dobře nevidí? Spekulace. Třeba měl Russell jen více rád spolehlivost svých TOP receiverů Locketta, Metcalfa, Baldwina,…

Mnohými analytiky byl Greg Dulcich řazen na druhý post mezi TE za McBridea. NAbízí výborný okruh zachycení a skvělé instinkty, což by se zrovna RW3 mohlo hodit. Dulcich má velice dobrý route running a umí se o míč porvat. Uplatňuje fyzickou stránku pasové hry. V otevřeném hřišti má dobrou stabilitu a není lehké jej složit. Výběr, který zamíří na místo potřeby. Má dostatečnou kvalitu i předpoklady. Jde o tvrdého dříče, který si musel svou kariéru vymakat. Své působení na univerzitě zakončil diplomem a byl Akademickým All American výběrem. První tým All-PAC12 v roce 2021, druhý tým v roce 2020, semifinalista pro nejlepšího TE sezóny. Tenhle týpek se z nula-hvězdného prospektu ze střední školy vydřel do třetího kola draftu jako třetí TE v pořadí. Jeho pracovní morálka a přístup je úplně mimo tabulky. Náš OC je ex-TE poziční kouč a z pracovitého Dulcicha může vychovat zajímavého hráče.

Image
Co vaše vlasy? V pohodě, takhle vypadám, když se vymotám z postele.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář