Střípky 04/2022

Tak zítra v noci to vypukne. Za poslední měsíc se toho moc zásadního neudálo, tak je můj dřívější článek ještě poměrně dost aktuální. Offseason 6: Shrnutí před draftem | Denver Broncos

První den draftu (ze čtvrtka na pátek) se nás netýká. Situace by se musela vyvinout hodně bláznivě, aby se to změnilo. Pro druhý den draftu, kde máme tři výběry, tipuji nejméně jednu změnu pozice. A vybereme minimálně jednoho CB. Dva by mě nepřekvapili.

Bude naším dalším CB někdo z TOP100 dle webu tankathon.com?

Strašně se těším a nemůžu se dočkat, až přijdeme konečně na řadu. Výjimečně se tak asi podívám i na druhý den., abych si ten pocit užil

Vše důležité už asi bylo řečeno, tak už se níže nevěnuji draftu jako takovému.

Podepsali jsme pro další rok Strong Safetyho Kareema Jacksona. Caden Sterns se posune zpátky do role třetího safetyho a nickel/dime backa. Prezence Jacksona v kabině je určitě pozitivním krokem, jelikož se jedná o hráče, který má chemii s Justinem Simmonsem a ve svém věku 34 let bude dobrým mentorem našim safety mladíkům. Jeho tvrdost v boxu a schopnosti v coverage jsou rozhodně vítané. Očekávám, že by se měl v průběhu sezóny trochu alternovat s budoucím nástupcem. Ať už to bude Sterns, Johnson nebo Reed. (Strong) Safety nám tak vypadl s požadavků na draft.

Na zkoušku byl u nás veterán mezi Tight Endy Kyle Rudolph. S naším GM Patonem se znají z Vikes. Před pár lety uměl patřit k lepším TE v lize – v roce 2016 nachytal 840 yardů, 7 TD. Post Tight Endů určitě potřebuje ještě nějakého hráče. Nejlépe takového, kdo bude schopný blokovat i být užitečný v pasové hře. Rudolph má už svůj věk (33), ale mohl by znamenat zajímavý přídavek. Loni si u Giants vydělal $7 miliónů dolarů (zdroj OtC) a odehrál 45,4% snapů. Za takovou smlouvu jej chtít určitě nebudeme a jeho výkonost tomu ani neodpovídá. Nelze popřít, že na TE postu potřebu máme a že všechno z draftu přivést nemůžeme, ale Rudolph není úplně můj šálek kávy vzhledem k očekávané cenovce. Leda by šel výrazně s platem dolů na sklonku kariéry s vidinou dobré sezóny s RW3.

„Flash“ Gordon je zpět.

Těsně před draftem jsem si dál uvolnili ruce podpisem jednoleté smlouvy s RB Melvinem Gordonem. Opět se tak spojí bývalí spoluhráči z univerzity ve Wisconsinu. Russell Wilson a právě Gordon. Jsem za tento podpis hodně rád. Gordon byl u nás poslední dva roky nejlepším ofenzivním hráčem. Druhým hlediskem, proč považuji tento podpis za dobrý, je vyřešení potřeby druhého RB za Javonte Williamsem, byť jejich role budou očekávaně opět vyrovnané. Důležité je, že tento podpis není určitě drahý, byť detaily smlouvy jsem ještě neviděl. Tímto kontraktem nás nebude tlačit výběr RB během druhého dne draftu (našeho prvního). Nabídka lepších RB začíná v půlce druhého kola a určitě jsme se s jiným týmem nechtěli přetahovat a náš nejvyšší výběr dát za RB, když jsme mohli mít za rozumnou cenu osvědčeného Melvina Gordona III, který má holt tu smůlu, že RunningBackům dnešní NFL moc nepřeje. Zvláště pak těm okolo třicítky.

Jedna věc je na celé naší offseason zajímavá. Velkou míru personálních kroků náš GM George Paton konzultuje s naším novým QB1 Wilsonem. Nemyslím, že by si do toho nějak zásadně nechal Paton kecat. Spíše se, dle mého mínění, snaží vzájemnou komunikací najít vyhovující řešení tak, abychom našli vhodné a reálné dílky puzzle, Chceme aby dílky skládačky přesněji zapadly k sobě a aby utvořily ten správný výsledný obraz. Když nějaký RW3 požadavek/přání dává smysl, tak proč jej nezkusit realizovat? Věřím tomu, že jedna z těch situací, která se nevyvinula správným směrem, byl třeba Bobby Wagner, kdy jej mohl RW3 v týmu Broncos chtít, ale jeho finanční (a jiné) požadavky nezapadly do plánů front office a trenérů. To je ovšem jen má domněnka. Také platí, že RW3 byl velmi aktivní během offseason a Randy Gregory zmínil, že měl snad ještě před otevřením trhu devět hovorů s Wilsonem, který jej k nám lákal.

V posledních letech se ukazuje, že někteří QB nechtějí být jen hráčskými nástroji útoku, ale že mají vyšší ambice. Wilson dal před nějakou dobou najevo, že se mu určité kroky vedení Seahawks nelíbí. Někde v této době tak pomalu ale jistě vznikla situace, která vedla k jeho odchodu ze Seattlu. Tamní GM John Schneider s HC Petem Carrollem došli k názoru, že by RW3 smlouvu i díky těmto postojům neprodloužil, tak jej zavčas vyměnili jinam. Nemám nic proti tomu, aby QB měli určitý vliv na skladbu týmu. Nemůže to ale přerůst určitou rozumnou mez.

Paton si vybral za svého HC Hacketta, který plánuje ušít ofenzivu na míru a dle dispozic svého franchise QB. A to s velkým důrazem na úzkou spolupráci a komunikaci. Náš GM už při svém nástupu ohlašoval, že celá front office bude pracovat jako tým a jeho první draft ukazuje, že by tahle týmová práce mohla pod jeho vedením fungovat. Sám RW3 zatím ukazuje, že to „má v hlavě v pořádku“.

Připomenu, že třeba Deshaun Watson cítil potřebu mluvit do výběru GM v týmu Texans a všichni víme, jak to dopadlo. S některými kroky GM Packers „hlasitě“ nesouhlasil Aaron Rodgers a taky to tam skřípe. Tedy při pohledu zvenčí. Realita může být jiná. V týmu Tampy Bay se s příchodem Toma Bradyho HC Bruce Arians vzdal části svých kompetencí přípravy útoku a předal je Bradymu. No nevypadá to, že by to nefungovalo. Zkušený QB si umí kus útoku odtrénovat sám. známe tedy reálné současné případy, kdy to úplně neladí. A známe také situace, kdy je užší spolupráce mezi QB a HC/GM k užitku. Doufejme, že to u nás bude klapat a užší spolupráce mezi GM/HC/QB ponese svá ovoce.


Nathaniel Hackett a jeho přístup ke koučingu se bude od předešlého HC lišit.

Začaly dobrovolné tréninky zaměřené na kondici a rehabilitaci. Žádná dřina na trávníku. Zúčastňují se i hlavní jména týmu. Russell Wilson, Bradely Chubb, Justin Simmons. Nepřekvapí účast Andrew Becka, Courtlanda Suttona, KJ Hamlera ani dalších.

Zcela dle očekávání je Hackett nadšený ze začátku práce s hráči.

Chcete, aby se hráči cítili dobře. Aby se těšili an to, že budou společně pracovat. To je to, co se tu budeme snažit vytvořit. Moje filosofie se týká i toho, že tyto aktivity jsou dobrovolné, ale já chci aby se hráči cítili natěšeně a chtěli sem přijít a makat. To je moje práce. Chci to udělat takové, aby si hráči řekli, že rádi přijdou i na dobrovolné aktivity, řekli „Ahoj“ a ptali se na otázky týkající se nového systému a byli pak lépe připraveni vyhrávat zápasy.“

Mám za to, že pokud se hráči budou cítit natěšeně k práci i k učení, budou podávat i lepší výkony na hřišti. Není to za vlasy přitažená myšlenka. Každý, kdo byl jednou žákem to určitě chápe.

Když po čase potkáte staré učitele z výšky nebo ze střední, budete mít nejraději právě ty, jejichž hodiny byly nejvíce zajímavé, kreativní a měli jste nejlepší zábavu. A v takových hodinách jste zpravidla měli i nejlepší výsledky. Když se mě lidi ptají: „Co budeš dělat na prvním sezení?“, tak 100% nevím. Budu mít připravený PowerPoint s prezentací a budu svůj. Ale v polovině času nevím, co se bude dít. Musíte cítit místnost a lidi v ní. Nemůžu říct „takto to bude“, protože to z velké části bude záležet na reakcích zúčastněných. Jsou lidé, kteří jso uz vystupování na veřejnosti před jinými lidmi nervózní. Já jsem vždycky nadšený.“

Jedna z velkých změn oproti Vicu Fangiovi bude v otevřeném dialogu, který Hackett preferuje před direktivním Fangiem s jasnou přímou představou.

„Nechcete jen k lidem mluvit. Chcete mít otevřenou diskuzi. Vždycky. Důležité je umět mluvit ke všem zároveň, ale také venovat jasnou soustředěnou pozornost každému z hráčů. Proto byli řečníci jako Bill Clinton či Barrack Obama tak úspěšní. Čeká nás spousta rozdílných fotbalových charakterů. Hráči, kteří jsou ALFA. Každý z nich má různé zázemí, ze kterého vzešli, jinou osobnost a vy musíte být schopni mluvit s každým z nich.“

Hackett si je však vědom velkého závazku, do kterého se upsal. „Všichni chtějí vyhrát teď. Podívejte, co se stalo v Jacksonville. Naskočili jsme do trénování, vyhráli jsme zápasy, udělali Play Off. O rok později nás vyrazili. Všude, kde nastoupíte, se očekává výhra nebo musíte minimálně ukázat posun ve výkonnosti týmu. Schopnost týmu vyhrát a vyhrávat. Nemůžete si dovolit neúspěch. nemůžete vypadat jako blázen. Musíte umět pracovat synchronizovaně s celým týmem. A jako vůdce si toho musíte být vědomi.“

„Ještě jsem neměl možnost být s hráči. Ještě je neznám. Ještě neznám Russella a nevím, co má rád. Něco předjímám, ale může to být jinak. Nemáme v týmu Locketta a Metcalfa a musíme tak najít cesty, jak pracovat s tím, co má Russell rád a rozjet to se Suttonem, Patrickem, Jeudyma Williamsem a všemi těmi kluky v útoku. To je proces.“

Bude důležité, aby chemie mezi Hackettem a hráči zafungovala. Bude pak zábavné celý proces sledovat. Pokud hráči na Hackettův styl naskočí, mohlo by to vážně fungovat.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář