Střípky 06/2022

Pomalu nevím, kde začít. Měl jsem perný květen a minul jsem tak většinu dobrovolných týmových tréninků (OTA). Zároveň prožívám nervy ve finále Stanleyova poháru, kam se konečně po 21 letech probojovaly Laviny z Colorada, bez nichž bych nebyl fanouškem Denveru Broncos. Následující řádky tak opět budou mít podobu tématických odstavců a nikoli souvislého textu na nějaké téma, jako tomu třeba bylo u předešlého článku týkajícího se změny majitele naší franchise: Rozhodnuto! Novým majitelem Denveru Broncos by se měl stát Rob Walton. | Denver Broncos Každopádně bude to zase po čase nějaké to info z dění okolo našeho týmu. A taky poslední na delší dobu, než se otevřou brány povinných tréninků před sezónou.


Dobrovolných aktivit se neúčastní dva veteráni. Kicker Brandon McMannus a RB Melvin Gordon. Oba jsem v kontaktu se svými novými trenéry a oba se zúčastní povinných aktivit. McMannus trénuje na Floridě s punterem Samem Martinem, jelikož tam oba mimo sezónu bydlí. Gordon v posledních letech vynechává už tradičně.


Dle očekávání se vrátila na naše tréninky hudba. LT Bolles to kvitoval s povděkem a prohlásil, že jim to pomáhá se uvolnit a podávat lepší výkony.

Garett dále prohlásil, že jedn zvěcí, která je na příchodu RW3 skvělá je jeho konzistence, která pomáhá hrát lépe celé OL, protože se více mohou soustředit na svůj přidělený úkol.


Celkově se obrana ani útok nesnaží navzájem o maximální nasazení proti těm druhým. Základním kamenem hráčských výkonů během OTA je plnění daných úkolů dle nových schémat. Instalace herních plánů je tak prioritně nadřazena individuálním výkonům či maximalizaci tlaku na QB apod.


Nathaniel Hackett během OTA

Nathaniel Hackett vítá každou big play, ať už ji zahraje obrana či útok. Pomáhá to přinášet energii, hravost a nadšení do jinak nudnějších jarních tréninků. A o big plays není nouze. Na internetu se dají dohledat parádní pasy na Courtlanda Suttona či Tima Patricka. Nebo třeba pick six Patricka Surtaina, kteý si připsal i další íčka. Vidět byl ale i Justin Simmons či P.J.Locke a to jsou jména jen některých, kterým se během současných tréninků daří.

Hráči si také užívají slovní přestřelky mezi Kareemem Jacksonem a Nathanielem Hackettem. Mezi lídrem obrany a šéfem útoku probíhá ta správná hecovačka, která přináší pod kotel další polínka soutěživosti.

Z povedených her se samozřejmě Hackett raduje a to jak s obranou, tak samozřejmě o krapítek více s útokem. A hráči kvitují, že jejich HC přináší na tréninky svou nevyčerpatelnou energii.

Z toho, co jsem četl, bude Everova obrana hodně agresivní na míč. Uvidíme, jestli to nedopadne stylem Trevona Diggse: „nejvíc íček a zároveň nejvíc puštěných yardů“.


Karl Mecklenburg

Jedna z ikon Broncos, LB Karl Mecklenburg komentoval Joseyho Jewella. A když Karl mluví, mělo by se poslouchat. Ring of Famer, 4x All Pro, 6x Pro Bowl a LB HoF kalibru, který hrál všechny pozice ve front seven a nejvíc na MLB/ILB. „Když hodnotíte ILB, tak čas na 40 yardů není nahoře vašeho seznamu. Kdybych měl běžet čtyřicítku já a mělo by to být důležité, byl bychom v pytli. Nejde o realistické měření pohybu ILB po hřišti. Daleko více důležitý je laterální pohyb do stran a tam měl Jewell na Combine skvělé časy jak v drillu 3-cone, tak v 20-yardovém člunkovém běhu.“

„Další důležitou součástí hry ILB je schopnost číst útok a rychle reagovat. Jedním slovem „rozhodnost“, pro někoho instinkt.“ A to byla Macklenburgova doména. „Jewell má instinkt v kartách. Dělá první krok dřív než ostatní a to mu pomáhá být včas v místě potřeby.“

„A další nemalou částí ILB práce je kontrola obrany. V základním postavení defenzivy se přední řada obránců dívá a soustředí před sebe a nevidí různé pohyby útočníků na perimetru. Je tak práce ILB na tyto věci reagovat a řídit postavení obrany. A v tomhle se Jewell mezi svým prvním a druhým rokem neskutečně zlepšil. je to hráč, kterému v tom můžete plně důvěřovat a to pomáha limitovat big plays. Může se zdát, že v dané rozehrávce byl Jewell úplně zbytečný, ale jako kapitán obrany mohl stát právě za tím, že změnou rozestavení pomohl OLB k lepší výchozí pozici, ten se tak dřív dostal na QB a ten pod jeho tlakem hodil íčko. Míč nemusel být ani na chvíli v dosahu Jewella, ale přitom měl na výsledku hry nemalou zásluhu.“

Doufejme, že má naše legenda pravdu a že Josey zůstane celou sezónu zdravý, aby nám svoje umění ukázal.


Bradley Chubb po delší době vypadá zdravě jako před lety. Dokáže se viditelně snadněji pohybovat a ohýbat, jak je potřeba. I on je hráč, který má v této sezóně co ukazovat a hlavně vydržet zdravý.

Podobně to platí i o Mikeu Purcellovi, který se snad vylízal ze svých zdravotních patálií a zase vypadá jako ten hráč, který u nás dostal tříletou smlouvu.


Obrana si začíná zvykat na QB, který se umí hýbat. Bude se jí to proti mobilním QB nejen z naší divize hodit.


Jestli si v něčem Russell Wilson a Nathaniel Hacket určitě rozumí tak je to jejich „super organizovanost“. Wislon za působení v Denveru stihl už hodně návštěv od nemocnic a škol po velkou cenu F1. Lidé mu často říkají, jak to vše stíhá a on na to, že tohle je oproti college nic. Tehdy jeho den začínal fotbalovou posilovnou, pak návštěva hodin pro 18 kreditů každý semestr, po hodinách baseball, následovaly zápasy až do jedenácti do noci a pak ještě dělal domácí úkoly a práce. „To byl jiný zápřah“ směje se dnes Wilson. Fotbal je pro něj číslo jedna, ale nezapomíná na svou rodinu a manželku Ciaru a na všechny ty aktivity, kterými živí představu úspěšného života.


Během tréninků se lehce zranil WR Jerry Jeudy a byl pro jistotu stažen z aktivit. Hůře dopadl WR Tyrie Cleveland, který si poranil kotník, ale magnetická rezonance dopadla dobře, tak se snad i tento hráč brzy vrátí na trávník, aby mohl o sestavu zabojovat.

Hlavně doufám, že se konečně z Jerryho stane ta nebezpečná zbraň, protože jeho schopnost separace může být velmi důležitou zátěží na vahách mnoha utkání.

Záležitostí předběžných opatření je i odpočinek TE Erica Tomlinsona, který se tréninku zdrží až do povinného kempu. Eric byl viděn s ortézou na kotníku, tak snad u blokařského specialisty nepůjde o nic vážného.


Hodně fanoušků i novinářů se pozastavuje nad sestavičkou ILB, která nyní čítá Joseyho Jewella, Jonase Griffitha a Alexe Singletona. Z nějakého důvodu jsme s tímto stavem spokojeni. Nechali jsme Kennyho Younga a Micah Kisera podepsat jinde. Neobnovili jsme smlouvu Alexandera Johnsona. Vypadá to, že jsou trenéři velice spokojeni s Jonasem Griffithem, který k nám přišel z nouze do Specialních týmů z klubu SF49ers. Teoreticky by právě on mohl být tím atletickým komplementem Jewellovy hry, jako býval A.J. Uvidíme.


OLB Baron Browning se zúčastnil tradičního setkání pass rusherů pořádaného Vonem Millerem.


Center Lloyd Cushenberry bere přípravu extrémně vážně. Hackett se snaží, aby si hráči systém zažili hluboko do krve a Lloyd se s tím nepáře. Využívá pokročilé učící metody Hackettova speciálního poradce. Používá speciální flashkarty, více času u videa a šprtá playbook. Každý večer se noří do studia, aby byl v obraze. „U centra se očekává, že ví všechno. Musíte být chytří. Počítá se s tím a žádný další kredit za to nedostanete. Je to zkrátka vaše práce. Proto se snažím stuzdovat každý večer. A pak trochu vypnout. Před spaním se dost často vracím k dalšímu učení.“ A tahle dřina nezůstává bez pozornosti. V rámci učeních hodin Hackett zařazuje zábavnou formu zkoušení znalostí systému a Lloydovi nedělá problémy vyhrávat jednu a každou z nich.


Zajímavým hráčem, kterého budeme mezi jinými atlety zkoušet během povinného minikempu je RB Max Borghi. Max je dost často přirovnáván k Christianu McCaffreymu. Proč? Univerzitní statistiky 817 běhových yardů (6,4 yardů na běh), 11 běhových TD, 86 zachycení pro 597 yardů a 5 TD. Není však takovým elitním atletem. Navíc během OTA se ukázalo, že UDFA Tyreik McAllister je skvělým hráčem a tak je konkurence na postu RB opravdu zajímavá. Už prvního dne ukázal trpělivost a rychlý start do otevřených lajn. A předvedl i solidní bloky.


Nathaniel Hackett po OTA prohlásil, že je spokojený s postupem hráčů při instalaci nových schémat. Jde však o nekonečný proces, ve kterém jde o nepřetržitý vývoj. Nezáleží na tom, kolik let v systému hrajete. Fotbal se stále vyvíjí a s ním se musí vyvíjet i schémata a celá hra. Zatím však hráči vykazují dostatečný posun. dle trenérů se vyvíjejí, mají zábavu i dostatečné nasazení. Soutěží mezi sebou. Rozumí systému a hlavně rozumí důvodům, proč se má dít to, co je nadesignováno.

Trenéři jsou potěšeni rychlým postupem, ale uspokojeni nejsou. „Vždycky chceme víc. Vždycky to chceme ještě lepší. My trenéři, hráči, všichni. Chceme, aby naším standartem bylo neustálé zlepšování.“


Povinný minikemp – den 1

Útok ukázal svůj potenciál. Předvedl několik povedených běhů a dvojici TD Alberta Okwuegbunama. Nutné je najít konzistenci. Viděli jsme několik penalt ještě před rozehrou, několik sražených přihrávek a pozornou secondary, která udržela útok mimo end zónu v red zone drillu.

Díky veteránům v sestavě obrany skvěle funguje komunikace.

I přes hrboly na cestě prohlásil RW3, že má v útok extrémní důvěru v tomto bodě přípravy. „Vypadáme opravdu dobře. Každý den hrajeme proti skvělé defenzivě. a to je pro nác velká výzva. jdeme proti nejlepším z nejlepších. ALe my se každým dnem zlepšujeme a to je výzva zase pro ně. dnnes jsme udělali pár TouchDownů, kluci v obraně nás zastavují v klíčových chvílích, proměňujeme třetí downy. Cítíme se dobře.“

Příprava receiverů ale s minikempem neskončí. RW3 počítá s dalším setkáním v jižní Kalifornii. „Nejdříve musíme po OTA vydechnout, vyčistit hlavu. Naším cílem je 20 týdnů sezóny. To je cíl. Musíte na chvíli vypnout, strávit čas s rodinou. Kluci byli od rodin, od dětí a tak je velice důležité zmáčknout refresh tlačítko. Ale vrátíme se do práce super rychle. Uvidíme se zase v půlce července a budeme pokračovat v práci.“

Velkou chválu si od HC Hacketta vyslechl Pat Surtain, který náš prvokolový výběr loňského draftu označil za patrně nejlepšího hráče týmu bez započítání QB.

Novináře Cecila Lammeyho zaujaly prvního dne minikempu tři zajímavé sklutečnosti.

Russell Wilson umí „manipulovat“ s obranou pomocí svých očí. S RW3 se do našeho útoku vrátila spolehlivá přihrávka do hloubi pole, což je doména našeho nového QB. U v tréninku RW3 ukazuje, že jeho schopnost běhat se nikam neztratila. Stále umí prodlužovat hry, případně urvat cenné yardy směrem dopředu. V pasové hře má vypilovanou práci nohou.

V tréninku se nedařilo Garettu Bollesovi a viditelně špatně to nesl. Včetně dvou penalt. nechceme vidět od našeho levého tackla další krok zpět po skvělém 2020 a horším 2021.

Parádně si vede nová posila secondary K’Wuan Williams, který předvádí na slot cornerovi skvělou práci. Je velmi pozorný, rychle se blíží na míč, nenechává svého hráče odběhnout. A byť to nebylo součástí prvního dne minikempu, Williams vyniká i v atakování QB. A tlak na QB bude velká priorita Everovy obrany.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář