AFC West 2022 – nejsilnější divize v NFL(?)

Rok 2022 se do historie naší divize zapíše rudým písmem. Takto koncentrovaný arzenál tu dlouho nebyl a příští roky budou v naší divizi smrtící. Počínaje letoškem. Sestavy AFC West přetékají talentem na postu QB a pass rushe a v ničem si nezadají ani na ostatních pozicích. Každý ze zainteresovaných čtyřech týmů by si mohl dělat zálusk na postup do Play Off potažmo zisk SuperBowlu. Jsou tu jemné nuance ve stavbě týmu, zkušenostech, trenérech a tak si pojďme udělat krátkou rekapitulaci, než NFL sezóna 2022 začne. Důvod je jasný. Právě mezidivizní souboje pravděpodobně rozhodnou o postupu do Play Off. A každý jeden takový zápas by měl být ozdobou herního programu.

Netroufám si článek níže považovat za analytický přehled. Jde prakticky o laický souhrn s pár komentáři k tomu, jak to nyní vidím. Důkladný hloubkový průzkum jsem si nedělal a tak se opírám o několik článků, které jsem v posledních týdnech potkal a přečetl. Fanoušci ostatních týmů divize mě třeba v několika bodech opraví.

Mám na náš tým realistický náhled, řekl bych, a zatím se na mém kritičtějším pohledu projevuje několik důležitých nejistot, které naše šance na úspěch v této divizi značně ovlivňují. Ale až sezóna samotná na tyto přetrvávající otázky popravdě odpoví.

Počet divizních titulů. Srovnají Chiefs účet, nebo půjde někdo ze zbývající trojice do trháku?

Trenéři

Z pohledu zkušeností se není o čem bavit. Hlavní lodivod Chiefs Andy Reid je trenérskou špičkou ligy. U Chargers si mnou ruce nad vycházející hvězdou Staleym, který prošel i Denverem. To můžeme říci i o Joshi McDanielsovi, HC Raiders. Ovšem jeho působení v Denveru je černou kaňkou v naší historii. Náš HC Hackett je na tomto postu nováčkem a z pohledu zkušeností s pozicí hlavního kouče jsme na tom evidentně nejhůře.

Nejsme si jistí, co bude slabinou Nathaniela Hacketta. Každý nějakou má. U Reida bych označil patrně přílišnou důvěru ve svého QB. Ne že by si ji Patrick Mahomes nezasloužil. Mám ale za to, že by Kanas City mnohdy dosáhli lepších výsledků, kdyby dali míč do ruky svým talentovaným RB, než nutili Mahomese vytahovat jedno eso za druhým. U Staleyho slabin bych obligátně zmínil riskantní/příliš agresivní hraní čtvrtých downů. Potentní útok Chargers je často přetavuje v další postup po hřišti, ale také tímto umí ztratit míč ještě na vlastní půlce. Josh McDaniels bude muset vystoupit ze stínu jednoho z nejlepších HC všech dob Billa Bellichicka. Jak se s tím popere v silném týmu Raiders uvidíme v příštích pár letech.

Defenzivní koordinátoři mi přijdou zajímaví všichni. Zkušený Steve Spagnulo umí dlouhodobě i z růměrného kádru vydupat parádní výkony. Patrick Graham zvedl defenzivu Giants. Renaldo Hill se u nás určitě hodně naučil a Ejiro Evero má zatím také mou důvěru.

Kouče Speciálních týmů nedokážu posoudit. V Chiefs mají se ST dlouhodobé úspěchy a tak i tady nejvíc sázím na naše největší soupeře. Nechci zakřiknout výkony McMahonem řízené jednotky u Raiders. U nás se mu nedařilo probudit zejména coverage, ale u Raiders začíná s čistým štítem.


Útok

Věřím tomu, že takto kvalitní čtveřice QB v jedné divizi tu zatím nikdy nebyla. Mahomes, Herbert, Carr a Wilson patří všichni k širší špičce ligy. Patrick Mahomes je patrně nejlepším QB z této čtveřice, zatímco Derek Carr tím nejvíce podceňovaným. Souboje těchto elit nám nabídnou velkou podívanou, ale nebude to jen o nich.

Co jsem tak pročítal, tak nejlepší Ofenzivní lajnu mají papírově Chiefs. Ano zase oni. Na druhém místě naší divize to jsou Chargers, pak Broncos a nejméně se věří OL Raiders. Skvělý QB v kombinaci s pevnou OL je smrtící kombinace a Chiefs tady tahají za nejdelší sirku.

Stejně tak jako u postu Tight Enda. Travis Kelce je dalším hráčem Chiefs z absolutní špičky ligy. na krk mu dýchá Darren Waller z Raiders. Geralda Everetta ani Alberta O lze považovat za nejlépe průměr.

Každý z QB se bude navíc moci opřít o velmi kvalitního RB. CEH, Williams, Jacobs a Ekeler patří k těm lepším v lize a na jejich produktivitě bude záviset kontrola času a klid QB.

U nás je kvalita Wide Receiverů zakletá výkonem QB. Pokud Wilson využije talent naší mladé trojice, můžeme být konkurence schopní. Zatím se ale naše skupinka WR jeví jako ta nejslabší. Raiders disponují WR1 Davante Adamsem a extrémně dobrým slotem Hunterem Renfrowem, kteří ideálně sedí do rychlé přesné Carrovy hry. Herbert si už za těch pár let vybudoval chemii s nebezpečným Mikem Williamsem a ještě nebezpečnějším Keenanem Allenem. Všechna tři jména na soupisce Chiefs jsou potenciálně velmi kvalitní. VSM je skvělý blokař a Mahomes jej určitě z pasové hry nevynechá, Mecole Hardman je rychlá raketa, Juju S-S chce pak navázat na úspěšné roky v dresu Steelers.

Z pohledu útoků jsme nejslabším týmem divize AFC West. Kvalitu WR a TE musíme teprve dokázat na hřišti. Nový HC, nový OC, nový QB. OL vypadá vcelku nadprůměrně, ale takový status se musí zasloužit kvalitní hrou. Věřím ve Wilsona, že bude umět zahrát s naším personálem maximum a že nás svými zkušenostmi a výkony udrží ve hře o divizní titul.

OL Chiefs v kombinaci s Mahomesem vypadá velmi silná, ale Herbert se svým útokem nebude pozadu. Carr +Renfrow+Adams+Waller budou sakra těžký protivník pro kohokoli, ale Raiders může brzdit nevyzkoušená OL.

  • 1. Chiefs
  • 2. Chargers
  • 3. Raiders
  • 4. Broncos

Obrana

Ani v defenzivní složce neuberou sestavy plyn. Nejvíce to jde vidět na kvalitě pass rusherů. Chris Jones Chiefs, Maxx Crosby a Chandler Jones Raiders, Joey Bosa a Khalil Mack Chargers, Randy Gregory a Bradley Chubb Broncos. Potenciál Kansas City se mi jeví o něco menší. Chrise Jonese je ale třeba zdvojovat snad každý snap. Obě dua z Raiders a Chargers jsou prostě TOP TOP TOP. To si každý QB zvýší pojistku a OL se hodí marod. Naší dvojici se snažím věřit, ale jejich výkony se budou asi nejvíce odvíjet od schopnosti zůstat v plné síle a zdraví na trávníku.

Síla obran a to nejen v naší divizi se v převážně pasové lize bude odvíjet od schopnosti přední linie vyvinout tlak na QB a přitom být dostatečně kvalitní proti běhu. Zároveň jako spojená nádoba musí fungovat secondary, která bude hbitě reagovat na RB soupeře, ale hlavně udrží WR v těsném pokrytí dostatečně dlouho, aby se přední linie dostala tam kam potřebuje. Tahle dvojí činnost musí být v co nejvyšší symbióze.

V secondary budu nejméně věřit personálu Chiefs. Ani jedno z jmen nevzbuzuje přehnanou úctu, nicméně DC Kansas City Spagnulo z nich určitě dostane maximum. Raiders jsou na tom co se týče hráčského obsazení určitě daleko lépe a těžko se v něm bude hledat slabina. A podobně jsou na tom secondary Chargers i Broncos.

Nejvíce věřím obranám Chargers a Raiders. Jak Staley, tak Graham jsou dobří trenéři, kteří se budou opírat o drtivý pass rush a pevnou secondary. Ofenzivám se proti nim bude jen těžko hledat recept.

Nejslabší se mi zdá obrana Chiefs, ve které je ale pár jmen, která budou držet výkony defenzivy nad průměrem.

U nás vidím nejistou situaci ve schopnosti zastavit běhy soupeřů, protože starting front prošla personální změnou. Otazníkem bude spolupráce pass rush dvojice Chubb – Gregory. Potenciál tu je, ale neviděli jsme vůbec nic v akci a oba jsou se zdravím na štíru. Naší secondary zatím věřím a to by měla být naše hlavní deviza. To jsem si ovšem myslel i loni a úplně tomu tak nebylo. Plácat po ramenou se tentokrát budeme až po sezóně. Nejdřív musíme na trávníku ukázat, že máme na to hrát s nejlepšími.

  • 1. Chargers
  • 2. Raiders
  • 3. Broncos
  • 4. Chiefs

Speciální týmy

Všichni kopáči divize jsou zkušení a patří k těm lepším v lize. Puntery a returnery nedokážu posoudit a coverage už vůbec ne.

Speciální týmy budou hrát nezanedbatelnou roli, ale žebříček z nedostatku hlubších znalostí dělat nebudu.


Jako vítěz divize mi vycházejí Chargers. Produktivní útok, skvělá obrana. Když se vyvarují občas labilních výkonů a ustojí svou agresivní politiku čtvrtých downů, budou velmi nebezpeční a můžou dojít daleko. Ten tým je strašně silný, hraje pod známým vedením

Na druhé místo věřím Chiefs. Možná jim chvíli potrvá něž se rozjedou v útoku i obraně, ale Andy Reid je zárukou, že budou hrát dobrý fotbal. Zkušenostmi přetlačí nebezpečné Raiders.

Na třetí místo odsuzuji Raiders. Ten útok bude nebezpečný a deficit v papírově slabé OL nahradí po svém – rychlou pasovou hrou na jedny z nejlepších WR v lize. Obrana nebude hrát druhé housle. Oproti Chargers či Chiefs zaplatí daň za nového HC a nový systém.

Není alibismem, že nám prorokuji poslední místo v divizi smrti. Naši konkurenti neprošli tak masivní změnou jako my. Nový i když skvělý QB, nový a neprověřený celý trenérský tým s novými herními schématy, nový majitel. Jako potenciálně skvělé, ale zatím nejisté, vidím výkony klíčových skupin a to WR a pass rushe. Sutton, Jeudy, Hamler i další WR se můžou stát pod taktovkou Wilsona nejnebezpečnější eskadrou divize, ale zatím se bavíme v rovině „možná“. Není to nic jistého. Stejně tak vidím i duo Gregory – Chubb (Browning, Bonitto). Ten potenciál tu je a není malý, ale zatím je prostě jen na papíře a tak jej stejně jako WR nemůžu brát jako bernou váhu na miskách rozhodování. Příprava také neodpověděla na schopnost zastavit běh soupeřů. Oproti konkurentům jsme navíc týmem, kdy jsme nejméně zvyklí vyhrávat a každá prohra na nás bude mít větší účinek než na týmy, které mávnou rukou a řeknou si „příště to dáme“. Strašně rád bych se ve své predikci mýlil. Doufám, že se mýlím a přepíšeme statistické ukazatele.

Pokud si to u nás herně sedne, budeme nebezpeční a schopní hrát a vyhrát s kýmkoli.


Go Broncos !!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář