Novým hlavním trenérem Denveru Broncos se stává Sean Payton!

Tak a je to konečně tady. Ani to netrvalo. Okousané nehty, probděné noci, nervy v kýblu budou zapomenuty. Než se ukáže jinak, byla má víra ve směřování Broncos obnovena a kus naděje se mi vrátil do sužovaného fanouškovského srdce.

Práva na služby zkušeného kouče Seana Paytona stále vlastnili New Orleans Saints a tak jsme museli tuto smlouvu vykoupit. Původně požadovali Saints obchod na úrovni Grudenova odchodu do Tampy (2002), tzn dva výběry v prvním kole draftu a k tomu ještě kolo druhé. Někdy v průběhu procesu byl požadavek první, druhé, třetí a čtvrté kolo v dalších dvou letech (Bill Parcell trade 1997). Nakonec se nám podařilo zaplatit jedním pozdním prvním kolem (29. výběr) a prohozením našeho druhého kola se třetím kolem New Orleans v příštím roce draftu. Win – Win situace pro obě strany a kudos pro naše vyjednavače. Ztráta prvního picku zabolí, ale pokud si to člověk přebere jako výměnu EDGE Bradleyho Chubba za HC Seana Paytona, tak si myslím, že se to dá považovat za dobrý byznys. Protože jestli nedá naši ofenzivu dohromady takový kouč jako Sean Payton, tak tam hoďme granát a začněme od nuly.

Kolem výběru našeho hlavního trenéra se rojilo obří množství protichůdných informací. Pomohlo k tomu neobvykle dlouhé mlčení oficiálních zástupců či spolehlivých insiderů, kteří alespoň uklidňovali situaci dementováním výmyslů. Zapojil se i sám Payton, který na twitteru popřel zprávy o tom, že by se bál mocenského boje s jedním z majitelů.

Dle důvěryhodných informací to od začátku bylo prakticky jen mezi Paytonem a Harbaughem, do čehož se skvělým pohovorem zamíchal ještě DeMeco Ryans, DC San Francisca. Payton byl favoritem, ale Harbaugh s Ryansem neměli ke svému jménu připojenu komplikaci v podobě nutnosti vykoupit smluvní práva. Během minulého týdne jsme tak stihli druhou návštěvu Harbaugha, tvrdá jednání se Saints i čekání na Ryansovo rozhodnutí.

HC Sean Payton

Náš CEO Greg Penner chtěl velký „šplouch“ a příchod Seana Paytona je tsunami. Před Paytonem nebude stát lehký úkol. Musí otočit kulturu v týmu na vítěznou (což už se mu jednou podařilo tak doufejme v opakování i u nás). Musí opravit Russella Wilsona. Ale ne každému princi se podaří vysvobodit zakletou princeznu. Jestli šlo někde něco udělat lépe, tak o tom vážně nevím. Pokud chceme hodnotit příchod Seana Paytona do Mile High City, musíme CEO Pennerovi zatleskat. Větší jméno k dispozici zkrátka nebylo a velmi pravděpodobně roky nebude. (Nebo že by Bellichick, Reid měnili působiště?)

Paytonova trenérská kariéra začala v roce 1988 na college a do NFL nakoukl jako QB trenér ve Philadelphii Eagles. Pak se přesunul na post ofenzivního koordinátora do NY Giants než se stal asistentem hlavního kouče v Dallasu Cowboys. Nejznámější je ale samozřejmě z působení v Saints coby hlavní kouč.

Sean Payton dokáže připravit své QB a umí využívat vhodných minisoubojů na hřišti. Pracoval s hodně odlišnými typy hráčů a dokázal využít jejich silných stránek.

  • Saints – body na zápas během 15 let HC Paytona: 27,6
  • Broncos – body na zápas posledních sedm let: 19,1
  • Broncos – body na zápas 2022: 16,9

Payton je vítěz. Náš nový HC vyhrál 152 zápasů základní části a pouze 22 trenérů historie má víc.

Za posledních sedm let máme bilanci 44 -70 (průměr 6-10). Payton trénoval Saints 15 let. Zápis utkání 152 – 89 (.631). Jednoduchý průměr 10 – 6 na sezónu. Z toho měl devět sezón s 10 a více výhrami (16 zápasů v základní části). Vyhrál SuperBowl XLIV. Jím vedené útoky byly devětkrát v top 5.

  • Saints PO zápasy před Paytonem: 1-5
  • Saints PO zápasy za Paytona: 9-8

Někteří z Paytonem koučovaných hráčů se stali největšími hvězdami ligy. Marques Colston byl výběr ze sedmého kola draftu. Payton mu našel místo v sestavě, kde mohl Colston využít svůj skillset a mohl se tak stát nejlepším WR v historii Saints. Už více si nás pamatuje WR Michaela Thomase, který stanovil rekord v počtu zachycených přihrávek v jedné sezóně a to v počtu 149 v roce 2019. Plus tři Pro Bowly v řadě. Z RB Alvina Kamary s Markem Ingramem vytvořil dynamické duo neopakovatelné nebezpečnosti. TE Jimmy Graham toho moc neublokoval, ale jeho role chytajícího TE z něj udělala hvězdu v diskuzi o nejlepšího TE ligy.

Drew Brees se stal pod vedením Seana Paytona pojmem. Velmi zajímavým ofenzivním počinem bylo využití všeuměla Taysoma Hilla na snad všechny pozice v týmu. Možná Hill nehrál jen v defenzivní lajně, ale to bych si musel ověřit.

Paytonova kariéra je protkaná úspěchem a my budeme doufat, že tato linka neskončila u Saints, ale bude u nás pokračovat.

Sean Payton odtrénoval v pozici HC a play callera 15 sezón. Šestkrát v této době byla jeho ofenzíva hodnocena jako nejlepší a třináctkrát byla v top 9. V posledním roce, bez Breese s Winstonem a Hillem za centrem, to bylo 28.místo. Co zvládne Payton s Wilsonem?

Zajímavou složkou hráčských operací bude mozkový trust Patton – Payton. GM Patton ukázal, že umí draftovat slibný mladý potenciál (Surtain II, Meinerz, Sterns,…). Na poli podepsaných volných agentů to už není tak slavné, nicméně takto zkušený trenér jakým je Payton bude určitě obrovským plusem v ohodnocení vhodných kandidátů.

Velmi zajímavá statistika, která zohledňuje i kvalitu kádru. Payton patří ke špičce. Doufejme, že to u nás potvrdí.

Co dál?

Sean Payton nyní sestaví tým svých asistentů. Máme důvěru v jeho zkušenost a konexe.

Payton byl spojován s DC Vicem Fangiem, ale u Broncos milujeme Evera a Evero je pod smlouvou. Půjde ovšem o Paytonovo rozhodnutí. Samozřejmě za otázky, jestli by se po jednom roce Fangio vrátil ke své obraně po té, co byl jako HC propuštěn a co z kabiny zazněla nějaká kritika. Otázka je ale i kolem Evera. Bude chtít tento zajímavý defenzivní koordinátor pokračovat týmu po vyhození jeho přítele Hacketta?

Jedním z nejvíce sledovaných pozičních trenérů, bude OL kouč. Propuštění Mika Munchaka byl jeden z největších Hackettových omylů a pokud by se jej podařilo přivést zpátky, bylo by to velké vítězství.

Z dalších možných jmen jmenujme exOC Chargers Joe Lombardiho a spolu-DC Saints Krise Richarda.

Nezbyly nám výběry ve vyšších kolech draftu. Pokud se nebudeme chtít spoléhat jen na trh s volnými hráči, tak je možné, že se rozloučíme s některým z hráčů, za něhož dostaneme zajímavou náhradu v podobě draft picků. To by se ale vždy muselo týkat dobrých hráčů se zajímavou smlouvou. Takových obchodů se ale George Paton nikdy nebál.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář