Sestava 2023/24 – 1

Najmutí Seana Paytona, coby našeho nového hlavního trenéra, mi vlilo trochu naděje do žil. Dokud mě do sklepa nevrátí najmutí nekompetentních asistentů nebo jiná zábavnost, mám dost odhodlání ponořit se do prognóz ohledně sestavy pro příští sezónu.

Vezmu to tradičně systematicky. V tomto pilotním souhrnném článku se mrknu na náš tým jako celek. Takový sumář před konkrétnějšími informacemi. Oznámím blížící se důležitá data. Připomenu naši sestavu hráčů pod smlouvou. Seznámím vás s volnými hráči, kteří náš tým mohou opustit. Zrekapitulujeme si naše výběry na draftu. Povíme si něco o stavu denverského platového stropu. A když v tom budeme, pokusím se nadhodit základní kroky, které by mohly vést k rozšíření našich možností v nadcházející offseason.

V článcích příštích bych se podíval již blíže na konkrétnější možnosti posílení kádru útoku, obrany i speciálních týmů. Snad moje současné obrození nenaruší nějaká jobovka.


Vybraná důležitá data:

  • 12. únor – SUPER BOWL LVII (State Farm Stadium, Glendale, Arizona)
  • 13. únor – začíná waiver systém pro 2023
  • 28. únor – 6.březen – NFL Scouting Combine (Lucas Oil Stadium, Indianapolis)
  • 7. březen – konečný termín pro použití Franchise a Transition Tagů
  • 13-15. březen – vyjednávací okno s volnými hráči
  • 15. březen – Konec sezóny 2022/23 a začátek nové. Tímto datem se mění rok ve smlouvách hráčů. Může docházet k domluveným podpisům volných hráčů. Týmy musí být pod platovým stropem.
  • 26.-29. březen – Výroční ligové setkání (The Biltmore, Phoenix, Arizona)
  • 27. 29. duben DRAFT NFL 2023

Pokud se budeme bavit o zajímavých zdrojích informací do offseason, tak doporučuji:

spotrac.com – web zabývající se finanční stránkou NFL (https://www.spotrac.com/nfl/)

OverTheCap.com – se podobně jako spotrac zabývá financemi okolo NFL rosterů, nabízí různé pohledy a kalkulačky (https://overthecap.com)

ourlads.com – zajímavá stránka s kompletními sestavami týmů (https://www.ourlads.com/nfldepthcharts/)

Mike Klis – twitter účet spolehlivého zdroje ze zákulisí Broncos (https://twitter.com/mikeklis)

(Pokud doporučujete a máte odzkoušené další zajímavé zdroje, napište mi, přidám je sem.)


Přehled sestavy Broncos

Legenda k přehledům níže.

Blíže se na jednotlivé složky týmu podívám v samostatných článcích.


Draft kapitál

Obrázek
  • 3.kolo – výběr 68 (od Colts)
  • 3.kolo – výběr 69
  • 4.kolo – výběr 108
  • 5.kolo – výběr 140
  • 6.kolo – výběr 194 (od Steelers)
  • 7.kolo – výběr 247 (od Vikings)

Dva masivní obchody pro Franchise QB Russella Wilsona a HC Seana Paytona nám řádně provětraly kapitál draftu 2023. Za rok či dva uvidíme, jak se nám tyto obchody vyplatily. Po angažování top5 trenéra posledních 15 let Paytona žiji po několika krušných měsících zase v lehkém optimismu. Co přijde přijde, a jestli to nebude hezké, tak to budeme řešit až to nastane. Proč se tím případně trápit už teď.

Máme sice v sestavě dost zajímavé hráče ze třetích a nižších kol, ale je nám asi všem jasné, že nějakou velkou díru v sestavě na letošním draftu nezalepíme. A ony by se u nás nějaké slabiny našly.

Mezi úspěšné hráče Broncos z pozdějších kol můžeme řadit Justina Simmonse (3), Joseyho Jewella (4), Quinna Meinerze (3), Barona Browninga (3), Cadena Sternse (5), Damarri Mathise (4),…

Faktem je, že pokud nezískáme více draft kapitálu, bude se muset GM George Paton pořádně ohánět na trhu s volnými hráči. Právě volní hráči budou hlavním a skoro jediným zdrojem našich posil.

Můžeme nějaké výběry získat? Leda odprodejem našich hráčů. (Nebo výměnou za picky příštího roku.) Takoví hráči by museli být pro někoho natolik zajímaví, aby byla protiplatba zajímavá pro nás. Takže se bavíme o hráčích spíše mladých ale rozhodně s vhodnou smlouvou.

Na prvním místě musím, ač nerad, zmínit WR Jerry Jeudyho. Wide Receiveři mají nyní cenovky dost vysoko a Jerry má stále ještě nováčkovskou smlouvu. Ke konci sezóny (konečně naplno) ukázal svůj velký potenciál. A brzy ho sami budeme muset zaplatit. Byl by Paton schopný vyměnit klíčového receivera za řekněme nejméně dva vysoké picky? Nebo co takhle Courtland Sutton? Sezóna se mu úplně nepovedla, ale svoji cenu by s jeho smlouvou mít mohl. Byla by pro nás dostatečně vysoká? Za nějaké z nižších kol, bychom mohli pustit i některého z mladých safety, kteří se u nás chytli. Dalšího EDGE už se zbavit nemůžeme, ale svůj trh by mohl mít top safety ligy Justin SImmons. Lídr a kapitán týmu.

Nemyslím, že budeme veřejně a aktivně obchodovat tyto hráče. Ale ten potenciál v tom někteří z našich ligových konkurentů vidět mohou. Oni vědí, že nemáme picky a také vědí, jak má draft výběry Paton rád. Náš GM za výběry draftu neváhal tradovat ikonu týmu Vona Millera či dalšího talentovaného EDGE Bradleyho Chubba.

Pokud si mám tipnout, může být právě Jeudy cílem zajímavých obchodních nabídek. Mezi volnými receivery 2023 totiž zatím nevidím žádné zajímavé jméno. Nemyslím, že Jacobi Meyers nebo JuJu Smith-Schuster znamenají srovnatelnou kvalitu s Jeudym. Jerry udělal v naší mizerné ofenzivě víc yardů než kterýkoli WR, který bude k mání jako volný hráč. Jeudy se vypracoval na WR1. Je mladý, rychlý, šikovný a jak jsem psal výše, to všechno na nováčkovské smlouvě. Nějaká nabídka se může stát velice lákavou a Paton sentimentem netrpí. Uvidíme.


Platový strop

Platový strop byl stanoven na $224,8 milionu dolarů.

Na této adrese (https://www.spotrac.com/nfl/cap/) můžete sledovat aktuální stavy platového stropu týmů NFL. Upozorňuji, že tato čísla se v čase mohou a budou měnit. Generální manažeři NFL klubů budou propouštět hráče, aby uvolnili platový strop. Bude docházet k tagům, podpisům budoucích smluv, waiverům,… Co je dnes, nemusí být zítra. Spotrac jsou skvělé stránky a drží si solidní aktuálnost. Může se ale stát, že tým během offseason oznámí podpis hráče, ale pak tomu samému týmu trvá třeba i týden, než oznámí detaily smlouvy. Takoví hráči a tedy jejich smlouvy tam mohou chybět a data zkreslovat. Narážím také na rozdíly mezi daty OverTheCap a Spotracu. Ve většině případů se shodují na dolar přesně, ale někde se jeden oproti druhému liší i o milióny. Pro moje potřeby to stačí.

V současnosti (3.2.2023) jsme na 14. místě mezi týmy NFL s téměř $12M pod stropem. Vedle Chicaga, které bude muset utrácet a má na to polštář $99M není naše čísílko nic moc. Ale zase vedle Saints, kteří jsou $57M nad povoleným stropem, to zase nevypadá až tak zle. $12M je výchozí částka, se kterou budeme pracovat. K tomu máme už nyní podepsáno 63 hráčů. Pro srovnání Chiefs mají pro sezónu 2023/24 podepsáno 36 hráčů.

(Aktualizace 6.2.2023 – jsme na 12.místě. Stejná částka. I týden před SuperBowlem se strop hýbe.)

Můžeme provést pár jednoduchých kroků, kterými rozšíříme naše manévrovací možnosti. Pojďme se na ně podívat.

Nejsnazším počinem, jak peníze „ušetřit“ je propouštění hráčů jejichž škrt je pro tým výhodný v poměru dead money/cap hit. (dead money – garantované nevyplacené peníze, které se musí splatit a počítají se do platového stropu, byť už u týmu hráč nehraje. Cap hit – jaký dopad má plat daného hráče do platového stropu daný rok.)

Dalším způsobem, jak získat větší prostor k manévrování, mohou být takzvané restrukturalizace platů stávajících hráčů, které propustit nechceme, nebo se to nevyplatí a přitom mají pro restrukturalizaci vhodnou smlouvu. Takové úpravy se nejčastěji týkají hráčů s vyššími smlouvami, kterým hlavně ještě nějaký ten rok na smlouvě zbývá, aby bylo kam letošní zátěž přesunout. O takové peníze hráč nepřijde. Jak lze z textu výše vyvodit, restrukturalizace znamená přesun části letošní platové zátěže na roky budoucí a tak bychom měli s takovými úpravami šetřit nebo si zaneřádíme platový strop v příštích letech a to se donekonečna tlačit nedá. Nejenom Saints by mohli povídat. Rozvážný GM Paton se k restrukturalizacím téměř neuchyluje. Letos to ale může být samozřejmě jinak. Jak Payton tak naši majitelé mohou mít na pragmatický Patonův náhled trochu jiný názor.

Osobně bych nerad zasahoval do dlouhodobě vyrovnaného hospodaření týmu zadlužením příštích let. Tam nás totiž dožene Wilsonova smlouva, nutnost podepsat tučné mega kontrakty Jeudyho a Surtaina. A Kansas City Chiefs nám ukazují, že mít vyrovnaný rozpočet není výsadou průměrných týmů.

Na této adrese můžete vidět současný stav našich smluv a jejich dopad na platový strop: https://www.spotrac.com/nfl/denver-broncos/cap/

Možná o něco čitelněji zde: https://overthecap.com/salary-cap/denver-broncos

Na OverTheCap (ten druhý odkaz) mají přímo ukázanou ušetřenou částku při propuštění hráče. Ale prakticky jde o jednoduchý výpočet cap hit mínus dead money rovná se ušetřené peníze. Nesmíte ale zapomínat, že z této částky ještě zpravidla musíte zaplatit hráče, který toho propuštěného nahradí. Leda by byl plat takového nástupce natolik nízký, že se nebude pro platový strop počítat (tzn něco okolo $900K).

Černá šipka dead money – trestné peníze, které zůstanou v platovém stropu. Žlutá šipka – Ušetřené peníze. Pokud je číslo ušetřených peněz červené, neušetřili bychom nic, naopak.

Russell Wilson, Courtland Sutton, Randy Gregory, D.J.Jones, Patrick Surtain II, Javonte Williams, Nik Bonitto a Tim Patrick mají čerstvé smlouvy v takové výši, že by nám jejich propuštění nepřineslo nic. Právě naopak. Dead money značně převyšují cap savings tedy možné ušetřené peníze.

Všem nám je tedy jasné, že hledáme hráče, kteří jsou pro nás postradatelní či nahraditelní levněji než nás bude stát propuštění a najmutí náhrady. Hledáme taková jména, s nimiž při rozvázání smlouvy získáme co nejvíc místa pod platovým stropem a přitom nás co nejméně zatíží dead money. Velice jednoduchou úvahou pak najdeme adepty, se kterými se George Paton domluví na konci spolupráce.

Může se stát, jako loni, že propustíme i hráče, které pak podepíšeme zpátky. Takovým krokem se můžeme snažit chránit určité hráče na soupisce, pracovat s platovým stropem. Hráč nepřijde o žádné peníze a je s ním uzavřena další adekvátní smlouva na gentlemanské slovo.

Škrty nemusí přicházet najednou, ale tak, jak budeme potřebovat uvolňovat místo na nově podepsané hráče.

Dvě jména, která jsou jasně na odstřel jako první jsou C/G Graham Glasgow a RB Chase Edmonds. Propuštění Glasgowa sice zanechá $3M ded money, ale ušetří $11M pod platovým stropem. Graham navíc nehraje jako hráč za $14M a za ty peníze i s dead money seženeme lepšího hráče. Propuštění RB Edmondse nenese žádné dead money a Chase prostě není RB za $6M. Edmonds zatím v naší šatně skříňku nevyklízel s tím, že chce zůstat a proto chce jednat o restrukturalizaci smlouvy. Nemyslím, že ho to zachrání.

Dalším hráčem, s nímž se velmi pravděpodobně rozloučíme je CB Ronald Darby. Díky zranění odehrál v sezóně jen 281 defenzivních rozehrávek a přes nespornou kvalitu se nám jej celkem podařilo nahradit nováčkem Damarri Mathisem. Ten se má ještě co učit, ale jako nováček hrál velmi slibně. Zajímavě v malém vzorku vypadal i Ja’Quan McMillian. A tak se Darby zdá na odchodu. Zůstanou nám po něm další $3M dead money, ale ušetříme necelých $10M.

Suma sumárum tři škrty znamenají $6M dead money, ušetřeno pod platovým stropem necelých $27M. S výchozí částkou jsme na necelých $40M volnosti.

Propuštění Bollese je nesmysl. Stále jde o kvalitního hráče. Byl zraněný poprvé. A tacklové nám chybí už teď. Propuštění nehrozí.

Škrt Justina Simmonse je nepravděpodobný. Skvělý hráč a lídr obrany i celého týmu. Je tu možnost trade, jelikož nějaké solidní safety máme v záloze. Žádný však nedosahuje až takových kvalit jako má Simmons. Nemyslím, že je v našem zájmu oslabit velmi pevnou secondary a nechat vše na mladících, byť pod dohledem elitního Surtaina.

To Josey Jewell by mohl odejít. V číslech $2,25 dead money a ušetřeno necelých $5M. Jenže Jewell je naším top ILB, kolem kterého stavíme celou defenzivu. To on ji řídí. Navíc měl skvělou sezónu. Toho propustit nechcete a nahradit ho za pět mega nemůžete. I on je podle mě „safe“.

Jake Martin je pass rusher, který měl mezi našimi hráči druhou nejlepší úspěšnost (13,8%) za Randy Gregorym (15,7%). 145 rozehrávek z odehraných 261 byly pasové hry. Bez Martina, Chubba a Gregoryho náš pass rush na konci sezóny neexistoval. A pass rush může být náš problém i v roce 2023. Pokud přijmeme myšlenku, že bychom měli hlavně utrácet za OL, tak asi nemůžeme Martina nechat odejít. Podobně jako u Jewella nic lepšího za ty prachy neseženeme. EDGE jsou drahá hračka. Museli bychom sakra hodně věřit nějakému no name hráči a vývoji Bonitta, Browninga a Allena. Což si myslím, že uděláme, ale dejme tomu, že zatím 50/50.

Mike Purcell je jméno, kde bych viděl odchod docela pravděpodobně. Dead money necelých $300 tisíc. Ušetření $3,5M. Ke konci roku velice dobře vypadal nováček Eyioma Uwazurike a tak škrt Purcella nikoho nepřekvapí. Zvláště díky tomu, že není schopen vytvářet prakticky žádný tlak na soupeřova QB.

Poslední roky to jde s McManusem z kopce. Je naším jediným zbývajícím pamětníkem ze sestavy SB50. Ztratil ovšem značný kus své spolehlivosti a ušetření $2,5M může být lákavé. Kicker je důležitou součástí hry a jsem vážně zvědav, jak to skoulíme. Abychom nedopadli tak, že rozchodíme útok, ale nebudeme schopni proměňovat Field Góly.

Na úroveň platového stropu Bears se nedostaneme, ale máme nějaké možnosti popsané výše, které nám umožní podepsat zajímavé hráče. Ne ty úplně top top top a za moc moc moc, ale budeme vybírat vhodné hráče za rozumnou cenu. Nemyslím, že bychom se nutně měli dostat do pozice, kdy budeme muset zatížit příští roky. Bude záležet na tom, jestli se naše vedení rozhodne nakopnout sestavu agresivním „all in“ způsobem děj se co děj.

Oproti předchozím letům budeme mít velkou výhodu v tom, že budeme moci dávat hráčům velké podpisové bonusy. To umožní naditá kapsa našich majitelů. Pod nadvládou Bowlenova zastupujícího triumvirátu tohle nebylo možné. Někteří hráči na to mohou slyšet. A je to další nástroj na manipulaci s platovým stropem.

Problémem zase bude, že potřebujeme vyřešit hlavně ofenzivní linii a ta se na trhu volných hráčů shání vážně blbě. Těžko někoho přeplatíme, takže budeme muset koukat k jiným týmům, které se budou muset zbavit kvalitních hráčů z důvodů platového stropu. A v těchto situacích to bude o trpělivosti a vyjednávacích schopnostech.

Můžeme koukat i po hráčích, kteří se stanou volnými hráči, ale neměli úplně super sezónu. Nebude tak o ně aktuálně zájem v platové rovině, kterou by si představovali a tak mohou být nakloněni jednoletým „prove-it“ kontraktům. Pro nás by to byl ideální stav, protože za rok už zase budeme mít picky, kterými bychom takové hráče mohli nahradit. Byl to před lety například případ Shelbyho Harrise. Tam to ale bylo lehčí o to, že byl naším hráčem.

Určitě jsme nepodepsali masivní kontrakt Wilsona a neangažovali jsme skvělého hlavního trenéra, abychom v březnu přešlapovali na místě.

Čekají nás zajímavé časy.

Go Broncos!!!


Denver Broncos Logo and symbol, meaning, history, PNG, brand

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář