Klíčová otázka: QuarterBack

V minulých článcích jsem mimo jiné informoval o „posazení“ Wilsona na poslední dva bezvýznamné zápasy sezóny. Oficiálně z důvodu dát Stidhamovi prostor se ukázat. Celá liga se mohla týden zbláznit a široká veřejnost má za to, že s Russellem končíme. Nic se však nejí tak horké, jak se to uvaří. Nebo ano?

Russell Wilson prohlásil, že mu vedení Broncos dalo před bye weekem ohledně požadované změny ve smlouvě ultimátum. Buď zruší doložku o garantovaných penězích pro rok 2025 nebo ho posadíme do konce sezóny. Toho se chytla i hráčská asociace NHLPA, která to považuje za protiprávní. Wilson sklidil z různých koutů NFL sympatie. No na tiskové sezóně po konci sezóny GM George Paton prohlásil, že skutečně kontaktoval agenta Russella Wilsona ohledně této doložky, ale že šlo o profesionální přístup a že mají svědomí čisté. Několik otázek mířících na detaily, ale Paton odklonil. Někteří komentátoři z médií vyhodnotili přístup George Patona jako snahu neoznačit Russella Wilsona za lháře a tím totálně nerozbít vzájemné vztahy. Někdo to určitě zas vidí tak, že má máslo na hlavě náš GM. Asi záleží na vidění světa každého z nás, jak si to kdo přebere. Skutečnou pravdu se nedovíme. Pokud nemohu zaujmout stanovisko na základě faktů, zajímá mě jen to, jestli se přes tuto nemilou situaci dokáží případně přenést samotní aktéři této kauzy.

Navenek se zdá býti zřejmé, že se naše vedení zabývá myšlenkou rozloučit se s Russellem Wilsonem. Nic není upečeno a hotovo. Nezavíráme dveře ani k setrvání hvězdného QB. Byť různé situace nahlodávají budoucí hladkou spolupráci mezi ním a Broncos.

Zmíněná smluvní položka (volně) praví, že pokud Wilson zůstane u týmu k 17. březnu 2024, bude mu automaticky garantován plat i pro rok 2025. Čili by byl rovnou na dva příští roky připoután k našemu týmu. Připomenu, že zraněného hráče sice můžete propustit, ale to podléhá vyjednávání o vyrovnání za zranění. To by byla samozřejmě obří a pravděpodobně neřešitelná komplikace, pokud se Broncos odhodlají k ukončení spolupráce s Russellem Wilsonem.

Proč by měl vlastně Russell Wilson odejít?

Vždyť po mizerné sezóně pod HC Hackettem se pod HC Paytonem statisticky výrazně zlepšil. Patřil do top 10 QB NFL. I přes průměrnou podporu běhové hry a s jedním a půl Wide Receiverem. Může za tyto úvahy jeho pátý nejvyšší plat v lize? Osobnostní antipatie našeho HC Paytona? Nebo zásadní nesoulad hráčského archetypu s ofenzivním schématem, který bychom chtěli hrát?

Peníze?

Wilsonův plat je nemalý. Vzhledem k okolnostem je bezesporu o nějaký ten milion přepálený. Srovnání se člověk nevyhne a při pohledu na tabulku níže, lze říci, že tam jsou hráči, kteří berou více či jen o něco málo méně a letos Wilsonových výkonů nedosáhli. Mám za to, že kdybychom Wilsonovi nabídli lepší WR cíle a hlavně výkonnější běhovou hru, tak i jeho playmaking schopnosti by byly více vidět. Pak by nám asi ani ta částka nepřipadla tak přestřelená.

Osobní antipatie?


Během několika zápasů i během několika tiskovek si HC Sean Payton určitě nebral servítky a Wilsona nešetřil. I když mnoho jeho kroků dává smysl, mám za to, že veřejné sestřelování vlastního QB1 postrádá úroveň. Antipatie Paytona k Wilsonovi jsou ale jen pouhý dohad odvozený od Paytonova chování. Nikdy jsem blíže Saints nesledoval a nemohu tak potvrdit či vyvrátit, že měl Payton sklony k takovému jednání i dříve.

Je ale osobní nesympatie důvod k aktuálním obstrukcím? Těžko říct. Párkrát jsem v životě potkal lidi, které jsem neměl rád, aniž by mi něco udělali, nebo jsem je líp znal. Měl jsem a mám nerad pár lidí, kteří mě svým jednáním nějakým způsobem negativně „poznamenali“. Dokážu si představit, že mě někdo se.e natolik, že s ním nechci spolupracovat ať už je můj důvod racionální nebo není. Ale já se nepohybuji v miliardovém byznyse, kde by měla být profesionalita na prvním místě.

První dva jmenované důvody jsou na pytel a rozhodně nepomohou platovému stropu či pohodě při osobním kontaktu. Nemusí a dle mého názoru by ani neměly být rozhodujícím důvodem k odchodu takto klíčového hráče. Mohou k tomu ale nějakou měrou přispět.

Nesoulad Russela Wilsona a Paytonovy ofenzívy už je ale důvod, který bychom měli brát vážně.

Už dříve jsem obhajoval myšlenku, že je podstatné po změně trenéra (HC, OC, DC,..) jej v této pozici podpořit a v rámci možností mu dát hráče, které potřebuje k úspěchu. Hráče, kteří budou co nejlépe realizovat koučův systém na trávníku, aby mohl bez kompromisů realizovat svou vizi ofenzívy respektive defenzívy. Právě pro tuhle vizi jej přece vedení (majitelé/GM) angažovalo!

Beru to automaticky. Trenér > hráč. Podmínky, podpora, mantinely, nejen finanční omezení, čas i způsob angažování nejvhodnějších hráčů musí být vyřešené už u najmutí konkrétního trenéra.

Sami si odpovězte na otázku, zda byste vybrali méně schopného trenéra, jehož systém pasuje k vašim hráčům, nebo byste dali přednost kvalitnímu kouči, který bude muset šatnu nejdříve pročistit a upravit, než ponese jeho práce maximální výsledky. Už víme, jak se rozhodlo naše vedení.

Obyčejně má každý trenér „svůj“ styl. Svá používaná schémata. Jen lidi jako Hackett chtějí šít útok na míru silných stránek hráčů a jak to dopadlo víme. Proč by měl třeba Kyle Shanahan ohýbat nebo přizpůsobovat systém, který mu zajistil post HC, když mu vyhovuje a považuje jej za systém vedoucí k úspěchu?

U nás je ideální posloupnost důležitých stran narušena, protože HC Payton si Russella Wilsona nevybral. Takových případů je ale v lize více. (Hodně týmů ovšem operuje s QB, které si HC vybral.) Po odchodu Johna Elwaye z postu GM jsme podepsali náhradu George Patona. Následoval HC Nathaniel Hackett jako pravděpodobná vábnička na Aarona Rodgerse, ale přišel Russell Wilson. Následně jsme změnili majitele. Vyrazili jsme Hacketta. Wilson zůstal. Najmuli jsme Seana Paytona. Toto není ideální stav. Lepší posloupnost mají před sebou třeba Patriots. Dlouholetý majitel Robert Kraft po odchodu Billa Belichicka najmul jako HC Jaroda Maya a jelikož všichni jejich současní QB stojí za zlámanou grešli (byť nás porazili), tak předpokládám, že si Mayo vybere svého QB budoucnosti na letošním draftu. Patriots mají třetí pick. Osud Jaroda Maya tak bude spojen s jeho vlastním rozhodnutím.

Mohli byste říci, že je přece jedno, jaký QB hraje v nějakém systému. Když je to dobrý QB a dobrý systém, tak se to musí potkat ne? Přijde mi naopak logické, že u tak komplexní hry, jakým americký fotbal je, to bude daleko komplikovanější. Odvozuji a mohu se mýlit, že OC/DC obecně myslí ve svém schématu. Mají ho vžitý do DNA. Vyvíjí ho, modernizují. Ale je jejich součástí. Dle stavu zápasu a aktuální situaci na hřišti se musí bleskurychle rozhodovat a rozhodují se ve svém systému. Pokud máte svou vizi jasnou, je rozhodování co, jak, kdy udělat jednoduché a rychlé. A tak to má být. Co když ale tohle rozhodování narušuje vědomí, že to váš QB (případně i ostatní hráči) neumí zahrát správně. Vaše rozhodování kalí a ztěžuje přizpůsobení vaší vize někomu, kdo do ní nesedí.

Dejme tomu, že během utkání vidíte, že protivníkův CB1 je ten den ve formě, CB2 se špatně vyspal, SS se zapomíná na LoS a FS nováček nezvládá přebírání křižujících se raut. Vy víte, že ve vašem playboku je hra X, která při play actionu pošle křížem přes střed pole vašeho WR1 s WR2. SS soupeře bude hrát proti běhu, CB1 vám pokryje WR1, ale CB2 nestačí vašemu WR2 a FS to v jejich překřížení podělá. WR2 má velkou šanci, že urve velkou separaci i TD. Bác ho. Ale váš QB to neumí vyhodnotit a bouchne tam checkdown pro pět yardů. Takhle nějak si to laicky představuju. A byl bych jó nas.anej až na půdu, že celá akce dopadla, jak jsem čekal a místo TD skončila minimálním ziskem.

Zkrátka a jednoduše vnímám soulad hráče se systémem, jako zásadní prvek efektivního fungování celé ofenzivy. Zvlášť QB musí vidět a žít v systému svého OC v co nejvyšší symbióze. Zároveň mám za to, že to je opravdu důvod zaobírat se myšlenkou výměny hráče. Byť je to HoF QuarterBack jehož propuštění nás bude stát mega balík a dobu temna v platovém stropu.

Stále ale jde ve věci odchodu našeho QB Wilsona jen a jen o mou spekulaci podepřenou několika články, které jsem vzal za své a které mohou být stejně mimo jako já. Zkrátka se snažím celou situaci pochopit a najít nějaký důvod tam, kde mám pouze malý útržek informací.

Nyní nechme důvody stranou a pojďme se podívat, jak by takový odchod ultra drahého hráče na počátku smlouvy mohl vypadat?

Můžete si pohrát s několika volbami na webu https://overthecap.com/player/russell-wilson/1569

overthecap

Nebo na webu https://www.spotrac.com/nfl/denver-broncos/russell-wilson-9885/

spotrac

Nepůjdu v možných variantách příliš do hloubky. Detaily smluv mě extra nelákají a v NFL jsem si zvykl, že když se chce, cesta se vždycky nějak najde. Někdy takovou cestou ale prostě jít nechcete nebo nepřejete jít. Problém je, že jako fanoušci se na to můžeme jen koukat. Rozhodnutí padnou jinde.

V základu existují dvě rozvětvené cesty. Cut/trade před 1.červnem a po něm. Díky tomu propíranému dovětku ve Wilsonově smlouvě se období před 1.červnem ještě dělí na dvě období a to na „dnešek až 17.března“ a od „17.března až 1.červen“. Hezky to jde vidět na obrázku ze spotracu výše.

Poznámka: Cut/trade se značkou „po 1.červnu“ lze provést už před tímto datem, prostě se řekne: „my ho škrtáme s označením po 1.červnu“ a řádné procesy se tak vypořádají dle tohoto dovětku, i kdyby to bylo v dubnu.

Varianta 1

Řešení „před 1.červnem“ umí tuto kauzu „vyřešit“ během jedné sezóny. Přímý škrt Wilsona se zdá být prakticky likvidační. Nemyslím, že je možné to utáhnout bez dvou let tankování a i tak jen při brutálním zatížení budoucích let různými restrukturalizacemi.

Tahle varianta je prostě Armageddon. Jsme $20M nad platovým stropem. K tomu by se přidala nutnost ušetřit dalších $85M/$65M. Kromě ultra levných veteránů a kluků z draftu, by se musely současné delší smlouvy restrukturalizovat stylem cap hit 2024 rovná se $1M a všechny ostatní roky cap hit rovná se $20+M a nevyhnuli bychom se ani void rokům. Prakticky přes noc takoví instantní Saints, kteří se ke svému stavu propracovávali pár let.

Nemusím říkat, jak by asi tak ročník 2024 vypadal. A nikdo neříká, že by to bylo další roky lepší. Byť je jednoleté vyřešení svým způsobem lákavé, tak jeho praktické řešení je ZLO.

Varianta 2

Řešení „po 1.červnu“ je také pořádně krutohusté, ale už se ta zátěž mrtvých peněz rozloží do dvou let. I tak by taková zátěž byla rekordem ligy. Vyvázání se z Wilsonovy smlouvy by trvalo dva roky. Dead money z let 2025 – 2029 by se všechny sečetly do roku 2025. Určitě bychom smlouvami jiných hráčů zatížili roky 2026+. Stejně tak by muselo dojít k velké obměně kádru přes draft a levné veterány. Velkému odlivu současných opor bychom se nevyhnuli ani v této verzi. Ale už je to přece jen zvládnutelnější situace. Byť by to trvalo dva roky, měli bychom přece jen o něco lepší manévrovací možnosti než ve variantě 1.

Osm týmů je nyní $50+M pod platovým stropem 2024. Hned čtyři z těchto týmů jsou dokonce na hraně PO nebo ještě stále v něm. Texans, Colts, Bengals, Lions. Samozřejmě je tento stav platového stropu bez jejich volných hráčů, nereflektuje počet podepsaných hráčů, atd. Takže jsou moje počty značně zjednodušené.

Offseason 2024 a 2025 bychom mohli/museli využít k vyčištění a omlazení týmu. Tito hráči by dostali opravdu dobrou šanci se prosadit a získat cenné zkušenosti.

Pro nás diváky by toto hledání zlatého vejce ve stodole plné slámy nebylo zase tak atraktivní. Máme za sebou osm potupných let a tato varianta nás posílá do dalších dvou roků, kdy by se úspěchy daly očekávat jen stěží. Nemluvě o dalším nejistém hledání Franchise QB, ať už by cesta k němu vedla jakkoli.

Možná ale může takový dvouletý reset vést k silnému kompetitivnímu týmu. Pokud bychom si počínali dobře a nezazdili si roky 2026+ vysokými smlouvami, mohlo by to být něco co naše franchise potřebuje. Roky stavíme na hrobech předešlých let. Čerstvý restart, který vytvoří vlastní identitu nemusí být nutně na škodu.

Varianta 3

Russell Wilson zůstane naším QB nejméně pro rok 2024. Tohle řešení je nejstabilnější a nejméně bolestivé pro nás diváky, protože nevyžaduje žádnou čistku soupiskou. Samozřejmě stále se musíme vejít pod platový strop, tak by nebylo na drahé nákupy. Postavit zajímavý tým na základech toho letošního, by nemuselo být až tak obtížné a hranu PO bychom mohli být schopni uhrát, když se nám tuto offseason zadaří.

Důvody k současné situace se tím prostě nevyřeší jak mávnutím kouzelné hůlky. Zůstanou, jen je odsuneme stranou. Neoddálili bychom nevyhnutelné a neprodloužili si konečné řešení až do 2027+ po variantě 1/2 nasazené o rok později?

Moc záleží na tom, jak spolu budou všichni zúčastnění umět vycházet. Nerozdrbalo by to kabinu?

Stačilo by nám koukat na neatraktivní zápasy s ofenzivou hrající se zataženou brzdou?


Po všem tom dramatu po 15. zápase se zdá velmi pravděpodobná nějaká variace druhé varianty.

Minimálně Američané v tento scénář věří nejvíce. Oni Wilsonovo posazení berou velice vážně a jsou to jejich pravidla a zvyklosti, kterými se v této situaci budeme řídit.


Když někdo jiný, tak kdo?

Zajímalo by mě, jak velkou roli v celé situaci hraje možnost získání optimálního či optimálnějšího QB. Takového, který bude skvěle pasovat do Paytonova systému, který mu nebude lidsky smrdět a který bude za rozumnou cenu. Je součástí našeho rozhodování právě to, jestli budeme schopni takovou náhradu získat? Jasné je jedno. Nebude to kvalitní zkušený veterán, toho bychom si s dead money po odchodu Wilsona nemohli dovolit ani ve snu.

Už ho máme (?)

Jarret Stidham – QB na našem rosteru. Jako operátor Paytonovy ofenzivy by mohl být solidní levnou volbou. Pokud je ovšem schopný předvést radikálně zlepšenou přesnost přihrávek, než tomu bylo na konci sezóny. Ano, mějme v hlavě, že tam přece jen nebyla herní praxe, ale byli tu jiní, kteří se na to nevymlouvali a zazářili. Může být Stidham regulérní starter? Opravdový Franchise QB? No staly se už méně pravděpodobné věci a minimálně jako přechodného QB ho musíme brát v potaz.

Volný hráč (?)

Žebříček volných QB vedou s přehledem Kirk Cousins a Ryan Tannehill. Nemyslím, že bychom po nich šli i kdybychom na ně měli. Zaujme Baker Mayfiled, kterému se letos konečně docela dařilo a který dozajista dostane prodloužení v Tampě (nebo jinde). Dále tu máme Gardnera Minshewa, který by nemusel být drahý, má nějaké zkušenosti a není úplný manták. K mání bude Jameis Winston, kterého si v Saints Payton už vyzkoušel. (Ale to už raději Stidham.)

Pro mě nejzajímavější jméno je až téměř na konci seznamu. Jake Browning odehrál v dresu Bengals po zranění Joea Burrowa skvělé zápasy. Ten je ale ERFA a jeho získání by muselo být vykoupeno draft picky, jichž nemáme zrovna nazbyt.

Neříkám, že tam není někdo (levný), kdo by v Paytonově ofenzivě nemohl zářit, ale to já přesně posoudit neumím.

Draft

Než se dostaneme dál: Každý draft prospekt je nejistá sázka na štěstí. Nikdo není zaručený a každý z těch kluků reaguje na přestup do dospělé ligy jinak. Zapomeňte na hype, to je jen PR před draftem.

  • Seznam QB mířících na draft vede a celou sezónu vedl Caleb Williams. Podle některých generační talent. Další v řadě. Řekl to o něm, po krátké evaluaci, i Sean Payton. Ale Trevor Lawrence přišel s takovou nálepkou také a bustem sice není, ale díru do světa v NFL také zatím neudělal. O Williamsovi koloje celá řada fám, které byly většinou vyvráceny. Pravda je, že je Caleb skvělým playmakerem a byl jím po tři roky. Umí rukou i nohama.
  • Drake Maye má skvělou ruku a umí hodit všechno, c by se po něm mohlo chtít.
  • Jayden Daniels vyhrál letošní cenu pro nejlepšího univerzitního hráče. Jayden je dual threat a letos měl jeden z nejlepších poměrů TD/INT.
  • Michael Penix je také skvělým hráčem, který si letos navíc zahrál finále NCAA. Dobrý charakter, kvalitní hráč, podivný styl odhodu. Dvě operace kolen a dvě ramene.
  • Bo Nix – zkušený atlet s talentem. Byl by schopný řídit Paytonovu ofenzivu, jako řídil u Oregonu? Umí pod tlakem.
  • J.J.McCarthy – vítěz NCAA. Nepřijde mi jako materiál playmakera, ale vyloženě game managera, který podá nejlepší výkon se silným pozemním útokem a za spolehlivou lajnou.

Možná řešíme hlubokou evaluaci Caleba Williamse a balík, který bychom museli poslat do Bears.


Jste vy osobně pro variantu 2 nebo 3? Proč?

(Jednička imo nepřichází v úvahu.)

Vynechal jsem nějakou zásadní myšlenku či argument? Dejte mi vědět.


2 komentáře

  1. Modern Talking был немецким дуэтом, сформированным в 1984 году. Он стал одним из самых ярких представителей евродиско и популярен благодаря своему неповторимому звучанию. Лучшие песни включают „You’re My Heart, You’re My Soul“, „Brother Louie“, „Cheri, Cheri Lady“ и „Geronimo’s Cadillac“. Их музыка оставила неизгладимый след в истории поп-музыки, захватывая слушателей своими заразительными мелодиями и запоминающимися текстами. Modern Talking продолжает быть популярным и в наши дни, оставаясь одним из символов эпохи диско. Музыка 2024 года слушать онлайн и скачать бесплатно mp3.

Přidat komentář