Offseason 2024 Stav týmu

Řekl jsem si, že před tím, než se vrátím k „případu Wilson“, bude dobré si udělat přehled o stavu týmu. Myslím, že je dobré mít zevrubný přehled o celé situaci, než se vrhneme na dopady variant, které mohou s naším QB1 nastat.

Máme nějaký základ podepsaných hráčů a hráče, kteří nás po konci sezóny opustí. Máme organizační tým, který má své přednosti i zápory. Jsou tu omezující ale rovná nařízení ohledně platového stropu. Jsou tu ambice vedení, trenérů, hráčů. Jsme tu my fanoušci. Je toho spousta, tak si pojďme některá fakta říci, abychom na nich mohli postavit naše další kroky.

Platový strop zatím nebyl pevně stanoven. To bude až se v březnu uzavřou účty. Odhad je někde nad $240M. Zatím se tedy spokojme s fiktivní částkou $242,5M, kterou používá pro své výpočty hojně používaný web spotrac.com.

Pro zájemce tradičně doporučuji weby spotrac.com/nfl/denver-broncos/cap/ a https://overthecap.com/salary-cap/denver-broncos. Nyní se o něco jejich kalkulace rozcházejí, ale ono se to srovná až si oba weby srovnají očekávaný salary cap, doladí se informace ze smluv hráčů, najedou na novou sezónu.

Důležité je, že už nyní jsme nad platovým stropem a musíme pod něj dolů. Máme dost podepsaných hráčů, ale škrtům se nevyhneme. A to ani těm bolestivým.

Propustíte kvalitního LT Garetta Bollese, abyste ušetřili $16M? Kým a za kolik ho nahradíte? Zbavíte se letitého vůdce obrany FS Justina Simmonse za ušetřených $14,5M? Už reálnější je odchod NT D.J.Jonese. Co QB Jarrett Stidham? Někdo jej má za QB1 pro příští sezónu, ale jeho odchod je $5M k dobru. Náš GM Gerorge Paton má ale k dispozici i další nástroje. Restrukturalizace a další srandy. Jsem na to velice zvědavý.

Na tiskové konferenci po sezóně zazněla narážka na možný zisk draft kapitálu. Samozřejmě, je lepší hráče vyměnit za nějaký ten pick, byť nízký, než ho jen škrtnout. Ale to musí být o takového hráče zájem. Následně musíte kvalitního hráče (protože jen o takové je zájem) nahradit. Z draftu? Někým neprověřeným, mladým? Ale hlavně levnějším. Sami si ale řekněte, kdo na naší soupisce může vzbuzovat zájem ostatních NFL týmů? Další úvahu rovnou zaměřte na to, jak masivní tento výprodej může být a jestli tomu pak budeme říkat rebuild. Jakou to pak má implikaci k setrvání Russella Wilsona v týmu?

Zaměřte se na jména Garett Bolles, Justin Simmons, Jerry Jeudy, Courtland Sutton. Může se to týkat i hráčů na nováčkovských smlouvách? Speciálně Pata Surtaina a Quinna Meinerze? Z celého srdce doufám že ne, že tito dva jsou právě ti hráči pro které se musíme snažit najít místo v budoucnosti našeho týmu. Jsou mladí a už špička ligy.

Když zmiňuji doplnění týmu za menší peníze, aby se pročistil platový strop, zapomeňme na utrácení v prvních dnech trhu s volnými hráči. Budeme chtít vyzobat vhodné levné hráče až v pozdějších fázích trhu a hlavně budeme spoléhat na draft.

Hodně se propírá budoucnost GM George Patona v našem týmu. Pro tento rok se zdá být jeho flek jistý. CEO Greg Penner je spokojený se spoluprací Paton – Payton, což také zaznělo na výše zmíněné tiskovce. Stejně jako setrvání Vance Josepha u týmu je i toto poměrně překvapivé. Paton je dobrý evaluátor mladých hráčů a velká většina jím draftovaných mladíků je stále v týmu. No některé jiné tahy jsou přinejmenším diskutabilní. Nathaniel Hackett hlavním trenérem, akvizice Randy Gregoryho, smlouva Russella Wilsona. Všechny tyto kroky mohly a dávaly ve svém čase smysl, ale otočily se proti našemu GM a našemu týmu.

GM Paton umí vybrat slušné mladé hráče a to budeme sakra potřebovat. Předbíhám, ale nikdo z našeho současného organizačního týmu nikdy nevybral na draftu úspěšného QB. Nikdo z Denveru, nikdo ze Saints (HC Payton) ani nikdo z Vikes (GM Paton). Vždy se dosahovalo úspěchů s koupenými veterány. Brees, Cousins, Manning. On ani ten Elway námi nebyl draftován.

Ale zpátky k sestavě naší budoucnosti, kterou letos opuští tato jména:

Lloyd CushenberryC99.7%
Josey JewellLB70.4%
Adam TrautmanTE70.4%
Fabian MoreauCB65.8%
P.J. LockeS47.7%
Jonathan HarrisIDL46.8%
Mike PurcellIDL40.9%
Lil’Jordan HumphreyWR39.9%
Wil LutzK32.0%
Michael BurtonFB17.6%
Cameron FlemingLT11.8%
Quinn BaileyRG7.1%
Michael BandyWR0.2%
Dwayne WashingtonRB0.1%
K’Waun WilliamsCB0.0%
Justin StrnadLB0.0%
Jonas GriffithLB0.0%
Ben NiemannLB0.0%

Kol a kolem neodchází nikdo, kdo by se nedal znovu podepsat nebo rozumně nahradit. Cushenbeery půjde patrně za vyšším platem. Zlepšil se a profesionální sport je hlavně byznys. Nemám mu to za zlé. Nejkritičtěji tak vnímám možný odchod Joseyho Jewella, což by mohlo mít zásadní dopad na schopnost řízení obrany přímo na hřišti.

Návrat by mě nepřekvapil u jmen Fabian Moreau, P.J. Locke, Lil’Jordan Humphrey, Wil Lutz, Michael Burton. Nemuselo by jít o jména, která si nebudeme moci dovolit zaplatit, ale třeba Moreau či Locke budou chtít otestovat trh.

Při celkovém pohledu na naši sestavu, je zřejmé, že přijdou velké změny. Musí.

Napříč herními posty jen velice stručně:

  • QB: Osud Russella Wilsona je zatím nejistý, Jarett Stidham nepřesvědčil. Je vhodnějším typem pro Paytonovu ofenzivu než RW, ale v posledních dvou utkáních 2023/24 byl velice nepřesný a měl bych strach mu ofenzivu svěřit.
  • RB: Jsou OK, pokud nepřijdou škrty.
  • WR: Budou Jeudy, Sutton oběti prodejů za draft picky? Budeme i nadále věřit budoucí produkci Jeudyho, nebo ho necháme rozkvést jinde?
  • TE: Dulcich nezasáhl do hry pro zranění. Trautman nepřesvědčil, že může být ofenzivním faktorem, ale odehrál toho spoustu, zná systém a nemusel by být drahý. TE byli herně neviditelní a něco bychom s tím měli dělat.
  • OL: Možná přijdeme o starting centra, ale náhrada je možná už v sestavě. Přijdeme při nějakém z tradů o starting LT či RG? Snad ne. S OL bych si nezahrával.
  • DL: Defenzivní linie potřebuje obrovskou pozornost. Allen to sám neuhraje.
  • OLB: Pass rush potřebujeme zlepšit.
  • ILB: Sanders se Singletonem by byli fakt problém. Pro nás.
  • DB: Udržíme nějak Justina Simmonse? Chceme-li? Přál bych mu trade ke contenderovi. Bude Riley Moss po vynechané sezóně nějak užitečný? Může se Mathis dostat zpátky do formy?
  • ST: Vrátí se Wil Lutz?

Není toho málo. Za zcela kritický považuji stav defenzivního front seven. DL, OLB, ILB.

Jsme schopni připravit konkurence schopný tým? No uvidíme. S týmem nad platovým stropem se musíme ohlížet po levnějších veteránech a ještě levnějších klucích z draftu. Ale já věřím, že i takoví hráči dokážou svou bojovností, obětavostí a dravostí urvat dobré výsledky. Pokud je dobře povedeme.

Prvním a zásadním úkolem bude definovat s jakým QB do příštích let půjdeme. O tom si budeme povídat příště.


Půjdeme do rebuildu, nebo budeme stavět na nepřesvědčivých základech současného týmu?

Rozloučíme se s Russellem Wilsonem, spolkneme dva roky brutálních dead money a zamíříme na sezóny 2026+ s čistým štítem?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář