Draft 2024 – 1. kolo – QB Bo Nix

NFL draft je obří událost, která může změnit směřování týmu na několik let dopředu. Také to je ale velká loterie, ze které vycházejí vítězové a poražení až za několik měsíců či dokonce let. Letošní první kolo, které bývá pochopitelně díky největším talentům nejvíce sledované, jsem si opět nemohl nechat ujít v živém přenosu, protože jde o skvělou diváckou událost plnou napětí i tehdy, když váš tým výběr v prvním kole nemá. Naštěstí jsme ho my letos měli a tak to bylo o dost více vzrušující.

Krátké shrnutí – Jak to celé šlapalo?

@ftblstatpage

Průběh draftu nejdříve začal podle předem hojně odhadovaných notiček. QB Caleb Williams do Bears, QB Jayden Daniels do Commanders, QB Drake Maye do Patriots, WR Marvin Harrison Jr. do Cardinals. Na pětce jsme poprvé lehce škytli, když si naši divizní rivalové vybrali nejlepšího levého tackla draftu Joe Alta namísto tipovaného top WR. Ať už by to byl Malik Nabers (6) nebo Rome Odunze (9). OL Chargers tak bude dost nadupaná. Přednost daná OL před skill hráčem jen podporuje očekávání, že se z Chargers pod novým HC Jimem Harbaughem stane run heavy tým.

Poté jsme se vrátili na plus mínus očekáváné koleje, až spadla největší bomba celého draftu na osmém výběru, kde si Atlanta Falcons vybrala QB Michaela Penixe. Tenhle výběr bude ještě hodně hojně probíraný, jelikož ATL podepsala v offseason zkušeného a kvalitního QB Kirka Cousinse smlouvou na 4 roky se $100M garantovanými. Falcons vybrali v takové situaci QB, který by měl nějaký ten pátek za Cousinsem sedět na střídačce a přitom už mu je prakticky 24 let. Falcons vybrali na 8. výběru QB, který byl obecně očekáván až v druhém kole jako QB5-6 draftu.

Mohli bychom přirovnat tento krok Falcons k pár let starému počinu Packers, kteří vybrali místo očekávaného WR, QB Jordana Lova, byť měli v sestavě několikanásobného MVP Aarona Rodgerse. Tehdy byl jejich krok nepochválen a dle mého konzervativního názoru to ideální není ani pohledem zpátky, jelikož Love proseděl téměř celou nováčkovskou smlouvu. Nicméně Packers se tento tah loni začal vyplácet díky skvělé druhé polovině Jordanovy sezóny, kdy hrál opravdu skvěle a dotáhl Baliče do Play Off. Green Bay ovšem tříletého backupa brali až na 26. výběru a ne v elitní osmičce. A s týmem, kterému po tomto výběru „teoreticky“ chyběl WR playmaker, už se do SB nepodívali. Podchytili si tak lehce riskantně budoucnost, ale oslabili přítomnost. A podobně vnímám výběr Atlanty. Možná se jim dnešní odvaha vrátí a 27+ letý Penix bude za 3+ roky skvělý starter, ale tu éru Cousinse v Atlantě tím jednoduše oslabili.

Po tomto šoku to šlo rychle. A zajímavým byl až pick Vikes na 10. místě, kam si pro jistotu skočili pro QB J.J. McCarthyho. Jsem zvědavý, jak se mladík z Michiganu popasuje s velkým očekáváním. Po picku Jets jsme byli na 12 konečně na řadě my. V té době už byla z boardu pryč pětice QB a byla otázka jestli pro nás šestý QB v pořadí představuje dostatečně silné lákadlo v porovnání s ostatními zajímavými hráči stále na boardu. Odpověď je ano. Rekordní ročník s šesti QB vybranými v prvních dvanácti výběrech jsme završili telefonátem Oregonskému Bo Nixovi.

Dál to mám už trochu méně detailní. Raiders na třinácté pozici vybrali skvělou ofenzivní zbraň Brocka Bowerse a budou hrozit hned dvojicí skvělých TE. QB už na ně nezbyl, ale i tak budou velice nebezpeční s nevyzpytatelným Minshewem. Kansas City si na konci prvního kola trejdli vzhůru pro nejrychlejšího WR draftu Xaviera Worthyho. To nevím, kdo ho jako bude chytat. Philadelphia se jevila jako nejpravděpodobnější kumpán pro trade back, ale nakonec se draft vyvinul přesně jejich směrem a pozice potřeby jim spadla až do klína.

Velká prohra bylo první kolo draftu pro obránce. Bylo jich vybráno pouhých 9. Draft opanovali QB (6), OL (9) a WR (7). Jako nejvyšší defenzivní pick byl vybrán EDGE Laiatu Latu do Colts na 15. místě. Je to tak vůbec poprvé v historii, že nešel obránce v první desítce draftu. Pro mě byly překvapením i pozdní výběry dvou top CB Mitchella a Arnolda na 22. respektive 24. místě.

NFL Combine

QB Bo Nix

Denver Broncos vybrali na 12. místě NFL draftu 2024 QB Bo Nixe, Oregon.

Náš výběr nemohl být méně překvapující. Ze 45 novinářských mock draftů (viz link níže), byl Nix jmenován hned v 15 případech. Druhý JJ McCarthy se 7 a třetí Brock Bowers s 6 mocky neměli dohromady ani tolik hlasů jako právě Nix.

https://www.milehighreport.com/2024/4/24/24138210/2024-nfl-mock-draft-database-denver-broncos

Draft se i díky výše popsanému výběru Atlanty neubíral směrem, ve kterém bychom mohli odskočit na zadní pozice, stále vzít Nixe a přidat k tomu nějaký bonus v podobě pozdějších výběrů navíc. QB, byli naše potřeba a prakticky zmizeli z boardu ještě před naším pickem. Zároveň nebyly vybírány posty, které zajímaly týmy případně ochotné jít nahoru. Tak jako tak se už před draftem vědělo, že Nix je stylem své hry asi nejblíže Paytonovým požadavkům na schopného starting QB.

GM George Paton prohlásil, že jsme přemýšleli o tradu vzad a stále vzít Nixe, ale nechtěli jsme to překombinovat a nebyli bychom spokojení, kdybychom o Boa přišli kvůli páru picků z pátého kola. A za námi číhali Raiders.
Srovnání základních statistik posledního roku na college top 6 QB

Bo Nix je 24letý, 188 cm vysoký a 97 kilo vážící QB, který má za sebou nejvíce startů (61) v NCAA historii. Je stavěný do odolného těla. Odehrál tři průměrné roky v Auburnu a po transferu do Oregonu exceloval jako nejefektivnější QB ligy. V roce 2023 se díky tomu stal finalistou Heismanova ocenění pro nejlepšího univerzitního hráče. Skončil třetí za vítězem Jaydenem Danielsem a druhým Michaelem Penixem. V Oregonu Nix naházel 8 101 yardů pro 74 touchdownů a neskutečných 10 INT. 143 běhů přetavil v zisk 744 yardů a 20 TD. Jeho 77,45% úspěšnost přihrávek v loňské sezóně je dalším rekordem NCAA.

Díky nepochybným zkušenostem jej nebudeme chtít držet a chránit na lavičce. Tohle je starter pro první den, pokud si to proti konkurenci vyslouží. Díky velkému počtu odehraných college zápasů, jsou také jeho schopnosti nejvíce zmapované a měli jsme tedy k dispozici opravdu rekordní vzorek pro Nixovo vyhodnocení. Bo nemá nějaký fantastický talent v ruce, ale umí házet za běhu a z různých úhlů ruky. Byť není považován za dual threat QB, tak je skvělým atletem s rychlýma nohama. Může být použit i do designovaných běhů a rolloutů. Umí prodlužovat hry přičemž se snaží neustále skenovat hřiště před sebou.

Nix je efektivní a v krátké a střední vzdálenosti smrtící. Náš nový QB umí trefovat střed pole a není pro něj problém přehazovat Safeties a LineBackery. Má rychlý procesor a byť mu schéma v Oregonu velmi napomáhalo prvním readem, nedělalo mu zásadní problémy vybírat správný cíl mezi několika nabídkami. Průměrný čas odhodu byl jeden z nejrychlejších 2,44, ale samozřejmě také průměrná vzdálenost cíle od LoS byla jedna z nejkratších 6,8 yardů.

Nix je soutěživý lídr.

Líbilo se mi, že už v rozhovorech před draftem mluvil o touze hrát pod Paytonem v Broncos. Že si váží široké účasti naší office na jeho Pro Day, i když je Oregon a město Eugene poněkud z ruky. Zajímavá je historka ze soukromého setkání s Nixem ne nepodobná filmu Draft Day či nechvalně známé epizodě Raiders s JaMarcusem Russlem. Sean Payton všem QB den před soukromým cvičením poslal playbook dostatečně velký na to, aby jej nebylo možné přes noc zvládnout a pak sledoval, jak si s tím QB poradili. Nixovi patrně pomohla zkušenost s pěti OC v pěti letech a s těžkou zkouškou se dobře popasoval.

Není všechno růžové. Nix je zklušeným QB i proto, že už mu je 24 let, což není zrovna málo a je to prakticky stejně jako má Zach Wilson, kterého jsme přivedli z Jets a který už má za sebou množství startů v NFL. Boův věk respektive zkušenost mohla být pro někoho mínusem, ale my jsme ji mohli vyhodnotit i jako plus. Nix by měl být starter teď a papírově nepočítáme s nějakým jeho posazením na lavičku, aby se dlouze zaučoval na NFL.

Ofenziva Oregonu Nixovi nabízela hodně schémat prvního readu a množství screenů. Jeho hluboké míče jsou často přehozené a jejich přesnost není nejlepší. Pod tlakem dělá občas chyby a špatná rozhodnutí. Někdy příliš tlačí na pilu. Z Auburnu odešel, protože podle svých slov nezvládal tlak. Přešel ovšem do lepšího týmu s větším očekáváním, ale také s kvalitnější sestavou a vedením. Nečekejme tak, že půjde o playmakera, který potáhne celý tým. Očekávejme spíše efektivního operátora ofenzívy.

Myslím, že jej tím neurazím, když o Nixovi prohlásím, že je to systémový QB. Dosaďte jej do dobrého schématu a stane se z něj máloomylná mašina na kratší a střední vzdálenosti. Proto se zdá být vzájemná spolupráce Broncos a Nixe Win-Win pro obě strany. Pokud by bylo ofenzivní schéma mizerné, nebude Nix tím, kdo ten tým ponese na zádech. I proto mohl být zájem o jeho služby v podání jiných týmů chladnější než u nás. Těžko jsme s tím ovšem mohli spekulovat, zvláště, pokud bylo vybráno patero QB ještě před námi.

Přejete si draftovat Bo Nixe na 12. výběru? Evidentně měl tento pick velkou podporu již před draftem.

Pro našeho HC/OC byla rychlost procesoru QB hlavním sledovaným prvkem, ale také jde o herní aspekt, který se vyhodnocuje velice těžce. Paytonův ofenzivní systém je útok s rychlým rytmem přihrávek, slanty, zapojením RB v pasové hře. Rychlsot a načasovaní jsou hlavní. A to je i Nixova doména a proto se o něm jako o ideálním picku do Paytonovy ofenzivy často nepřekvapivě uvažovalo už před draftem. Druhým kandidátem byl z tohoto hlediska i JJ McCarthy, který ale podle posledních nezaručených zpráv nebyl ani na našem boardu.( Jedna paní povídala – tweet níže.)

Možná je obecně Nixův strop talentu nižší, než strop první vybrané pětice QB, ale jeho podlaha schopností je velice známá, stabilní a vyšší než je bust potenciál jeho letošních soků na draftu.

S Bo Nixem jsme se setkali během Senior Bowlu, Combine a ProDay Oregonu.

Jsem nesmírně zvědavý, jak se projeví na naší ofenzivě změna QB. Vyrazili jsme QB, který míří/l do Síně slávy, ale neseděl nám do systému. Náhradou by se měl stát QB6 draftu, který by do ofenzivy pasovat měl.

Na konci dne je nakonec velká většina fandů spokojená. Prakticky polovina hlasujících dala jedničku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář