Draft 2024 – Broncos přehled

Autor: kubeek

DRAFT 2024 vol.1 – Denver Broncos

Po dlouhých týdnech nekonečných spekulací médií a analytiků, zaručených zpráv insiderů a pseudoodborníků, mlžení a dezinformací profesionálních týmů, je to konečně tady. Nejatraktivnější moment offseason. Loterie. Show. A v neposlední řadě další součástka mašiny na dolary jménem NFL. Je pátek 26.dubna 2024, dvě hodiny ráno Středoevropského času. Zvedá se pomyslná opona, dirigent Roger Goodell se svým orchestrem startuje symfonii, která může otočit kormidlem libovolné franšízy, změnit rozložení sil. Někteří nastoupí na cestu k rokům hojnosti, jiní si vytáhnou Černého Petra. Hodiny odtikávají. Nervozita stoupá. Konečně se objevuje hláška „PICK IS IN“. Čas se zastaví. Na čele se objeví první kapička potu. Chloupky na krku se zježí. Není cesty zpět. Budoucnost začíná tady a teď.

Jaká bude ta naše, Vám nepovím. Ale na následujících řádcích se pokusím přenést trošku svého optimismu i na Vás, kteří jste se rozhodli obětovat pár minut času tomuto článku. Je můj první. Buďte shovívaví. Jdeme na to…

Denver Broncos letos začali dvanáctým výběrem v pořadí. Ano. První kolo. Konečně. Pauza od roku 2021, kdy naše řady rozšířil Pat Surtain II, není nikterak dlouhá. Přesto mi to přišlo jako věčnost. Před třemi lety jsme přivedli hráče, který si získal snad všechny fanoušky i odborníky. A já pevně doufám, že mu vydrží zdraví a že bude tvrdit muziku secondary Broncos ještě dlouhé roky. Opravdová tvář týmu. Osobnost. Povedlo se nám trefit podobný jackpot i letos? Uvidíme.

David Sýkora již tento výběr pěkně rozebral v předchozím článku (http://denverbroncos.eu/2024/04/draft-2024-1-kolo-qb-bo-nix/), takže se nebudu pouštět do velkých detailů. Přiznám se, že když jsem si náš výběr přečetl, nevzbudilo to ve mně velké emoce. Žádné překvapení. Pro mnohé „reach“, pro několik málo dokonce vyhozený pick. Pak jsem se zkusil oprostit od mediální masáže v týdnech před draftem. Možná byl Nix projektovaný mnohem níže, možná byli na boardu k dispozici objektivně větší hvězdy. Ale není to nakonec vlastně úplně jedno? Ten kluk byl v Oregonu skvělý. Dokonce tak, že jsem začal „kachničkám“ docela fandit. Kdybych byl na podzim tázán, kdo je můj nejoblíbenější QB letošního náboru, byl by to Bo. A odpověděl bych naprosto stejně i na otázku, který quarterback by se nejlépe hodil k Broncos. Tak co se změnilo? Nezměnilo se nic. Pokud byl na letošním draftu „perfect match“, tak je to právě tým Seana Paytona a teď již bývalý quarterback Oregon Ducks. Jsem přesvědčený, že tohle spojení bude fungovat. Posílili jsme nejdůležitější flek sestavy a co víc, nestálo nás to majlant. Nemuseli jsme zaprodat budoucnost kvůli vidině generačního talentu. Naprosto racionální tah. Není tajemství, že jsem z angažování kouče Paytona nadšený nebyl. Fanklub mu stále zakládat nehodlám, ale v letošním draftu na mě udělal opravdu dojem. A tady jsou důvody, proč to tak je…

Rd.3 pick 76: Jonah Ellis EDGE Utah

Jestli mi někdo z letošních rekrutů Broncos přizvedl jedno obočí, pak to byl právě Jonah Ellis. Produkt z fotbalové rodiny, jehož tatínek se jmenuje Luther. Luther Ellis, Ano, je to ten Luther Ellis, který si v roce 2004 střihl epizodní roli v Denveru. Před tím odehrál solidních 9 sezón u Lions. Dvakrát (1999 a 2000) se dokonce podíval do Pro Bowlu. Tři bratři „našeho“ Jonaha už dokonce „válí“ v NFL. Noah má podepsaný reserve/future kontrakt s Eagles, Christian figuruje na soupisce Patriots a Kaden podepsal loni s Falcons tříletý kontrakt na 21.5 milionu dolarů.

Podle Next Gen Stats je Jonah 11. nejlepším Edgem letošního draftu. Co poměrně překvapí, je poměrně slabé atletické hodnocení. Tam byl dokonce až jako 16. nejlepší hráč na svém postu. Lance Zierlein ho ve své analýze viděl spíše do special týmu. U nás se do rotace určitě dostane a když nabere ještě trochu hmoty, mohl by se na hřiště dostávat čím dál častěji.

Jeho silnou stránkou je energie, se kterou se do pass rushe pouští. A co je lepší, ta energie z něj jen tak nevyprchá. Moc se mi líbil komentář z oficiálních stránek NFL, kde mu přisuzují „vysokoktanový motor s plnou nádrží“. Jeho charakteristickým manévrem je inside spin, při kterém je dostatečně „slizký“, aby se protáhl kolem bloku. Jakmile se dostane blízko QB, už se hodně špatně odráží. Jonaha zdobí solidní schopnost, prohnat a složit running backa soupeře. Pokud proti němu ovšem postavíte pořádného pořízka, který zvládá první fázi bloku, tak si zřejmě moc neškrtne. Poslední rok na univerzitě se mu opravdu povedl. I přes to, že odehrál jen deset zápasů, byl nejlepší z celého týmu v počtu sacků a TFL. Než se zranil, byl s dvanácti sacky dokonce nejlepší z celé Power Five. U skládek pro ztrátu yardů byl, jen tak pro zajímavost, třetí. Stačilo mu na to 16 tacklů. Doporučuji se podívat na stránky univerzity na seznam jeho ocenění z loňského roku (https://utahutes.com/sports/football/roster/jonah–ellis/13824). Bylo by to na samostatný článek.

Po prvotním zklamání musím říct, že jsem se na něj začal těšit. Pokud vydrží zdravý (poslední dvě sezóny nedohrál kvůli zranění), měl by se dále zlepšovat. Má trochu fyzické nedostatky, ale na akceleraci, resp. obecné síle spodní poloviny těla, se dá pracovat. Jinak má dost předpokladů, aby se postupně stal dominantním rusherem i v NFL. Myslím si, že letošní rok to nebude stoprocentní, ale od další sezóny nebude takové překvapení, když se počet jeho sacků přehoupne do dvouciferných čísel. Počet tacklů bude mít, dle mého skromného názoru, hodně vysoký od prvního startu.      

Rd.4 pick 102: Troy Franklin WR Oregon

Everyone's Saying the Same Thing About Troy Franklin's NFL Draft Slide -  Athlon Sports

V dalším kole vybuchla v táboře Broncos naprostá bomba. Troy Franklin se propadl na začátek čtvrtého kola a tak se duo P+P neváhalo posunout na hranici první stovky, aby dali dárek svému novému quarterbackovi. Stálo nás to dost (picky 121, 136 a 207 – získali jsme ještě výběr č.235). Ale do háje, proč ne? Web nfldraftbuzz.com ho projektoval jako 37. nejlepšího hráče draftu. Z wide recieverů dokonce jako „sedmičku“. Nedivím se, že si ho náš tým nenechal ujít.

Troy se už ve své první univerzitní sezóně objevil ve 14 zápasech. Nehrál žádnou zásadní roli, ale nováčkovských 11.6 yardů na catch nebyla špatná vizitka. Už ve své druhé sezóně se stal jedním z pilířů celé ofenzivy. Ve dvanácti zápasech nachytal 867 yardů (56 zachycených přihrávek). To nám dělá krásných 15.5 yardu na zachycení. Přetavil je v 8 touchdownů a když na něj jeho QB poslal míč, připsal si rating 140,6. Sezóna 2023 znamenala další zlepšení. Jako sto druhý výběr v pořadí jsme získali hráče, který zaznamenal 81 zachycení pro 1383 yardů, 14 touchdownů a naprosto parádní QB rating pro svého rozehrávače 146,8. 

Franklin je velmi rychlý, pohyblivý s nadstandardní kontrolou pohybu při soubojích o míč. Není to žádný fascinující blokař a je poměrně lehký. Pravděpodobně nějakou hmotu postupem času ještě nabere, ale nikdy to nebude druhý Odunze. Je to rychlonohá laňka, která bude vlčákům v secondary soupeře utíkat díky své rychlosti a schopnosti měnit směr. Vzhledem k tomu, že jsou s Nixem dobře sehraní, dá se čekat, že právě Franklin bude Boův go-to target, když půjde do tuhého. Zajímavé je, že se analytici neshodli na jasné podobnosti se současným profesionálem. Někteří v něm vidí Rashoda Batemana, někdo Daria Slaytona. Mně se nejvíce líbí srovnání s Chrisem Olavem. Očekávám od něj podobný přínos, jaký měl Olave pro útok Saints.

Rd.5 pick 145: Kris Abrams-Draine CB Missouri

Další možná lehce nečekané jméno, které procházelo možná trošku pod radarem. Krisovi určitě pomohl vzestup celého programu v Missouri. Perličkou je, že svou univerzitní kariéru začal jako wide reciever. V roce 2021 změnil stranu a stal se pilířem secondary Missou. V loňském roce si vysloužil nominaci do prvního All-SEC týmu a do druhého týmu All-American. Stačilo mu na to 51 skládek, 2.5 skládky pro ztrátu a 4 interceptiony. Zajímavé je, že tento 15.nejlepší CB draftu podle Next Gen Stats, si vysloužil velmi podprůměrný rating ve fyzické zdatnosti. Na univerzitě bodoval zejména fotbalovým myšlením, rychlostí a instinktem. Je zajímavé, že už je to druhý prospect vybraný Denverem, který má slabší stavbu těla proti svým pozičním konkurentům. Ale v tomto případě mi to přijde trošku podružné, protože na fyzických parametrech se pracovat dá. Ale jakmile někomu chybí fotbalové IQ, tak ho do něj prostě nenacpete.

Kris se v Missouri každý rok skokově zlepšil a tak očekávám, že do své první profesionální sezóny v kariéře nastoupí v ještě lepší formě, než v jaké končil na univerzitě. Server 247sports ho řadil na 77 pozici ze všech letošních účastníků draftu. Jeho výběr na 145. pozici tak vypadá jako pořádný steal. A pokud by to někomu nestačilo, tak podle mého oblíbeného nfldraftbuzz.com má 81% podobnost s Trentem McDuffiem.  (86% Mekhi Blackmon, 76% Devon Witherspoon). Jsem hodně zvědavý, na jaké pozici a s jakými úkoly ho naši trenéři pošlou na hřiště. Ale nemohu se dočkat marné snahy NFL recieverů, získat si aspoň malou separaci.

Rd.5 pick 147: Audric Estimé RB Notre Dame

Hned o dva výběry později jsme rozšířili naši sestavu running backů o tank z Notre Dame. Se sestavou Broncos na této pozici jsem byl spokojený už před draftem. Přesto jsem byl z tohoto výběru naprosto nadšený. Můj jednoznačně nejoblíbenější running back letošního ročníku. Fighting Irish jsem začal sledovat podrobněji hlavně kvůli QB Hartmanovi, ale nakonec jsem se nejvíc z celého zápasu těšil, až dostane šišku Estimé. Uznávám, není to nejrychlejší hráč, s nejspolehlivějšími rukami, ani elitní blokař. Ale dejte mu balón do ruky a celá obrana se může dát na modlení.

S dobrou lajnou se bude opravdu hodně špatně zastavovat. Neskutečně silná dělová koule, která umí výborně měnit rychlost běhu. Pokud ho chcete poslat k zemi, nemůžete to ošidit. Jakmile nepůjdou jeho soupeři do skládky v plném nasazení a ve správném úhlu, odpadnou jak seschlé listí. Navíc umí přidat extra yardy po kontaktu. Má ideální stavbu, aby se z něj stal v budoucnu dobrý blokař. Potřebuje tuto činnost pilovat. V jeho první sezóně ho vidím jako red zone threat. Ale pokud zvládne rozvoj svých slabších stránek (ochrana míče, blokování, zachytávání přihrávek), může z něj být do dvou let všestranný bek špičkové úrovně.

Rd.7 pick 235: Devaughn Vele WR Utah

Musím říct, že v sedmém kole jsem čekal nějakou výpomoc obraně. Nu, nestalo se. Na dvousté třicáté páté pozici jsme vzali recievera, který ani na college nehrál zásadní roli v ofenzivě svého týmu. V loňské sezóně Vele zaznamenal 43 zachycení pro 593 yardů a 3 touchdowny. Jako returner si připsal v průměru 9.5 yardu na return. Jedná se o vysokého (1.95m) a poměrně rychlého recievera. Zejména zrychlení na prvních 10 yardech (1.53s) je velmi nadprůměrné. Čas 4.47 na čtyřicítce už je opravdu zhruba uprostřed „startovního pole“.  Jeho výhodou je obrovský dosah, poměrně silné ruce a schopnost uvolnit se v rané fázi souboje s cornerbackem. Není to excelentní route runner, občas se trochu zapomene při přetahování s obráncem na line of scrimmage a co je asi největší průšvih, nedělá mu žádný problém, upustit kvalitní přihrávku. Mohu se dost dobře mýlit, ale ze všech našich výběrů má právě Vele nejdelší cestu ke stabilnímu místu v týmu.

Rd.7 pick 256: Nick Gargiulo C South Carolina

Nick Gargiulo NFL Draft 2024: Scouting Report for South Carolina IOL |  News, Scores, Highlights, Stats, and Rumors | Bleacher Report

Velmi zajímavou volbu jsme si schovali na předposlední výběr celého draftu. Nick Gargiulo je v podstatě prototyp výběru v pozdějším kole. Jedná se o solidního univerzála, který může hrát jak centra, tak na pozici guarda. Někde ho dokonce vidí jako pravého tackla. Má solidní techniku, stabilitu a práci nohou. Dokáže přehrát i fyzicky mohutnějšího soupeře. Je to spíše silový lineman, který má problémy se změnou směru a má tendenci se příliš vrhat před sebe, čehož soupeři na profi úrovni budou umět využít. Za 796 snapů v loňské sezóně povolil jediný sack a 25 tlaků na svého quarterbacka. Pokud bychom se podívali čistě na ranking centrů, podle drafttek.com je to 15. nejlepší prospekt. Měl jsem to štěstí, že jsem ho viděl v jednom zápase hrát. Zrovna to byl opravdu povedený match, protože jsem si ho po draftu vybavil. Je to malé měřítko, ale v tom souboji na mě udělal opravdu dojem (evidentně, protože jinak je má paměť na jména mizerná).

Pokud jste zvládli dočíst až sem, můžete se za odměnu podívat na depth chart Broncos podle ourlads.com:

David: Doplním, že za jeden z výběrů v šestém kole jsme do týmu přivedli z Jets Johna Franklina-Myerse. Nadprůměrného DE, který od nás dostal na přivítanou dvouletou smlouvu za $15M aby nám na oplátku zacelil díru na místě druhého DE. Z této výměny jsem já osobně nadšený, protože na DE2 jsme měli obří díru.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář