Vítejte v rebuildu!

Po delší době jsem tady opět se svou diskotékou starších novinek, uplácaných spekulací a pesimistického optimismu.

O odchodu QB Russella Wilsona předpokládám už všichni víte. Top10 QB minulé sezóny nás bude stát ve dvou následujících letech $85M mrtvých peněz, Čili peněz, které mu vyplatíme a zaberou místo v našem platovém stropu aniž by u nás Wilson odehrál jedinou rozehru. Po letech jsme měli jakžtakž kompetentního QB a budeme začínat s hledáním Franchise QB zase znova od nuly. Ups.

Situace s platovým stropem a subjektivně i situace se sestavou hráčů Broncos je nejhorší za posledních osm roků. Vzhledem k těmto okolnostem už nemá smysl mluvit o nějaké lehčí přestavbičce, ale o minimálně dvouleté pořádné přestavbě týmu od základu.

Přidejme k letošním mrtvým penězům ještě další: Randy Gregory $7,1M, Justin Simmons $3,75M, Brandon McManus $1,2M, Chris Manhertz $1,125M a Frank Clark $1,125M. To je dalších $14+M dead money k $53M za Wilsona. To je suma sumárum $67M mrtvých peněz pro aktuální sezónu. Při platovém stropu $255,4 je to plná čtvrtina celého použitelného rozpočtu týmu. Pro rok 2025 klesne tato zátěž na Wilsonových $32M + to, co ještě vyrobíme.

Stoprocentně byla úmluva o případném propuštění Russella Wilsona součástí hledání nového hlavního trenéra v loňském roce. Myslím, že si naše vedení, speciálně CEO Greg Penner, byli vědomi, že podepisují trenéra a systém, do kterého starting QB Wilson nepasuje a bude tedy velmi pravděpodobné, že k přebudování týmu dojde a že to bude bolet.

Kromě starting QB Wilsona nás v offseason opustili také další důležití starteři. Kapitán týmu Free Safety Justin Simmons, QB obrany ILB Josey Jewell, Center Lloyd Cushenberry III. Nešlo o odchody z nedostatku výkonnosti, ale vyžádaly si to nutné úspory pro absorbování zmíněných mrtvých peněz. Zatímco odchod Simmonse nám umožnil snížit místo pod platovým stropem, tak služby Jewella a Cushenberryho byly na trhu mimo náš dosah.

Wilson, Cushenberry, Jewell, Simmons. Na těchto čtyřech hráčských odchodech je klíčové to, že jde o kompletní čtveřici hráčů, která má na starost změny v rozestavení hráčů po rozpuštění huddlu. Huddle – to je takové to kolečko hráčů ve kterém si útočníci řeknou co se bude hrát a fandové opozičního týmu dělají kravál, aby se v huddlu nedalo nic slyšet a hráči si tak nerozuměli. Srovnání ofenzivních a defenzivních formací po rozestavení hráčů před rozehrávkou je potřeba poupravit dle soupeře. A nás opustila celá kompletní čtyřka hráčů, která řídila obranu či útok v minulé sezóně. Toto vnímám jako poměrně zásadní věc a bude velký otazník, jak si s tímto poradíme, protože kontinuita v řízení defenzivy a ofenzivy byla citelně narušena.

Denver Broncos: 10 players with biggest 'dead money' cap hits in 2024

Pojďme si udělat takovou krátkou rekapitulaci odchodů a příchodů v letošní offseason:

Propuštění/vyměnění:

  • QB Russell Wilson – podepsal u Steelers
  • FS Justin Simmons – zatím bez nového týmu, extrémně špatný trh pro safety hráče
  • TE Chris Manhertz – podepsal NY Giants
  • WR Jerry Jeudy – vyměněn do Browns za 5. a 6. kolo letošního draftu

Volní hráči:

  • C Lloyd Cushenberry III -> Titans
  • ILB Josey Jewell -> Panthers
  • DL Jonathon Harris -> Dolphins
  • K Will Lutz – zůstává
  • TE Adam Trautman – zůstává
  • S P.J. Locke – zůstává
  • FB Michael Burton – zůstává
  • G/T Quinn Bailey – zůstává
  • WR Lil’Jordan Humphrey – zůstává
  • ILB Justin Strnad – zůstává
  • DL Mike Purcel – bez angažmá
  • CB K’Waun Williams – bez angažmá
  • T Cameron Fleming – bez angažmá
  • CB Fabian Moreau – bez angažmá

Příchody:

  • S Brandon Jones – tříletá smlouva pro hráče z Miami, který byl na PFF hodnocen jako 16. nejlepší safety
  • DT Malcolm Roach – dvouletá smlouva pro hráče s nejlepší úspěšností proti běhu
  • ILB Cody Barton – jednoletá smlouva, umí skládat, ale ILB sever – jih – východ – západ to není
  • WR Josh Reynolds – dvouletá smlouva
  • OT Matt Peart
  • OT Calvin Throckmorton
  • C Sam Mustipher

QB zatím bez náhrady, ale k tomu se ještě dostaneme. Justina Simmonse jsme nahradili zajímavým hráčem Brandonem Jonesem, který si loni vedl velmi dobře a může to být i krok vpřed navzdory obrovské ztrátě Simmonse v kabině. TE Chris Manhertz je blokovací Tight End, kterého nepotřebujeme extra nahrazovat. WR Jerry Jeudy u nás nenaplnil očekávání. Jeho požadavkům na novou smlouvu a hledání cesty k jeho využití jsme se vyhnuli výměnou do Clevelandu. K jeho zastoupení v sestavě má pomoci podpis Joshe Reynoldse a snad už konečně zdravý Tim Patrick na upravené smlouvě, která tolik nezatíží náš rozpočet. Služby Cushenberryho a Jewella jsme si nemohli nadále dovolit. Jewella se bude snažit nahradit Cody Barton, kde to vnímám jako velký krok zpět a ILB post bude v nadcházející sezóně opravdu slabý. Centera Cushenberryho se pokusí zastoupit domácí Wattenberg, Forsyth nebo nový příchozí Mustipher. DL Jonathona Harrise nahradí specialista proti běhu Malcolm Roach.

Odchody na postu QB, C a ILB náš tým velice citelně oslabují. QB Wilson patřil ve slabé ofenzivě k top 10 QB ligy. Center Cushenberry se vypracoval v jednoho z lepších centerů v lize. Bojím se chaosu, který po odchodu Jewella vznikne ve středu naší obrany. Krokem zpátky se jeví i odchod Jeudyho. No Jerry měl loni 758 nachytaných yardů, zatímco Reynolds 608. Obávám se, že mi Jerry k srdci nějak nepřirostl, byť mi byl schopen ukázat v našem dresu opravdu kouzelné věci, nad kterými srdce fanouška zaplesalo.

Hodně našich volných agentů u nás podepsalo novou smlouvu. Odliv hráčů mohl být vzhledem k okolnostem daleko horší, řekl bych. Není ale prostor pro jásání. Ztratili jsme zásadní lídry v kabině, na hřišti i mimo něj. Odešli top hráči, kteří nám budou chybět.

S mrtvými penězi po odchodu Wilsona musíme spoléhat hlavně na mladé hráče z draftu a levné veterány, na které nezbylo místo u jiných týmů. Máme, dá se říct, dva roky na obrození a omlazení týmu. Tento rok to na nějaké vyskakování prostě nebude a je třeba se obrnit, že to bude víc o tvrdé dřině než o krásném útočném fotbale. Příští rok se přece jen zátěž mrtvých peněz sníží a předpokládám, že tento schodek použijeme na udržení top hráčů ligy CB Pata Surtaina II a RG Quinna Meinerze.

Jak vypadá naše sestava před draftem a kde jsou naše potřeby?

(Zdroj obrázků sestav: https://www.ourlads.com/nfldepthcharts/depthchart/DEN)

Ofenziva

I'm just going to do my job': Jarrett Stidham keeping narrow focus ahead of  first start with Broncos

Jednoznačně je naší největší potřebou „elitní“ QuarterBack. Po odchodu Wilsona nám v sestavě zůstali Jarrett Stidham a Ben DiNucci. Ani jeden neslibuje nějaký zázrak, byť Stidham operoval v ofenzivě Seana Paytona evidentně lépe než Russell Wilson. Evidentní byly ovšem také jeho nepřesnosti. Dejme tomu, že je Stidham schopen s tím něco udělat a za minely v pasové hře může řekněme nervozita a nedostatek herní praxe. Poté by to mohl být obstojný QB v době rebuildu. Pokud šlo ve dvou posledních zápasech sezóny o jeho maximum, tak není jiná možnost, než mu na draftu vzít náhradu.

Ofenzivní linie ztratila centra. Bolles hrál loni vyšší level a Quinn Meinerz patří k nejlepším v lize. Loňští příchozí Powers s McGlincheym musí zamakat, aby dostáli svým smlouvám. Budeme doufat, že odchod Cushenberryho nepoloží naše snahy o kvalitní OL. Konzervativnější hra QB, který nebude často improvizovaně vybíhat a bortit kapsu, může naší OL také pomoci.

WR posila by se hodila a kvalitních wide outů je plný draft. Uvidíme, jak se k tomu postavíme, protože jiné posty si zasluhují snad ještě více pozornosti. 1 000 yardového receivera budeme mít jen velice těžko. Klíčové bude zdraví hráčů.

Tight Endi prakticky stejní jako loni, kdy byli ovšem prakticky neviditelní. Ofenzivní Dulcich se na hřiště ani nedostal. Snad se dal dostatečně dohromady pro rok 2024. Nepochybuji o dalším přírůstku, který snad kabinou TE zamíchá.

Běhová hra pro mě byla loni zklamáním. Přes drahé akvizice do OL, jsme nebyli schopni konzistentně tlačit pozemní hrou. Byly tam takové zápasy, kdy jsme díky ní ovládli herní čas, ale dominance se tomu určitě říkat nedala. Spíš upracovanost. Hlavním koněm byl Javonte Williams, který mnohdy běhal do zdi. Javonteho velkou slabinou je blokování v pasové hře, kdy si připsal v posledních zápasech hned devět sacků! Sand se hodně naučil od svého kolegy v týmu. I proto si musíme hýčkat klíčové výkony Samaje Perrina. Jaleel McLaughlin nám ukázal dynamické schopnosti, ale čekal jsem jeho větší zapojení. Věřím, že trenéři spolu s OL najdou efektivnější cestu pro celou naši běhovou hru. Ať už bude stát za centrem kdokoli, běhová hra mu musí být schopna pomoci.

V útoku zkrátka není post, který by nebylo třeba výrazně vylepšit.

Defenziva

Z defenzivní linie bych vyzdvihl Zacha Allena, který si mi loni velice líbil. Zato hra NT pro mě byla zklamáním a druhý DE jakoby neexistoval. Obrovskou slabinu naší obrany v podobě neschopnosti zastavovat běh by měl vyspravit Malcolm Roach, který právě v této herní činnosti vyniká nad jinými. Ovšem pro pasové downy to nebude ten pravý hráč, jelikož do pass rushe slibuje jen málo. Šířka sestavy DL je taky velkým otazníkem. Zápasy se vyhrávají na LoS a zatímco OL se dá označit za řekněme lepší než průměrnou, tak naše DL určitě patří k nejhorším v lize. A to se ukazuje i na dalších obranných aspektech celé defenzivy.

Skupinka našich mladých pass rusherů by potřebovala hrát konzistentně. Konzistentně dobře pokud možno. Každý z hlavní trojice Cooper – Bonitto – Browning si loni připsal parádní zápas, aby následovaly zápasy bez viditelného příspěvku. Přemýšlím, jak moc by pomohl v jejich produkci opravdu dominantní kolega, který by si občas vynutil nějaké zdvojení a uvolnil tak prostor, pro naše rychlé ohebné trio. V současné podobě nemůžeme mluvit o ambicích mít soustavný tlak na soupeřova QB, byť můžeme mít jednotky zápasů, kdy může náš pass rush zápas ovládnout.

Mluví se o tom, že by se na post OLB měl přesunout ILB Drew Sanders. Šlo by o obdobný posun, jako před časem u Barona Browninga. Sanders má díky svým rozměrům a atletičnosti dobré předpoklady uspět, ale chtělo by to nabrat dost funkční svalové hmoty na přetlačování s guardy a tackly soupeřovy ofenzívy.

Skupina našich ILB bude problém. Nevěřím, že Vance Joseph ukočíruje chaotického skládkaře Singletona a maximálně průměrného Bartona do efektivní startující dvojky. Jonas Griffin se vrací po zranění a bude velký otazník, co to udělá s jeho rychlostí, která byla jeho největší zbraní. Vůbec netuším, kdo bude v té obraně schopen nějakého efektivního řízení během zápasu. Obrana v druhém levelu slibuje nekonzistentní chaos zvláště za naší slabou DL. Velké vrásky.

U defenzivních backů to vypadá přece jen o něco optimističtěji. Patrick Surtain byl a snad i nadále bude spolehlivým top cornerem, kolem kterého budeme stavět secondary. Udrželi jsme na safetym Locka a přivedli kvalitního Jonese. Se Sternsem a Turner-Yellem máme solidní kabinu safeties. Na nickel dosadíme McMilliana a tak nám zbude jedna velká slabina. Tou je druhý vnější CB, kde loni pohořel slibný Mathis. Loni drarftovaný Moss je otazník. To musí vědět trenéři, jak je na tom a jestli je Mathis schopen se vrátit do formy. Veterán Fabian Moreau, který loni hral velice dobře, je bez smlouvy a jeho opětovný podpis by mohlo být krátkodobé záložní řešení, které potřebujeme na definitivní vyhodnocení Mathise s Mossem.

I obrana by tak potřebovala posílit na téměř každé pozici.

Speciální týmy

Zůstává solidní kicker Will Lutz a zatím i punter Riley Dixon. Byly tam dvě utkání, kdy tihle dva zrovna nezazářili, ale většinou šlo o spolehlivé hráče. Returner Mims se dostal do Pro Bowlu a byť se nevyvaroval slabším momentům ve svém prvním profi roce, tak tady se nic měnit nebude. Speciální týmy si obecně nevedly špatně a ui když je co herně lepšit, propadák v sezóně už nečekám.


Resumé

Do offseason 2024 jsme vstupovali s překročeným platovým stropem a velkou nejistotou ohledně budoucnosti Russela Wilsona v týmu. Nakonec prý bylo rozhodnutí jednoduché. Do ofenzivního systému nepasující Wilson byl vyhozen a Sean Payton se rozhodl jít cestou hlubšího rebuildu.

Nelíbí se mi další prodloužení Broncos mizérie a netěší mě vyhlídka dalších dvou let proher, které zaručeně přijdou. Pozitivně ale beru fakt, že nás tato situace donutí k obměně kádru a jeho omlazení skrze draft. Po letech, kdy jsme se snažili káru tlačit s minimálními meziročními změnami, tu máme zásadní reset. A je dost možné, že to je právě ta cesta, na kterou se musíme vydat, aby mohlo dojít ke změně kurzu na vítězný fotbal. Nepřešlapovat. Říznout do toho, i když to bude bolet a nějaký ten pátek trvat. S Wilsonem bychom dál možná hráli na hraně PO, ale všichni jsme viděli, že ta ofenziva úplně nefungovala po celou sezónu.

Od nadcházející sezóny nemůžeme očekávat útok na přední pozice. Máme dost času si na tuto myšlenku zvyknout. V sezóně se zaměříme více na jednotlivé hráče a jejich přínos týmu, než na výsledky a boj o Play Off. Snažím se vidět nastolené kroky pozitivně. Sean Payton není nějaký zulíbatelný člověk. Ale je to trenér, který i nám ukázal, že z týmu umí dostat maximum.

Příští článek přijde brzy a rozebereme si v něm draft 2024.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář