Broncos at Seahawks miniPreview

Kdy a kde: 8. září 2024, 22:05. Lumen Field, Seattle.

Los nám na úvodní utkání ročníku 2024 přisoudil stejného soupeře, jako před dvěma lety. To jsme prohráli v poměru 17-16. Průběh utkání pak předznamenal těžkou sezónu, která stála místo nového HC Hacketta již v jejím průběhu. To už odvály předloňské větry. My jsme nyní v hlubším rebuildu a Seattle po zásadní trenérské změně. Oba týmy si přejí dobře začít sezónu a odrazit se od výhry k dalším těžkým zkouškám.

V zápase jsme outsidery, kteří by dle sázkových kanceláři měli prohrát o šest bodů. Šance na výhru byla stanovena na 33,9%. Je to sport a nám bude podceňovaná pozice vyhovovat. Nemáme co ztratit a tak se do soupeře zakousneme až se bude divit.

Seattle Seahawks jsou zkušeným týmem, který měl loni na konci ročníku PO postupovou bilanci 9-8, ovšem na základě doplňkových kritérií, se do PO dostaly týmy Packers a Buccaneers. Nejen proto u nich došlo k trenérskému veletoči, když dlouholetého zkušeného vlka HC Peta Carrola nahradil nejmladší HC v lize Mike Macdonald, který přišel z pozice DC Baltimore Ravens. Přivedl si s sebou nové koordinátory. OC Ryana Grubba, DC Adena Durdeho a ST Jaye Harbaugha. Jde o nezkušený trenérský tým, který může dělat chyby, jak v řízení zápasu, tak v situačním rozhodování. Což jsme mnohdy v minulých letech viděli u nás. Nevýhodou je, že systémy, kterými budou Seahawks hrát, jsou pro nás neznámé a určitě je velmi obtížné se na takové utkání připravit.

Macdonald pracuje s dobře připravovaným sehraným týmem veteránů a nesekal bezmyšlenkovitě do sestavy v nějakém hlubokém rebuildu. U nás k němu naopak viditelně dochází pod HC Seanem Paytonem a po loňském prvním zkušebním roce, jsme do toho před letošní sezónou pořádně řízli. Nejzásadnějším krokem je bezesporu změna na startujícím QB, kdy veterána Russella Wilsona nahradil nováček Bo Nix. Ten byl zvolen jedním z kapitánů týmu a bude tak prvním nováčkem s označením „C“ na dresu od Floyda Littla v roce 1967.

Na začátek NFL kariéry si náš QB nováček mohl přát méně bouřlivé prostředí. Dvanáctý hráč Seattlu bude na nejhlučnějším stadioně NFL při Nixově debutu citelný a důležitý faktor při řízení útoku. Nix už ale nějaký ten zápas na college v hlučných atmosférách odehrál, tak věřím, že se nerozsype. Těžké podmínky pro hostující tým ale nelze bagatelizovat.

Tahle stručná pravidla opakuji každý rok: Pro nás bude maximálně důležité v tomto zápase položit základní kameny naší hry, ať máme na čem stavět v dalším průběhu roku. Musíme být schopni běhat s míčem a zastavit běh soupeře. Musíme hrát čistou hru, protože penalty a yardy směrem zpět zabíjejí momentum útoku. Obrana nesmí začít jako loni, ale hrát jak v druhé polovině soutěže. Ideálně vyhrajme bitvu Turn Overů. Musíme hrát od začátku do konce. Zůstaňme zdraví.

Broncos' Sean Payton gets brutally honest on Bo Nix facing Seahawks' 12s to  start career
Klíčová dvojice Broncos. QB Bo Nix a HC Sean Payton.

V úvodním kole se dá říci jen pár konkrétních mouder. Zvláště u Seahawks budou používaná schémata natolik neznámým prvkem, že se dá jen těžko soudit, co konkrétně bude největším faktorem pro zisk bodu z dnešního utkání.

Mladý HC Mike Macdonald šéfoval top obranu ligy a z ní si určitě odnesl spoustu ponaučení. Můžeme čekat velký tlak na našeho nováčka za centrem. I kdyby to nebylo v povaze Baltimorské a nyní Seahawk obrany, tak proti nováčkovi je to běžná praxe. Ravens používali nečitelný vzorec předsnapových pohybů obránců, změny formací, předstírané blitzy, pass rushera navíc. Nic co by ulehčilo Nixovi práci. Každá akce ale má svou funkční reakci. Nix nebude předržovat míč a bude jen hrát svoji rychlou hru s bleskovým releasem. Screeny na naše dynamické playmakery jsme si už také vyzkoušeli a nefungovaly špatně.

Tlak se budeme snažit otupit i naší pozemní hrou. A běhová hra má být naše DNA pod Seanem Paytonem. Neumím si představit vítězný scénář bez toho, aniž bychom v něm ustanovili naší běhovou hru dominantní silou na hřišti. Tohle břemeno bude hlavně na ramenou naší OL. A ti by měli být schopni tohle břemeno vzít a poprat se s ním. Ale OL v tom nebude sama. Máme tam dva extra schopné blokaře ve FB Burtonovi a TE/FB Adkinsovi. V Ravens Macdonald řídil základní obranu v rozestavení 3-4 a v takovém rozestavení mohou platit silové běhy středem. Něco pro Williamse a Estimeho. Kdyz Seattle zareaguje naplněním středového boxu, pošleme tam okolo McLaughlina. Nejlepším přítelem QB je dobrá pozemní hra a jestli chceme po QB, aby nás vedl k vítězství, musíme mu pomoci všemi prostředky.

Letecký prostor bude hodně zajímavá bitva na obou stranách. Souboje Pata Surtaina II proti DK Metcalfovi budou ozdobou utkání. Rozhodnutí o nadvládě nad vzdušným prostorem se ale bude možná dít až mezi dvojkami týmů. U nás Riley Moss versus Tyler Lockett či Jaxon Smith-Njigba. Nemůžeme zapomenout na zajímavého WR Jakea Bobo. Ten bude asi McMillianův úkol. Opačně naši WR Sutton, Reynolds, Humphreys, Mims versus talentovaná secondary Seahawks Whoolen, Whiterspoon, Love a Jenkins. Uff. Zajímavou postavou pro nás může být TE Greg Dulcich.

Pass rush Seattlu toho v přípravě moc neprozradil. Trenéři zkoušeli všelijaké i divoké situace, ale nemám pochyby, že je front Seahawks talentovaný. Od našich pass rusherů budeme chtít peklo, které Smith nebude moci ignorovat a dostane se do hlavy zkušenému rozehrávači. Spoléhám na Zacha Allena, že přinese tlak středem a naše EDGE stíhačky budou ostřelovat Smitha díky své rychlosti. Budeme však schopni zároveň eliminovat běh domácích? Vance Joseph loni patřil k těm vůbec nejčastěji blitzzujícím trenérům. Ovšem náš pass rush měl jen malou úspěšnost, což je tristní a musí se to změnit. A musí se to změnit už dnes.

Očekáváme, že SEA budou chtít hrát vzduchem. Geno Smith ukázal, že je mu taková hra vlastní a dle zpráv z kempu se mu hodně dařilo. Pět rozehrávek v přípravných zápasech, ale nemuselo setřást veškerou zápasovou rez a nějaký ten pomalejší rozjezd by se dal navzdory zkušenostem pochopit. Domácí přidali do OL kopu zkušeností v čele se skvělým centrem Connorem Williamsem, který je ovšem po zranění předních křížových vazů, což jej může limitovat. T George Fant ani G Laken Tomlinson nepatří mezi elitu ligy a může přes ně vést cesta. OL Seattlu byla loni i kvůli několika zraněním slabinou týmu a my bychom jim chtěli ukázat, že se domácím tuto slabinu vyřešit nepodařilo.

Obrana Seahawks vypadá na papíře velice schopně, ale může trvat nějaký ten zápas, než se sehraje do maximální výkonnosti. Dají se tak očekávat skvělé okamžiky, ale také chyby v rozestavení a díry v coverage. Těch budeme muset využít.


Pro naše dnešní soupeře mluví hodně argumentů. Od zkušenosti, přes bouřlivou domácí podporu a sehranost veteránů, po nečitelnost nových schémat. My ale nedáme svou kůži lacino a dnešní utkání pořádně zdramatizujeme. (Alespoň doufám.) Naše šance jsou možná menší ale nejsou mizivé. Muselo by však zapadnout na svá místa více dílků než u našich soupeřů. Na dnešním utkání úspěch sezóny nestojí, ale vykročit vítěznou nohou je vždy vítaným dopingem do další práce. Stejně tak, jako je důležité během dnešního otvíráku udělat hodně věcí správně, aby bylo na čem stavět. Čím víc takových ustanovených základů bude, tím více budeme moci pracovat na věcech, které bude potřeba vylepšit.

Go Broncos!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář