Mike Shanahan je náš nový Ring of Famer!


Mike Shanahan, trenér s nejvyšším počtem výher naší historie, bude uveden do Broncos Kruhu slávy. Shanahan si připsal 146 vítězství a zisk dvou SuperBowlů! V poměru výher je v naší historii na čtvrtém místě 149 – 91 (0,616). 138 výher přišlo v regulérní sezoně, v play off to bylo 8 výher, z toho 2 v Super Bowlu.

Mike se stal 34. osobností, která tuto týmovou poctu získala. Oslava k této události proběhne vzhledem k okolnostem až v roce 2021, aby si mohl Mike vychutnat plné ochozy Empower Field at Mile High. 

Rok 2021 tak bude pro Broncos velmi zajímavý. Do Ring of Fame Broncos přibude Mike Shanahan a do Hall of Fame NFL bude uveden Steve Atwater a pravděpodobně i Peyton Manning.

Mike Shanahan je jeden ze sedmi hlavních trenérů, kteří nasbírali 175 výher a nejméně dva Super Bowl tituly. Tami dalšími jsou legendární Shula, Belichick, Landry, Noll, Parcells, Coughlin. Pouze 13 hlavních trenérů má více výher než Mike Shanahan. 11 z nich už je v Síni slávy celé NFL.


“Mike Shanahan je nejlepším trenérem Broncos historie a je mezi nejvítěznějšími trenéry NFL historie všech dob,” řekl CEO Joe Ellis. “Jako hlavní trenér do našeho týmu přivedl nesrovnatelný standard a intenzitu. Dovedl nás k prvním dvěma Super Bowlům a vytvořil z nás vytrvalé uchazeče o titul. Jen málo trenérů mělo takový dopad na celou organizaci jako Mike Shanahan za dvacet let svého působení v Broncos.”

“Jsme nadšeni, že byl Mike zvolen do našeho Kruhu slávy a odložení jeho uvedení bylo těžké rozhodnutí. Mike si zaslouží uvedení se všemi poctami před našimi fanoušky a význačnými osobnostmi. Podobně jako naši fandové, i my se nemůžeme dočkat uvedení Mikea do Kruhu slávy během “absolventského víkendu” v roce 2021.”

“Je to obrovská pocta být zvolen do Kruhu slávy týmu Denver Broncos,” řekl Mike Shanahan. “Když si uvědomíte, co se našemu týmu podařilo, počínaje hráči, trenéry a veškerým pomocným personálem. Jsem vděčný za všechny ty vztahy a jak jsme spolupracovali na dosažení jednoho cíle: vyhrát Super Bowl. V této speciální organizaci jsem strávil 21 let. Byla to skvělá jízda. Jsem vděčný Patu Bowlenovi, nejlepšímu vlastníkovi ve sportu, za danou příležitost. Bylo to privilegium být trenérem Broncos se skvělou podporou Denverské komunity a všech fanoušků. Jsem pyšný, že mohu sdílet tento okamžik s ostatními, kteří pomohli k tomu, aby se tak stalo.”


Shanahan vyznával West Coast útok se silným důrazem na běhovou hru. Stal se naším hlavním trenérem v roce 1995 po dvou předchozích obdobích, kdy u nás působil jako asistent. Mike Shanahan hrával na postu QB, ale jeho kariéru ukončilo zranění v roce 1972. Shanahan strávil 9 let v univerzitním prostředí, než se stal v Denveru Broncos trenérem Wide Receiverů v roce 1984 a rychle se stal ofenzivním koordinátorem a úzce spolupracoval s Johnem Elwayem.

Během tří let prvního období OC v Denveru, Shanahan vedl desátou nejlepší ofenzivu ligy a dostali jsme se do dvou Super Bowlů. V roce 1987 Mike šéfoval druhý nejlepší útok v yardech a čtvrtý v bodech. John Elway v roce 1987 získal ocenní MVP ligy.

Shanahan Denver opustil, aby se stal hlavním trenérem Raiders (1988), ale byl vhyozen hned po prvních čtyřech zápasech. Vrátil se do Denveru trénovat QB než se opět stal ofenzivním koordinátorem Broncos. A opět byl s týmem, když se dostal do dalšího Super Bowlu. Poté opět Shanahan Denver opustil, aby se sta koordinátorem útoku SF49.

Pod vedením Shanahana byl útok SF49 tři roky za sebou nejlepším v lize. A tým ze zálivu získal Super Bowl v roce 1994. Se ziskem SB coby OC San Francisca se stal Shanahan v roce 1995 hlavním koučem Denveru Broncos, když nahradil Wadea Philipse.

Začal sezónou 8-8, ale v dalších třech letech vyhrál vždy nejméně 12 zápasů v regulérní sezóně.V roce 1997 Broncos vládli nejlepší ofenzivou ligy a přes Jaguars, Chiefs, Steelers a Packers jsme konečně dokráčeli až na trůn vítěze ligy, ke kterému zásadním výkonem přispěl legendární Running Back Terrell Davis (MVP Super Bowl 1997).

Hned další rok byl útok Denveru druhý v lize a druhý v pozemní hře, když Davis naběhal přes 2 000 yardů. Denver rok obhajoby započal zápisem 13-0 a udržel neporazitelnost dlouhých 18 zápasů (počítaje v to zápasy z předešlého ročníku). Obhajoba titulu se podařila výhrou nad Atlantou Falcons.

V rozmezí let 1996 a 1998 se Denver Broncos stali prvním týmem, který dokázal ve třech letech vyhrát 46 zápasů ve třech sezónách. V této době jsme neprohráli ani jediný domácí zápas a jsme tak jeden ze dvou týmů, kterému se to podařilo.

Shanahan je jedním ze čtyř trenérů s výhrou nejméně dvou Super Bowlů, který nebyl uveden do Síně slávy NFL. Ostatních osm už do HoF uvedeno bylo.

Po ukončení kariéry Johna Elwaye v roce 1998 pomáhal Shanahan stále s ofenzivním úspěchem týmu. Denver byl ve všech Shanahanových deseti zbývajících letech v Broncos mezi nadprůměrnými týmy ve hře po zemi. Pětkrát to bylo v TOP5 ligy. Nebylo to ovšem jen o hře Running Backů. V této době jsme byli čtyřikrát i v TOP8 pasové hry.

Po těžké sezóně 199 jsme se v roce 2000 opět vrátili do Play Off i díky druhé nejlepší obraně toho roku. Pod Mikem Shanahanem se tým Broncos do Play Off pravidelně vracel (2003-2005).

Ke konci působení v Denveru se Mike Shanahan chopil i křesla manažera pro hráčský personál, byl jmenován viceprezidentem fotbalových operací (1999) či výkonným viceprezidentem fotbalových operací (2002). Mezi jeho manažerské kousky patří například obří výměna Clintona Portise do Washingtonu za Champa Bailyeho, budoucího Hall of Famera.

V průběhu let si Mike Shanahan vydobyl renomé jednoho z nejlepších trenérů NFL. Ve 14 sezonách jako hlavní kouč Broncos vyhrál 146 zápasů, což jej řadí na 14. místo historie NFL v počtu odkoučovaných výher v jednom týmu.

Pokud počítáme i sedm let coby asistenta, Shanahan zaznamenal 221 výher v kariéře – což je nejvíce mezi všemi kouči. Mike je jedním z šesti trenérů s více SB tituly a s více než 200 výhrami v jednom týmu. Těmi ostatními jsou Belichick, Seifert, Don Shula, Tom LAndry a Chuck Noll.

Broncos ofenziva byla pod Shanahanem vždy dominantní silou. Ve 14-ti leté historii coby hlavního kouče byla ofenziva napočítána na třetí místo v bodech na zápas. V 11 z těchto sezon jsme měli RB s více než 1000 yardy za ročník. Podělilo se o to šest hráčů. Během Shanahanovy kariéry jsme měli domácí zápis 83-29, což je nejlepší zápis v lize.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář