Přípravný zápas 1 – Vikings

Highlights fb: https://www.facebook.com/Broncos/videos/383709229813164/

Highlights nfl.com: https://www.nfl.com/games/broncos-at-vikings-2021-pre-1

Celý zápas bez „mezer“ si můžete pustit třeba tady: https://nflreplay.net/?p=25300

V nabitém nedělním programu bude můj článek lehce neučesaný, ale snad mi to odpustíte. Je možné, že jsem na něco zapomněl, tak to neváhejte napsat do diskuze na některém z kánálů (facebook, discord).

Kde začít? Broncos si na hřišti domácích Vikingů poradili s týmem z Minnesoty 33 – 6. Výsledek zápasu odráží dominantní nadvládu Denveru jak v útočné, tak obrané fázi. Výsledek jako takový je třeba brát s velkým nadhledem, jelikož proti sobě nastoupily mixy hráčů, patřících do takzvaně druhých a třetích týmů, tedy hráčů, kteří o svou šanci v NFL intenzivně bojují. Výjimkou byla hned pětice starterů v našem dresu – Jerry Jeudy, Lloyd Cushenberry, Graham Glasgow a Bobby Massie/Calvin Anderson a samozřejmě Drew Lock/Teddy Bridgewater.

Rozdíl ve srovnání posilněného útoku proti druhé obraně Vikingů byl vidět. Což je dobře. Kdyby to bylo naopak, byl by to vážně problém. V průběhu zápasu pak oba týmy postupně oslabovaly sestavy a nahrazovali jistější jména těmi méně prověřenými. To si musíte při všelijakých soudech a spekulacích uvědomit.

TD Hamler!

Drew Lock odehrál dobré utkání a asi i krapet lepší než bych čekal. Teddy Bridgewater se mi ale líbil také. Ofenzíva vypadala dobře a nadvláda starterů z OL byla vidět během běhových her větší části prvního poločasu. Javonte Williams potvrdil úlohu RB2. Pat Surtain II bude skvělý. KJ Hamler vyslal obranám soupeřů zajímavou navštívenku, kterou nelze ignorovat. Trinity Benson potvrdil ohlasy z kempu a hrál skvěle. Safety Caden Sterns také potvrdil silnou offseason.

Samozřejmě po takové výhře vypadají všichni parádně a „supr zeleně“, ale i na negativa dojde. Nicméně 33 bodů je i tak největší počet bodů v přípravném zápase od výhry proti LA Rams 40-31 v roce 1988!

Ještě jednou připomínám, že Vikingové nenasadili žádného ze starterů, zatímco my jsme si v první třetině zápasu nějakými startery v útoku vypomohli. Ale jejich nasazení bylo pochopitelné. Šlo převážně o hráče, kteří neměli loňskou přípravu díky covidovým opatřením (Hamler, Jeudy, Cushenberry) nebo je potřeba je více dostat do rytmu a více vyzkoušet (Cushenberry, Massie, Anderson, Lock a Bridgewater). Z osvědčených starterů hrál jen Glasgow, jehož účast jasně směřovala k sehrání linie C – RG – RT.

Užijme si výhru a doufejme, že různé pozitivní trendy, které jsme v noci mohli sledovat, si přeneseme i do sezóny. Kousek sebevědomí jsme dnes určitě získali. Pokora je však i nadále na místě.


Na aktuální fotce jde poznat, že na sobě Lock zamakal a přibral nějaká kila.

Je pro vás Drew Lock po dnešku starterem? Někdo to tak má. Drew hrál dobře, slušně se rozhodoval. Bomba na Hamlera mu vyhrála kopu rozhodnutých fandů. Já se těším na odpověď Teddyho Bridgewatera příští týden proti Seahawks.

Lock rating 153,3, Teddy 144,3)

Jsem (opět) docela překvapený, kolik fandů přesvědčí jedna big play. Big plays jsou určitě super a dobře se na ně kouká. Ale pro mě je hlavní utkání vyhrávat a v tomhle mají big plays jen jeden z několika poradních hlasů.

(Doporučuji třeba shlédnout záznam zápasu, najít si v něm situaci ze třetí minuty třetí čtvrtiny, kdy Teddy díky skvělé prezenci v kapse nachází Bensona. Po této situaci přijde druhý Bensonův TD po krásném padáčku na zadní roh end zóny.)

TD na Bensona. Mně se také líbila už předchozí situace a přehled Teddyho v kapse.

Myslím a slova Vica Fangia to potvrzují, že oba naši QB hráli dnes dobře a vyrovnaně. A oba hráli v stylu svého naturelu. Teddy Bridgewater : „Díváte se na rozdílné hráče, kteří dnes předvedli vysoký level. Hráli dobře své rozehrávky. Sednete si a říkáte si: Hej, ta práce, kterou jsme udělali na jaře a v kempu něco znamenala.“

Drew hrál vážně dobře. Když divák (já) nemá nervy z toho, jak utkání dopadne, může sledovat kopu situací, které nestíhá, když si drtí palce při ostrém zápase. Lock předvedl, že zapracoval na čtení hřiště a že by měl být schopen používat i jiné než první ready. To je velký krok. Stejně jako reset nohou, při změně readu. Bylo to vidět třeba při kompletaci na Jerryho Jeudyho, který následně ukrojil další yardy po separaci od obránce nebo při pasu na Hamlera (te ten TD). Dobře si třeba vybral i v případě druhého TD, kdy mu schéma přetížilo pravou stranu a na něm bylo vybrat toho správného z trojice WR. Důležité bude, jestli to Lock zvládně i pod tlakem prvních obran.

Mrkněte, jak Lock čte ready…

Na TD Hamlera bylo dobré vidět, že jej Lock trefil, protože minulý rok jim tato chemie zafungovala jen v utkání proti Panthers. Je tedy super, že se Lock lépe zastřílel na tyto delší míče, protože minulý rok v nich byl vážně marný a přitom to měla být jeho doména. (V pátečním tréninku jej ale Lock o yard přehodil.) Nedělejme z toho vědu, i Locka loni poznamenala omezená příprava při sehrávání útoku a tak teprve letos s tehdejšími nováčky fungují viditelně lépe. Platí ovšem, že právě podobná bomba na Hamlera, nebude až v takové míře součástí hry Teddy Bridgewatera.

Mimochodem Pat Shurmur hlásil na svoje poměry hodně těžké formace 12, 21, 22 a dokonce jednou i 13. Zajímavé. Vliv na to mohla mít absence hned tří X-WR Suttona, Patricka a Dukese. Jsem ale rád, že náš zkušený OC předvedl i jiný repertoár než tři WR na lajně.


Pat Surtain II bude v pohodě…

Patrick Surtain II hrál skvělé utkání. Ještě před pick sixem z videa výše si připsal sraženou přihrávku v red zóně a celkově při svém pobytu na hřišti předvedl několik povedených her. Určitě přijdou i slabé momenty, ale ty jsou součástí procesu každého učení a získávání zkušeností.


Damarea Crockett hrál povětšinou až druhý poločas a tak jeho podpora ze strany OL už nebyla tak výrazná. Nicméně budoucí RB2 a RB3 splnili, co se od nich čekalo. Freeman i Williams budou krýt Gordonovi záda. Williams si mohl připsat i TD, ale ten byl odvolán kvůli držení. Byla to typická Williamsova akce, kdy se nenachá složit prvním či druhým obráncem a nějak se probije dál. I přes konečné odvolání výsledku akce šlo o pěkný náznak věcí budoucích. Williams se mi speciálně líbil v blocích (vidět lze třeba při Lockově běhu na konci první čtvrtiny).

Mrkněte na tento gif s Williamsovým neuznaným TD: https://media.giphy.com/media/jBYYPn1S9TFGVqu8RI/giphy.gif


Byl jsem trochu zklamán z výkonu ILB, kteří se nechali od RB Vikingů několikrát prohnat. Strnad ukázal rychlost, se kterou hasil požáry, ale chyběla mi u něj lepší diagnostika a instinkt. Ale ten kluk hrál po zranění po dlouhé době a doufejme, že se bude zlepšovat. Solidní coverage se mu totiž upřít nedá. Josh Watson nepřesvědčil.

OLB Jonathan Cooper se několik dostal „na dostřel“ QB soupeře. 2+1 skládek, jedna pro ztrátu.

OLB Andre Mintze 3 skládky, 1 sack a 1 skládka pro ztrátu.

Nováček Safety Caden Sterns hrál dobře a při zmíněných „výpadcích“ vnitřních LB ukázal i schopnost rychlého přístupu a skládání RB. Jen tak dál. Ještě víc vidět byl zkušenější safety PJ Locke, kterému se zápas povedl jak proti pasové hře Vikes, tak proti jejich běhům. Locke i Sterns tak využili zranění třetího safetyho v pořadí Treye Marshalla, který šel k zemi s kotníkem už v úvodním výkopu utkání.

Sterns, Locke vévodili statistikám skládek
Zde Sterns zabránil TD…

C/G Quinn Meinerz nahradil nejdříve Grahama Glasgowa na pravém guardu a po změně stran se přesunul na centra. V pas protekci si vedl velmi dobře. Quinn působí na hřišti velmi silným dojmem a tak bude zajímavé sledovat další zprávy z kempu.

Nezapoměňte na guarda Netane Mutiho. Jeho talent nikdy nebyl otázkou, tím bylo jeho zdraví, které jej limitovalo během univerzitní kariéry (za poslední dva roky pouze 5 utkání). Díky tomu jde sice o nevybroušený talent, ale jeho síla je elitní. V dnešním utkání se mi podařilo všimnout rozehry, při které nejdřív zbořil na zem „svého“ DT a pak ještě zasáhl do souboje s OLB, kterého odklidil z cesty našemu RB.

Jako blokující TE se vyprofiloval Eric Saubert, který mne zaujal svým energickým nasazením a bilancí 2/2 pro 28 yardů.

Trinity Benson se cpe do 53-členné sestavy. Dnes byl rozhodně vidět. Trinity potvrdil silnou offseason. 4/4 zachycených přihrávek pro 36 yardů a 2 TD, jeden 17-yardový return. Benson chce být vidět ve všech přípravných utkáních.

Hráčem, který bohužel potvrdil zvěsti z kempu je Tyrie Cleveland. Loni dle mého soudu nehrál v malém vzorku zápasů špatně. Naopak, docela se mi líbil (byť na returnu bych si představoval spíše menší pohyblivější hráče). V kempu Tyrieho sužovaly dropy a zdravotní problémy a v dnešním zápase se také moc nepředvedl. Nemyslím, že je na čase to s ním vzdát. Budeme mu držet palce, ať se z té současné bažiny co nejdříve vyhrabe.

LeVante Bellamy měl parádní return na začátku druhé půle. Bohužel jako RB toho moc nepředvedl a tak jeho šance na sestavu nejsou velké.

„Druhá“ DL se mi zdála v pohodě a svoje si uhrála. Zaujal mě solidní výkon DeShawna Williamse a Shamara Stephena. „Třetí“ DL, která nastoupila do druhé půle měla problémy s běhovou hrou Vikingů – vynikl RB AJ Rose 25 běhů pro 100 yardů. Z hráčů bojujích o sestavu se nikdo extra nepředvedl. Takže Jonathan Harris, Isaiah Mack, Lorenzo Neal Jr.,… musí zabrat.

Tackle Cameron Fleming za ty prachy asi nestál.


Zdravotní okénko

  • Během utkání si kotníky poranili Safety Trey Marshall a RB LeVante Bellamy.
  • Menší kompliakci měl i safety PJ Locke, ale nakonec nejde o nic, co by jeho přípravu dále limitovalo.

Chyběli:

  • WR/KR/PR Diontae Spencer – koleno
  • RB mike Boone – quad
  • ILB Josey Jewell – třísla
  • DL Marquiss Spencer – kotník
  • LG Dalton Risner – koleno
  • WR Tim Patrick – třísla
  • DL Deyon Sizer – hamstring
  • DL McTelvin Agim – třísla
  • CB mac McCain – hamstring

Naše hráče v neděli čeká lehký trénink a v pondělí volno.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář