Než to všechno začne…aneb velký předsezónní přehled

V noci ze čtvrtka na pátek to konečně všechno začne! Utkáním Tampy Bay Buccaneers proti Dallasu Cowboys vypukne několika-měsíční horečka zvaná NFL! Pro nás tento veledůležitý ročník začne nedělním utkáním proti Giants (22:25). Než k tomu ale dojde, připravil jsem si tady kraťoulinké předsezónní shrnutí.

V rozpisu sezóny dochází tímto rokem k velké změně. Přibude jeden zápas a z dosavadního modelu 17 hracích týdnů se 16 zápasy a jedním volným týdnem se posouváme na formát 18 hracích týdnů se 17 zápasy a jedním volnem. V prodloužené základní části se bude hrát o 14 míst v Play Off. My doufáme, že ve vyřazovacích bojích po dlouhých letech od SB50, nebudeme chybět ani my.

Rozpis sezóny

Broncos' 2021 schedule announced; Denver to play first two games on the road
Dle výsledků minulé sezóny, na které nyní už nahlížejte s velkou rezervou, máme pátý nejlehčí los.

Máme poměrně zajímavé rozlosování. Začínáme trojící papírově snadnějších soupeřů (Giants, Jaguars, Jets), proti kterým si musíme připsat nejméně dvě výhry. Řekněme si rovnou, že tři, jestli to myslíme s útokem na Play Off pozice vážně. Poslední dva roky nám utkání v září hodně nešla. Začínali jsme 0-3 v roce 2020 a 0-4 v roce 2019. Časté změny trenérů, schémat, QuarterBacků, COVID-19 i brzká zranění lídrů k dobrým startům do sezón rozhodně nepřispěly. Letos se ale nemáme na co vymlouvat. Trenéři i hráči budou bojovat za své jméno a kariéry a jiný než 3-0 začátek nemůže být jejich/naším cílem.

Po objektivně o něco slabším začátku přijdou těžší a těžší utkání, než si odpočineme v 11. týdnu. Budu zvědavý na bitvy s primárně běhovými týmy Ravens a Browns, protože tam nám hvězdná secondary tolik nepomůže. Budu mít strach z agresivní defenzivy Steelers a Defenzivní linie Washingtonu, kteří prověří kvality naší Ofenzivní linie na maximum. Jediný divizní souboj (Raiders) v první polovině sezóny bude důležitý pro postup do PO na základě divizní bilance. Jak na tom budou Cowboys teprve uvidíme.

V koncovce sezóny nás pak bude čekat 5 zásadních divizních bitev z posledních 7 utkání. To bude pěkná smršť. Jen mimo-divizní souboje s Detroitem a s Bengals nám v této fázi slibují snad o něco slabší soupeře. Ale je to NFL a nikdy nevíte. Podcenit nemůžete nikoho!

Na postup do PO může teoreticky stačit 9-10 výher. Mámě na to abychom postup urvali?

Na každý týden, tak jako každý rok, plánuji před a po zápasové články, ve kterých se pokusím shrnout nejdůležitější okolnosti jednotlivých utkání. V týdnu volna snad vyjde prostor i na „poločasové“ shrnutí výkonů týmu. Doufám, že nálada fanoušků bude po úspěších Broncos na vlně euforie, protože, když se nedaří, tak ani mě to psaní moc netěší a mám chuť se na to víte co.

Nemám ve zvyku tipovat výslednou bilanci týmu a neudělám výjimku ani letos. Nicméně můžete se s námi o váš odhad podělit v diskuzích na facebooku či discordu. Osobně preferuji spíše platformu discord, jelikož mi přijde oproti facebooku propracovanější a komunita tam více žije. Registrace či instalace klienta (tuším) není nutná.

Tímto si vás tedy dovolím pozvat na discord nfl.cz, kde máme kormě obecných vláken i vlastní komnatu: https://discord.com/invite/EKXVzWV

Na discordu mě najdete pod nickem DCC.

Zdraví hráčů

Základem úspěchu Denveru Broncos bude dozajista zdraví hráčů. Poslední roky nás velká marodka sužovala zcela nepřehlédnutelným způsobem. Nemusíme chodit daleko. Minulou sezónu hned v úplných začátcích ovlivnily ztráty Vona Millera, Courtlanda Suttona, Jurella Caseyho či Mikea Purcella. Sezónu jsme speciálně v obraně dohráli jen torzem starterů z prvního týdne. Po několika letech, kdy jsme trpěli na nevelkou šířku sestavy, byl tento problém ještě více viditelný. Letos mám pocit, že naše sestava nějaká menší zranění ustojí snáze, ale starter je zkrátka starter.

Držme našemu týmu potažmo našim hráčům pěsti, aby se nám zásadní zranění vyhly a my tak mohli do zápasů nasadit ty nejsilnější možné sestavy.

Když se bavíme o zdraví, nemůžeme zapomenout na COVID-19, který může stále dosti výrazně zamíchat kartami. Nikde jsem se nedopátral, v jakém stavu je očkování našeho týmu. Z kolika procent máme proočkováno. 100% to asi není, to by bylo imho zveřejněno. Vzhledem k okolnostem mám ale za to, že to bude velká část týmu. Snad máme tuto situaci podchycenou, abychom se nedopracovali k podobným ústřelkům, jako bylo loňské utkání se Saints, které jsme odehráli bez QB (se vší úctou a respektem ke Kendallu Hintonovi).


Sestava Denveru Broncos: Sestava Broncos pro sezónu 2021/22 | Denver Broncos


Speciální týmy

Brandon McManus měl loni dobrou sezónu. Teprve třicetiletý kopáč proměnil 10/16 50+ yardových pokusů a minul jen jediný FG pod 49 yardů. Zapsal si také osobní rekord úspěšným 58-yardovým Field Gólem. V přípravných zápasech trefil všechno a tak jsem v jeho případě klidný. Ale pro jistotu to zaťukám ťuk ťuk ťuk.

Za současného koordinátora SPeciálních týmů Toma McMahona jsme vyzkoušeli tři puntery a konstantně se umisťujeme v posledních šesti nejhorších týmech v puntování. Při výkopech je to dost podobné.

Dost možná nejspravedlivější metrikou, která porovnává výkony týmů je tzv. DVOA, která bere v potaz sílu soupeře a měří efektivitu s porovnáním průměru v různých herních situacích. Dle DVOA zdědil STC Tom McMahon naše speciální týmy na 30. místě celé ligy. Od té doby s naší třetí fází obsadil 31., 24. a 24. místo v posledních třech letech. HC Vic Fangio speciální týmy v posledních týdnech nešetřil a dost je kritizoval. Oprávněně. „Speciální týmy nebyly dost dobré. Nejvíce v pokrývání returnů během výkopů. Mockrát jsme v přípravě nepuntovali a když, tak většinou v pozici, kdy returny příliš nehrozily. Dá se říci a není žádné tajemství, že máme problém s coverage. Snažil jsem se hráče upozorňovat, že jejich výkon ve ST bude pro některé zcela zásadní pro konečnou sestavu. A řešili jsme to i s GM Patonem. V přípravě jsme měli nějaké fauly, které vymazaly dobré hry. Musíme tohle bezpodmínečně hrát lépe. Musíme najít hráče, kteří budou lépe pokrývat situace při returnech. A musíme zlepšit i trénování.“

A rozhovory s GM Patonem měly svůj dopad. Tradem se SF49 jsme přivedli LB Jonese Griffitha. Z waiverů jsme ukořistili skvělého gunnera CB Mikea Forda. Oba tito elitní atleti nejsou adepti na základní sestavu, byť nějaký potenciál v nich je. Měli by hrát výhradně speciální týmy a snad nám s naší achilovou patou pomohou..

Loňský TD return Diontae Spencera proti Panthers.

Obrana

Defenziva bude páteří případného úspěchu v nadcházející sezóně. Dle DVOA se zraněními sužovaná jednotka v loňském roce umístila na 13. místě. V red zóně pak potvrdila svou extra třídu. Po předloňském prvním místě si za Vikingy připsala loňské druhé místo.

Vic Fangio už loni používal nickel/dime rozestavení s 5+ defenzivními backy ve více než 75% rozehrávek. Letos tomu nebude jinak. S parádní sestavou CB se často na trávník dostane i „čtyřka“ Pat Surtain . Používáme poměrně lehký box proti RB soupeře. Nebudou toho OC soupeřů více využívat? Jak se bude dařit našim ILB v coverage? Dovolím si věřit Vicu Fangiovi, který mě loni přesvědčil o svých schopnostech defenzivního génia. (Dokud se neprokáže opak 🙂 ).

Nemůžu se dočkat až naši obranu uvidím v akci. Budu v ni hodně věřit. Pochybnosti zatím nechávám stranou. Jestli se totiž o něco budeme chtít v nadcházejících tuhých bojích opřít, tak to bude právě neprostupná defenziva. Pass rush dostane od kvalitní secondary o něco více času na atak soupeřových QB. Přitom forma defenzivních lajnmenů Jonese a Harrise nenechává veškerou passs rush práci jen na OLB Millerovi a Chubbovi. Defenzivní linie slibuje solidní výkony i bez velkých známých jmen. Duo ILB Jewell – Johnson má na to, aby vytěžilo z příležitostí maximum a na nich bude, aby utišili pozemní snahy soupeřů. Máme k dispozici i zajímavou hloubku kádru, která dá starterům odpočinout. Snad jen ILB v tomto trošku pokulhávají, ale do strnada a Browninga vkládáme velké naděje.

Je mi jasné, že pro hladký chod obrany bude neméně důležitý solidní útok. Útok, který dá obraně vydechnout. Útok, který dá týmu šanci na úspěch. Pokud defenzivní mág Vic Fangio zvedá šanci obrany na úspěch o jeden level, tak bodující útok to udělá zrovna tak. Mohli jsme vidět, jak naše defka cedí krev, když ucítí šanci na týmovou výhru. Stačí naděje a z profíků plnících „pouze“ svědomitě své úkoly se stanou monstra tvrdě hájící každý yard a palec hřiště.


Útok

Od obrany si slibujeme stabilní skvělé výkony, zatímco příspěvků speciálních týmů se spíš obáváme. Co čekat od ofenzivy?

Bude na Teddym a OC Patu Shurmurovi, aby dokázali odemknout plný potenciál nesporně talentované soupisky útočníků. Teddy Bridgewater: „Toto je jedna z nejlepších ofenzivních soupisek, se kterou jsem měl zatím možnost pracovat. Samozřejmě se vy díváte na produkci a takové věci, ale já měřím tyhle kluky dle toho jak pracují. Zůstávají déle, abychom spolu pilovali routy. Zůstávají déle i na ostatní drily i kdyby měli jen běhat okolo kuželů. Dělají ty malé věci navíc, aby se stali lepšími v této lize. Máme skupinu receiverů, kteří potlačili svoje ego abychom uspěli.“

NFL on Twitter: "Broncos name Teddy Bridgewater starting quarterback.… "

Teddy Bridgewater

Americký fotbal je týmová hra, ale všichni jsme si vědomi faktu, že výsledky NFL týmu nejvíce závisí na QuarterBackovi. Naším „X-faktorem“ bude osmadvacetiletý Theodore Edmond „Teddy“ Bridgewater.

Teddy byl draftován týmem Minnesotta Vikings v roce 2014 jako 32. celkový výběr. Ve fialovém dresu se stal starterem, ale o své místo přišel po devastujícím zranění nohy. Po vyléčení už se neměl kam vrátit a tak prošel týmy Jets, Saints a Panthers, kde opět dostal možnost býti starterem.

Od odchodu Peytona Manninga do důchodu máme na tomto postu jednu nejistotu za druhou. Neuspěli mnozí. Teddy Bridgewater není TOP QB ligy, ale z těch QB, co u nás startovali se zdá být nejlepší. V roce 2019 jej povolali Saints za zraněného Drew Breese. Teddy se jim odvděčil 69,7% kompletací pro 1 205 yardů, 9 TD a 2 INT. Byl na devátém místě v neočekávaných bodech mezi QB s nejméně 100 pasovými hrami. Patřil k nejlepším v eliminování negativních her. Jeho prezence v kapse je příkladná. Teddy byl sackován v 5,5% dropbacků a to je TOP10 číslo. Zajímavé je hlavně to, že Teddy mířil pouze v 73% procentech na svůj první read, když průměrné číslo bylo v roce 2019 77%. Přes 69% dropbacků končilo pozitivním ziskem a v této statistice jej předčili jen Drew Brees, Deshaun Watson a budoucí MVP Lamar Jackson. Narozdíl od Locka je obrovskou změnou to, že Teddy se příliš často nepokouší o hluboké pasy, což ale neznamená že by je neuměl. Jen zkrátka často dá přednost jistější střední či krátké hře a neriskuje, že o tyto kratší hry přijde čekáním na vývoj vzdálenější situace. Z 42 QB, kteří se pokusili o nejméně 20 hodů přes 15 yardů byl Teddy 11. v procentuální přesnosti, ale o takový hod se pokusil jen v 12,4% svých přihrávek. Souvisí to s těmi ready. Když se mu situace s prvním readem dlouhého pasu nelíbí, nedělá mu problém přejít na další read. Drew Lock měl loni zase ten problém, že se příliš zaměřil na ten read s dlouhým pasem a mezitím přišel o ty kratší hry. Já dávám přednost Teddyho pojetí, ale něco „mezi“ by samozřejmě bylo ideálnější.

V loňském roce Teddy řídil 17. nejlepší ofenzivu dle DVOA a to se musel kromě tří utkání obejít bez hlavní útočné síly Panthers Christiana McCaffreyho. „Když jsme hráli podruhé s Tampou Bay, dostal jsem hroznou ránu, po které jsem to měl patrně zabalit do konce sezóny. Ale já tu hru miluju a nikdy jsem ji nebral jako danou. Nyní se cítím dobře připraven mentálně, duševně i fyzicky. Každý den, kdy přijdu hrát tuhle skvělou hru mám úsměv na tváři.“ Dle Warrena Sharpa byly do Teddyho zranění Panthers druzí v yardech na drive, desátí v bodech na drive a osmí v útočném DVOA. Bridgewater byl devátý v pasových očekávaných bodech dle Sports Info Solutions a třináctý v ESPN QBR. V této době měl Teddy 71,12% kompletaci pro 2552 yardů, 13 TD a 7 INT, 196 yardů po zemi se třemi TD. Kde ho trápila bota byly přihrávky přes 20+ yardů a red zone. (Po odchodu z Panthers se Teddy vyjadřoval, že se red zone situace v Carolině moc netrénovaly. No u nás se jim Fangio věnuje dostatečně. Uvidíme.)

Teddy Bridgewater má téměř vše, co můžete od QB chtít. Je chytrý, dříč, tvrdý v kapse a dostatečně přesný. Kdyby se podařilo Fangiovi se Shurmurem pohnout jeho herní agresivitou trošku výš, může být Teddy parádním franchise QB.

Teddy Bridgewater: „Definitivně vidím všechen ten talent v naší sestavě. Máme možnost předvést něco speciálního, ale nemůžeme zůstat jen u slov. Každý den si to musíme opakovat. Máme stejný cíl. Musíme dát stranou naše osobní cíle a obětovat se pro tým, který to potřebuje. Musíme dát stranou svá ega pr ojeden jediný cíl a tím jsou výhry.“


V loňském roce OC Pat Shumur používal set se třemi receivery v 66% ofenzivních rozehrávek. To je jedno z nejvyšších čísel v NFL. Na pravidelné soupisce máme pouze pět receiverů, nicméně Shurmur během přípravných zápasů ukázal, že i on umí použít těžší personál a dva Tight Endi nemusí být vůbec výjimkou a krokem zpátky v palebné síle. Noah Fant a Albert Okwuegbunam by měli patřit k jistým cílům a atletickým mismatchem proti LB a DB soupeře. Eric Saubert, byť primárně blokař, se ukázal býti platným v pasové hře. Formace se třemi TE, by tak jednou za čas potěšila a zmátla DC protivníka. Těžší formace navíc mohou výrazně pomoci v blokování pro pozemní hru, kde máme dva skvělé Running Backy v Melvinu Gordonovi a Javonte Williamsovi. Melvin Gordon může být velice zajímavou zbraní v pasové hře a na jeho spolupráci s Teddym jsem hodně zvědavý, protože jsme ji v přípravě neviděli.

Věřím tomu, že z Jerryho Jeudyho se může velice lehce stát WR1. S jeho schopnostmi separace bude pasovat na oblíbené Teddyho yardy. Ve hře jeden na jednoho bude mít velkou výhodu a případné double týmy otevřou díry jinde. Teddy umí číst svoje ready a měl by být schopen těchto situací využít.

Na začátku sezóny budeme hlídat počet rozehrávek Courtlanda Suttona. Dle vývoje drivů. Pokud se bude dařit posouvat míč, budeme jej šetřit. Pokud ne, bude hrát více. V poslední odehrané sezóně měl Sutton od tří QB 1 112 yardů a 6 TD. Co nechytil bylo faul a drtil svoje strážce v soubojích 50/50. Pokud bude hrát letos ve stejné formě, bude klíčem útoku.

Jerry Jeudy s Timem Patrickem odehrají patrně největší porci rozehrávek. Velmi zajímavé bude střídání Suttona a Hamlera v naší sestavě, protože jde o dva velmi typově rozdílné hráče. Oba mají historii zranění, tak od toho odvozuji to jejich střídání v sestavě receiverů. Plus mínus samozřejmě.

Hodně očí se bude upírat na Ofenzivní lajnu. Ta je dost možná nejlepší za poslední roky, ale určitě není bez otázek. Lloyd Cushenberry byl hodnocen jako jeden z nejhorších centrů minulé sezóny a svoje chvilky měl přes nesporný posun i v přípravě. Nejvíc se obávám dominantních obran Washingtonu, Browns, Ravens a Steelers.

Startující pravý tackle Bobby Massie neodehrál kompletní sezónu od roku 2014. Prvním náhradníkem bude Calvin Anderson. Calvin se hodně zlepši la dokazoval to v přípravě. Je velmi agresivní při útoku, čehož by mohli chytří pass rusheři využít proti němu. Dalton Risner nezačal loni nejlépe, ale druhá půlka sezóny se mu povedla v Pro Bowl formě. Graham Glasgow je spolehlivý veterán bez nějakých highlight ambicí. Podaří se Garettu Bollesovi navázat na loňský průlomový rok a bude i nadále patřit k top levým tacklům ligy?

Nebývá to zvykem, jelikož u OL je důležité, jak celá lajna spolupracuje, ale při vybraných běhových downech bych nasadil místo Glasgowa Mutiho, který vyniká velkou silou a mohl by svoje duely v přetlačování DL soupeře vyhrávat častěji. Následně bych takovou formaci používal i na předstírané běhové hry. Když se dají jako švýcarské nože používat QB, tak proč ne OL?


Sezóna 2021 – teď a nebo nikdy?

Tento ročník bude s největší pravděpodobností směrodatný pro další kariéry našich hlavních trenérů. HC Vica Fangia, OC Pata Shurmura, DC Eda Donatella a STC Toma McMahona. Cíl je jasný -> Play Off. S hratelným losem a objektivně konkurenceschopnou sestavou to bude právě na trenérech, jak dokáží s hráči pracovat a jak je na zápasy připravit, aby náš tým uspěl jako celek.

Věřím obraně, která má dost ověřeného talentu na to, aby udržela každého soupeře pod 25 body. A to i týmy, primárně sázející na dominantní pozemní hru. Ruku v ruce s útokem, který musí dostatečně a konzistentně skórovat a hlavně neztrácet míče. Jsem přesvědčen o tom, že Teddy Bridgewater je dostatečně kvalitním a zkušeným QuarterBackem, který bude efektivně pilotovat mladý útok. A že má k dispozici celou řadu zajímavých zbraní. Speciální týmy musí minimalizovat dopady soupeřových returnů, ale jistě budeme ve třetí fázi sázet na jistotu.

Nemůžu se prvního utkání dočkat. Mísí se ve mně nedočkavost, napětí, zvědavost a taky trošku strach. Čeká nás papírově výhodnější start a my jej musíme využít a odrazit ze do sezóny dobrým začátkem.

GO Broncos GO !!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář