Game 1 – @ NY Giants – Preview


Kdo: Denver Broncos @ New York Giants

Kde: MetLife Stadium

Kdy: 12. září 2021, neděle, 22:25 (středoevropského času)

Download wallpapers MetLife Stadium, aerial view, NFL, New York Giants  stadium, New York Jets stadium, soccer, american football stadium, USA, New  Jersey, american stadiums for desktop free. Pictures for desktop free
MetLife Stadium

K úvodnímu utkání NFL sezóny 2021/22 cestujeme do New Yorku, kde vyzveme tamní Giants. Mohlo by se zdát, že jde o papírově slabšího soupeře, ale čekám vpravdě hodně vyrovnaný zápas postavený z obou stran převážně na defenzivě. Dopadnout to může na obě strany. Může rozhodnout malá chybka. Obrana Giants byla už loni velmi silná a náš útok s ní bude mít problémy. Budeme spoléhat na vlastní obranu, že nám zápas „vyhraje“ a že nám zápas neprohrají hráči třetí fáze.

Máš tým se musí znovu naučit vyhrávat. Hlavně v září, kdy máme za poslední dva roky tristní bilanci s nulou výher. Tak jako je důležité začít každý jednotlivý zápas hned od začátku a hrát až do konce, tak je důležité začít výhrami zápasů. Získat sebevědomí, od kterého se odrazíme dál.

Giants se vloni v papírově slabší NFC East bili do posledního kola o PO a to i přes to, že se museli obejít bez největší ofenzivní zbraně RB Saquona Barkleyho. Nakonec skončili s bilancí 6-10 na druhém místě v divizi za Washingtonem. Herně New York držela hlavně obrana, kterou táhl (nejen) probuzený talent Leonarda Williamse.

Nemá smysl se více na minulý rok odvolávat. Oba soupeři prošli zásadními změnami a nový ročník začíná vždy od nuly.

Za zajímavý se dá považovat fakt, že HC Giants Joe Judge nahradil na tomto postu našeho nynějšího Ofenzivního koordinátora Pata Shurmura. Zatímco Vic Fangio a jeho skupina koordinátorů budou už letos bojovat s naším týmem o bytí a nebytí kariéry v Denveru, tak Joe Judge by patrně ustál i další víceméně neúspěšnou sezónu. Má za sebou první rok jako HC Giants a musí se mu nechat, že tým pozvedl. Výsledkově to možná nejde až tak vidět, ale z chaotického projevu se mu podařilo Giants vtisknout herní tvář, vyrovnat se s absencí ofenzivní hvězdy, nejistým postem QB a opřít se o výkony velmi dobré obrany.

Perličkou je, že Joe Judge nechal v rámci tréninkového kempu běhat hráče trestná kolečka. Reagoval tak třeba na rvačku, do které se zamíchal i starting QB Daniel Jones. Z tréninkového kempu mu také odešla do důchodu hned trojice hráčů, včetně exBroncos ILB Todda Davise (C Joel Looney, G Zach Fulton).

QuarterBackem našich dnešních protivníků je mladíček Daniel Jones, který letos velmi pravděpodobně hraje o post NFL startera. Celkově šestým výběrem na draftu roku 2019 Giants překvapili většinu NFL. Nedá se říct, že by Jones vyloženě zklamal, ale taky se nedá říct, že by byl za hvězdu. Výkony nahoru dolů v týmu, který má dlouhodobě problémy s Ofenzivní lajnou a ne zcela kompletní útočnou sestavu. Dlouho týmu z New Yorku chyběl „alfa“ receiver, který by doplnil hvězdného RB Barkleyho.

Když jsem u Barkleyho. Ten by proti nám měl nastoupit po zranění předního křížového vazu (ACL). Otázkou je, jak na tom elitní RB bude a jestli jej trenéři budou šetřit, ať si ožehavé zranění neobnoví. Jistit by jej měl nám dobře známý Devontae Booker. Barkleyho nemůžeme v žádném případě podcenit. Je vynikajícím hráčem po zemi i v pasové hře a je to ten typ hráče, na který se musíte individuálně připravit, nebo vám rozbije celý game plan.

NY Giants v offseason přivedli legitimního WR1, když podepsali Kennyho Golladaye z Detroitu Lions. I on během offseason laboroval se zraněním a tak je i jeho stav a schopnosti víceméně velkým otazníkem. Darius Slaton byl loni nejlepším receiverem Giants (celkově 751 yardů a 3 TD).

TE Evan Engram se ze svých bolístek dohromady nedal a tak by do dnešního zápasu nastoupit neměl. TE Kyle Rudolph je ale dostatečně nebezpečná náhrada, abychom se i na hru proti tomuto postu poctivě připravili.

Náš útok by měl nastoupit kompletní. Může se stát, že budeme dle vývoje hry šetřit Courtlanda Suttona po návratu z ACL zranění, respektive KJ Hamlera, který je tzv. injury prone a bývá zraněn s kdečím.

Obranu Giants táhnou excelentí výkony DT Leonarda Williamse, jehož statistické srovnání s megahvězdou LA Rams, Aaronem Donaldem, máte na obrázku níže. NY má pak velmi zajímavou secondary se zkušenými veterány Loganem Ryanem a Jamesem Bradberrym. Rychlostní složku pak obstará Adoree‘ Jackson, který donedávna také laboroval se zraněním a jeho plný výkon je neznámý. Ve středu obrany působí Blake Martinez, který měl ještě za dob Packers dosti často nevyrovnané výkony, ale v Giants našel solidní formu a bude zlobit naše RunningBacky, hledající cestu za ziskem yardů.

https://www.facebook.com/Broncos/videos/359799982622799

Naše sestava je zatím zdravá a vrásky nám dělá jen pomalu se hojící kotník Bradleyho Chubba. Ten je veden pro utkání jako „sporný“ (Questionable). Pokud do zápasu zasáhne, bude to patrně v limitované verzi.


Vítězné dvanáctero (opáčko)

  • Zůstat zdraví
  • Hrát čistě, nefaulovat
  • Hrát od začátku naplno a hrát až do konce
  • Vyhrát bitvu získaných míčů
  • Rozjet úspěšnou pozemní hru
  • Zastavit pozemní hru soupeře
  • Vzájemná pomoc secondary s pass rushem
  • Red zone offence
  • Red zone defence
  • Použít naše silné stránky
  • Využít soupeřovy slabé stránky
  • Neztratit v souboji speciálních týmů

Nic tak neohrozí pečlivě sestavený herní plán, jako když vám jej naboří zranění vybraných klíčových hráčů. Nejen, že pak chybí jejich výkon na hřišti, ale také jejich vypadnutí ze sestavy ovlivní sebevědomí a sehranost ostatních spoluhráčů. Tuhle část samozřejmě můžeme jen těžko ovlivnit. Dá se tomu však alespoň částečně předejít tím, že budeme hrát naplno, nic nevypustíme a nepřipustíme, aby se zápas vyvíjel tak, aby to naše hráče donutilo jít za hranici, kdy riskují více než je bezpečné. Velkým faktorem také bude, že je tato sezóna o zápas delší a zdraví hráčů tak bude zase o něco důležitější.

První utkání bude plné nervozity. V obou týmech budou k vidění individuální herní výpadky a nesehranost. Je důležité aby zkušení veteráni „pohlídali“ své nervóznější/mladší spoluhráče. Je nutné ukočírovat svou přemotivovanost a vyvarovat se zbytečných faulů, které mohou velmi výrazně promluvit do vývoje zápasu. Takové ofenzivní držení, které vymaže dobrý zisk na třetí down a pošle útok o deset yardů zpátky dokáže pěkně hnout sebevědomím útoku a může zabít celý drive.

Nejen loni měl mnohdy náš tým problémy s pomalými začátky zápasů a než jsme se rozkoukali, byli jsme v pozici, kdy jsme museli dohánět bodové manko. Také jsme často byli svědky toho, jak náš tým odehrál kvalitně jen jeden poločas, ale jen výjimečně jsme odehráli dobře zápas celý. Určitě je lepší začít od podlahy, držet se soupeřem krok a ještě lépe jej dostat pod tlak tím, že vy budete více skórovat. Je důležité začít od první sekundy plně soustředění a odehrát naplno celý zápas. Dokud hráči udrží koncentraci, budou i případná zranění hrozit méně.

Důležitým ukazatelem pro vývoj utkání je rozdíl v získaných míčích. Samozřejmě také hraje roli, kde daný míč získáte, nicméně ztracený míč tým bolí vždycky. Ať už je to se zády k vlastní end zóně, na polovině, nebo v red zóně. Ve vyrovnané soutěži potažmo ve vyrovnaném zápase dost často rozhodují právě získané/ztracené míče a proto bude úkolem útoku míče neztrácet a úkolem defenzivy míče získávat. Tento minisouboj pak bude důležité vyhrávat.

Pozemní hra bude alfa a omega každého z našich zápasů. Máme dva kvalitní RunningBacky. Melvina Gordona a Javonte Williamse. Je pro nás zcela klíčové dostat oba playmakery do utkání, protože potenciál jejich hry je zásadní. Musíme být připravení na to, že ne vždy to půjde tak, jak jsme si nalajnovali před zápasem a musíme být připraveni improvizovat. Když to nepůjde středem, přeorientujeme se na strany apod. Nejdůležitější však bude příspěvek naší vlastní Ofenzivní linie.

Kapitáni týmu. Hvězda pass rushe Vo Miller a hvězda secondary Justin Simmons.

Abychom mohli využít dvou našich největších zbraní defenzivy (secondary a pass rush) naplno, bude nutné zastavit pozemní hru soupeře. Dokud bude protivník úspěšně běhat, je nám nabušená secondary k ničemu a pass rusheři budou muset místo QB nahánět daleko rychlejší a pohyblivější RunningBacky. Budeme spoléhat na kvality front seven (3 DL, 2 ILB, 2 OLB), že si s tímto úkolem pod bedlivým okem Vica Fangia poradí.

Je to známý fakt, že pass rush a secondary tvoří spojité nádoby. Čím déle je secondary schopná pokrýt receivery soupeře, tím déle má pass rush na sejmutí QuarterBacka. A čím větší tlak pass rush vyvine, tím je pro QB složitější cíl v hloubi pole hledat a tím se zase práce secondary o něco zlehčuje. Loni Vic Fangio opustil svou oblíbenou taktiku, kdy nechával pass rush na několika málo hráčích a jejich schopnostech a musel po mnoha zraněních improvizovat a zapojit do pass rushe i blitzy defenzivních backů. Uvidíme, jak ho tato zkušenost ovlivnila.

V red zone se rozhodují zápasy. Musíte být schopní soupeře zastavit a když už jste zády k end zóně, ubránit TouchDown a nechat jít útok soupeře jen s FG. V útoku je samozřejmě role obrácená a naše ofenziva musí kreativně skórovat. Zbraně máme zajímavé. Právě efektivita v red zone nás poslední roky velice trápila a já doufám, že jsme na tom letos citelně zapracovali.

Musíme si před každým utkáním jasně říci, kde soupeře převyšujeme a kde jsme schopni zápas přetlačit na naši stranu. Naopak musíme také najít takovou skulinu v našich vlastních řadách a udělat vše pro to, aby této slabosti nemohl využít náš soupeř.

Zatím mám obavu ze hry našich Speciálních týmů, protože jejich coverage stála v přípravě za zlámanou grešli. Doufám, že budeme mít prostor do sestavy umístit i několik hráčů, kteří svým výkonem Speciální týmy podrží. Co je naplat, když nedáte soupeřovu útoku ani yard zadarmo, v ofenzivě urputně posouváte míčem yard za yardem, když vám padesát yardů proteče mezi prsty po dobrém returnu protivníka.


Zajímavá statistika dle PFF. Jak si NFL QB vedou proti tlaku? Drew Lock s přehledem nejhůře. Teddy Bridgewater má skvělou přesnost, ale volí o něco kratší přihrávky než je průměr. Daniel Jones volí ještě kratší pasy a dosahuje solidní přesnosti.

Broncos @ Giants

Před naší obranou bude stát velmi důležitý a těžký úkol. Nejen, že se bude čekat potvrzení papírového statusu TOP5 obrany, ale také musí svou bezchybnou hrou podržet útok. Určitě bude velká výzva uhlídat hvězdného RB Saquona Barkleyho. Cesta povede přes pozornou hru LineBackerů, která bude včasně odchytávat jak jeho pozemní běhy, tak jeho nemalý příspěvek v pasové hře.

Když je to potřeba a je příležitost, umí Jones zaběhnout yardy i po svých a tak je nutné na tuto skutečnost nezapomínat. Podobně jako Drew Lock, má Jones tendence předržet hru, nedávat dostatečný pozor na míč nebo se příliš zaměřit na svůj první read. Mohl však udělat pokroky. Jones si umí safety povodit očima a získat tak nějaký prostor pro přihrávku.

V New Yorku se v případě Jonesova růstu věří druhému roku pod stejným OC Jasonem Garrettem. Má se však spíše za to, že Jones může být QB, který s dobrým týmem bude umět vyhrát, ale nebude tím, kdo jej ponese na zádech. To však mohou být Barkley či Golladay.

Nejviditelnější slabinou útoku Giants bude velmi pravděpodobně Ofenzivní lajna, která je patrně právem podceňovaná. V posledních dvou sezónách byla vždy v poslední desítce, co se týče povolených tlaků na QB. Cílem našich hráčů tak bude silný tlak ze všech různých směrů a pozorná těsná hra secondary, která dá pass rushi čas se dostat Danielu Jonesovi pod kůži. Cesta by měla jít hlavně přes oba tackly – Andrew Thomase a Natea Soldera. Můžeme však také používat stunts/twists na manipulaci s vnitřní OL Giants a tím citelně ovlivnit schopnost RB v hledání děr skrz bloky OL. Ví se také, že levý guard Shane Lemieux nebude hrát ve 100% zdravotním stavu.

Garrett často používá pro běhovou hru vnitří zónu a power/gap koncepty a ke konci sezóny s tímto přístupem slavil úspěchy. Vítězná cesta se neopouští, tak očekávám stejný přístup i dnes. Typicky rozrazí cestu přesouvající se guard a H-Back (Kaden Smith) odklízí z cesty LineBackera, aby měl RB volnou cestu do druhého levelu a dál. Garrett také často používá těžké sety včetně 13 personelu se třemi Tight Endy. Bloky Ofenzivní lajny Giants jsou určitě lepší něž jejich pasová protekce. My zde budeme hodně spoléhat na našeho nose Tackla Mikea Purcella, že jim systém naruší a nebudou moci začít s efektivním play actionem.

TE Kyla Rudolpha může dostat na starost náš CB nováček Pat Surtain, který má dostatečné schopnosti a hlavně tělesné proporce na strážení Tight Endů soupeře. Případná srážka se zkušenostmi Rudolpha mu může jen a jen pomoci v další kariéře. Rudolph má spolehlivé ruce a dobrý route running, postrádá však atletičnost a tak čekám krytí ze strany LineBackerů. Ostatní Tight Endi Giants nedosahují nějakých větších kvalit a je to dáno i tím, že je v kempu navštívil zlý šotek, který jim zranil hned několik dalších Tight Endů.

Pro útok Giants bude zásadní, v jaké formě nastoupí Kenny Golladay, který zapádá nejlépe do oblíbeného schématu Jason Garretta jako X-receiver. Slayton je sice solidní receiver, ale tuto roli se mu nedařilo plnit, jak si Garrett představoval.

NT Mike Purcell

New York bude hodně běhat, aby otupil náš pass rush. Bude se taky hrát rychlá krátká pasová hra a budeme muset dávat pozor na screeny. Nebezpečné budou dlouhé míče z vhodných pozic (1&10). Jason Garrett dost často hraje na zisk prvního downu ve třech rozehrách a old school pojetí her. Nebrání se však občasným trikovým hrám.

Od útoku Broncos čekám velký důraz na pozemní hru střídanou bezpečnou hrou Teddyho Bridgewatera. Nebudeme určitě hrát jen při zdi a Pat Shurmur našemu novému QB1 určitě nadesignuje i několik agresivních her, aby udržel kvalitní secondary Giants v pozoru a dál od Line of Scrimmage. Teddy bude hodně spoléhat na schopnosti svých talentovaných playmakerů. Hlavním úkolem bude kromě skórování bodů také neztratit míč.

Duo Cornerů Giants – Bradberry a Jackson – nebude lehké překonat. Bradberry loni povolil jen 0,7 yardů na coverage rozehru, což bylo třetí místo v lize. Jen Jalen Ramsey a Jaire Alexander byli v tomto ohledu lepší.

Středem si moc nezaběháme – loňští protivníci Giants běhali středem jen v 41,9%, což bylo od roku 2017 nejmenší číslo v celé lize. Silová formace – Tomlinson – Williams – Lawrence nutila RB běhat spíše do stran, než přímo středem. Tam už čekají LineBackeři a dařilo se hlavně Blakeu Martinezovi, který měl stejná čísla v zastavování běhu jako náš Alexander Johnson. NT Tomlinson je ale u Vikings a tak zmíněný špunt na středu hřiště nemusí být tak nepřekonatelný, jako byl loni.

Teddy Bridgewater vyhrál souboj o pozici starting QuarterBacka díky konzistentnosti, dobrému rozhodování, klidu a efektivitě. Bude to dnes stačit na výhru?

Střet s obranou NY Giants bude velmi zajímavá zkouška, která nám dá pořádně zabrat. Dost možná vyhraje ten lepší koordinátor. DC Patrick Graham na straně Giants či OC Pat Shurmur na straně naší. Bude důležité být dobře připraven, hrát efektivně a proti slabinám kvalitní defenzívy domácích.

Nezbývá než dodat, že je pro nás případná výhra v tomto utkání velmi ale velmi důležitá a cenná. Zkouška našeho útoku ohněm obrany New Yorku se nám může hodit, ale je nutné ji položit na lopatky. I kdyby jen o bod.


Na co se zaměřit při koukání?

Já jsem už teď nervózní jak sáňky v létě, ale kdo dokáže sledovat utkání v klidu, může se zacílit na několik zajímavých dějových linek:

  • Rotace našich Cornerů (s ohledem na Pata Surtaina)
  • Cíl naší obrany získávat míče (problém Daniela Jonese s fumbly a interceptiony za slabší OL)
  • Von miller znovu na hřišti (Von potřebuje dát vědět lize, že je zpátky)
  • Giants obrana versus náš útok (speciálně v red zone (jestli se tam dostaneme))
  • Premiéra Javonte Williamse proti dobré obraně
  • První ostrý zápas QB1 Teddyho Bridgewatera

Courtland Sutton a Jerry jeudy

Střípky:

  • Minulý rok Broncos skórovali v prvních čtvrtinách 3 a méně bodů hned 10x ze 16 zápasů
  • Broncos prohráli 8 zářijových zápasů v řadě (druhá nejdelší řada po NY Jets)
  • Teddy Bridgewater má bilanci 1-5 proti TOP10 skórujícím obranám, NY Giants byli loni devátí (22,2 bodů na zápas)
  • Od roku 2017 neměli Giants ani jeden týden s pozitivní zápasovou bilancí (jediný tým v NFL)
  • Broncos mají bilanci 34-16-1 (0,676) v prvních zápasech sezóny od roku 1970 (nejvyšší v NFL)

Zdravotní okénko:

Denver Broncos

  • OLB Bradley Chubb – kotník – Questionable

NY Giants

  • TE Evan Engram – lýtko – Mimo
  • RB Saquon Barkley – koleno – Questionable
  • CB Adroree‘ Jackson – kotník – Questionable

Ze zkušenosti mohu říct, že hráči označení jako „Questionable“ většinou hrají. Oba týmy si je opory pohlídají, aby se jim zranění neobnovilo, protože by díky jednomu zápasu taky mohly přijít o celou sezónu.

A tahle sezóna bude mít o zápas víc a každý ji bude chtít odehrát naplno se zdravým kádrem.


GO Broncos !!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář