Game 1 – @ NY Giants – WIN!

Výhra!!!

Denver Broncos vykročili do nového roku tou správnou nohou a připsal si v prvním utkání jasné vítězství 27 – 13!

Přes pár kodrcanců šlo od útoku i obrany o kvalitní zápas v režii dvou kapitánů: Teddyho Bridgewatera a Vona Millera. Vic Fangio si coby náš HC připsal vůbec první zářijovou výhru. Broncos se posunuli na kladnou bilanci (1-0) a to už nějakou dobu nepamatujeme.

Nějak jsem si odvykl sledovat náš vítězný zápas bez nervů v koncovce. Jen tak dál!

Highlights: https://www.youtube.com/watch?v=dDA9njobppM&t=3s

Komplikace. Než se dostanu k tomu dobrému, musím hned na začátku kousnout do kyselého jablka. Na cca 6-8 týdnů jsme ve třetí čtvrtině ztratili WR Jerryho Jeudyho, kterému jeden z obránců Giants při zákroku nešťastně přilehl kotník. Doufejme, že se náš talentovaný útočník vrátí v plné formě co nejdříve. Dnes to byl náš nejlepší receiver s 6/7 pro 72 yardů. Nechám se překvapit, kdo doplní trojici receiverů Sutton, Patrick, Hamler. Vybírat budeme z trojice Tyrie Cleveland, Seth Williams a Kendall Hinton. Tipnul bych si zkušenějšího Tyrie Clevelanda, který hraje i speciální týmy.

Vítězná oslava v šatně

Jak to probíhalo?

Utkání začalo na míči domácí mužstvo a překvapilo naši secondary hlubokým 42-yardovým míčem na Dariuse Slaytona, po které získali výhodnou pozici na dostřel naší endzóny. Mimo pohodlný Field Goal je ale dostal parádní zákrok Vona Millera na Kadariuse Toneyho pro -6 yardů. Další dva yardy do mínusu přidal Shelby Harris po stopce RB Devontae Bookera. Tím jsme vytlačili New York mimo FG vzdálenost a soupeř pouze puntoval.

Následoval náš punt po nekompletní dlouhé přihrávce na Suttona a punt Giants po 3 a ven od naší obrany.

V našem druhém drivu už náš útok začal tikat lépe. 15 her za 8:42 minut a 72 yardů k tomu. Předzvěst dlouhých Teddyho drivů, které jsme si přáli. Naše obrana odpočívá. Útok soupeřů kouká, jak krájíme hřiště a jejich obrana nemůže zastavit talentované hráče našeho útoku. FG. Stav 3 – 0. Říkal jsem si, jestli nás zase jako loni bude trápit red zone offense.

Soupeř odpověděl povedeným drivem a po další big play, tentokrát na Sterlinga Sheparda, šel do vedení 3 – 7. Při klíčové hře neodvedl 100% svou práci ILB AJ Johnson a Patrick Surtain získal první cenné zkušenosti v NFL, když mu WR Giants unikl až do naší end zóny.

Náš další drive probíhal, jako ten předchozí. Teddy krájel hřiště a nezadržitelně se blížil k end zóně. Přišel však turn over. Kousek od vytouženého cíle obránce Giants vyboxoval šišku z rukou Alberta O. Fumble a ztráta držení míče.

4 yardy od end zóny však nenabídlo týmu Giants velký manévrovací prostor a obrana Broncos vrátila míč zpátky do držení útoku po dalším 3 a ven.

Zbývalo něco málo přes dvě minuty do konce půle a cíl byl jasný. Pokud možno skórovat a hlavně nevrátit míč Giants. 7 rozehrávek, 57 yardů, 2:17 minut a Touchdown Tima Patricka k tomu. Teddy dobře kompletoval do stran, abychom mohli zastavovat čas. Drive jsme na polovině hřiště s cca minutou do konce udrželi naživu 14-yardovou kompletací na Suttona při stavu 4&2. Giants zbyly pouhé dvě vteřiny času a tak jsme šli do kabin za stavu 10-7.

Vítězná nálada

Druhá půle začala, jak ta první skončila. Teddy přešel s ofenzivou celé hřiště. 16 rozehrávek, 75 yardů, 8:12 minut a k tomu TD Alberta O., který tak napravil svůj fumble z prvního poločasu. Nemalou měrou k němu přispěl skvělou improvizací pod tlakem a při dlaším čtvrtém downu náš franchise QuarterBack. 17 – 7.

Stav 17 – 7 už pro naše barvy vypadal zajímavě, ale byl to teprve začátek druhé půle. Poločasovou přestávku jsme orámovali dvěma TD a ze stavu 3-7 jsme dali soupeři ránu v podobě odskočení na rozdíl 10 bodů skóre.

Soupeř ale nic nevzdával. Předvedl trpělivý drive s 10 rozehrami pro 60 yardů. Snahy soupeře o snížení stavu však rázně uťal ILB Josey Jewell, který při stopce běhu Daniela Jonese vyrazil QB New Yorku míč. Fumble se podařilo ukořistit OLB Maliku Reedovi. Na naší vlastní 13 yardové linii.

Teddy pokračoval v dobré práci. 10 rozehrávek, 54 yardů, 5:03 minut tentokrát zakončil druhým proměněným Field Goalem Brandon McManus. 20 -7.

Giants začalo téct do bot. Teddy spolehlivě bodoval a hlavně utrácel cenné sekundy a minuty. Daniel Jones se i nadále snažil se zápasem něco udělat. HC NY Joe Judge věděl, že musí bodovat pomocí TD a tak se uchyloval ke hraní čtvrtých downů. V tom o se mu ovšem proti naší stále rozehranější obraně nedařilo. Defenziva nás podržela a v dalším drivu jsme zastavili soupeře na vlastních 6 yardech.

V nevýhodné pozici jsme tlačili míč a čas přes běhy RB a to se vyplatilo. S pomocí TE Erica Sauberta se při čtvrté hře drivu podařilo naší Ofenzivní linii vytvořit dostatečnou díru pro RB Melvina Gordona, který zanesl míč 70 yardů až do end zóny. 27 – 7.

Soupeř se snažil korigovat skóre rozhodnutého zápasu, ale dostal od naší obrany další stopku na čtvrtý down.

Naše soustředění na konci zápasu povolilo a po tři a ven dostali Giants levnou šanci na snížení bodového rozdílu proti ležérní obraně. S vypršením času skóroval TD Daniel Jones. Konečný stav 27-13.


Teddy Bridgewater je QB1

Kdo na zápas nekoukal, měl by to co nejdříve napravit. Teddy si zápasový míč rozhodně zasloužil. Bridgewater mistrně ovládal svou kapsu a kontroloval zápas. Když to bylo nutné, opustil ji a parádně improvizoval. Jeho balancování mimo dosah obránců bylo příkladné. Pat Shurmur mu připravil dobrý herní plán a Teddy zkušeně a s klidem dělal svou práci. Nešlo jen o krátké checkdowny, kterých se fanouškovská obec tak trochu bála, ale mnohdy hledal hráče ve středních a dlouhých vzdálenostech. Parádní byl hluboký pas na KJ Hamlera, který cílený WR trestuhodně dropl. Pochvalme receivery (WR, TE i RB), že se dokázali dostatečně separovat proti zkušené secondary New Yorku, aby si Teddy mohl vybrat své cíle. A že si vybíral pestře. Každého receivera využil, nikdo nepřišel zkrátka. Nečitelnost oblíbenosti receiverů tak znepříjemnila secondary Giants práci.

Teddy -> Hamler, KJ skvělým výskokem částečně napravil předchozí drop dlouhé TD přihrávky.

Myslím, že obránci New Yorku museli mít Teddyho přesnosti plné zuby.

77% kompletace pro 264 yardů, 0 INT a 2 TD! 115,7 Passer rating a 95,7 QB rating (ESPN). Děkujeme a chceme to vidět znovu.

Teddy se stal od roku 2014 prvním QB Broncos, který dosáhl 75+% kompletace při 35+ pasových pokusech.

Teddyho improvizace pod tlakem a TD Alberta O.

Je samozřejmé, že přijdou i íčka a horší kompletace či rovnou zápasy, ale Teddy ukázal, že si dokáže s mnohými těžkými situacemi poradit a já nám držím palce, aby to byl setrvalý stav.


Zaujalo

Samozřejmě hra jednotlivých fází nebyla bez chyby. Kromě nepřehlédnutelného dropu Hemlera si další dropy připsali i Sutton se Saubertem. S nezkušeným mladým týmem, který se na každou předchozí výhru strašně nadřel, mohl Hamlerův drop zamávat a narušit jeho sebevědomí, ale Teddy nějaké pochyby nepřipustil. A dotáhl drive do TD konce.

Albert O. měl fumble, který nás naštěstí nic nestál, snad jen dobrou příležitost. Všechny chyby, které se staly, byly převáženy kvalitním výkonem Patricka, Fanta, Suttona, Hamlera, Jeudyho a dalších. Ideálně fungovala schopnost spolupráce separovaných hráčů v Shurmurově systému a Teddyho pozorné a rychlé čtení readů.

V utkání jsme proměnili 3/3 čtvrtých downů. Vic Fangio to komentoval tak, že měl prostě ten správný pocit a věřil útoku.

Defenziva Giants naší OL zatápěla pomocí „stunts“. Skvěle hráli hlavně Leonard Williams a Dexter Lawrence. Líbilo se mi ale, že jsme neupustili celý zápas od obtížné běhové hry, byť naši RB zaznamenali cca 3,1 a 3,2 yardy na běh (mimo parádní TD běh Gordona). Podařilo se nám tím však zaměstnat front seven Giants natolik, že jsme mohli používat i play action. Hodně se mi líbil nováček Javonte Williams, který je tvrdý RB a dokáže se vymotat z kdejaké bryndy pro zisk yardů. Jsem zvědavý, jak si povedeme proti horším běhovým obranám, než mají Giants.

Byla to dřina, ale 25 běhových pokusů proti 36 pasovým pokusům je při kvalitě běhové obrany Giants pěkný výsledek.

V dresu poražených nezapomeňme pochválit veterána safetyho Logana Ryana. 8+2 skládek, 1 pro ztrátu. A také MLB Blakea Martineze, bez jehož příspěvku by se nám daleko lépe běhalo. 6+3 skládky, 1 pro ztrátu.

V útoku New Yorku nás nejvíce zlobil 7/9 zachycenými přihrávkami 113-yardový Sterling Shepard.

Musíme pochválit naši front seven. Saquon Barkley není sice v TOP formě, ale 2,6 yardů na běh a 1,8 yardů na běh Bookera je dobrá vizitka našich těžkých borců ve středu obrany.

Hra naší secondary pro mě byla asi trošku zklamáním. Nepočítám poslední drive, který jsme vypustili, ale asi jsem po offseason hypu čekal víc. Nicméně jsme na začátku sezóny a myslím, že dojde k vylepšení, které přijde s lepší sehraností. Nejvíce zrezlým dojmem působil Kyle Fuller, který měl pár slabších chvilek, které ovšem už v tomto zápase vyvážil několika dobrými zákroky. 6 skládek a 2 ubráněné pasy. Líbil se mi Darby, na jehož porážku musí WR vytáhnout top catche.

Dvě ubráněné přihrávky si připsal Kyle Fuller a po jedné Ronald Darby, josey Jewell a A.J. Johnson. Tedy oba startující Corneři a oba startující Inside LB. To e myslím, slušný příslib.

Nezapomínejme ani na ty méně viditelné hráče. Brandona McManuse budeme ještě potřebovat, ale dnes si jej asi nikdo moc nevšiml, protože na jistotu proměnil vše co měl. Zaujal mě gunner speciálních týmů CB Mike Ford, který se ukázal být skvělou akvizicí, když hned dvakrát ukončil akci speciálních týmů Giants. Jednou sestřelil returnera New Yorku hned po zachycení míče a podruhé zatahoval za záchrannou brzdu při hrozícím velkém zisku vrácených yardů.

3 z našich receiverů si připsali catch pro 20+ yardů – Jeudy, Fant a Hamler.

Po TouchDownu Alberta O. hodil HC Giants červený praporek pro přezkoumání situace. Nějak si neuvědomil, že TD situace jsou všechny automaticky přezkoumávány a tato situace je tak nechallengeovatelná. Giants to stálo jeden Time Out.

4&7, jeden ze tří proměněných čtvrtých downů

Von Miller je zpátky! Jakoby k loňskému zranění ani nedošlo. Von svou rychlostí na OL Giants platil a DC Graham jej neustále zdvojoval. Výsledek? Dva sacky a tři skládky pro ztrátu. Hned ta první byla velmi důležitá, protože posunula Giants z kopací vzdálenosti a znemožnila jim tak jít v zápase do vedení. Počkáme na další zápasy, ale za dnešek má Miller jedničku s hvězdičkou.


Josey Jewell měl skvělý zápas. Připsal si velmi důležitý force fumble a 4 skládky. Velmi dobře hrál ale i v coverage.


TE Noah Fant bude i pro Teddyho důležitým receiverem, tak jako byl i pro Locka. Cílem přihrávky byl hned v osmi případech pro šest kompletací a 62 yardů. Nejvíc mě mrzí snad jediná špatná Teddyho přihrávka, kdy náš QB Fanta nedohodil a pouze trefil obránce do zad. Noah měl takovou separaci, že by jej obránci New Yorku chytali jen velmi těžko. Noah přeskočil v našich historických tabulkách Tonyho Schefflera pro nejvíc zachycení Tight Endem v prvních třech sezónách a to číslem 107 zachycení.

A důležitým receiverem bude také spolehlivý Tim Patrick. 4/4 pro 39 yardů a 1 TD. Od roku 2020 si Tim připsal sedmý TD. V přechozích dvou sezónách to byl 1 TD.

Touchdown Melvina Gordona byl zasloužená odměna za těžkou práci běhové složky útoku. Po této akci jsem považoval zápas za rozhodnutý.

Na hřiště se podívali i OLB Jonathan Cooper a Andre Mintze. Ještě ale potřebují čas. Pokud hráli oba zároveň, nechali se obehrát. Ale každý nováček potřebuje zkušenosti a my jsme si je dnes mohli dovolit.


První utkání sezóny 2021/22 jsme vyhráli! A ten pocit je vážně fajn. Hned několikrát došlo v zápase ke zlomovýcm chvílím, které se nám podařilo překonat a nakonec jistou nohou dokráčet k výhře, která podpoří naše sebevědomí do dalších bojů. Ztráta Jeudyho je velká rána, se kterou se bohužel musíme nějak popasovat. Snad to bude jen ojedinělý problém na cestě zpátky mezi Play Off týmy.

Nešlo o bezchybný výkon, ale celkově mě dnešní utkání naplnilo opatrným optimismem. Takhle by to šlo. Von vypadá jako Von. Teddy vypadá jako QB, na kterého jsme potřebovali 11 neúspěšných pokusů. Přidali se i ostatní. Držme si pěsti, tohle by mohla být sezóna, která zahřeje naše fanouškovské srdce.

Příští stanice: venkovní zápas s Jacksonville Jaguars.


GO Broncos!

I tohle je fotbal. Po svém prvním záapse si malý kluk odnese cenný suvenýr v podobě míče od Justina Simmonse. Bronco fan for life? https://www.facebook.com/Broncos/videos/125068049783061

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář