Game 14 – Cincinnati Bengals – Preview

Kdo: Cincinnati Bengals @ Denver Broncos

Kde: Empower Field at Mile High

Kdy: 19. prosinec 2021, neděle, 22:05


Cincinnati Bengals @ Denver Broncos

Tak je to tady. Nejdůležitější zápas za posledních šest let. A je půlka prosince a Denver Broncos stále reálně hrají o Play Off. To tu dlouho nebylo.

Tabulka konference AFC je našlapaná jako nikdy v dějinách. Co se týče nás a našich Play Off nadějí, tak jsme jeden z pěti týmů s bilancí 7-6. Stejně jako náš dnešní soupeř. Kdo vyhraje, udělá velký krok směrem k vytoužené metě. Byť v té konkurenci, to nebude ani pro jeden tým krok poslední. Pro případné vyhodnocení PO pozice máme jeden z rozhodujících faktorů mizerný – a to je bilance s konferencí AFC. 3-5 je nejhorší konferenční bilance ze všech uchazečů. co jsou 7-6. Pokud přijmeme fakt, že při shodě celkové bilance několika týmů bude rozhodovat tento „tiebreaker“, tak si nesmíme dovolit zaváhat s dalším konferenčním týmem, byť by nás to matematicky z PO bojů nevyřadilo.

Na téhle stránce lze velmi přehlednou formou vidět, jaké je zbývající rozlosování soupeřů zbytku sezóny https://www.tankathon.com/nfl/remaining_schedule_strength

Nejen, že musíme vyhrávat, ale také nám budou muset pomoci nějaká zaváhání soupeřů.

Všechno popořadě.

Dnes proti nám stojí velmi silný soupeř s podceňovanou avšak solidní obranou a dynamickým nebezpečným útokem vedeným talentovanou jedničkou draftu QB Joe Burrowem.

V posledních týdnech střídáme výhry s prohrami. Doufejme, že tuto křivku dnes opustíme a zůstaneme na tom vyšším bodě. Bengals si v posledních dvou zápasech zkomplikovali situaci. Z jasné PO pozice se propadli k nám do tuhých bojů. My se musíme u posledních soupeřů Tygrů poučit, co vedlo k jejich porážce a po týdnu ulovit další divokou šelmu.

Proti týmům se sedmi a více výhrami jsme od roku 2020 0-5. Bengals mají od roku 2018 proti statisticky stejným týmům bilanci 1-7.

Hlavní kouč Bengals Zac Taylor byl kdysi dle spekulací v širším výběru na našeho hlavního kouče. Po několika krušných letech dokázal z týmu, co bral na draftu jedničku předloni a čtyřku loni, vybudovat mladý PO tým, kterému snad chybí jen víc zkušeností s dotahováním zápasů k vítěznému konci. Nedá se říci, že by byli trenéři Cincinnati nezkušení, ale vedle těch našich vypadají jako školní výlet. Zkušenost je na naší straně, jenže zkušenost trenérů zápasy nevyhrává.

Z útočné síly Bengals jde opravdu respekt. Vítěz NCAA a skvělý talentovaný QB Joe Burrow vede nebezpečný útok s dynamickým WR Ja’Marrem Chasem, spolehlivými Tylerem Boydem a Tee Higginsem. Když pokryjete tohle potentní WR trio, má Burrow v závěsu TE CJ Uzomaha. A do toho elitní RB Joe Mixon. Taková klasika „Pick your poison“. Obětujete secondary, abyste ubránili Joe Mixona a Burrow vás rozhází. Necháte silnou coverage a Joe Mixon Vám ukáže, že ani to není dobrej nápad. Co teď?

Joe Mixon je současná RB dvojka s 1 063 pozemními yardy z 245 běhů (4,2y/běh) a 12 TouchDownů. 28 zachycených přihrávek pro 202 yardů a 2 TouchDowny.

Ja’Marr Chase je nyní sedmý mezi WR s 1 035 yardy a 10 TD. Z pětky jej sesadila dvojice Hill/Kelce z Chiefs, ti ale mají o zápas víc.

To je 2+ tisíce yardů a 24 TD jen ve dvou hráčích. Strašidelné.

Svým způsobem mi Bengals připomínají Chargers. Podobně mladý tým s elitním mladým QuarterBackem, se silným RunningBackem a vážně nebezpečnými receivery. Odchylky tu samozřejmě jsou. Vrásky mi dělá Chasova rychlost a extratřída Mixona, proti kterému nemůžeme nasadit 3 ze 4 nejlepších Inside LB.

Náš útok se v průběhu sezóny proměnil. Čekali jsme vybalancovaný poměr mezi útokem pozemním a vzdušným. Opírali jsme se a opíráme o čistou hru „na jistotu“ Teddyho Bridgewatera. Po nevyrovnaných výkonech Ofenzivní lajny v pasové protekci jsme začali být více závislí na elitní dvojce RunningBacků Gordon – Williams. A v pozemní hře je naše OL přece jen spolehlivější. Chybí solidní ochránce Graham Glasgow, kterého nahradil typově rozdílný bulldozer Quinn Meinerz. Risner a Bolles hrají za očekáváními.

Pokud budeme moci hrát „svoji“ hru na pozemní útok, doplněnou o standartní bezpečnou hru Teddyho Bridgewatera, budeme mít i dnes šanci. Problém bude, pokud nám Bengals odskočí na rozdíl více bodů. OC Pat Shurmur začne tlačit hru vzduchem a to nám moc nejde. Teddyho styl se k agresivní hře moc nehodí, byť jsme jej samozřejmě viděli házet i nebezpečné dlouhé pasy. Ty se ovšem z naší hry prakticky vytratily. Zase jsme u té OL. Pokud vám nedá dostatek času, přestanete myslet za dvacet yardů. Navíc do oranžovo-černého dresu hostí se vrací jeden z nejlepších pass rusherů ligy Trey Hendrickson, který řádně prověří naši pasovou protekci.

One two punch. Gordon – Williams. Williams – Gordon.

Není tajemstvím, že hodně našich problémů na defenzivní straně míče vzniklo zraněním ILB Jewella s Johnsonem. S Jewellem odešel mozek. S Johnsonem výkonná moc. Browning je krůček po krůčku lepším hráčem a odvažuji se na něj myslet jako na budoucího startera. V utkání s Lions jsme kvůli otřesu mozku ztratili Kennyho Younga, který ve dvojici s Browningem alespoň trochu drželi prapor naší pozemní obrany. Jestli se Young nestihne vrátit, nahradí jej Jonas Griffith a od něj budeme potřebovat životní výkon. Roli ILB2 si vyzkoušel z role náhradníka v minulém utkání a byl vidět, jenže to byli Lions bez RB1 a RB2. Proti RB2 celé ligy Mixonovi to bude jiná písnička.

Naše obrana také pravděpodobně nastoupí bez nejlepšího Defenzivního Linemana Dre’Monte Jonese, kterého nahradí DeSahawn Williams. Naopak do širšího základu se vrací Bryce Callahan.

Z návratu Hendricksona do sestavy Tygrů nemáme radost. Moc se mu po průlomové sezóně v Saints v novém působišti nevěřilo, ale chyba lávky. Hendrickson není tak známé jméno, ale jde o nebezpečného pass rushera, na kterého si musíme dát VELKÝ pozor.

Celkově obrana Bengals odehraje svoje. Není to jednotka, ze které se posadíte na zadek, ale stačí být na dostřel, cítit nejistotu soupeřova útoku a budou makat jak dobře namazaný stroj. Zvlášť pokud šlape jejich útok, tak ze sebe dostanou maximum a předvádí výkony, které udělají Shurmurovi s Bridgewaterem vrásky.


Zdravotní okénko

(zdroj ESPN.com)

Denver Broncos

  • DE Dre’Mont Jones – Doubtful
  • ILB Kenny Young – Doubtful
  • CB Nate Hairston – Questionable
  • RB Javonte Williams – Questionable
  • RB Melvin Gordon III – Questionable
  • DE Shelby Harris – Questionable
  • S Kareem Jackson – Questionable
  • RT Bobby Massie – Questionable
  • S Caden Sterns – Questionable
  • Malik Reed – COVID list

Cincinnati Bengals

  • T Riley Reiff – OUT
  • LB Logan Wilson – OUT
  • CB Vernon Hargreaves III OUT
  • T Isaiah Prince – OUT
  • C Trey Hill – Questionable
  • LB Clay Johnston – OUT
  • CB Chidobe Awuzie – OUT
  • LB Markus Bailey – Questionable

S našimi „Doubtful“ hráči nepočítejme. Jonese na hradí DeShawn Williams, Younga Jonas Griffith.

Bengals bude chybět nejlepší LineBacker Wilson, kterého ztratili při účast ve speciálních týmech podobně jako my Josey Jewella. A bude chybět i další LB Jonston. Ztráta tackla Reiffa je citelné oslabení a když připočteme i status „OUT“ u Isaiaha Prince tak musíme cíleně těchto ztráz využít. Stejně jako absenci dvou CB, jedničky Awuzieho a hráče, který jej měl nahradit Hargreavese. Takže zaměřit bychom se měli na pass rush ze stran, pozemní a pasovou hru.


Cincinnati Bengals @ Denver Broncos – zápas

Tohle bude maso. Nervy potečou, chyby se budou kupit. Ani jeden z týmů, nemůže říci, že by měl s podobným zápasem zkušenosti.

My si nemůže dovolit jít do většího bodového deficitu a kriticky důležitý bude už první drive hostí. Ofenziva Bengals je sebevědomější a nebezpečnější než naše. Opět musíme chtít po našich hráčích maximální výkon od první vteřiny do posledního hvizdu. A jen aktivní přístup rozehrávka co rozehrávka povede k vítězství. To a zápas bez chyb, faulů, ztracených míčů a s kvalitním výkonem nejen pozemní obrany.

Proti divizi AFC North se nám škaredě nedaří. Z dosavadních tří zápasů jsme všechny projeli. A nikdy jsme nedali přes dvacet bodů.

Náš útok proti jejich obraně

Klíčovým číslem útoku je 100+. To je passer rating, kterého dosáhl Teddy Bridgewater během všech našich výher. Při všech prohrách byl pod tímto číslem.

Nemyslím, že v naší hře dojde k nějakému překvapení. Budeme sázet na pozemní hru, kde se cítíme nejlépe. Gordon i Williams trénovali limitovaně, ale měli by oba nastoupit. Máme v tuto důvěru důvod. I tak bychom měli cíleně běhat hlavně tehdy, když rotace v DL Bengals pošle ze hřiště DJ Readera, který je základním kamenem jejich obrany. (Kdysi jsem si ho přál k nám. Škoda.)

Spolehneme se na obranu, že udrží Burrowa a ofenzivní hvězdy Cincinnati zkrátka a my je trpělivým krájením hřiště běhovou hrou udržíme u postranní čáry. Tradičně tak necháme naši obranu odpočinout a soupeře v nervech. To by se nám líbilo.

Ofenzivní lajna musí limitovat dopady pass rushe Bengals a než si osaháme formu DL Tygrů, budeme hrát hodně na jistotu.

Zcela zásadním krokem bude nedělat chyby. Ta rovnice byla letos poměrně jednoduchá – pokud vedeme, jsme schopni se nějak posouvat po hřišti. Pokud se dostaneme do deficitu, začínáme panikařit. Tlačíme Teddyho mimo komfortní zónu a z toho se občas stane chyba, která nás v důsledku stojí zápas. Neházejme ale vinu jen na Bridgewatera.

Důraz na výkon Flashe Gordona a Pookieho Williamse DC Bengals nepřekvapí. Čekám, že dojde k citelnému přeplnění boxu, aby nás donutili je porazit vzduchem. Pak už to bude o naší OL a Teddym Bridgewaterovi, jak to zvládnou a jestli konečně vytěžíme z talentovaných hráčů v pasovém útoku maximum.

V minulém utkání se chytili naši Tight Endi. Jak Noah Fant, tak Albert O. byli vidět a zaznamenali zajímavá zachycení. Bengals měli minulý týden problémy s ubráněním asi nejlepšího TE v lize George Kittla. I my bychom měli stavět na atletických přednostech našich TE hlavně proto, že Bengals, stejně jako nám, chybí klíčoví LB a tak je mismatch LB-TE naše výhoda. Měli bychom tak stavět hodně na personelu 12 – s jedním RB a dvěma TE.

Musíme jít cestou, která použije i schopnosti našich talentovaných receiverů. Jerry Jeudy potřebuje míč do kroku a pak udělá z obrany komparz. Timu Patrickovi stačí málo na spolehlivá zachycení, jen mu dát šanci. Courtland Sutton jen potřebuje míč, on už se popere. OC Pat Shurmur musí nalézt díry v obraně Bengals a pomoct Teddymu s rozhodováním tak, že postaví naše receivery do potřebných pozic, aby mohli uspět a byly pro Teddyho použitelným cílem. Jednou GM a trenéři vsadili na určitý typ QuarterBacka, který hraje přesně tak, jak se čekalo. Nemůžeme chtít, aby se Teddy nějak fotbalově přetočil a začal to solit do triple coverage, když uvidí někde blíž volnější cíl. A s tímhle musí OC Shurmur počítat a play callingem mu pomoci, pokud budeme muset začít hrát agresivně.

Play action by měl být v tomhle zápase základ naší hry. Rozběhat se po zemi a trestat vzduchem.

Cesta k výhře povede přes pasovou hru. Pokud bychom si museli vybrat mezi jejich front seven a secondary, máme větší šanci proti secondary, byť nám pozemní hra +/- šlape celý rok. Musíme však dostatečně ochránit Teddyho B. Defenzivní backové Bengals mají problémy s míči 50/50. V minulých týdnech prohrávali s Mikem Williamsem, Jauanem Jenningsem, Georgem Kittlem, Jalenem Guytonem. Nejyšší CB Tygrů Chidobe Awuzie je ze hry. Patrick se Suttonem jsem oba vysocí a přesné míče mimo dosah CB, nebo do souboje, by měly na secondary Bengals platit. U obou našich WR je tato činnost jejich předností. Po hříchu takové míče Teddy nerad hází. Dnes bude muset. Pokud ovšem Shurmur najde způsob, jak naše dvě věže neposílat jen tak nazdařbůh do prostoru, že to nějak dopadne.

San Francisco hrálo proti Bengals hodně středem na střední vzdálenosti. Fungovalo to. Podobně proti nim hráli i Jets. Taky to fungovalo. Bengals obránci jsou dle DVOA ve středních vzdálenostech pole až na 28. místě. Pokud bychom započetli hluboké míče ve středu hřiště, tak jsou dokonce až třicátí. Daří se jim ale proti krátkým přihrávkám. Čili přesně proti klasické Teddyho hře. Proto musíme dnes hrát jinak.

Jejich útok proti naší obraně

17. To je pro náš zápas klíčové číslo obrany. V sedmi vyhraných zápasech sezóny jsme povolili 17 a méně bodů. Při každé prohře jsme jich povolili víc. Je to dobrá vizitka obrany a poměrně špatný obrázek útoku.

Nepůjdeme cestou zastavení RB Joe Mixona za cenu toho, že bychom si WR Bengals pustili za záda. Bude to zase Fangiova oblíbená zóna s Cover2, kdy se bude chtít snažit zmást Joe Burrowa. Před rozehrávkou nebude jasné, kdo ze zatažených hráčů půjde do které zóny. Kdo z hráčů o LoS půjde do tlaku/proti běhu a kdo se naopak stáhne do coverage.

Víte, kde má tato taktika slabinu?

Bude to nejistá schopnost limitovat běhy Joe Mixona. Nebo jinými slovy celkem jistá neschopnost limitovat běhy Joe Mixona. Jestli nám bude větrat druhý level a Browning s Griffithem ho nebudou schopni zastavovat pod pěti yardy na běh, budeme mít sakra problém. Joe Mixon není druhým nejlepším RB tohoto roku díky tomu, že by statistici udělali chybu ve sčítání naběhaných yardů. Jde o nebezpečnou zbraň, kterou Tygři nebudou váhat použít. Pokud nám na první druhý down sebere sedm yardů udělá Mixon ze zápasu výprask před domácím publikem.

Budeme extrémně spoléhat na diagnostické schopnosti Justina Simmonse a Kareema Jacksona. Budou muset vypomoci pozemní obraně nezkušených Inside LineBackerů a přitom nepropadnout v coverage.

Ona ta coverage taky nebude žádná sranda. Chase (a nikoho) nesmíme pustit za záda. Ani jednou. CB bych naordinoval poctivý přístup, žádná rizika při pokusu o chytání íček. Jednou to blbě přečteme a Chase pak uvidíme až v end zóně, jak se raduje na našem logu.

Absolutní nutností bude, aby se ukázal náš pass rush. Proti slabší Ofenzivní linii Bengals bez opory Rileyho Reiffa musíme být schopni vyvinout tlak na hlavní postavu franchise z Cincinnati. Joe Burrow je nejvíce sackovaný QB v lize. Chargers jej sackovali 6-krát a připsali si hit 11-krát. 5 sacků si připsali i 49ers v posledním utkání. Burrow byl pod tlakem 47,5% rozehrávek proti 49ers, přitom jen v 10% defenzivních her SF blitzovali. A to není Burrow často blitzován. Kreativní blitzování by mu tak mělo dělat zásadní problémy, protože není na takovou hru zvyklý. No Vic Fangio se v takové hře moc nevyžívá. I obrana by tak dnes měla hrát něco trochu jiného, než jsme u ní zvyklí a možná tak zasít další semínko pochybností do mysli hostujících hráčů. V neposlední řadě musíme udržet Burrowa v kapse, jelikož jde o dalšího kvalitního scramblera (byť to statistiky, díky několika faulům při jeho bězích, nepotvrzují).

Oba týmy, které je nedávno porazily, založili svou hru na zastavení běhu. 49ers povolili jen 86 yardů (3,3 na běh), Chargers 96 (3,8 na běh). Obě utkání měly podobný průběh, kdy soupeři vedli a Bengals museli dotahovat. Tahle hra nesedí Tygrům ze Cincinnati a nesedí ani nám, takže kdo půjde v tomto utkání do vedení, dostane soupeře pod citelný tlak.

Musíme být chopni Tygry přinutit k dlouhým třetím downům a být při nich úspěšní. V takových hrách musíme „zavřít oči“ a poslat do rushe Chubba, Reeda, Weatherlyho, Coopera a vystavit slabší OL masivnímu tlaku. Uvidíme, jestli nastoupí Dre’Mont Jones, ten by se nám věru hodil. Jeho rychlost by na iOL Cincinnati platila. Šance na jeho start jsou ale malé.

V posledních týdnech jsme si připsali několik cenných turn overů. V posledních šesti zápasech jsme měli vždy alespoň jedno zachycené íčko. Vynutili jsme si sedm fumblů a dva získali. I dnes musíme míč ukořistit. Čím časteji a víckrát, tím lépe. Turn overy mohou tento zápas rozhodnout a my budeme chtít potvrdit solidní trend posledních utkání.

Cincinnati Bengals @ Denver Broncos

Náš tým čeká velká prověrka. Ta největší za poslední roky. Nastoupí do zápasu tým, který porazil Dallas a Chargers, nebo ten, který lacině prohrál se Steelers či Eagles?

Kritické „mini“souboje jsou jasné:

  • Joe Mixon versus naše front seven. Speciálně Joe Mixon versus Inside LineBackeři Browning a Griffith.
  • Joe Burrow a nejen Ja’Marr Chase versus naše secondary. Plus náš pass rush versus OL Bengals. Spojité nádoby.
  • Ofenzivní lajna Broncos versus front seven Tygrů.

Základem našeho úspěchu musí být intenzita a bojovnost ve všech fázích hry. Bezchybný výkon bez trestů. Parádní výkon obrany proti talentovanému útoku hostí. A trpělivý bezchybný výkon v útoku. Nesmíme se nechat „vynulovat“ a musíme umět pravidelně bodovat. Vyjde to i do třetice?

Bylo by fajn, kdyby nějak zázračně vypomohly Speciální týmy. Jako nepočítáme s tím nikdo, ale potěšilo by to. Minimálně ať nám to nepodělají.

Osobně si myslím, že zápas rozhodne naše neschopnost zastavit Joe Mixona. Ne vždy nám proběhne skrz D-Line. Párkrát i on narazí do našich ILB, ale celkově očekávám, že tak jako už několikrát tento rok, i dnes dostaneme od dobrého RB na zadek. Mixon bude mít několik hodně dlouhých běhů, které Cincinnati umožní hrát nebezpečné pasové hry do hloubi pole bez rizika zastavení drivu. A někdy to prostě vyjde. A když ne, tak Mixon urve první down po zemi. To prakticky rozhodne zápas, protože náš útok neudrží krok s bodujícími Tygry. Hosté nás donutí opustit běhovou hru a jít více do vzduchu, což bude voda na mlýn jejich pass rushi v čele s vynikajícím Hendricksem.

Minizápas Denver versus Joe Mixon vnímám jako nejdůležitější otázku zápasu. Budu věřit. Budu fandit. Ale kdybych musel, vsadím na hosty, kteří využijí naši díru ve středu obrany.

Jestli s tím chceme něco udělat, musíme se vytasit s kvalitní pozemní obranou bez obětování secondary a Teddy Bridgewater musí zahrát skvělý zápas. I on musí odehrát skvělý zápas, protože nemusím být daleko od pravdy, když řeknu, že toto může být pro kariéru Teddyho Bridgewatera nejdůležitější zápas budoucí kariéry, tak ať to za to stojí.


Go Broncos !!!

Může jít o obrázek 1 person , playing football a text that says 'BRONCOS CIN VSDEN DEC BENGALS 2021 স BRONCOS BRONG M090 GEICO'

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář