Offseason 2.2: Sestava – Offensive Line

V předchozí kapitole mezi-sezónního stavu soupisky (Offseason 2.1: Sestava – QuarterBack | Denver Broncos) jsem se věnoval nejpalčivější potřebě Denveru Broncos a to přímo postu QuarterBacka. Mezi CZ/SK fanoušky je letmým okem nejpopulárnější příchod Deshauna Watsona. Tento hráč by měl být volný k obchodování v případě vyhraného (zremizovaného) soudu ohledně sexuálního obtěžování masérek. Watson by byl nesmírně drahý. Museli bychom poslat do týmu Texans řekněme tři první a tři druhá kola. Možná i některého z mladých hráčů. Tak nějak plus mínus. Argumenty pro tento příchod jsou pochopitelné. Oproti ostatním možnostem by měl být Watson opravdu k mání vzhledem ke stupni rozhádanosti s týmem Texans a jeho majitelem. Watsonův herní level je úplně jinde něž je třeba level Jimmyho G. Také je mu stále teprve 26 let. U mě by hrálo velkou roli, do jaké míry se ze své nemilé situace poučil a jak by k celé kauze přistoupil v kabině.

Opusťme prozatím téma QuarterBack. Dnes se podíváme na další kriticky důležitý element v týmu a tím není nic jiného než Ofenzivní linie (OL). Měli bychom si být všichni vědomi toho, že s výkonem OL roste či klesá úspěšnost celého útoku. Potřebujeme symbioticky fungující lajnu se synergickým efektem spolupráce. To koukáte na cizí slova co? Potřebujeme lajnu, která udrží QB v rozumném bezpečí a která bude dominantně rozrážet cestu našim RB.

Nejen v uplynulé sezóně jsme měli extrémní problémy s agresivními obranami (Steelers, Ravens,…). Shurmurův útok téměř neznal pojem screen a tak jsme se vyloženě spoléhali na to, že se někdo stihne bleskurychle uvolnit dřív, než to QB schytá. Takto to hrát nemůžeme. Zlepšit se musí jak výkon celé OL, tak i game plan, který musí být na tyto obrany připraven. Stejně tak jako musíme být schopni zápas od zápasu taktiku útoku přizpůsobit obraně, proti které budeme stát.

Než se dostanu k jednotlivým hráčům připomenu, že jsme nechali odejít velmi respektovaného OL kouče Mikea Munchaka. Nebudu lhát a řeknu za sebe, že jsem od jeho práce čekal o něco více. Možná jen nevidím jeho přínos správnýma očima. To je klidně možné, protože výkony OL vidíte hlavně tehdy, když soupeřovi obránci sejmou vašeho QB nebo když se nedaří vašim RB.

Můžeme ovšem konstatovat, že minimálně na našem levém tacklu Bollesovi udělal Munchak zajímavou práci a vytřískal z tohoto hráče s poruchou učení skvělou sezónu a solidní zlepšení. Za plus považuji i viditelný posun při blokování pro běh speciálně v loňské sezóně. Zavedl prvky outside zone run bloků, na které naváže nový trenérský tým OL.

S trenéry, kteří se chopí kormidla našeho týmu, jsem vás seznámil zde: Offseason 1: Trenéři pro sezónu 2022/23 | Denver Broncos. Tak jen shrnu, že hlavním koučem OL bude Butch Barry. Asistentem mu bude Ben Steele. Jako třetí do party jim bude ze všech sil vypomáhat ofenzivní kontrolor kvality Ramon Chinyoung. Hodně mě mrzí, že nám Green Bay zablokovali pokus o podpis jejich OL kouče Adama Stenaviche, který s jejich OL dělal zázraky.

Butch Barry je zkušeným harcovníkem, který pracoval s HC Nathanielem Hackettem v Packers a který poslední rok dělal asistenta OL u SF49. Tam měl Barry možnost sledovat a trénovat toho vůbec nejlépe hodnoceného hráče ligy LT Trenta Williamse. Dřívější spolupráce s naším HC, by měla usnadnit přechod na nové útočné schéma. Chovám v sobě naději, že se naše OL dokáže zlepšit v protekci a minimálně zachovat kvalitu v run blocích.

Osobně jsem velmi zvědavý, jakým směrem bude současný trenérský tým Ofenzivní lajnu přebudovat. Půjdeme cestou Raiders „čím větší, tím lepší“, Vikings „atletičnost vyhrává“ nebo Chiefs „guard/neguard šoupněte ho na tackla“ ?


Útok – Offensive Line

barry_comp
OL kouč Butch Barry
Hráči pod smlouvou
Volní hráči

Pozn. Mezi našimi volnými hráči jsou druhý, třetí a čtvrtý nejlépe hodnocení ofenzivní linemani naší sestavy dle PFF. I když u Andersona respektive Fleminga nejde o nějaký velký vzorek.

Naše OL se v minulém roce potýkala s řadou výpadků. Brzy se zranil spolehlivý RG Graham Glasgow (než se dorazil, hrál i s menším zraněním, což mohlo mít vliv na výkony). Po dlouhé době vynechal zápas i Garett Bolles, kterého v daném zápase skvěle zastoupil Calvin Anderson. Na několik zápasů chyběl Netane Muti i starter Dalton Risner. Stejně tak jsme evidovali záskok Quinna Baileyho na RT, když vypadli jak Bobby Massie, tak náhradník Cameron Flemming. Center Cushenberry si taky vybral nedobrovolnou covidovou pauzu. Tyto těžké podmínky daly prostor hráčům z lavičky. Případem, co vynikl v dobrém slova smyslu, byl třeba nováček Quinn Meinerz. O něm se před sezónou mluvilo, jak potřebuje rok učení, ale nakonec odehrál velmi dobré zápasy už ve své první sezóně. Quinn na hřišti prodal vášnivý motor a extrémní sílu. Naopak záskok na centru neseděl Austinu Schlottmanovi, pokud mám zmínit i jedno zklamání.

Sestava OL pro nadcházející sezónu je poměrně ve hvězdách, jelikož na některé posty máme více vyrovnaných kandidátů, kteří se tak o místa v základu budou muset porvat v tréninkových kempech.

Pokud se budeme bavit o centrovi, můžeme s jistotou říci, že Lloyd Cushenberry udělal hodně práce a už nebyl otloukánkem ligy. Jeho přínos tkvěl hlavně v běhových blocích, kde na něm mnohdy stála celá naše běhová hra. 7 penalt a 5 povolených sacků není ale skvělá vizitka a je potřeba dále pracovat. (Byť vím minimálně o jednom sacku, který mu byl připsán „neprávem“ po předržení míče Teddym B.) V zápase proti Bengals, kdy jej nahradil Austin Schlottman, si naše duo RB Gordon-Williams ani neškrtlo, přitom s Cushem na centru byli oba zvyklí na pravidelných 50+ yardů a TD. Pokud Lloyd udělá další krok vpřed a výrazně vylepší pasovou protekci, může být jeho post prvního centra jistý.

G/C Graham Glasgow podepsal pro obě strany výhodné prodloužení smlouvy. Graham je solidní hráč, na kterého je spolehnutí v pasové protekci, ale proti dvěma buldozerům Muti/Meinerz výrazně ztrácí v běhových blocích. Pokud by souboj o post guarda Graham neustál, tak by jej snížená smlouva mohla posunout do konverzace o post centra, se kterým má Glasgow také zkušenosti.

RG Dalton Risner má na víc, než co poslední dva roky předvádí. A my to víc potřebujeme. Na jeho místo se bude chtít prosadit mladý býk Netane Muti, nebo „The Belly“ Meinerz. Všichni tito tři guardi hraji dobře v běhové blokaci, ale mají výrazné mezery v pasové protekci. Risner a Meinerz mi přijdou o krok lepší než Muti. Jdou více vidět při různých břebězích, stuntech, blokacích ve druhém levelu. Vsadím ale na toho, kdo nejlépe zvládne nový systém a hlavně se pozitivně ukáže v pasové protekci.

Na levém tacklu to bude bez konkurenčního boje. Post Garetta Bollese je i přes výkonnostní krok zpátky jediný jistý. To by musel mít Garett extrémní problém s novým schématem, aby jeho pozici někdo ohrozil. I od něj však budeme potřebovat formu z předloňské sezóny, kdy patřil k vůbec nejlepším tacklům ligy.

Čím v OL v offseason začneme, je prioritní potřeba pravého tackla. Žádného RT totiž pod smlouvou nemáme. Spolu s QB se jedná o jednu ze dvou zásadních útočných potřeb nadcházejících týdnů a měsíců.

Zvládne tuto úlohu volný hráč Calvin Anderson? V omezeném vzorku zápasů nezahrál věru zle, ale jestli má na startera, musí posoudit trenéři. Calvin je RFA a neměl by být problém jej prodloužit o minimálně další rok. Vlastně je prakticky jisté, že to uděláme. Takovou jistotu ovšem nesdílím u Schlottmana, kterého patrně nahradíme někým slibnějším.

Veteráni Bobby Massie i Cameron Fleming odehráli sezónu dostatečně kvalitně o čemž hovoří i jejich solidní PFF známky. Bobby Massie se udržoval ve velmi dobrých číslech ať už se týkaly běhových bloků nebo protekce. Zdraví jej každou sezónu stojí několik zápasů. Smlouva „pro náhradníka“ by nám mohla pomoci.

Cameron Fleming měl strašidelnou preseason, ale když naskočil v ostrých zápasech, bylo na něj spolehnutí. Možná i u něj by dávala smysl smlouva náhradníka.


Calvin Anderson

Co najde GM George Paton na trhu volných hráčů?

Letošní volní hráči na postu pravého tackla (https://overthecap.com/free-agency/)

Na obrázku výše vidíte pouze volné hráče bez restrikcí, protože týmy si kvalitní RFA/ERFA podrží. Počítejme s tím, že ani někteří z hráčů výše nebudou skutečně k mání. Někdo naopak do seznamu přibude po škrtech v týmech, které budou tímto krokem řešit problémy s platovým stropem.

Devětadvacetiletý Trent Brown (Patriots) by byl dozajista kvalitní posilou (PFF 77,6). Vzhledem k věku by mohl dostat dlouhodobou smlouvu, ovšem neodehrál ani půl sezóny. Morgan Moses má 31 let, ale ve slabých Jets odehrál solidní sezónu s PFF hodnocením 71.

Ať koukám, jak koukám, nikoho jiného tam vlastně nevidím. Podpis „našich“ Massieho nebo Fleminga, coby zkušených veteránů solidních výsledků, tak dává o to větší smysl. Takovým podpisům však chybí punc dlouhodobého řešení. Pokud bychom post RT svěřili Calvinovi Andersonovi a zajistili jej některým hráčem z dua Massie/Fleming, dávalo by to smysl.

Stejně tak může dát smysl trade pro některého škrtem ohroženého RT. Podobně před pár lety náš tehdejší GM John Elway přivedl DL Jurrella Caseyho či CB A.J.Bouye. Hned devět týmů je nyní nad platovým stropem a budou muset výrazně šetřit. Může být výhodné obrátit kameny i v těchto týmech a nečekat až se týmy samy rozhodnou někoho propustit. Jednou z franchise, která bude řešit nepříjemné finanční škrty budou i Saints. Čerstvá smlouva RT Ryana Ramczyka má pro Saints příliš vysoké dead money a tak tento trade smysl nedává. Ale víte kam mířím.

Co takhle návrat Billy Turnera z Packers? S Hackettem a Outtenem se znají. Packers budou šetřit, kde se dá. Turner by Packers ušetřil 5$M.

Podobných 5$M by LA Rams ušetřili odchodem Roba Havensteina, ale tam trade jako průchodný nevidím, na to je Havenstein příliš dobrý a Rams se dostanou z hlavního průšvihu důchodem LT Whitwortha.

Možná se Patonovu týmu podaří někoho zajímavého vyšťourat, ale extra bych na to nesázel. Proto tu máme poslední, ale rozhodně velmi zajímavou možnost. Draft 2022.


Trevor Penning

Pozn. Pokud se dnes či v některé z příštích kapitol budeme bavit o draftu, musíte brát v potaz, že nás řešení QB otázky může stát hromadu výběrů letos a klidně i další roky. Nebudeme tak potřebné hráče lovit v rámci nejvyšších draft kol.

Letošní draft je na postu ofenzivních tacklů solidní. Web Tankathon projektuje tři tackly do první desítky, pět do prvního kola. Do druhého kola zbývají ještě další čtyři hráči. Daniel Jeremiah má Ekwonua a Neala jako dvojku respektive trojku celkově. Do jeho padesátky se ještě vešli 25. Penning, 28.Raimann, 29. Cross, 41. Faalele, 48. Mitchell.

Nabídka není extrémní, ale je.

Tankathon Big Board – ofenzivní tackle (https://www.tankathon.com/nfl/big_board)

V prvních Mock Draftech u nás často narazíte na QB Kennyho Picketta či QB Malika Willise. Výjimkou nejsou jména ILB Nakobe Deana, ILB Devina Loyda či DL Jordana Davise. Nicméně nejednou narazíte i na jména tacklů Charlese Crosse či Trevora Penninga.

Charles Cross je levý tackle z Mississippi State s ideální velikostí. (196 cm, 138 kg) Je průměrný v rychlosti nohou a kolen, ale i tak se udrží v blocích. Umí absorbovat sílu bull rushe několika málo kroky vzad. Cross umí rozpoznat a hrát proti různým stunts/twist technikám a je dost atletický na to, aby si poradil a unikl z protiútoků. V běhových blocích si místo techniky využívá svou sílu, což mu pomáhá i při práci v neobvyklých úhlech. Cross není elitně agilní či silný, ale umí svou práci dobře. Počítá se s tím, že by mohl být kvalitní starter brzy ve své NFL kariéře.

Pozn. Levého tackla hrají na univerzitách vždy nejlepší OL v týmu. V NFL mnohdy dochází k přechodům na druhou stranu. Např. přechod na pravou stranu potkal i loňský vysoký výběr Penei Sewella v Detroitu Lions.

Trevor Penning z Northern Iowa je dalším ideálně stavěným kolosem v ofenzivní linii. (201 cm, 149 kg). V pasové protekci je průměrně rychlý, ale umí využít své i velké rozměry. Není vždy v dobré pozici, ale pohyb s útočícími obránci okolo kapsy mu nedělá problémy. Přijde o trochu místa proti silovým útokům. Je excelentí proti stunts/twist a dalším podobným technikám. V běhové blokaci má Penning dostatek síly proti obráncům na LoS a umí si vybrat dobré úhly v druhém levelu. Ne vždy si však umí poradit v prostoru. Jeho motor v pasové protekci i běhových blocích je příkladný. Penning není elitní technik, ale jeho kombinace rozměrů, síly a pozornosti je velmi zajímavá.


Player Q&A: Garett Bolles

GM George Paton po sezóně mluvil o tom, že by chtěl post pravého tackla stabilizovat dlouhodobým řešením. Pokud nám v ruce zůstane současná množina draft výběrů, nepochybuji o tom, že bychom sáhli po ofenzivním tacklovi během prvních dvou kol draftu 2022, ve kterých máme tři výběry. Na jednu stranu doufám, že tyto výběry použijeme na příchod kvalitního starting QB, na druhou stranu se toho taky trochu bojím. Ovšem bez protihodnoty v podobě vysokých picků prověřenou kvalitu nekoupíte.

Jako ideální řešení na pravém tacklu se tak jeví návrat Calvina Andersona (26 let) zajištěného jedním z veteránů Bobby Massie/Cameron Fleming. Tohle řešení má velkou přednost v použití vyzkoušených hráčů, jejichž cena by nebyla enormní. Zaleží s jakým očekáváním na letošní trh vejdou Massie s Flemingem.

Naše Ofenzivní lajna by může vypadat takto:

Jako druhá varianta se mi jeví takovéto uspořádání:

Calvina Andersona v ní necháme jako náhradníka LT/RT a RT startera buď draftujeme nebo přivedeme „nějakého“ prověřeného startera z trhu volných hráčů, nebo po tradeu s některým z NFL týmů.

S novým herním systémem a novým schématem hry Ofenzivní linie se některé mini souboje těžko předpovídají. Věřím, že své posty uhájí jak Garett Bolles, tak Dalton Risner. Z dvojice Glasgow/Meinerz možná o chlup více věřím v souboji o pravého guarda Meinerzovi, který je silný v běhové hře a je dost mladý a nezkušený na to, aby výrazně zapracoval a zlepšil pasovou protekci. Konzistentní kvalita výkonů pak může dát potřebnou výhodu Glasgowovi nad Lloydem Cushenberrym v boji o prvního centra.


Napadá vás nějaké další reálné řešení? Podělte se s námi v diskuzi na facebooku či discordu.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář