Offseason 2.8: Sestava – Inside LineBackers

Pozici Inside LineBackerů plus mínus „řešíme“ už několik posledních let. Žádné z dosavadních řešení nemělo dlouhého trvání a když už to vypadalo loni dobře, tak se oba starteři brzy zranili a ještě jim končí smlouva. Jestli se nepletu, tak máme na ILB pech vlastně od sezóny 2015/16, kdy jsme vyhráli SB50. Tehdy jsme měli na soupisce Dannyho Trevathana, Brandona Marshalla, Todda Davise a Coreyho Nelsona. Nelson byl vždy spíše hráčem Speciálních týmů. Todd Davis ustrnul v pozici ILB proti běhu a v dnešní době zkrátka potřebujete ILB schopného bránit pasovou hru soupeřů. Brandon Marshall šel ze zranění do zranění a Danny Trevathan odešel řádit k Bears, protože jsme na něj neměli peníze.

Pravda, některé další pozice řešíme stejně dlouho nebo byly aktuálně kritičtější. Pravého tackla řešíme asi stejně dlouho, ne-li déle. Málokdo si vzpomene na marodku našich Tight Endů, kdy jsme podobně jako loni u ILB dohrávali na kdejakého kluka za Wallmartu. Párkrát jsme byli docela blízko zajímavému řešení. Pár let zpátky jsme Devina Bushe „vyměnili“ za dvojici starterů Noaha Fanta a Daltona Risnera. Loni jsme měli možnost vybrat Micah Parsonse, ale místo toho jsme do pasové ligy vzali skvělého CB Pata Surtaina II. Nicméně tento výběr byl už v době, kdy jsme měli na soupisce dva skvělé ILB Joseyho Jewella a Alexandera Johnsona.

Ti se ovšem oba v loňské sezóně zranili a GM Paton musel sestavu lepit kde kým. Nováček Baron Browning měl i díky nějakým zraněním dostat čas na aklimatizaci v NFL. Čekal ho ovšem křest ohněm. Justin Strnad, který se vrátil po zranění a měl dostat více prostoru herně pohořel. Přišli noví hráči, Micah Kiser, který se neváhal brzy zranit a Kenny Young, který se ke konci ročníku ovšem taky zranil. Dohrávali jsme na mladou dvojici Browning – Griftih. Přitom Jonas Griffith měl být atletickou posilou Speciálních týmů a do první obrany se papírově podívat neměl.

Myslím, že letos máme ideální možnost umíchat mix zkušenosti, kvality, mládí a atletičnosti.


Obrana – Inside LineBackers

Peter Hansen

ILB kouč: Peter Hansen

Peter Hansen dělal naposledy DC na UNVL (univerzitní tým), kde také vedl inside LineBackery. Na univerzitě Stanford 6 let trénoval ILB, včetně Blakea Martineze, Bobbyho Okerekeho či Curtise Robinsona. V letech 2011-13 pracoval v týmu SF49 s Ejirem Everem a Vicem Fangiem. Návaznost v obraně je určitě důležitá věc, nicméně boty předchozího LB kouče Herringa jsou dost velké, tak snad se do nich Hansen vejde.


Inside LineBackers – hráči

ILB pod smlouvou
Naši ILB volní hráči

Baron Browning musel naskočit do ostrých zápasů bez pořádné offseason průpravy. Laboroval se zraněním. Musel se učit za pochodu. Jeho elitní atletičnost ho mnohdy vynesla z problémů. Stále tu však jsou mraky herních principů, které se musí naučit. Rychlost a tvrdost není všechno. Skvělý ILB potřebuje umět v letu diagnostikovat hry soupeře a rychle a správně na ně reagovat. Jádro těchto věcí najde v učebně a ne v posilovně nebo na dráze. Věřím však, že pro letošek bude ILB2.

Justin Strnad měl jistit dvojici J&J, ale byla to hrůza. Z pozice startera ho vytlačil kdokoli, kdo k nám přišel a tak se musel Justin spokojit se Speciálními týmy, kde možná i zakončí svou kariéru. Musí na sobě krutě zamakat, aby se dostal zase zpátky do první obrany.

Barrington Wade míři pouze do tréninkového týmu.

RAS Baron Browning

Volnými hráči jsou i starteři posledních dvou let. QB obrany Josey Jewell a atletická mlátička Alexander Johnson. Oba ve svém vzorku zápasů zapsali nejlepší PFF známku z ILB a jednu z nejlepších v týmu. I tak myslím, že budeme pokračovat jen s jedním z nich. Tým Broncos plánuje setkání s Jewellovým agentem Jackem Bechtou už v rámci Combine. Nechceme, aby se Josey dostal na volný trh a spoléháme na to, že jeho zranění srazí cenu dolů. Mám to za ideální řešení. Jewell je o tři roky mladší než Johnson. Po stránce přípravy na hřišti a v učebně je ideálním mentorem pro mladší hráče. Po tom co zamakal na coverage, byl opravdu skvělým hráčem.

GM Paton a jeho tým jsou v kontaktu i s agenty Johnsona a Kennyho Younga, ale tam se očekává, že necháme tyto hráče vyzkoušet trh. Zvláště starší Johnson by se mohl vrátit na krátkou zajímavou smlouvu. Dosahuje vysoké kvality a Browning s ostatními mladíky by si za ním mohli ještě rok počkat. Nebo že by byl už jejich čas?

Jak jsme museli lepit zmíněná zranění J&J, prošel naším týmem kde kdo. Zaujali mě především Micah Kiser a Jonas Griffith. Kiser chytil nemoc našich starterů a taky se brzo zranil. Možná příliš brzo na to, aby nás přesvědčil o tom, že kvalitní výkony zopakuje i další rok. Jonas Griffith je takový Browning dva. Elitní atlet, který si rychlostí pomáhá tam, kde zaváhá v diagnostice. Mějme však na paměti, že má Jonas jen minimum přípravy a jde o nedraftovaného hráče, jehož výkony mohou dále růst s herní praxí. S postupem času totiž svůj skrytý potenciál ukázal i na hřišti. Spolu s Browningem museli dostartovat sezónu. Griffith 25 let, prakticky nula zkušeností. Browning 23 let, nula zkušeností. Bylo vidět jak se stávají ve své roli jistějšími a nezlobil bych se, kdyby navázali na Alexandera Johnsona a využili budoucích zkušeností a atletického potenciálu k dobrým výkonům. Jonas je ERFA a my jej určitě podepíšeme a budeme jej chtít dále rozvíjet. I když zatím nejspíše ve Speciálních týmech.

Jonas Griffith je elitní atlet.

Celý seznam volných ILB zde: https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/inside-linebacker/all/

Určitě tam najdeme schopné hráče. Jen se bojím, že ti pravdu schopní budou taky opravdu drazí. Zároveň nemyslím, že by hráči jako Anthony Hitchens, Anthony Walker, Ezekiel Turner, Kwon Alexander, Reggie Ragland a další dosahovali kvalit našich „vlastních“ Jewella a Johnsona. Budu doufat v jejich návrat, ale oba si budou chtít vydělat a oba se tak podle mě nevrátí. Leda by zapracovala ruka trhu v náš prospěch.

Draft je samozřejmě taky možnost, ale že bychom chtěli mít mezi startery tři mladíky bez zkušeností? No staly se už zvláštnější věci.

Web tankathon.com řadí do první stovky sedm ILB.

Líbí se mi Nakobe Dean. Viděl jsem ho hrát v dresu Georgie a tenhle kluk umí hrát fakt dobrý fotbal. Umí ale rychle přečíst běhové hry a při jejich zastavování se vyhnout blokům. Je tím ILB, který se pečlivě připravuje na zápasy a to mu pomáhá být o krok napřed před ostatními. Skvělý atlet, který bude v prostoru stačit všem RB i TE. Skvělý blitzer. Lídr obrany. Ten, kdo si jej vybere v prvním kole, neprohloupí. Možná je jen trochu menší než by bylo optimální, ale to jsou pro určité typy hráčů jen taková čísla.

Dalším prvokolovým výběrem bude Devin Llyod. Vysoký těžší flexibilní LB umí hrát ILB i OLB (EDGE). V pasové hře umí skvěle pokrýt TE útoku, má vypěstované dobré instinkty a je nebezpečný v útoku na míč. Efektivní blitzer, který umí pořádně rozhodit bloky. Proti běhu využívá své výšky a dosahu. Spolehlivý skládkař. Hraje rychle, s vášní a a agresivně. Tenhle týpek udělá nějakému týmu velkou radost.

Oba tihle ILB ovšem z nabídky zmizí spolu už v prvním kole. A jak jsme si dříve řekli, první kolo padne (mělo by) na QB).

Zaměřil bych se tedy na hráče z druhého kola respektive třetího kola. To bych pak vážně uvažoval o picku Chada Mumy. Nejen, že se narodil v Coloradu a chtěl by za Broncos hrát, ale byl jedním z těch, kdo zazářili na Senior Bowlu. Jeho přínos nebyl v saccích, ale Muma odvedl parádní poziční výkon. Konkrétně zazněla slova „holy crap this dude is everywhere” (sakra, ten chlap je všude). Coverage, run stop, diagnostika, práce proti blokařům. Překvapivě dokázal účinně pronásledovat i Malika Willise. Jestli si chceme draftovat někoho do týmu a budeme vybírat reálné hráče, tak Muma je tím pravým.


Vrátí se Jewell do našeho týmu? Přál bych si to.

Jako startery do sezóny bych rád viděl Joseyho Jewella a Barona Browninga. Josey musí být zdravý. Baron musí zamakat na širokých aspektech ILB práce. Jistit je bude Jonas Grifith a některý z finančně dostupných veteránů. Ideálně Alexander Johnson. Možná Kenny Young či Micah Kiser. Udrželi bychom mladou minisoupisku ILB pozice a přitom bychom měli i zkušené hráče. Hlavně věřím, že ILB situace je letos uspokojivě řešitelná a to i po finanční stránce díky nováčkovské smlouvě Browninga a ERFA statusu Griffitha. Šířku kádru můžeme pořešit některým hráčem z draftu či zbývajícím solidním veteránem po draftu.


Řešili byste naši ILB situaci jinak? Jak?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář