Offseason 2.9: Sestava – Defenzivní Beci


Většina důležitých dílů secondary je na svých místech. Základy byly položeny. Pro GM Patona tu bude v kooperaci s defenzivními kouči jen pár důležitých rozhodnutí. Budeme pracovat spíše na doplnění a hloubce kádru, než na jeho tvorbě.


Obrana – Defenzivní Beci

Christian Parker

Trenér DB: Christian Parker

Dříve Kontrolor kvality v Green Bay Packers. Defenzivní Backy (Safety, Corner Back) začal trénovat už v roce 2013 na univerzitě Virginia State. Pokračoval s tím samým na Norfolk State než přešel k defenzivnímu analytikovi na univerzitách Texas A&M a Notre Dame. V Green Bay pracoval přímo s naším novým DC Ejirem Everem. Čili opět a znovu mladý trenér s návazností na svého šéfa pro usnadnění přechodu obrany na nový systém a samozřejmě lehčí komunikaci mezi trenéry.

Asistent DB kouče: Ola Adams


Defenzivní Beci – hráči

Nováček Pat Surtain II se podařil
DB pod smlouvou
DB, kterým u nás smlouva končí

Hned tři safety máme pod smlouvou do roku 2025. Lídr obrany Free Safety Justin Simmons bude i nadále hlavní postavou naší secondary. Na začátku loňské sezóny se trochu hledal. Možná haprovala domluva s kolegy v obraně. Mám za to, že se vše zlepšilo hlavně po tom, co na levém outside CB začal startovat Pat Surtain na původním místě Kylea Fullera. Plus pomohl návrat Ronalda Darbyho a Justin se tak mohl více věnovat agresivnější hře, než pouze jištění spoluhráčů.

Nováček Caden Sterns už od preseason překonával očekávání. Byly tam nováčkovské chyby, ale celkový dojem z jeho hry je dobrý. Sterns je tak nadějným talentem do budoucna. Bohužel druhý nadějný safety nováček Jamar Johnson doplatil na silnou soupisku a na hřiště se podíval jen jako člen Speciálních týmů. Do přípravy naskočil později a i když se mu podařilo zazářit v preseason zápasech, kde měl skvělé známky, mezi ostatní starting safety se mu dostat nepodařilo. Počítám, že letos příležitost dostane.

U cornerů jsme na tom podobně jako u safety pozice. Na delší dobu máme pod smlouvou hned trojici CB schopných hrát outside CB.

Ronalda Darbyho zbrzdilo zranění, ale patřil ke spolehlivým hráčům na hřišti. Na začátku sezóny jste o něm ani nevěděli, jelikož větší porci přihrávek QB směřovali zkrátka jinam. Po jeho několika-zápasovém výpadku byl znát lehčí pokles formy a po skvělých výkonech Surtaina byl najednou on tím CB, na který mířila větší pozornost pasových přihrávek. Ronald obstál se ctí.

Draft nováčka Pata Surtaina vzbudil mezi fanoušky Broncos docela kontroverzi. K dispozici na devátém výběru byl totiž LineBacker Micah Parsons a QuarterBeci Justin Fields s Macem Jonesem. GM Paton se svým týmem neviděl starting potenciál v Denveru ani v jednom ze zmíněných QB a Micah Parsons byl dle podraftových zpráv na našem BigBoardu hned za Surtainem. Oba tito mladíci odehráli skvělou sezónu a my si rozhodně nemáme na co stěžovat. Surtain v první sezóně ukázal, že je to dobrá investice. Už v polovině sezóny byl naším nejlepším CB v týmu. Mnohdy se na něj ani moc neházelo a trend ve vyhýbání se jeho straně byl patrný. Samozřejmě tam byly nějaké chyby, ale to se u CB pozice, která bývá považována za jednu z těžších po přechodu z univerzity, spíše očekává. Patrick se s tím popasoval velice dobře. Doufejme, že Surtain udělá další krok v před a naplní svůj plný potenciál.

Michael Ojemudia vlítl do konce sezóny jak velká voda. Hrál dobře v coverage a spolehlivými skládkami tvrdil muziku. Jestli na tyto výkony naváže i v kempu a preseason, tak nevím jak to naši trenéři s CB udělají. Patrně Ojemudiu postaví na slot, protože i tuto roli si Michael dříve vyzkoušel. Byla by škoda nechat sedět takového hráče, jen proto, že máte na outside Surtaina s Darbym.

Hráči pod smlouvou tedy slibují solidní základy, na které musíme postavit další kvalitní patra defenzivy 2022.

Kareem Jackson pro nás odvedl skvělou práci

Mezi našimi volnými hráči najdeme kandidáty na návrat a pár kvalitních hráčů, kteří pro nás bohužel přestali být perspektivní a další smlouvu jim už patrně nenabídneme.

Safety P.J.Locke měl natolik dobrou preseason, že jej trenéři stavěli i před nováčka Johnsona. Locke je ERFA a prakticky jistě jej tak přivedeme zpátky. Jsem zvědavý jaká role v týmu na něj zbyde. Jamar Johnson nedá svou kůži lacino. Rozhodnou dva faktory. Jedním je schopnost být užitečný ve Speciálních týmech a tam už má Locke svoji pestrou minulost. Tím druhým faktorem bude potenciál na postu Strong Safetyho. V Broncos totiž končí smlouva i SS Kareemu Jacksonovi. A ten byl z postu Strong Safetyho nejčastějším skládkařem v našem týmu.

Kareem Jackson nevypadá, že by pro něj byl věk nějaké důležité číslo, ale myslím, že bychom se už letos měli koukat dál. Počítám s tím, že mezi safety 2022 budeme na začátku sezóny řadit Simmonse, Sternse, Lockeho a Johnsona. Problém je, že Simmons je Free Safety a i Sterns s Johnsonem jsou vhodnější pro tento post respektive pro post nickela v DB+ personelu. Oni totiž Sterns s Johnsonem měli na univerzitě problémy právě se skládáním a toho si SS užije opravdu haba kůk. U Lockeho si nejsem jistý. Zatím jsem v něm budoucnost coverage mlátičky za Inside Linebackery neodhalil.

Mimo seznamy hráčů pod smlouvou a volnými hráči máme ještě v šedé zóně budoucích smluv CB Essanga Baseyho. Tem se loni škrábal ze škaredého zranění ACL. Bassey možná nebyl top v outside coverage, ale skládkař byl tvrdý a pohyb kolem LoS mu svědčil.

Tak jako tak je Strong Safety pozice, kde bych se nějakému podpisu nebo draftu nedivil. Mrkneme se na to níže, teď ještě zpátky k volným CB.

Kyle Fuller byl před sezónou velká posila, ale nedařilo se mu. Část sezony mu kazilo zranění, ale jako Corner obecně řečeno nestíhal. Někdy o krok, někdy o víc, ale nestíhal. Přidalo se k tomu pár špatných odhadů, kdy minul útok na míč a situaci museli hasit až jiní hráči za jeho zády. Nejvíc mu sedělo, když hrál slot/nickela a útočil proti RB. Měl také pár utkání, kdy zahrál skvěle, ale to byly bohužel jen výjimky. Kyle nenaplnil očekávání a s pokračováním smlouvy nepočítám.

Mike Ford přišel jako posila speciálních týmů tradem z Detroitu. Jako gunner byl opravdu vidět. Byl pravidelně první u returnera soupeře. Pokud však v rozhodnutých utkáních přišel na trávník jako klasický CB, tak eufemisticky řečeno nepřesvědčil. Pro jeho budoucí osud v Denveru bude důležité, jestli si noví trenéři dovolí ST specialistu nebo budou chtít hráče, kteří zvládnou obojí (obranu i ST).

Nate Hairston měl s Justinem Simmonsem nejlepší coverage známku ze všech našich hráčů secondary. Určitě si jej i přes omezený počet rozehrávek pamatuji a doufám, že jej podepíšeme i pro další rok. Rozhodne cena. Nicméně Nate toho ke konci sezóny hodně strávil na slotu a tam bychom dobrého CB potřebovali. A Hairston nebude drahý.

Pokud byl Bryce Callahan zdravý, byl to top slot Corner v lize. Otázka jeho zdraví má svou opodstatněnost. V roce 2019 kvůli zranění neodehrál ani snap. V roce 2020 to bylo 10 zápasů a v roce 2021 odehrál 11 utkání. Ze 49 možných zápasů za nás tento sympatický hráč odehrál jen 21. Navíc ani Callahan nemládne a je mu 30 let. Je načase se rozloučit.

Budeme muset najít spolehlivého slot CB. Je to důležitá pozice. Je sice hezky, když vymažete big plays na outside, ale když bude QB soupeře pohodlně kompletovat na krátké vzdálenosti, stále se bude spolehlivě posouvat po hřišti. A někteří QB v naší divizi se v tom vyžívají. Zvládne tuto roli Essang Bassey? Nejsem si jist, jestli je hráč po ACL zranění ideálním na rychlé změny směru slot receiverů. Nate Hairston? Tomu končí smlouva. Michael Ojemudia? Ten asi ano, ale při výpadku na outside jsme zase v loji. Je potřeba tento post pojistit.


V offseason bychom se tedy měli zaměřit na Strong Safetyho a Slot Cornera.

Volní Strong Safety (zdroj spotrac.com)

Nabídka volných SS nevypadá nejlíp. Jediný Keanu Neal má rozumný věk. Ostatní jsou bez ohledu na výkonnost věkově neperspektivní. No a Neal je marnej jak vyprchanej benzín. Takže tady nám pšenka nepokvete. Leda bychom podepisovali někoho na jeden dva roky. Teoreticky bychom mohli předělat nějakého vhodného Free Safetyho či Cornera, ale to zabere čas a úsilí s papírově nejistým výsledkem. Dalo by se tedy očekávat, že tuto pozici budeme jistit z našich vlastních zdrojů nejvhodnějším kandidátem. Případně doplníme třetího dne draftu.

Volných hráčů mezi Cornery je přes osmdesát. Mé znalosti bohužel nestačí na identifikace vhodného cíle, ale z takového počtu by tam někdo vhodný být měl. Třeba mi někdo z vás poradí? Celý seznam najdete zde: https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/cornerback/all/

Slot CB samozřemě můžeme i draftovat. Letos je CB draft třída celkem zajímavá. Server tankathon.com umístil hned 14 CB do první stovky.

Tankathon.com, koukejme spíš na ty pozdější jména na hranici druhého a třetího dne.

Úplně bez práce to náš GM George Paton a trenéři mít nebudou. Outside CB a Free safety jsou v pohodě. Musíme však najít řešení pro post Strong Safetyho tak, aby to byl hráč dostatečně tvrdý na zastavování RB a přitom dostatečně schopný v coverage proti WR a TE soupeře. Mezi Cornery zase potřebujeme definovat hráče pro slot.

Nejsou to úplně nejkritičtější úkoly, ale je třeba je řešit a hlavně dobře vyřešit.


Callahana a Jacksona už v našem dresu nečekám.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář