Offseason 4: Broncos potřebují dobudovat tým

Je možné, že jste zaregistrovali poslední personální novinky týkající se hráčského kádru Denveru Broncos. Pro ty z vás, kteří to minuli: Máme QuarterBacka!

Nečekané se stalo skutečností. Generálnímu manažerovi Georgi Patonovi se podařil husarský kousek. Modro-oranžové barvy týmu bude v příštích sezónách oblékat jeden z nejlepších QB poslední dekády Russell Wilson!

Pro ty, co poslední týden prospali více podrobností zde: BLOCKBUSTER TRADE!!! Russel Wilson míří ze Seattlu Seahawks do Denveru Broncos!!! | Denver Broncos

Oukej, to bychom měli…

Vyřešili jsme ten nejpalčivější problém v hráčském kádru. Práce GM Patona však zdaleka nekončí. Je potřeba dobudovat tým. V rámci byznysu se Seattlem jsme poslali pryč i backup QB, starting TE a starting DL. (Drew Lock, Noah Fant, Shelby Harris). Platový strop se nám snížil, mrtvé prachy zvýšily. Starosti o QB snížily, počet potřeb týmu se zvýšil. Nervozita snížila, očekávání zvýšilo.

V tomto článku si uděláme krátký souhrn podepsaných hráčů, odcházejících hráčů a pokusím se nastínit řešení. Uvědomuji si, že jsem nepostihl všechny možné alternativy. Následující odstavce smolím během turbulentního víkendu, kdy nemám příliš času a furt mě něco vyrušuje. Je tedy možné, že jsem něco trestuhodně minul. Trh s volnými hráči je také velmi obšírné téma skýtající celou řadu permutací vývoje. Do toho započítejme nečitelné požadavky nových trenérů a kopa překvapení může být na světě.


Celkem máme pod smlouvou 48 hráčů. 25 útočníků, 19 obránců, 4 spešl týmery.

Útoku chybí starting RT, TE, RB2
Tady chybí více položek.
A tady jedna položka přebývá.

Hráči, kterým s Denverem Broncos končí smlouva:


Nyní je potřeba zacelit jak díry, které jsme měli před příchodem RW3, tak díry, které díky tomuto příchodu vznikly.

Kapitál, který na „dokončení“ soupisky týmu máme, je známý. Jsou to samozřejmě výběry na nadcházejícím draftu nováčků a také místo pod platovým stropem, do jehož výše můžeme podepisovat volné hráče.

Pro draft máme k dispozici tyto výběry:

  • 2. kolo – 64
  • 3. kolo – 75, 96
  • 4. kolo – 113, 114
  • 5.kolo – 144
  • 6.kolo – 205
  • 7.kolo – 232, 248

Je to stále ještě devět výběrů, byť převážně v nižších kolech. Loni měl GM Paton úspěšnou ruku i v kolech, které běžně znamenají pouze hráče do rotace nebo tréninkových týmů. Ve třetím kole to byli třeba OL Quinn Meinerz, ILB Baron Browning, v pátem S Caden Sterns či v sedmém OLB Jonathon Cooper. Tihle všichni hráči loni dostali šanci a ukázali, že s nimi můžeme v budoucnu počítat. Budeme doufat a věřit, že se podobně povede našemu GM i letos. Budeme to potřebovat.

Základním předpokladem úspěšného draftu je, aby na něj tým nevcházel s nevyřešenými potřebami. Tím by se stal pro ostatní GM příliš čitelným a musel by o své prioritní výběry více bojovat. GM by to nutilo dělat kompromisy a vynucená rozhodnutí místo výběrů nejlepších hráčů na boardu.

Proto musíme velice chytře a s rozmyslem utratit prostředky pod platovým stropem. Přitom nesmíme utratit všechny. Je potřeba mít rezervu na platy hráčů z draftu a taky na řešení průšvihů v sezóně.

V současné době nám dle hojně využívaného webu spotrac.com zbývá plus mínus $26M dolarů. To je jedenácté místo mezi všemi NFL týmy.

Můžete sledovat zde https://www.spotrac.com/nfl/cap/. Jen mějte na paměti, že tam nemusí být vše 100% aktuální. Například už před pár dny Detroit Lions oznámili prodloužení WR Joshe Reynoldse za $12M na další dva roky. Není ovšem známé bližší rozvržení smlouvy, tak tato smlouva stále není na spotracu započítána. Takže berte spotrac jako dobrého průvodce, kterého musíte brát s nějakou tolerancí.


Platový strop:

Máme slušnou pozici, ale musíme postupovat promyšleně.

Můžeme navýšit místo pod platovým stropem?

NT Mike Purcell

Více místa pod platovým stropem můžeme získat několika způsoby. Nejčastěji restrukturalizací platu/ů aktuálních hráčských smluv nebo propuštěním/tradem některého ze stávajících hráčů.

V tom prvním případě dochází k převodu části platu a bonusů za sestavu do podpisového bonusu. Tým k tomu ani nepotřebuje povolení od dotčeného hráče. Peníze, které hráč danou smlouvou vydělá, se tímto krokem nemění, jen je dostane hned, místo aby na ně „čekal“. Sníží se platové zatížení pro aktuální rok, ale poměrná část se dopočítá do let příštích. Pomůžete si tedy v tomto ročníku, ale příští roky si o něco zase pohoršíte. Předpokládám, že se k tomuto kroku budeme muset uchýlit. Čím méně budeme muset, tím lépe.

Trochu vám pomůže odpadnutí dead money a také očekávaný růst platového stropu. Ten se zvyšuje rok za rokem. S výjimkou loňské sezóny, kdy významně klesl vlivem COVIDem ovlivněné sezóny bez diváků. Zrovna ty dead money nám příští rok pomohou, protože v současné době je naše konto zatíženo hned $15M dolarů (10.místo v NFL).

Kvůli získání místa pod platovým stropem bychom mohli někoho propustit/tradnout. To s sebou ale zpravidla nese další dead money. Plus stejně musíte danou pozici obsadit. Proto se to vyplatí jen tehdy, když rozdíl platu odcházejícího hráče a dead money je co největší a z tohoto rozdílu, jste schopni hráče levněji nahradit.

Zde se můžete podívat na základní údaje smluv našich hráčů: https://www.spotrac.com/nfl/denver-broncos/cap/

Důležitý z pohledu odchodu hráče z pohledu uvolnění platového stropu je sloupec CAP HIT a sloupec DEAD CAP. CAP HIT znamená, jak se jeho plat počítá vůči letošnímu platovému stropu a DEAD CAP ukazuje, jak se zatíží platový strop v případě jeho odchodu.

Podívejeme se například na NT Mikea Purcella. CAP HIT $4,3M, DEAD CAP $1,5M. Propustíme-li Mikea uvolníme $2,8M pod platovým stropem. Jupí!!! Jupí? Pozor, nebudeme mít NT a evidentně nějakého budeme potřebovat. Dokážeme, řekněme za maximálně $2M, nahradit Purcella někým jiným alespoň stejně tak dobrým?

Dle mého skromného názoru není v naší sestavě nikdo, koho bychom mohli propustit, nahradit a vydělat na tom.


Co teď?

Začátek nového ročníku je za dveřmi. Bude to 16. března. Dne 14. března ovšem začíná „tampering period“. Jsou to dva dny před koncem loňského ročníku, kdy je povoleno kontaktovat nadcházející volné hráče (respektive jejich agenty) a vyjednávat s nimi o nových smlouvách.

Naše vlastní potřeby se obchodem pro RW3 změnily. Priorita jedna vyřešena. Ostatní priority zůstaly a další se přidaly.

Sestava Broncos pro sezónu 2022

Potřeby týmu:

  • Pravý tackle
  • Defensive Line
  • Inside LineBacker
  • Outside LineBacker/EDGE
  • backup QuarterBack
  • Slot CornerBack
  • Strong Safety
  • Tight End
  • Running Back (?)

Jak to budeme řešit?

No hlavně s rozumem. Čekat na draft nesmíme, Tam pořešíme šířku kádru a případně konkurenci. Ale základ týmu by měl být hotový už před prvním kolem draftu 28.dubna 2022.

Slot CB, SS

Seahawks 2022 Free Agent Primer: Quandre Diggs - Sports Illustrated Seattle  Seahawks News, Analysis and More
SS Quandre Diggs

Začnu tím jednodušším. Slot Corner a Strong safety by teoreticky už v sestavě být mohli. Na slotu už hrál třeba Michael Ojemudia či Essang Bassey (budoucí smlouva). Essang Bassey umí hrát hodně tvrdě, takže by třeba s trochou péče zvládl Strong Safetyho. Ojemudia je taky tvrďák, ale toho si necháme jako backupa pro outside a na slotu taky určitě bude hrát. Nemělo by smysl jej držet na lavičce. V záloze máme také nadějného safetyho nováčka z minulého roku Jamara Johnsona, ale ten je také spíše Free Safety. Zvádl by Strong Safetyho Caden Sterns? Nemyslím, to už by mu víc sedl ten slot/nickel post.

Můžeme se rozhodnout tyto posty řešit pomocí veteránů z trhu volných hráčů. Že by další a hlavně levný rok pro SS Kareema Jacksona? Raději bych koukal více do budoucna. Pokud bychom vyškrábli dost peněz, nabízí se exSeahawk SS Quandre Diggs (PFF 71,2). Jako bývalý CB nemá problém s coverage a přitom umí hrát uprostřed pole. Dal by slevu, aby dál hrál v týmu s RW3? Samozřejmě na trhu budou i další jména.

Na slot corneru bychom mohli přivítat exBroncos Bryce Callahana nebo Chrise Harrise Jr. Oba jsou ve formě exkluzivní sloti, ale Callahan je furt na hromadě a Harris už má taky poněkud věk. Asi by se mi víc líbil zkušený ale mladší Nate Hairston, který bude za polovic a přitom udělal v malém vzorku rozehrávek výborný dojem. Samozřejmě i zde je možností hodně a vyjmenovanými hráči nabídka nekončí.

Tight End

O. J. Howard na odchodu z Tampy. Nahradí Gronka u Patriots? |  AmericanSports.cz
OJ Howard

Mám za to, že Noaha Fanta poměrně snadno typově nahradíme Albertem Okwuegbunamem. I Albert je dynamický TE převážně do pasové hry, ale bloky nejsou to pravé těžiště jeho hry. Pro Hackettův systém bude blokující TE dost důležitý. V článku o příchodu RW3 jsem se náhradě věnoval poměrně podrobně a stejně bych se nedivil, kdyby přišel někdo mimo můj dlouhý výčet.

Líbil by se mi návrat Erica Sauberta a třeba podpis OJ Howarda. Levnější budou ale i jiní hráči jako exSeahawks Dissly, exRams/esSeahawks Everett,…

Naštěstí post TE nepatří k těm nejdražším, tak tady to na drbání hlavy ještě nebude.

Running Back

Melvin Gordon hints at reunion with college teammate Russell Wilson
Melvin Gordon a Russell Wilson hráli na stejné univerzitě.

Nováček Javonte Williams dostane kopu prostoru, ale pozice RB je dost náchylná na zranění a nemůžeme tak spoléhat jen na něj. Mike Boone neukázal, že by mel železné zdraví. Měli bychom tak podepsat hráče, který bude pro Williamse dobrým parťákem. Nejlépe typově odlišného běžce se schopností blokovat i chytat v pasové hře.

Melvin Gordon, kterého nemusím představovat, vede žebříček volných hráčů. S Williamsem mu to klapalo. Navíc je kamarád s naším novým QuarterBackem. Jeho kvality ale zasluhují očekávanou cenovku a tak pro nás může být mimo rozumný dosah.

Budeme pragmaticky volit z druhého sledu RB.

  • Chase Edmunds, Cardinals
  • Raheem Mostert, SF49
  • Sony Michel, Rams
  • Alex Collins, Seahawks
  • Darrel Williams, Chiefs
  • Ronald Jones, Buccaneers
  • D’Onta Foreman, Titans

Pokud neklapne zázrak v podobě Melvina Gordona, tak bych se hodně vážně zajímal o Foremana, který přebral RB u Titánů po zranění Derricka Henryho a hrál skvěle.

Backup QB

Záložní QB bude také oříšek. „Shit happens“ a my musíme být připraveni odehrát nějaké porce zápasů bez RW3. Samozřejmě budeme doufat v opak. Nemůžeme ale nastupovat s vodonošem na záložním QB. Musíme najít vhodného kandidáta. Samozřejmě je tu možnost levného draftu dejme tomu ve třetím kole, ale takový hráč jen těžko bude mít nějaké kvality, aby bez delší průpravy zaskočil opravdu kvalitně. Vezmeme nějakého QB, který si u nás prodlouží kariéru. https://www.spotrac.com/nfl/free-agents/all/quarterback/all/ Brandon Allen? A.J, McCarron. Marcus Mariota s Mitchem Trubiskym budou asi drazí. Trevor Siemian? Kyle Allen? On se někdo najde.

A teď tu máme čtveřici, která nás bude pálit nejvíce. Pravý tackle, Defenzivní lajnmen, Inside LineBacker, OLB/EDGE.

Rovnou říkám, že bez restrukturalizací smluv vybraných hráčů to dle mého skromného názoru nebude.

Množina hráčů, ze kterých lze vybírat je obrovská. A když se započítají i možné trady s jinými týmy, tak ode mne nečekejte nějaké přesné tipy na řešení situace. Do hry vstoupí také preference našich trenérů, jejichž systém bude ve svém prvním roce mimo znalosti analytiků. Vše budou jen odhady/dohady. Stejně jako se já pár odstavců výše jen dohaduji nad důležitostí blokujícího TE na outside v Hackettově systému.

Pravý tackle

La’el Collins

Pravděpodobně zpátky přivedeme chráněného volného hráče Calvina Andersona, který se loni ukázal v dobrém světle. Bude to stačit na to, abychom jej brali jako startera? Nemyslím. Plán B to být může, ale měli bychom jít po skutečné posile, která vyřeší pravou stranu. Letos to zrovna na trhu RT není žádný zázrak a tak by poptávka po dobrých hráčích mohla vyhnat cenu.

  • Trenton Brown (Patriots)
  • Germain Ifedi (Bears)
  • Morgan Moses (Jets)
  • Bobby Massie (Broncos)
  • Cameron Flemming (Broncos)
  • Terron Armstead (Saints)

Osobně by se mi líbil Morgan Moses. Za minulý rok si v dresu Jets vysloužil dobrá hodnocení. Má čerstvě 31 let. V jeho prospěch také mluví kariéra bez větších zranění.

Terron Armstead je skvělým hráčem. Pokud je na hřišti. Loni jen devět zápasů. Navíc jako top hráč bude vyvažován zlatem. Bobby Massie by byl sázka na solidní výkonnostní jistotu, kterou bychom ale museli jistit jiným hráčem vzhledem k četnějším zraněním.

Na stole ovšem mohou být i jiné varianty. Například trade s jiným týmem. Spekulace například zmiňují La’ela Collinse z Dallasu. Collins je dalším skvělým hráčem, který má ovšem také problémy zůstat na hřišti.

Defenzivní lajnmen

BJ Hill

S odchodem Shebyho Harrise nám vznikl větší problém tam, kde jsme počítali jen s doplněním do rotace. Nyní potřebujeme skutečného startera a druhého hráče, který posilní rotaci. A to už počítám s návratem chráněného volného hráče DeShawna Williamse.

Volných hráčů na trhu je opravdu velké množství. Spotrac nyní eviduje 106 budoucích volných hráčů na postu DE/DT. Musíme pečlivě zvážit všechna pro a proti. Po odchodu Harrise uvítáme lídra do kabiny i na hřiště. S moderním fotbalem přichází nutnost mít vepředu hráče schopné zastavit běh a narušovat hru soupeřova QB při pasových downech.

Je otázka, za jaké peníze budou ochotni hrát takoví Calais Campbell, Akiem Hicks, Ndamukong Suh.

Zajímavým cílem bude určitě Emmanuel Ogbah. Ale na toho mít asi nebudeme.

Ale nezapomeňme na BJ Hilla, D.J.Jonese, Folorunsa Fatukasiho, Sebastiana Joseph-Daye nebo Sheldona Richardsona. Ta nabídka je zkrátka široká a my ji využijeme. Cena bude zásadní.

Některý z veteránů by nám mohl dát „RW3“ slevu. Mladší a více perspektivní hráči si asi budou chtít ještě vydělat.

Inside LineBacker

Cowboys would reunite Bobby Wagner with Dan Quinn, if he was a free free  agent
Bobby Wagner

Na ILB pozici nám zbyl akorát nadějný nováček Baron Browning, nenadějný Justin Strnad a neznámý Barrington Wade. Mezi „naše“ volné hráče počítáme Joseyho Jewella, Alexandera Johnsona, Micaha Kisera, Kennyho Younga, Jonase Griffitha, Natre Patircka. Pořádně dlouhý seznam. S Browningem počítám do první obrany (ILB2), ale chce to někoho kvalitního a zkušeného. Během Combine se naši manažeři setkali s agentem Joseyho Jewella a měli údajně jednat o prodloužení spolupráce kvalitního LB. Zatím nebyla žádná dohoda potvrzena. Za mě by to byla část ideálního řešení, které by zahrnovalo návrat Jewella a Griffitha. Měli bychom tak dva mladé elitní atlety a zkušeného kvalitního pracanta, od kterého by se mohli mnohému učit, zatímco by startovali i ve speciálních týmech. Doplnili bychom dalším levnějším LB jako je Micah Kiser.

Trh se trošku zašmodrchal propuštěním dvou kvalitních veteránů: Bobbyho Wagnera (Seahawks), Jordana Hickse (Cardinals). Nabídka je pestrá a zahrnuje například:

  • De’Vondre Campbell, loňská kometa z Packers
  • Bobby Wagner, lídr obrany Seahawks
  • Christian Kirksey, Houston Texans
  • Jermaine Carter, Panthers
  • Jayon Brown, Titans
  • Leighton Vander Esch, Cowboys
  • Rashan Evans, Titans

Nabízí se podpis Bobby Wagnera. Ale ten bude podle mě dost drahý i s RW3 slevou. Přes nesporné kvality lídra už to není to pravé ořechové v coverage. Campbell odehrál skvělou sezónu v dresu Packers a půjde si někam vydělat. Duo ILB z Titans může být zajímavé.

Byl bych spokojený se sestavou Jewell – Browning / Griffith – Kiser/Young/levný veterán.

OLB/EDGE

Von Miller

Tahle díra se bude elit velice těžko. KValitní EDGE na trhu jsou, ale tohle je extrémně drahá pozice. Dokazuje to i fakt, jak si pass rusheři udrželi cenu v rámci loňského trhu, byť platový strop výrazně klesl. V nabídce jsou známé firmy:

  • Von Miller, Rams
  • Chandler Jones, Cardinals
  • Jadeveon Clowney, Browns
  • Randy Gregory, Cowboys
  • Haason Reddick, Panthers

Von Miller nevylučuje návrat do Denveru. Já jsem hlavně rád, že se odchod klubové legendy obešel bez zlé krve a Von nemá problém s naším GM nebo týmem. Návrat Vonstera je hezká představa. Ovšem nemyslím, že na něj a jeho top kvality budeme mít peníze. Pokusíme se vybrat jinde buď někoho perspektivnějšího, nebo levnějšího. To nebude ani Clowney, ani Jones, ani Gregory, ani Reddick. Upřímně fakt nevím, jak z toho ven. Paton musí vybrat to nejlepší v poměru cena/výkon.


Klíčová offseason

Denver Broncos: George Paton will be in charge of hiring next coach
GM George Paton

GM George Paton vrátil do Denveru naději příchodem skvělého QB Russella Wilsona. Stále má však on a jeho celý tým před sebou HORU práce. Postrádáme hned několik důležitých starterů a rozpočet není nafukovací. Musíme se chovat velice uvážlivě a pragmaticky. Je zde sice možnost jít více „All in“ a vsadit na tento a příští rok, ale to není rozumné. Taková taktika vás docela rychle doběhne a rafne do zadku. Placení účtů nejde odkládat do nekonečna.

Počítejme s tím, že se nám z aktuálních mrtvých peněz vrátí $15M. Tyhle peníze můžeme úplně v klidu proinvestovat a uvolnit si na ně letos prostor nějakou restrukturalizací (Simmons, Sutton, Patrick,…). Dále počítejme s nárůstem platového stropu, ale tady už bych byl opatrnější. Zkrátka nějaké letošní peníze můžeme odložit na příští roky, ale byl bych velice nerad, kdybychom příznivou finanční bilanci týmu rozfrcali na letošek. Zároveň nemyslím, že by to George Paton udělal. Zatím se jevil velice rozumně.

Zahrajeme si tak na „MoneyBall“. Budeme vybírat hráče na základě analytických čísel a půjdeme po poměru cena/výkon. Výkon je nám plus mínus známý, ale ta cenovka je teď pro nás neznámá. Čekám, že u většiny pozic, které potřebujeme obsadit počkáme, až se první a druhá vlna podpisů volných hráčů vyřádí a vyzobeme si hráče, co zbydou a půjdou nervózně s cenou dolů. Třeba u DL je konkurence velká, tak tam si takový přístup můžeme dovolit, zatímco u RT budeme muset být agresivnější, jestli chceme zajistit RW3 dobrou protekci.

Je tu otázka efektu RW3: „Hele v tom týmu hraje Russell Wilson. Tam by mohla být solidní šance na úspěch. Už jsem si něco vydělal, tak zkusím jestli neklapne prsten v Denveru.“

Jsem na nadcházející dny extrémně zvědavý. Síly se budou přelévat. Hvězdy budou měnit působiště za mnohdy přemrštěné peníze. Přichází čas manažerů a dravých ryb. Kdo bude stát chvíli opodál, může hořce zaplakat. Držte nám a Georgi Patonovi pěsti a cokoli jiného. QuarterBacka máme, ale teď to chce dát dohromady konkurence schopný tým.


Sledujete někdo trh? Jaká jsou vaše přání? Hoďte do některé z diskuzí na facebooku, discordu nfl.cz, discordu Denveru Broncos vlastní přání nebo třeba i tipy, jak to dopadne.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář