Rozhodnuto! Novým majitelem Denveru Broncos by se měl stát Rob Walton.

Dle týmových zdrojů jsme vstoupili do poslední fáze změny vlastnictví klubu. Z prvního kola nabídek na odkup franchise Broncos postoupily čtyři skupiny zájemců. Mezi těmi byl hlavním favoritem Rob Walton, jeden z dědiců obchodního impéria Wallmart. Přede dvěma dny proběhlo další kolo zvýšených nabídek za odkup týmu a Walton byl některými médii, coby člen nejbohatší americké rodiny, předčasně prohlášen za vítěze. Potvrzení ale přišlo až nyní.

Prodejní cena Broncos se vyšplhala na 4,65 miliard dolarů. Náš oblíbený tým se tak stal nejdražším nákupem sportovního klubu na světě. Druhý nejdražší prodej v rámci NFL byla v roce 2018 změna majitele Caroliny Panthers za 2,2 miliardy dolarů.

Pozn. Na druhé místo historických tabulek jsme tak odsunuli nedávný okolnostmi vynucený prodej londýnské Chelsea za 3,09 miliard dolarů. (Tam byla navíc doložka o závazku dalších 2 miliard dolarů – https://www.forbes.com/sites/mikeozanian/2022/05/09/chelsea-fc-valued-at-309-billion-in-sale-to-group-led-by-todd-boehly/?sh=100ece6676af)

Skupina Walton-Penner přeplatila zbylé skupiny zájemců vedené Joshem Harrisem, Josem E. Felicianem a Matem Ishbiou. Waltonovi Broncos hodně chtěli a dostali se i nad očekávanou částku v rozmezí 4 – 4,5 miliard dolarů.

Denver Broncos Sale: Rob Walton Favored to Will Bidding Over $4 Billion -  Bloomberg
Rob Walton, 77 let.

Rob Walton, 77 let, bude hlavní tváří nové vlastnické skupiny. Jde o nejstaršího syna zakladatele obchodní sítě Walmart Sama Waltona. V letech 1992 – 2015 celou rozsáhlou společnost vedl.

halı sahil Molester greg penner - dcs24.net
Carrie Penner Walton, Greg Penner

Rob Walton v roce 2015 své místo předal svému zeti Gregu Pennerovi, který bude spolu se svou ženou Carrie, dcerou Roba Waltona, další tváří nových vlastníků. U Grega Pennera mě zaujala velká vášeň pro sport, jelikož je nadšeným triatletem a v roce 2017 pokořil i Ironamna na Hawaii. S Carrie mají 4 děti, z nichž některé by se mělo/měly objevit také v naší vlastnické struktuře. Carrie Walton Pennerová figuruje v mnoha organizacích a nadacích, například Walton Family Foundation, the Stanford University Board of Trustees, the Aspen Institute, Kipp Foundation. (Mimochodem Aspen je v Coloradu a mimojiné má tento institut svou evropskou pobočku v Praze.)

Greg Penner má 52 let a spekuluje se, že právě on bude řešit denní agendu spojenou s chodem Broncos franchise.

Hobson, Mellody and George Lucas - Carnegie Medal of Philanthropy
Mellody Hobson s manželem (netřeba představovat).

Poslední známou tváří nejvyššího vedení vlastnické skupiny je Mellody Hobson. Mellody je spoluCEO Ariel Investments, figuruje ve vedení Starbucks korporace a je ředitelkou JPMorgan Chase. Hobsonová je široce uznávanou osobností a dle vyjádření Broncos, by měla přivést do týmu strategickou prozíravost a perspektivu do vedení týmu.

Nemohu nenabořit hlubokou serióznost článku faktem, že Mellody je manželkou George Lucase, stvořitele Star Wars. Mimochodem, když George prodával studiím Disney svou SW franchise, vyšplhala se cena na 4,05 miliard dolarů. Náš hlavní kouč Nathaniel Hackett je obrovským fandou SW a některé herní signály po SW pojmenovává.

Dalším krokem prodeje by mělo být „schválení“ ze strany ostatních majitelů NFL týmů. S tím by neměl být problém. Do karet tomuto kroku bude hrát i to, že majitel Los Angeles Rams, Stan Kroenke, má na rodinu Waltonových úzké rodinné vazby. Kroenkeho žena je sestřenice Roba Waltona.

Ještě doplním, že Enos Stanley Kroenke vlastní Denver Nuggets i Colorado Avalanche. Šířeji vnímaná rodina Kroenke – Walton – Penner tak bude mít prsty ve třech ze čtyř hlavních týmech Denveru…


Image

Vyjádření CEO Broncos Joe Ellise:

Velmi jsem si užil poznávání Roba Waltona, Carrie Walton Penner a Grega Pennera během tohoto procesu. Naučil jsem se mnoho o jejich rodině a zázemí. Seznámil jsem se s vizí pro Denver Broncos a jsem si jistý, že jejich vedení a podpora pomohou tomuto týmu dosáhnout skvělých věcí na hřišti i mimo něj.

Upřímně oceňuji spolupráci našeho fotbalového vedení, výkonného týmu a manažerů jak v UCHealth Training Center, tak v Empower Field na Mile High během posledních měsíců a let. Chcee také ocenit práci společností Allen & Company a Proskauer Rose, které nás celým procesem provedly včas a efektivně.

Tato kupní a prodejní smlouva čeká na schválení finančním výborem NFL a vlastnickým výborem. Dnešek představuje významný krok na cestě k nové vzrušující kapitole v historii Broncos.

Očekává se, že po dokončení prodeje definitivně skončí působení CEO Joe Ellise v rámci Broncos franchise.

Vyjádření Roba Waltona:

Jsme nadšení, že jsme byli vybráni pro koupi Denveru Broncos.Carrie, Greg i já jsme inspirováni příležitostí vést tuto skvělou organizaci v pulzující komunitě plmné příležitostí a vášnivých fanoušků.

Když jsme žili a pracvali v Coloradu, vždy jsme Broncos obdivovali. Naše nadšení ještě vzrostlo, když jsme se během posledních několika měsíců dozvěděli více o týmu, zaměstnancích a zemí Broncos.

S potěšením oznamujeme, že Mellody Hobson, jednatelka Ariel Investments, souhlasila s připojením k naší vlastnické skupině. Kromě své role v Ariel je Mellody vlivným lídrem v korporátních a občanských organizacích po celé zemi.

Mellody v současnosti působí jako předseda představenstva Starbuck Corporation a je také ředitelem JPMOrgan Chase. Víme, že do našeho týmu vnese svou strategicckou prozíravost a vůdčí perspektivu.

Děkuji Joe Ellisovi a zaměstnancům Broncos za prvotřídní způsob, jakým provedli tento prodejní proces. Kromě toho děkujeme spolešnosti Hogan Lovells za jejich vedení a podporu v tomto úsilí.

Těšíme se, ž si získáme důvěru a podporu NFL v dalším kroku tohoto procesu. Až budou provedeny nezbytné kroky, budeme s vámi naše rodina sdílet více informací a plánů.


Spekuluje se, co by mohly být nové plány Waltonů pro Broncos. Nová smlouva pro RW3? Oznámení nového stadiónu? Musíme si počkat.

Každopádně cenovka naší franchise nebyla zrovna malá. Waltonovi mají bohaté zkušenosti s vedením úspěšných byznys modelů. Umí investovat a vydělávat peníze. Doufejme, že vedení Broncos touto zkušenou a prominentní rodinou ponese svá ovoce.


Co říkáte na tyto skutečnosti vy?

Mezi hlasujícími fandy u tweetu Andrew Masona převažuje spokojenost.

1 trackback / pingback

  1. Střípky 06/2022 | Denver Broncos

Přidat komentář