Tréninkový kemp před sezónou začal!

Jsem poněkud v časovém presu a tak si jeden ze svých oblíbených časů roku úplně neužiju. V této době je každý hráč na soupisce nadějný. Plus mínus jsou všichni zdraví, nováčci hrají jak veteráni, trenéři pracují na odstranění těch „pár“ chyb a budují identitu týmu. Zkušení hráči vidí v týmu potenciál na zisk Super Bowlu a my fanoušci doufáme, že letos budeme opět hrát relevantní fotbal a bude se na to dát koukat. Letos ovšem máme oproti předchozím několika rokům o jeden důvod k optimismu navíc. Jeden zásadní důvod. Od konce kariéry Peytona Manninga náš dres obléká opět kompetentní QuarterBack Russell Wilson, v něhož nyní věříme.

Máme za sebou úvodní čtyři dny tréninků a já je v rychlosti odrážkově prolítnu, abych byl se svými dalšími články opět aktuální. Pokud to práce a děti dovolí.

  • podepsali jsme OT Cama Fleminga (škrt ILB Kadofi Wrighta). Fleming za nás loni odehrál na pravém tacklu konec sezóny a byť se před sezónou zdál nejslabším z trojice Fleming, Massie, Anderson, zahrál všechna utkání solidně. Jelikož jsou se zraněním mimo Tom Compton i Billy Turner, dává podpis osvědčeného zkušeného Fleminga smysl. A nedivil bych se, kdyby u nás na sezónu i zůstal.
  • na návštěvě byl u nás také ILB veterán Joe Schobert. Uvidíme, jestli rozšíří řady naší ILB stáje, o které se ví, že není příliš široká. Joe je takový lehčí nadprůměr. Umí skládat, ale v coverage zářit nebude.
  • HC Nathaniel Hackett koncipuje tréninky tak, aby hráči dostali i během ostrých dní volnější program, aby se udrželi čerství. Dva těžké dny, třetí den je pak lehčí. Třetího dne byla příprava hlavně mentální a tréninky byly bezkontaktní, aby si těla odpočinula. Hráče pak čeká těžký čtvrtý den, ve kterém jsou více připravení. „Odpočinkový“ třetí den navíc umožňuje daleko více rozehrávek, protože hráči nepotřebují tolik času na „vydýchání“. Dá se tak vyzkoušet více herních situací. Podobný systém Hackett odkoukal v Green Bay a bude ho praktikovat celý kemp.
  • Hackettovi se líbilo, že ke třetími dni nepřistoupili hráči laxně a nebyl svědkem vypuštěných her. Nejde o to, aby měli dovolenou, ale aby si domlácená těla odpočinula.
  • Náš hlavní trenér dál pracuje na osobním přístupu k hráčům a snaží se mluvit zvlášť s každým z nich, aby spolu probrali individuální pohled na jejich hru a byli schopni nalézt ideální uplatnění na hřišti.
  • Jerry Jeudy zavedení „třetího“ dne uvítal. Líbí se mu, že mát ak možnost vyzkoušet si i iné WR pozice v rozestavení a bude tak znát i herní náplň jiných spoluhráčů. Sám se pak dobrovolně účastní setkání QB, aby lépe pochopil, jak celý útok funguje. Zmínil například, že způsob čtení readů proti různým coverage mu určitě pomůže v route runningu.

Den 1

První den „vyhrála“ obrana. Dobře vypadal ILB Jonas Griffith a čtvrtý safety v pořadí P.J. Locke. V útoku se dařilo Montrellu Washingtonovi. Útok začal pomalu, ale postupem času začal více „klikat“.

RW3: „Vypadalo to jako zápas, pokud mám být upřímný. Šli jsme do toho naplno. Jedničky proti jedničkám. Tam a zpět, tam a zpět a s rychlostí, co jsme už procvičovali. Bylo to na velmi vysokém levelu. Je dobré být tady, kde do toho hráči dávají maximum už na tréninku. Pokud chcete být úspěšní, musíte to tak dělat. Neexistuje magická pilulka, skrytý trik, nic. Je to pouze o tom, jestli pro to uděláte všechno, jestli pro to vše obětujete každý den. To tady děláme. A co jsme udělali dnes, zítra nic neznamená. Bylo parádní vidět tady tolik fanoušků. To byl můj první trénink před nimi a bylo to jako v mém prvním nováčkovském roce. Ale nyní mám něco kolem tří a půl tisíce dní zkušeností. Bylo to nové, ale zároveň je to stále to, o čem jsem kdy snil a co miluju. Každý den se soustředím na zábavu a lásku ke hře. Jsem vděčný, že tady můžu být. Let’s Ride.“

Jonas Griffith si během prvního dne připsal dvě ubráněné přihrávky a v coverage vypadá velice dobře. Předvedl se ale také v širokém pokrytí hřiště a schopnosti přečíst a reagovat na běh.

Pozitivní atmosféru kolem svého jména si svým přístupem vysloužil Montrell Washington. Jde o hráče, který po draftu vzbudil vášně díky tomu, že jsme jej brali v pátém kole a přitom byl považován spíše za hráče mimo draft. Montrell ale maká tvrdě a je na trénincích první na trávníku a chytá z mašiny jeden míč za druhým. Jeho přístupu si všímá i RW3, který má evidentně dříče v oblibě: „Kluk jako Montrell? Byl jsem tu dnes ráno a byl jsem tu fakt brzy. Bavil jsem se s ním, že si spolu ještě projdeme nějaké cviky v posilovně a ten kluk tu byl o 15 minut dřív, aby se dobře připravil. A já ho budu v tomto jen povzbuzovat.“ Washington měl pak solidní trénink. Chytil TD a vypadal dobře i při returnech.

Pod neznámým Everem byla obrana otazník, ale první den byli ve skvělé formě. Darby přečetl screen na Jeudyho, PS2 měl parádní ubráněný pas v end zóně, Simmons efektně chytil tečovaný míč. Pass rusheři obléhali QuarterBacky. Úspěchy defenzivy ale neznamenají, že by neměl útok své chvilky. Ofenziva vedená Wilsonem měla své úspěchy. Například TE Eric Saubert si připsal dva TD apod. Ale obrana byla rušivá, pass rush byl nebezpečný a celkově by došlo k několika turn overům. DJ Jones vypadá proti běhu jako buldozer.

P.J.Locke byl loni jedním z důležitých členů speciálních týmů, ale hned první den kempu ukázal, že se s ním musí počítat i při hře obrany. Dva ubráněné pasy. JE dobré slyšet, že v obraně, kde secondary bude hrát velkou roli máme hráče, kteří mohou startery solidně zastoupit, když bude potřeba.

Mimo hru jsou zatím EDGE Randy Gregory, OL Billy Turner a WR KJ Hamler. EDGE Christopher Allen se zatím také nezapojil a RT tOm Compton měl operaci, díky které si také chvíli nezahraje. Lehce trénoval TE Greg Dulcich, kterého s návratem trenéři šetří po malém zranění před dvěma týdny.

DObrý den měl i QB2/3 Brett Rypien. 20-yardový TD na Suttona a Washingtona.


Den 2

I den druhý proběhl pouze v ochranných skořápkách. (bez plné zbroje). Někteří hráči nesli i velké ochrany přileb. Druhý den se hodně zaměřil na speciální týmy a individuální drily. Dolšlo i na týmové akce, kde jsme mohli vidět několik hodně povedených akcí z obou stran.

RW3 vypadal dobře, více chvály na Washingtona, TE4 Eric Saubert byl opět vidět, Patrick Surtain II předvedl elitní CB práci, Simmons byl všude po hřišti, Jerry Jeudy byl hodně vidět. Takový byl ve zkratce den druhý.

První den se zaměřil hodně na práci v red zone, ale dnešk umožnil RW3 více dýchat v poli a hned to bylo znát. Big plays si připsali Jerry Jeudy, Eric Saubert, Courtland Sutton i další. Parádní byl laser na Tima Patricka na slantu.

Wilson vypadal v pohodě, hladce dával přesné přihrávky, prodlužoval hry, byl konzistentní. (Nejsem úplně zvyklý tato slova psát ve spojitosti s naším QB.) Pod Wilsonovým vedením útok nestrádá. I pod tlakem naší obrany se dokáže prosadit.

Když je nováček Greg Dulcich šetřen u postranní čáry, stal se Eric Saubert jedním ze spolehlivých Wilsonových cílů. A zatímco loni šlo převážně o blokujícího TE s velkou silou, tak letos ukazuje i chytací potenciál, když dostal příležitost. Osobně si pamatuji jeho nasazení. V blocích si toho až tak nevšimnete, ale během her po zachycení míče bylo vidět, že dolů na zem Eric prostě nechce a rval se o každý palec. Mně se tento druh přístupu hodně líbí a budu i dál Ericovi držet palce. Uvidíme, kam se za dvěma „pouze“ chytacími TE Dulcichem a Albertem O. dostane.

PS2. Parádní souboj dvou vysokých hráčů, který pomůže oběma s vylepšením jejich hry.

Hackett o PS2: „Tak předně je to skvělý člověk. Chytrý chlap, který se v NFL začíná cítit pohodlně. Naučil se také pár nových věcí a jde to vidět. Hraje v podobném systému jako loni a práce s DB koučem se vyplácí. Přidejte k tomu jeho dosah, sílu a rychlost.“

Pokud máme v sezóně uspět, budeme se o schopnosti mladého cornera hodně opírat.

Justin Simmons je nepopiratelně jedním z našich nejlepších hráčů a jedním z nejlepších safeties v lize. V Everově obraně dostává Simmons více prostoru a vyniknou tak jeho schopnosti pokrýt hřiště od lajny k lajně.

Justin Simmons umí situaci rychle přečíst a reagovat dle potřeby. Navíc je dostatečně rychlý, aby se na místo dostal včas. Pokud si tuto formu Justin přenese i do sezóny, mohli bychom se začít těšit na solidní potenci od klíčového muže naší obrany.

Baron Browning a Nik Bonitto předvádí svou rychlost v pass rushi.

Z příchodu Russela Wilsona by měl hodně těžit Jerry Jeudy. Ten nám už ukázal, že se umí i v NFL pravidelně separovat, ale také měl svoje ne tak hezké chvilky. Jeudy má ale nyní za centrem elitního QB a měl by zářit. No v kempu to zatím vypadá, že společnou řeč nacházejí.

Jeudy má schopnosti, které Sutton ani Patrick nemají. Má také kreativního ofenzivního trenéra a více než schopného QB. Pokud budou dále na své hře pracovat, tak i RW3 zjistí, že mu Jerry může v mnoha situacích vypomoci svým elitním route runningem.

Javonte Williams dostal v prvních dvou dnech kempu více možností než Gordon, ale mějme za to, že oba RB budou hrát během sezóny rovnocenné party.

Netane Muti dostal zatím více šancí na pravém guardu, ale Meinerz by měl být zatím ve vedení o tento post.

RW3 si získává náročný Broncos dav fanoušků…

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář