Week 1: Broncos @ Seahawks Preview

Ani to netrvalo a máme tu první zápas sezóny! Uběhlo to jako voda že?

Za naším prvním soupeřem jedeme na severozápad Spojených států do deštivého Seattlu, kde vyzveme domácí Seahawks. Víc než kdy dříve mi letos připadá, že si v NFL dali hodně záležet na výběru TV zápasů prvního týdne. Nejdříve TNF Bills @ Rams, což klidně může být předkrm na budoucí únorové finále. Následují takové perly jako odveta Bakera Mayfielda v dresu Panthers proti Clevelandu Browns či divizní duel, který nás bude extra zajímat a to Raiders @ Chargers. První kolo zkompletuje další „odplata“ a to náš zápas proti týmu, ze kterého k nám přišel náš nový starting QB Russell Wilson.

Éra RW3 začíná v noci z pondělí na úterý.

Lumen Field, Seattle

Nemá smysl popírat, že jsme v tomto zápase favoritem. Nicméně vidím hned několik objektivních důvodů, proč si nepojedeme pro jasnou a už vůbec ne lehkou výhru.

Bouřlivé domácí prostředí

Stadión domácích Seahawks je proslulý svou atmosférou a hlasitou podporou týmu zdejšími fanoušky. Ti si po právu říkají „12s“ ve významu dvanáctého hráče. V roce 1984 byl dokonce dres s číslem 12 slavnostně vyřazen jako pocta nejlepším fandům NFL.

Jsem velmi zvědavý, jak se 12s postaví k návratu Russella Wilsona. Mnozí z nich jeho odchod akceptovali a budou mu přát vše nejlepší i v našem dresu. Někteří mu „zvláštní“ odchod asi nebudou moci zapomenout. Buď jak buď, připravme se na opravdový RACHOT, který značně znepříjemní operování a komunikaci našeho útoku.

(Ne)rozehranost

Náš HC Nathaniel Hackett v přípravných zápasech šetřil velkou většinu starterů. Jen pár jich do utkání s Cowboys, Bills a Vikings naskočilo, aby tempu NFL alespoň přičichlo. Důvodem bylo zachování dobrého zdraví důležitých hráčů a větší vzorek dat pro evaluaci hráčů usilujících o sestavu. Polovina našich trenérů přišla z Green Bay a druhá z Rams a oba tyto týmy tuto taktiku provozují. Hackettův krok tak rozhodně nebyl překvapivý. Fanoušci ale těžko kousali debakl od Bills, kdy Buffallo nastoupilo se sestavou starterů proti našim náhradníkům.

Ochrana zdraví starterů je dozajista prioritou číslo jedna. Všichni víme, že právě zdraví hráčů nás poslední roky dost trápilo. Vidím v tomto kroku ale také jednu z našich velkých nevýhod. Zvlášť pro náš první zápas. Dobře si pamatuji viditelnou zrezlost Packers v loňském roce. Saints je vydrtili 38 – 3. Ani úvodní utkání této sezóny se týmu, který nechal startery odpočívat, příliš nepovedlo. Ať už je důvod nerozehranost starterů (Rams) nebo elitní kvalita soupeře (Bills). V obou zmíněných případech se navíc sestava z loňských let či trenéři prakticky nezměnila. Tím, že většina našich hráčů základní sestavy neodehrála už několik měsíců ostrou rozehrávku, čekám pomalý start, pozvolný rozjezd a chyby. Z tohoto pohledu musím vnímat šetření hráčů jako risk. Je to šance pro Seahawks na nás agresivně nastoupit a našeho zabržděného probouzení využít ve svůj prospěch.

Oni sami totiž z velké části tento problém mít nebudou. V případě QB Geno Smitha si patrně vespolek odsouhlasíme, že jej nepovažujeme ani za průměrného QB v NFL. Tenhle hráč už ale v Seattlu hraje nějaký pátek, zná sestavu a systém a při loňské zdravotní absenci RW3 odehrál několik těžkých utkání. Nevedl si až tak špatně. Čtyři zápasy, 68,4% kompletace, 5 TD, 1 INT, Rating 103,0 a 1 TD po zemi. Ze tří zápasů, ve kterých startoval, si připsal jednu výhru. A výhodou domácího QB bude dle mého názoru i to, že musel během přípravy o svoje místo bojovat s Drew Lockem. A tím pádem zasáhl do přípravných zápasů. Na rozdíl od RW3 si tak už přivykl zápasovému tempu, byť jen v přípravě.

V porovnání obou týmů je tak rozehranost určitě bernou mincí, kterou je třeba brát v potaz a mírnit svá fanouškovská očekávání. Pokud se vyloženě zastavím u obou QB, tak hraje zkušenost a objektivní kvalita v náš prospěch. Nicméně Geno Smith už se svými klíčovými receivery odehrál ostrá i přípravná utkání. A odehrál je v systému, který se mezitím nezměnil. Russell Wilson ale přišel do úplně nového prostředí. I když je RW3 dříč a HC Hackett mu šije ofenzivu na míru, ostrých zápasů s našimi WR a vůbec celou sestavou útoku odehrál nula. Tady nehrajeme piškvorky. Pro americký fotbal je sehranost jedním ze zásadních herních atributů.

Doufám, že se energickému Hackettovi podaří tým nabudit a v úvodních fázích zápasu kotrmelce z rozkoukávání eliminujeme nasazením hráčů a pozorným výkonem.

Novoty

STC Dwayne Stukes, DC Ejiro Evero, OC Justin Outten

Seahawks v letošní offseason přišli o dva největší hráčské lídry – Russella Wilsona v útoku a Bobbyho Wagnera v obraně. Otevřeli tím však velký prostor pro mladé hladové hráče, kteří budou chtít zaujmout uvolněná místa. Jako zápasový outsider nemají hráči Seahawks co ztratit, zatímco na naší sestavě může být znát křeč z „povinné“ výhry.

Seahawks letos přecházejí na nový základní systém obrany 3-4. Proto může jejich obrana otevřít nějaké mezery, kterých by se dalo a mělo využít.

Oproti tomu jsme my změnili skoro všechno. Máme nového hlavního trenéra, ofenzivního koordinátora, defenzivního koordinátora i koordinátora speciálních týmů. Jediný trenér, který zůstal na svém postu je WR kouč Zach Azzani. S novým kombem HC/OC přišla také změna ofenzivního blokování na zónové. Alespoň nový DC Evero naštěstí praktikuje podobný systém jako jsme hráli poslední roky pod Vicem Fangiem a tak budeme opět spoléhat na obranu, že nás podrží, dokud se útok nesrovná a nezačne klikat.

Nemyslím, že je při tolika změnách možné odehrát začátek sezóny bez určitých porodních bolestí. Zvláště při vynechání starterů v zápasech přípravy. A to v každé fázi hry. Budeme tak spoléhat hlavně na zkušené hráče, že si dají na tyto situace pozor a minimalizují ztráty.

Kvalita sestavy hovoří pro Denver

Abych nepsal jen negativní faktory, které sehrají svou roli při našem debutu, musím zmínit důvod, proč jsme v tomto zápase favoritem. A proč nám budu věřit v zisk bodu za vítězství. Už jeden dva roky jsme s dobře vyskládaným týmem čekali pouze na to, až budeme mít to hlavní: franchise QuarterBacka. A ten tuto offseason nepochybně přišel. Russell Wilson už dekádu patří mezi elitu ligy a tohle se nezmění přesunem do jiného města. Nyní se opravdu ukáže, jestli na to ten tým má, nebo jsme si jen lhali do kapsy.

Při pohledu na obě hráčské sestavy vidím na naší straně vyšší prověřenou kvalitu. Máme tým zajímavě namíchán ze zkušených hráčů i mladých dravců, hladových po profesionálním fotbalu. Máme zajímavé inspirativní lídry i hráče na černou práci, kteří se obětují pro tým. Máme dynamickou útočnou sílu, kam se napříč kádrem podíváte a máme dlouhodobě pevnou obranu.

Naši hráči první utkání určitě nepodcení. Patrně to bude občas kostrbaté a nevycválané, ale věřím, že rozdíl v celkové kvalitě týmu nakonec bude hrát v náš prospěch. Žádný zápas se ale ještě sám nevyhrál. A určitě ne na základě papírových předpokladů. Bude potřeba makat od začátku, hrát energicky a tvrdě. Odpustit si zbytečné penalizace a dát si pozor na coverage speciálních týmů.


Přehled zraněných

S postupem času bude bohužel tato rubrika delší a delší. To už k NFL a americkému fotbalu tak nějak patří. Hráči budou víc a víc dobouchaní. Budou hrát s menšími zraněními a někdy i těžšími. Každý zápas je důležitý a opatrný přístup z přípravy bude tentam. Doufejme, že se našim hráčům budou zranění co nejvíce vyhýbat. Hlavně ta těžká, která by znamenala konec jejich účasti v sezóně.

Denver Broncos

  • ILB Josey Jewell – Doubtful
  • OL Billy Turner – Questionable
  • EDGE/OLB Randy Gregory – Questionable
  • WR KJ Hamler – Questionable

Injured Reserve/PUP:

  • CB Michael Ojemudia
  • TE Greg Dulcich
  • OT Tom Compton

Dlouhodobě mimo:

WR Tim Patrick, LB Christopher Allen, OT Casey Tucker, RB Damarea Crockett

Seattle Seahawks

  • LS Tyler Ott – Out
  • LB Alton Robinson – Out
  • CB Artie Burns – Doubtful
  • RB Kenneth Walker III – Questionable
  • G Damien Lewis – Questionable

Zranění nám komplikují už začátek sezóny. Klíčový ILB Josey Jewell si přivodil zranění lýtka a QB obrany tak velmi pravděpodobně do zápasu nezasáhne. Jde navíc o pozici, kde máme diskutabilní hloubku kádru, tak jde o velkou ztrátu. Téměř zázračně se uzdravil Jonas Grifftih a ten by tedy do zápasu nastoupit měl. Ve dvojici jej pravděpodobně doplní Alex Singleton, skládkářská mašina z Eagles. Ovšem v coverage to u Alexe nebude tak slavné, byť si málem v přípravě přispal íčko. Jsem zvědavý, kdo převezme řízení čela obrany. Zkušený FS Simmons je k lajně daleko.

Trojice Billy Turner, Randy Gregory a KJ Hamler je vedena jako Questionable a tedy s otazníkem. Dost často tito hráči nakonec hrají. Billy Turner ovšem neodehrál s lajnou skoro nic a tak mi přijde jistější nasazení Calvina Andersona. Randy Gregory je podobný případ, ale u něj bych si dokázal představit několik ostrých snapů i když větší zátěž rozehrávek půjde za Baronem Browningem. Rotace Bonitto a Cooper. KJ Hamler se určitě ostrého debutu nemůže dočkat, ale pokud ho budou trenéři šetřit, máme v zásobě další dva rychlíky Washingtona s Virgilem.

Ani Seahawks se zranění nevyhnula. Celkem zajímavé je zranění Long Snappera Tylera Otta. Domácí jej určitě dobře nahradí, ale to se nevidí úplně často. CB Artieho Burnse pravděpodobně zastoupí Tariq Woolen.


Přehled základních sestav

Trenérská zkušenost rozhodně převažuje na straně domácích. Pete Carroll je letitá legenda a kvalitní trenér. Zkušenosti by tento sympaťák mohl rozdávat a určitě bude mít v rukávu schovaná nějaká překvapivá esa. Náš HC Nathaniel Hackett je progresivní mladá mysl, která se bude opírat mimo jiné i o moderní analytická zjištění a doporučení. Budu docela zvědavý, jak budeme pod tímto trenérem zvládat time management a komplexní řízení celého týmu.

Jsem také hodně zvědavý na DC a STC. Ejiro Evero bude navazovat na roky velmi kvalitních Broncos obran. Myslím, že má k dispozici kvalitní kádr, ale zatím vidím zásadní problém v neprokázané schopnosti zastavit běh. Tam nás Seahawks pořádně provětrají, protože běh je přirozený způsob útoku domácích.

U naší útočné sestavy konečně vidíme pořádného lídra v osobě QB Russella Wilsona. Ten se bude moci spolehnout na dvojici skvělých RB Williamse a Gordona. V pasové hře mu můžeme nabídnout zajímavé cíle, jen je využít. Otazníkem bude výkon OL po změně blokovacího schématu, což se může dost zásadně projevit nejen v pasové protekci, ale i v blocích pozemní hry. Je také na čase, aby Albert O. vystoupil ze stínu Noaha Fanta a stal se oprávněným starterem.

QB domácích Geno Smith bude spoléhat na mladou talentovanou OL, ve které bude zajisté zářit Charles Cross. Seahawks budou sázet na jistější pozemní hru Rashaada Pennyho a dvě velmi nebezpečné WR zbraně Lcoketta s Metcalfem. K nim se přidá ještě kvalitní Noah Fant a ofenzivní potenciál Seahawks není malý. Naši obranu rozhodně čeká zajímavý zápas, který mnohé napoví.

Defenziva Seattlu bude připravená na zastavení Wilsonovy největší zbraně – hlubokých míčů. Safety Quandre Diggs je elitním hráčem celé NFL a proti jeho pozorným očím bude muset být RW3 ve střehu. SS Jamal Adams může dostat hodně pass rush a LB úkolů. V tom případě bude hodně nebezpečný. Připomíná mi našeho exkapitána T.J. Warda. Tvrdý hráč v boxu, ale slabší v coverage. Musíme jej donutit k nerovným coverage situacím, protože pokrytí hráčů v pasové hře není Adamsovou silnou stránkou. LineBackeři Seahawks ztratili svého vůdce Wagnera, ale hodně se od něj naučili. Speciálně bude záležet na výkonu Jordyna Brookse, kterí si loni připsal krále v počtu sládek (184). V DL si budeme dávat pozor na Shelbyho Harrise, který určitě zblokuje minimálně jednu z pasových přihrávek.

PFF řadí Defenzivní lajnu Seahawks až na 29. místo ligy. Seattle bude hodně spoléhat na mladší hráče Mefeho, Altona Robinsona a Darrella Taylora.

Naše obrana se bude hodně opírat o secondary. To, jak se bude dařit pokrýt rychlonohé nebezpečí Locketta s Metcalfem určí, kolik hráčů budeme moci přivést k zastavení běhu a do pass rushe. Zkusím věřit tomu, že si Pat Surtain rozumně poradí s Metcalfem jeden na jednoho. Oba dva jsou vysocí a rychlí. Lockett našeho Darbyho hodně provětrá, ale tam věřím v podporu od Justina Simmonse. Jsem velmi zvědavý na to, co předvede náš pass rush a pozemní obrana v čele s DJ Jonesem.

Speciální týmy umí prohrát zápas. Budu sledovat schopnosti naší coverage, která stála poslední roky za starou belu. Montrell Washington může být zajímavým nebezpečným returnerem. Brandon McManus je spolehlivý kopáč, tak si snad v prvním zápase renomé nepokazí. Nezkušený punter Corliss Waitman by se mohl ukopnout a doufám, že k takové nemilé situaci nedojde nejen dnes, ale nikdy v budoucnu.

Punter domácích Dickson se mi líbí už několik let, ale kicker Jason Myers nepatří ke špičce ligy. Oba dva returneři budou dozajista nebezpeční a prověří naši dlouhodobou slabinu speciálních týmů.


Otevírák sezóny slibuje zajímavou podívanou

Denver Broncos schedule: Russell Wilson will face Seahawks in Week 1
  • Poslední zápas prvního kola
  • TV zápas (MNF – Monday Night Football)
  • Russell Wilson proti svým dřívějším barvám
  • První HC zápas Nathaniela Hacketta a vůbec první zápas pro všechny naše koordinátory
  • Domácí bouřlivé prostředí

Naše obrana se určitě nebude nudit

Seahawks budou chtít ukotvit svého QB Geno Smitha na pevné půdě a tak můžeme od domácího útoku čekat velký důraz na pozemní hru. RB Rashaad Penny na konci minulé sezóny ukázal, že běhat nezapomněl. Ve čtyřech z pěti utkání zaznamenal 100+ behových yardů s průměrem 7,8 yardů na běh. Celkově za rok 2021 nesl míč 119-krát pro 759 yardů a 6 TD (6,3 yardů na běh). Jedná se o opravdu nebezpečnou a legitimní zbraň. A stále tu bude hrozba ze vzduchu hlavně na parádní duo receiverů Lockett/Metcalf. Nám velice dobře známý Tight End Noah Fant bude třetím velice dobrým cílem a nemůžeme zapomenout ani na TE Willa Disslyho. Jsem zvědavý, jakým způsobem budou Seahawks atakovat střed pole a své talentované Tight Endy.

Geno Smith je podobným typem QB jako je Teddy Bridgewater. Hraje více na jistotu a neuchyluje se často k nějakým hurá akcím. Stará se o míč. Jistota na kratší vzdálenosti tak světí prostředky. To asi nebude pro zmíněné WR ideální, protože díky rychlosti hrozí hlavně v hloubi pole. Lockett je ovšem hodně pohyblivý WR a Metcalf zase menší hbitost dohání výškou a silou. V kratší hře se tak neztratí ani jeden. Geno Smith ztrácí velký kus své kvality pod tlakem a tak bude pass rush stěžejním prvkem vedoucím ke snadnější práci při obraně našeho území.

I bez RB Chrise Carsona se v minulé sezóně opírali Seahawks o běhovou hry, když měli průměrně 122 yardů na zápas s průměrem k 5 yardům na běh. To jsou hodně dobrá čísla. Proto jsme přivedli DJ Jonese, top DL proti běhu. Proto jsme si nechali NT Mikea Purcella a proto máme ve starting trojici s oběma Jonesy pořízka DeShawna Williamse. Limitovat pozemní hru bude primární úkol naší obrany. A bude to dobrý test pro nadcházející týdny, kdy nás budou čekat souboje s Taylorem z Colts, Jacobsem z Raiders, Ekelerem z Chargers a dalšími kvalitními RB.

Zastavení/limitování běhu je sice primární, ale není to jediný úkol defenzivy. Naši hráči nám musí ukázat, jestli máme letos počítat s nějakým pass rushem. Na krajích OL Seattlu budou hrát dva nováčci a minimálně přes jednoho musíme být schopni se prosadit. Kraje OL nejsou ale jediným místem, kde musíme vyvinout na soupeře tlak. Hlavně oba Jonesové (Dre’Mont a DJ) se musí porvat ve středu lajny a znepříjemnit pohodlíčko Gena Smithe i v srdci Line of Scrimmage. DC Ejiro Evero má pass rush za jednu z velkých priorit a utkání v Seattlu by nám mělo napovědět, jestli to nebyly jen plané řeči.

Ani jeden z předchozích úkolů nepůjde snadno, jestli budeme krvácet v pasové hře. Secondary Darby – Williams – Simmons – Jackson – Surtain má mou důvěru. Opatrnou důvěru. Věřím v talent Patricka Surtaina i v prokázané schopnosti Justina Simmonse. Tlak útočných snah domácích tak bude ponejvíce směřovat na SS Jacksona a druhého outside CB Darbyho. Také bychom měli poprvé v ostré akci sledovat větší volnost lídra obrany Simmonse. Seattle disponuje zajímavou pasovou hrou, byť bude pod Smithem citelně méně agresivní, než byli domácí fanoušci zvyklí.

Útok Seahawks má zvláště s domácími fandy za zády nemalý potenciál nás potrápit. Je to ale dobrý úvodní test, který nám ze začátku ročníku může ukázat díry v defenzivních řadách ještě před těmi o něco těžšími zápasy, které nás letos čekají.


Co předvede útok Broncos?

Jsem velmi zvědavý, jak se na trávníku podaří zrealizovat spolupráci Russella Wilsona a Nathaniela Hacketta. Kdo jiný než Seahawks by si měli být vědomi kvalit RW3. Nepochybuji, že se na něj lišák Pete Carroll velice dobře nachystá a premiéru v Broncos dresu mu pěkně znechutí. Bezesporu naordinuje své obraně uzavřít Wislona v kapse a znemožnit mu tak scrambling a prodlužování her. Použije pro to zejména dynamického playmakera Jamala Adamse. Zatímco FS Quandre Diggs bude řídit secondary Seattlu tak, aby odebral Wislonovi další silnou zbraň – hluboké míče.

A my budeme chtít tento tlak otupit pozemním útokem jedné z nejlepších RB dvojic v lize. Williams s Gordonem budou spoléhat na zónový styl blokování naší OL. Chtěl bych obraně Seahawks ukázat, jak vypadá nový „Beastmode“ a budu se tak těšit na povedený zápas Javonte Williamse. Ten bude hrát první housle běhové hry, ale druhé housle nebudou mlčet a Gordon nám také předvede své umění v plné kráse. Jestli tedy výkony OL budou dobré. To se jaksi neví jistě. Nový systém může v prvním ostrém provozu znamenat komplikace.

Musíme defenzivu Seahawks zaměstnat zastavováním našich běhových pokusů a to bude voda na mlýn Wilsonovy pravačky. Je libo vyšší míč k lajně na Suttona? Nebo nějakou bombičku do dálky na rychlonožku Hamlera? Pokryto? Nevadí. Máme tu vždycky separaci Jeudyho a výšku s rychlostí Alberta O. Zbraní máme dost, račte si vybrat. Teď ještě aby to klapalo. Další neznámá v rovnici naší hry.

Od defenzivy Seattlu můžeme čekat rotace hráčů před rozehrávkou, aby zmátli Wilsona a skryli skutečnou coverage. hodně rozestavení indikujících hlubokého safetyho na pokrytí deep ballů a tím donutit Wilsona ke kratší hře. Přijdou skryté blitzy, které budou chtít Russella a naše protektory nachytat na švestkách a kromě sacku případně získat i turn over.

V ideálním oranžovém světě se nám hned na začátku utkání podaří skórovat třeba z dlouhých pasů. Budeme hned od začátku hledat ty nejslabší články řetězu a nemilosrdně se je budeme snažit trestat. Vedení o dva TD nám dá v obraně obrovskou výhodu, protože útok Seahawks není stavěn na dotahování skóre. Spoléhají na pozemní hru a QB Smith má raději jistou kratší hru. Dotahování bodové ztráty rychlou a dlouhou pasovou hrou nemá Geno v genech. Spíše však očekávám přetahovanou ve skóre. Náš útok se bude na hřišti velmi pravděpodobně chvíli rozkoukávat, ale obrana ten luxus mít nebude a tak musí hrát na 100% celý zápas.


Budeme se opět bát schopností pokrýt returny soupeřů našimi speciálními týmy?

Trochu se obávám podoby Speciálních týmů, které jsou ještě větší otazník než útok s obranou dohromady. Toto utkání se klidně může zvrhnout v pozemní bitvu a příspěvky ST tak mohou být naprosto klíčové.

Doufám, že se během utkání potvrdí fakt, že jsou jednotlivé složky naší hry na stejné stránce se svými koordinátory. Nerad bych viděl mnoho nedorozumění v komunikaci a chyby po té, co evidentně hráči zazdili své úkoly. Bouřlivé prostředí v Seattlu rozjezd útoku značně zkomplikuje a bude tu velký důraz na dobrou komunikaci mezi Wilsonem a jeho ofenzivním týmem.


Jak na to?

Náš tým musí šlapat na 100% už od samotného začátku zápasu. Nemůžeme dopustit, aby šli Seahawks do většího vedení a pak kvalitní pozemní hrou ukrajovali cenné vteřiny časomíry, zatímco se budeme trápit s dotahováním výsledku. Hrát od začátku naplno je tak jako vždy nesmírně důležité.

Zápasy se nejčastěji rozhodují na LoS a o tu se budeme bít i my. Naše Ofenzivní lajna a Defenzivní lajna musí využít své papírové převahy a tento extra důležitý boj vyhrát na obou stranách míče.

Útok musí předvádět souvislé drivy založené na dobré pozemní hře a kreativní nebezpečné hře vzduchem.

Obrana musí ukázat, že umí hrát proti běhu, pokrýt pasovou hru a přivést tlak na QB soupeře. A to vše zároveň a bez obětování jedné z těchto složek, aby ostatní mohly fungovat.

Na výsledku se musí podílet všechny tři fáze hry. Obrana, útok i speciální týmy. Těžko můžeme čekat už v prvním utkání bezchybné výkony, ale budeme pozorně sledovat, jestli se nám podaří k tomuto ideálu přiblížit.


Dokáže Russell Wilson navázat na veterány Manninga s Bradym, kteří vyměnili své originální týmy, aby získali další úspěchy v novém týmu?

Let’s Ride!

Go Broncos !

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář