Offseason 2023 – Draft jiný pohled

Můj subjektivní náhled na offseason dění v týmu Broncos je od toho Adamova v důležitém základu dosti rozdílný. Tato konkrétní odlišnost je v Adamově textu natolik zásadní, že jsem nechtěl naše lišící se názory patlat dohromady. Můžete s někým z nás souhlasit úplně, vůbec nebo částečně. Polemizujte s námi. Neváhejte a přijďte si s námi všemi o vašem vlastním názoru pokecat. Kdo má to čekání do srpna/září vydržet. Tímto si ten čas alespoň zábavně ukrátíme.

Možná někdo z vás mnou zmíněné jablko sváru uhádl. „RW3 All in“

Teorii „RW3 All in“ nepodporuje žádný z našich provedených kroků. Ani jeden offseason pohyb imho nepřekračuje „All in“ čáru. Potřebovali jsme nového HC, máme toho nejlepšího na trhu. Roky potřebujeme vyřešit RT, máme McGlincheyho (ťukťukťuk). Končil LG Dalton Risner, nahradili jsme jej papírově lepším hráčem vhodným do Paytonova systému. Odešel nespokojenec Jones, nahradili jsme jej obdobně kvalitním známým našeho DC. Atd atd. Dle mého skromného názoru se nikde naše offseason chování nevymklo racionálním krokům vedoucím k pragmatickému vylepšení týmu. K nějakému „teď a nebo nikdy“ nevidím důkazy.

Vůbec nepopírám ale naopak podepisuji, že aspekt RW3 byl důležitou součástí procesu výběru nového HC. Jednoduše je QB nejdůležitějším hráčem týmu. Wilsonova nově podepsaná smlouva jej navíc velice těsně připoutává k Broncos. Finanční stránce hráčských smluv jsem se nikdy extra nevěnoval, byť mám jinak čísla rád. Je tam zkrátka příliš mnoho proměnných, které nemohu nijak ovlivnit. Nejsem si tak jistý, jaké finanční kličky by mohly přemostit brutální dead money v případě Wilsonova předčasného propuštění. Nehledě na to, že někde nějak ještě musíte sehnat kvalitní náhradu. Dle mého názoru tým mimo rebuild nedokáže rozumně absorbovat dead money vyšší než řekněme $50M a to ještě s obřími ústupky a s velkým dopadem na sestavu. Takže stejně prakticky rebuild. Z tohoto hlediska je a bude QB Wilson velkou součástí práce našeho HC Seana Peytona nejen nadcházející rok.

V celém týmu Broncos (převážně tedy v útoku) nefungovalo tolik věcí, že jednoduchá degradace našeho problému na „RW3“ by byla kritickým podceněním situace. Potřebovali jsme podpisem nového hlavního kouče řešit každý z dílčích nedostatků. Pokud jsme tedy vybírali nového HC nevybírali jsme „jen“ RW3 spasitele, ale spasitele Broncos.

American Football Dummies, Bags & Shields | EP Sports | EP Sports

Cokoli, co bude Sean Payton s RW3 provádět nemá smysl, pokud polovina starterů skončí na marodce. Pokud WR budou dropovat přihrávky, jak kdyby byli právě za to placeni a ne naopak. Pokud bude OL hrát takový bordel, že by bylo jednodušší tam postavit tréninkové panáky. Pokud RB budou fumblovat v ty nejhorší okamžiky. Pokud budou Speciální týmy speciální leda v tom, jak nás speciálně naštvat týden co týden jiným způsobem. Pokud dojde k masivní regresi elitní defenzivy.

Úkolem Seana Paytona bude změnit kulturu v celém týmu. Úkolem Seana Paytona bude s našimi hráči, které zdědil po svých předchůdcích, probudit oranžový útok do bodu, kdy se opět stane relevantním v profi fotbale. Úkolem Seana Paytona bude vybrat si tým spolupracovníků, kteří mu v tomto díle pomůžou a nepřidělají mu/nám vrásky tím, že jejich svěřenci nezvládnou svůj díl práce k prospěchu celého týmu. Úkolem Seana Paytona bude zmáknout Russella Wilsona a dostat jej na úroveň, kterou předváděl ještě nedávno v dresu Seahawks.

Snažím se angažování nejlepšího trenéra na trhu za posledních nejméně deset let vnímat komplexně. Jako záležitost celého týmu se speciálním bonbonkem s příchutí RW3.


Je vůbec draft důležitý při budování týmu? Jak moc?

Pokud chcete mít silný tým, musíte dobře draftovat. O tom žádná. Hráči na nováčkovských smlouvách a přitom schopní hrát na top úrovni, jsou základem kvalitních týmů. S platovým stropem není možné všechny hráče/startery platit v plné tržní výši odpovídající vrcholu kariéry. Pokud se nedaří draftování, jste nuceni dělat různé kompromisy a vytahovat finanční kličky na vytvoření či udržení SB okna. K extra velké stabilitě a udržitelnosti to nevede – byť je to také cesta, která může vést k vysněnému cíli. Nadraftovat si „zadarmo“ velkou část týmu je daleko jednodušší a hlavně udržitelnější řešení. Ono se to ale lehko řekne…

Současná startující sestava úřadujících šampiónů Kansas City Chiefs čítá 12 Kansasem draftovaných hráčů na nováčkovských smlouvách (Moore, Humphrey, Smith, Pacheco, Karlaftis, Nnadi, Gay, Bolton, Watson, Cook, Sneed, McDuffie). A další tři klíčoví starteři jsou týmem Chiefs draftovaní, ale již na smlouvách následných (Mahomes, Kelce, Jones – první, třetí, druhé kolo draftu). Z 22 starterů Chiefs je tak 15 hráčů základní sestavy draftováno daným týmem. Mezi těmi zmíněnými hráči na nováčkovských smlouvách je první kolo zastoupeno 2x, druhé 5x, třetí 1x, čtvrté 1x, šesté 1x, sedmé 2x.

Je zcela zřejmé, že nejlepší tým posledních let, jakým bohužel Chiefs jsou, má parádně fungující tým skautů, který dokáže vytipovat vhodné adepty. Má mimořádné trenéry, kteří si dokážou z těchto hráčů dobře vybrat a následně vychovat klíčové postavy v týmu. A má parádního GM, který zpravidla nepřeplácí. Raději za výběry pošle vlastního hráče jinam a posily zvenčí musí draze přivádět jen zřídkakdy. To umožňuje Kansasu mít pod kontrolou, zaplatit a udržet „vlastní“ hráče. Navíc celý efektivní realizační tým našich divizních rivalů je dlouhodobě sehraný a stabilní. V lize není tým, který bych nesnášel více, ale jejich práce je obdivuhodná.

S Kansasem se po této stránce nemůžeme srovnávat. Příliš mnoho kapitálu jsme protočili v hledání franchise HC a QB. V posledních letech jsme příliš často měnili hlavní trenéry, změnili jsme GM, majitele. O hledání QB ani nemluvě. Každý jeden takový krok znamenal v lepším případě stagnaci v horším případě posun zpátky. Každé nové koště chce pochopitelně svou vizi podpořit příslušnými kroky. To co praktikoval jeden, druhý zavrhl a chtěl jít jinou cestou. To spolu kol a dokola neustále tříštilo souvislé budování týmu. Neustálé změny a střídání vizí prostě nejsou a nikdy nebyly ku prospěchu.

Každá změna na zásadních pozicích v týmu (Majitel, GM, HC, FQB) není přímým krokem kupředu. Je to úkrok stranou. A teprve čas ukáže, jestli jde o yardy plusové anebo půjde o pád na držku a stažení se do předem připravených pozic v týle. Minulý rok jsme udělali dva takové úkroky stranou zároveň. Jedním jsme šlápli do prů*eru a díky tomu asni úplně nevíme, jestli jsme tím druhým šlápli do toho samého. Ten první šlo změnit a stalo se tak velice rychle, ten druhý se (případně ťukťukťuk) bude napravovat daleko hůře.

Letos jsme tedy museli udělat další úkrok stranou a najít dalšího nového HC. Už šestého za posledních deset let. John Fox, Gary Kubiak, Vance Joseph, Vic Fangio, Nathaniel Hackett a nyní tedy Sean Payton. Musíme si držet palce, aby se Sean Payton co nejdříve ukázal býti krokem, který nás posune vpřed. Měli bychom si přát, aby našel společnou řeč s naším GM Patonem, abychom nemuseli hledat dalším úkrokem stranou nového GM. Měli bychom si přát, aby i další prvky týmu zůstaly na svém místě, včetně a hlavně Russella Wilsona. Jestli dojde k nejhoršímu, budou i nadále následovat jen další úkroky stranou. Um-ca-ca, um-ca-ca.

K stabilnímu a souvislému rozvoji týmu potřebujeme stálé a efektivně spolupracující jádro. Majitele, kteří podpoří své manažery a umožní efektivní fungování byznys organizace, jakým NFL franchise je. GM, který najde se svým HC společnou řeč při budování silného konkurenceschopného týmu. HC, který zvládne efektivně koučovat stádo testosteronových bestií a přechytračí soupeře týden co týden. A franchise QB. Lídra, který povede tým na hřišti a v systému svého HC/OC bude nejen obstojně fungovat ale zářit. Zajisté chápete, že by celá tato čtveřice měla být co nejvíce stabilní. Pak se vám bude tým skládat daleko daleko snadněji než při neustálých změnách klíčových osob v týmu.

Pro srovnání: Na naší starting soupisce najdete 12 námi draftovaných hráčů. Z toho čtyři jsou už mimo nováčkovskou smlouvu (Simmons, Jewell, Bolles, Sutton). Osm starterů je pak námi draftovaných hráčů na smlouvě nováčkovské (Jeudy, Cushenberry, Meinerz, Dulcich, Williams, Browning, Mathis, Surtain II.). Celkem 3x 1.kolo, 2×2.kolo, 5×3.kolo, 2×4.kolo. Nevedeme si úplně zle. Dokážeme námi draftované kluky vychovat pro první tým. A to i ze středních kol draftu, odkud to do základu většinou chvilku trvá. Samozřejmě poslední dva roky bez prvních dvou kol měly svůj dopad a posily do OL a DL jsme museli kupovat. Přitom to jsou právě pozice, které je nejlepší draftovat v prvních kolech draftů. Jenže my jsme HC i QB nutně potřebovali a tak už to prostě chodí, že když něco chcete a patří to někomu jinému, musíte za to zaplatit.

Z výše uvedených počtů Denveru a Kansasu plyne ještě jeden logický závěr: Vyšší kola znamenají vyšší šanci na starting pozici. Samozřejmě to není absolutní pravidlo, ale myšlenku za tímto zjištěním nemusím dlouze obhajovat, protože nám intuitivně přijde logická. Vždyť o tom je v kostce celý draft.


Před draftem

Letos chybělo moje před-draftové shrnutí, ale kdyby bylo, zopakoval bych tam „svoji“ obecnou poučku. V prvním a druhém kole chcete vzít startery. Hráče, kteří si třeba vyberou svou nováčkovskou daň, ale budou v průměrném týmu nastupovat v základu, nebo jako hráči užší rotace. Ve třetím či čtvrtém kole vybíráte hráče, kteří by se mohli stát startery do roka či dvou. Zatím zamíří do speciálních týmů a do širší rotace daného postu. Od pátého kola až po nedraftované hráče je to prostě ruleta. Zkusíte to a buďto to vyjde a nebo ne. Ale i tito hráči se umí dostat do základní sestavy šampiona.

Tahle moje obecná berlička není dogma. Hodně závisí na potřebách týmu, na daném postu, na daném hráči.

Pokud aplikuji poučku výše na svá očekávání před draftem 2023, je asi jasné, že jsem to nijak zvlášť neprožíval. Už předem jsem počítal jen s rotačními hráči a s hráči speciálních týmů. Vzhledem k tomu, že jsme před draftem neměli podepsán nějaký větší počet smluv, čekal jsem „Patonův“ scénář s několika trady směrem dolů a výběr množství hráčů z nižších kol.

Už před tím vůbec prvním draftem našeho GM jsem psal, že jsem zastáncem spíše opačného přístupu. Raději bych si došel pro určitého hráče, kterého jsem detailně naskautoval a věřím v něj, než bych házel na terč více šipek „nazdařbůh“ a doufal, že trefím Bull’s Eye. Proto mi je ve výsledku letošní velice aktivní draft velice sympatický. Necháme se překvapit jestli to bude v budoucnu fungovat.

Ještě než se ke konkrétním hráčům dostanu tak říkám, že jen snad s výjimkou C Alexe Forsytha mohou mít všichni námi vybraní hráči okamžitý vliv ve Speciálních týmech. Někteří dostanou příležitost i v rámci rotace svého postu. Pokud se ale neprosadí zcela výjimečnými výkony v rámci tréninkových kempů a v přípravných zápasech, tak je první tým Broncos, minimálně v úvodu sezóny, nečeká. (Možná až na jednu výjimku.)

Výše jsem popsal, proč se bez prvních dvou kol nemělo smysl dívat na náš letošní draft optikou lepení děr v sestavě pro nadcházející ročník. Post startera zpravidla ve třetím a pozdějším kole instantně nezlepšíte. Čest výjimkám. U každého nováčka musíte počítat s nějakou aklimatizací na sílu, rychlost, taktiku NFL. Očekávat hned v úvodním profi roce od těchto kluků top výkony v prvním týmu by bylo naivní.

Mnohdy se hra AF přirovnává k šachům a já si myslím, že drtivá většina našich letošních figurek byla už před draftem na svých místech. Byť se nám může třeba i právem zdát, že nějaký střelec, kůň či pěšák neodvede dostatečně dobrou práci. Náš draft 2023 imho mířil na figurky, které budou na naší šachovnici spíše až příští rok. A každý správný šachista myslí na mnoho tahů dopředu.

Ještě poslední poznámka. Letošní draft byl považován za dosti slabý. Podle zákulisních zpráv našla většina týmů mezi adepty 2023 maximálně patnáctku hráčů hodných prvního kola. Tato zpráva přišla z několika zdrojů a tak se jí dá celkem věřit.


Marvin Mims, WR, Oklahoma Sooners – #63 (2.kolo)

Naším nejvyšším výběrem jsem byl také poněkud zaskočen. Centra jsem měl víceméně za uzavřeného, ale nějaký DL by mě pro začátek určitě neurazil. Nějaký OL do zásoby? TE jsme měli málo. Ani RB by pro mě zvláštním překvapením nebyl. No WR jsem nečekal ani ve snu. Docela šok. Ještěže nesázím.

Mims je zajímavý prospekt, který hrozí nejen v hloubi pole. Marvin vedl v posledních třech letech receivery Sooners programu v nachytaných yardech. Jako WR1 Oklahomy se musel přirozeně prosazovat proti nejlepším defenzivním backům soupeře. Jeho rychlost z něj dělá noční můru pomalejších obránců. Se svou postavou střízlíka (180/83) toho zdánlivě moc nenablokuje, jenže na college to nebyla jeho slabina. U Sooners byl hlavním blokařem v mnoha screenech. Samozřejmě v NFL to bude jiná liga, ale Mims hraje fyzičtější hru, než na co vypadá.

Líbí se mi jeho schopnost sledování letícího míče. Umí se mu plynule přizpůsobit. Zaujala mě také jeho schopnost improvizace, když se hra nevyvine podle představ. Aktivně hledá prostor a nabízí se. Tím citelně ulehčuje práci QB pod tlakem. Jako returner je řekněme nadprůměr. Míče 50/50 jsou ovšem problém. Mims je nebezpečný playmaker, který potřebuje rozvinout svůj běžecký repertoár. Navzdory své postavě se kontaktu nebojí a umí svou bojovností urvat první downy. S míčem v rukou se dost blbě chytá.

James Fragoza, analytik Pro Football Network, viděl Marvina v top 5 WR letošního draftu. Vyzdvihoval nejen Marvinovu přímočarou rychlost. Jeho Combine měření jasně odhalují jeho výbušnost vedoucí k instantnímu zrychlení. Díky tomu jsou v jeho podání některé z WR triků smrtící. A Mims toho umí využít. To si DB chvilku myslí, jak je v suchu, mrkne a Mims je pryč. Jeho zbraní je kromě rychlosti a akcelerace také vidění returnera, kterým vyhledává díry v obraně. Zůstává efektivním jak na outside, tak na inside. Nějaký ten akrobatický catch byste v jeho arzenálu také našli. Stejně tak spolehlivé ruce a spolehlivá je také jeho protekce míče. A to i v hustém provozu ve středu hřiště. Občas „zleniví“ a dropne přihrávku.

Mims je svou postavou limitován. Bude mít problémy s velkými DB soupeře. Nemá velký poloměr zachycení. K jeho plnému vyniknutí potřebuje výpomoc ofenzivního schématu. Bez otevřeného pole je jen málo užitečný. Jeho běh není úplně úsporný a jeho pohyby navíc dávají obránci možnost zasáhnout.

Marvin Mims se může s trochou péče stát nebezpečnou zbraní někde na úrovni WR3. Pokud vezmu v úvahu Wilsonovu zálibu v dlouhých přihrávkách, tak možná i WR2.

WR Broncos: Courtland Sutton, Tim Patrick, Jerry Jeudy, Marquez Callaway, Marvin Mims Jr., KJ Hamler, Jalen Virgil, Kendall Hinton, Montrell Washington, Brandon Johnson, Taylor Grimes, Lil’Jordan Humphrey.

Draft Marvina Mimse je z dosavadního průběhu offseason tím asi nejkontroverznějším krokem našeho realizačního týmu. Prostým pohledem na soupisku našich WR vidíme, že jsme dalšího WR pro letošek jednoduše brát nemuseli. A navíc naším nejvyšším pickem. Nebo je vše jinak? Pokusil jsem se zamyslet nad tím, proč jsme to udělali. A jelikož jsem placen od slova, tak se nijak nezdráhám prodloužit Mimsův odstavec o pár stručných myšlenek.

Varianta 1: BPA – Best Player Availabe

Je možné, že Marvin Mims byl na našem draft big boardu o parník nejlepším hráčem okolo přelomu druhého a třetího kola. (Podraftové zákulisní klepy mluví o velkém zájmu o centra Johna Michaela Schmitze, ale ten šel do Giants už na #57.) Pokud jsme neměli v okruhu Mimsovy známky jiné podobně hodnocené varianty, je BPA s tradem vzhůru legitimní výběr. Náš board nám samozřejmě nikdo neukáže.

Varianta 2: Potřebujeme rychlíka

Pod Seanem Paytonem budeme hodně běhat. HC Sean Payton praktikoval silný běžecký útok v Saints (Kamara, Ingram, Hill, Murray). Naše dvě obří offseason akvizice do OL jsou skvělí běhoví blokaři a další takové už v OL máme. Fungující běh je největší kámoš každého QB. Play action RW3 umí a v Seahawks měl nejlepší časy právě v zákrytu za efektivním během. Neberme důraz na běhovou hru jako dohad, ale jako konstatování skutečnosti.

Jak na úspěšný běh reaguje obrana soupeře? Stáhne do boxu co má ruce a nohy. Co uděláte vy? Hodíte jim za záda několik hlubokých přihrávek a on se ten prostor u LoS zase velice rychle vyčistí. Vhodného hráče, kterého budou obrany respektovat, tam potřebujete.

Přihodím ještě jeden „pochybný“ argument, který nemám statisticky podložen. Dříve, mám pocit, byli čistokrevní rychlíci hráči, na které směřovalo 3-5 pasů za zápas. Roztahovali hřiště a hrozili obraně, ale jejich reálná role byla vlastně docela malá. Hra se ale vyvinula. S nástupem nové generace (Tyreek Hill a nověji Jaylen Waddle, Terry McLaurin, Garett Wilson, Ja’Marr Chase, Justin Jefferson, Chris Olave) se stala rychlost „běžným“ atributem klíčových WR. Mimochodem Marvin Mims má na 40 yardovém sprintu stejný čas jako Chase a Wilson (4,38 s). Jefferson (4,41 s) a třeba Jeudy (4,46s) nejsou až tak pozadu.

Obecně je důležitost rychlého a efektivního WR v sestavě nemalá. Nehledě na to, že je RW3 jedním z nejlepších deep ball QB v lize.

No dobře, ale my už přece nějaké rychlíky v sestavě máme – viz níže. Časy v závorce za jmény receiverů jsou ze 40 yardového sprintu. Rychlost ale nikdy nebude jediná důležitá vlastnost receivera, tak tento údaj berte jako zajímavost, která je v tomto odstavci relevantní.

  • KJ Hamler (4,27s) – Sympaťák KJ je nejrychlejším z našich receiverů. Bohužel je také pan „skleněný“, který za poslední tři roky účinkoval ve 23 zápasech z 51 možných. 42 zachycení tzn. ani dvě na zápas. 620 yardů, 14,8 yardů na zachycení. V současné době je Hamler na marodce s utrženým prsním svalem ze soukromé přípravy. Jen v nejoptimističtějších scénářích stihne začátek letního kempu (plus doba, kterou bude potřebovat na plnou zátěž). Svou šanci výběr z druhého kola 2020 ještě dostane, ale jakékoli další delší zranění prakticky končí jeho kariéru.
  • Marvin Mims (4,38s) – Nováček Mims je o kousinýnek hned na dvojce mezi našimi rychlíky. Pokud se Hamler nedá dostatečně rychle do pořádku, Mims ho už na hřiště nemusí pustit.
  • Jalen Virgil (4,4s) – 185/95 – Jalenovi přitěžuje status nedraftovaného hráče. Loni si připsal pouhá dvě zachycení pro 75 yardů a TD. A pak zranění. Další „klikař“. Jeho plusem je při skvělé rychlosti vyšší a těžší postava, která z něj papírově dělá lepšího blokaře. A to se hodí.
  • Brandon Johnson (4,43s) – Brandon začíná tahat za kratší slámku. Pro něj mluví prý dobrá chemie s RW3. Na vzorku 6 zachycení pro 42 yardů a 1 TD se to těžko dá posoudit jako oprávněné a důležité tvrzení.
  • Jerry Jeudy (4,46s) – Pokud Jerry naváže na konec loňské sezóny, tak půjde o našeho WR1. V rychlosti skoro nezaostává a jeho přednosti jsou na mnoha dalších místech.
  • Montrell Washington (4,48s) – Jestli bude chtít zůstat někde na kraji sestavy, tak bude muset předvést něco extra. Není pomalý, ale papírově nemá úplně elitní rychlost. Pod Hackettem nepřesvědčil. Ve speciálních týmech nahoru a dolů. Z našich receiverů je nejlehčí a to mu plus body v použitelnosti úplně nezíská.

Marvin Mims se skokově dostal pravděpodobně přímo na místo našeho WR rychlíka číslo jedna. Řekl bych. Virgil s Hamlerem jsou/budou po zranění a bude pro ně složitější mu tuto pozici sebrat i přes Marvinův nováčkovský status. Pojišťovali jsme si Mimsovým draftem post důležitého „speedstera“ v sestavě? Bylo to to hlavní hledisko během draftu a jen jsme vybírali vhodný kus mezi ostatními WR?

Varianta 3: Myslíme na budoucnost

Z pohledu současného depth chartu je další WR za daných podmínek poněkud překvapivý luxus. Nebo ne?

  • WR1 Jerry Jeudy – Pokud Jerry naváže na své výkony z konce sezóny, vidím jej jako WR1. Po sezóně jej ale musíme zaplatit a to může/bude proklatě drahé. Pomůžeme si jeho tradem pryč? Nebo si jej budeme chtít za každou cenu udržet? Přece jen naběhne prodloužení RW3 smlouvy a těch kompromisů a kritických rozhodnutí okolo udržení důležitých hráčů, bude spousta. Pro 2024 jsme aktuálně $35M přes limit.
  • WR2 Courtland Sutton – Sutton se musí zbavit dropů, které provázely jeho loňskou sezónu. Určitě negativně ovlivnily důvěru RW3 v jeho spolehlivost. Kvalitní WR, ale chceme od něj víc. Po sezóně měl nějaké mlžné povídačky ohledně setrvání v týmu. V offseason o něj byl zájem.
  • WR3 Tim Patrick – Vrací se po zranění. Spolehlivé ruce – za poslední 3 roky 4 dropy. To stihli ostatní naši frajeři za snad každý jeden loňský zápas. Přeháním, ale ne zas tak moc. 2021 a 2020 nejlepší WR v red zone. A také díky své smlouvě jasný kandidát na propuštění před příští sezónou. Ups.
  • WR4 (???) Marvin Mims – Ejhle, s nejistým Hamlerovým statusem najdeme Mimse na čtyřce. Stačí nějaká rýmečka top tria a bude startovat. I tak se dostane do hry prvního týmu.
  • (???) KJ Hamler, Marquez Callaway,… – Vzhledem k historii zranění nemusí být (nebude) Hamler v naší sestavě pro příští rok. Callawaye máme na zkoušku. Bez překvapení asi nikdo jiný Mimsovu depth chart pozici neohrozí.

Z pohledu sestavy příštího roku může být draft Mimse opravdu prozíravým krokem. Osud všech našich top WR není úplně křišťálově čistý. A tak Mimse v roce 2024 jako když najdete. Draft šachové figurky pro větší roli v příštím roce?

Varianta 4: Značkování území

Klidně to mohlo být tak, že si chtěl prostě Payton prosadit svou a vykolíkovat si sféru vlivu. „Hele Georgi, tady ten receiver se mi líbí, ten by se mi hodil.“ „Ale Seane, receiverů máme dost.“ „Skvělý do systému, měli bychom po něm jít a nejlíp nahoru.“…“No tak jo.“ Na rozdíl od předchozích variant, tahle už tak přijatelná a hezká není.

Varianta 5: Nevíme co děláme

Taky možnost.

Tak co? Jaké variantě dáte přednost? Máte jinou vlastní teorii? Jde o šachově mistrovský promyšlený tah dua P&P (kombinace variant 1-3) nebo jen o takový výstřelek jejich spolupráce?


Drew Sanders, ILB (OLB), Arkansas Razorbacks – #67 (3.kolo)

Drew Sanders je podobně jako Baron Browning univerzální hybrid ILB/OLB. Díky své výšce a dosahu má zajímavé fyzické předpoklady pro úspěch v lize. V mladších kategoriích hrál dokonce QB, RB i WR a obraně se začal více věnovat až v juniorském věku. Sandersův táta je fotbalový kouč a tak má Drew určitě dobrý základ. V poslední sezóně si za Arkansas Razorbacks připsal 103 skládek, 13,5 pro ztrátu, 9,5 sacků, 1 íčko, 5 ubráněných přihrávek a 3 vynucené fumbly. To jsou určitě pěkná čísla, které jej u některých analytiků posílala dokonce i do prvního kola draftu (Dane Brugler, The Athletic). Analytik Ian Cummings, Pro Football Network, jej měl na hraně prvního kola ve svém top 50 a zároveň jako LB1 letošního draftu. Nebyl sám. Sanders byl jako LB1 2023 opakován docela často.

Drew hrál v Arkansasu MIKE LB v základním rozestavení 4-2-5. Toto rozestavení se stává prakticky základním i pro některé DC v NFL. Posílení secondary na úkor front seven je velkou zbraní proti pasovým útokům, ale klade velký důraz na schopnosti hráčů vepředu. Ti musí zvládnout zastavit běh a při tom být schopni efektivního pass rushe v oslabení o jednoho hráče. Už jsem o této variantě před časem psal. DC Arkansasu u Sanderse nezapomněl na pass rush povinnosti a vedle ILB jej stavěl i na EDGE. I proto má Sanders velmi zajímavý set dovedností pro moderní NFL fotbal.

Dlouhý štíhlý atlet Drew Sanders je mazaný a hbitý. Není mu cizí QB spy. V některých případech mu ale bude citelně chybět síla. Proti OL v prostoru bude bezbranný. Stejně tak mu nedostatek síly nedovoluje ukončit některé hry/skládky. Pokud nabere nějakou funkční sílu bez toho, aniž by ztratil příliš ze své pohyblivosti, bude to jen ku prospěchu jeho kariéry. Umí se efektivně pohybovat po šířce hřiště s občasným zpožděním v přečtení hry. Tím se vystavuje mimo vhodnou pozici. Což vede ke špatným úhlům skládek. Má problém s tím, že se příliš zaměří na jeden cíl, neumí včas přepnout. Právě toto pak bude v jeho vývoji alfa a omega pro naše LB trenéry. Sanders nabízí velký rozsah použití jako off ball LB s občasnými pass rush povinnostmi.

LB Broncos: Josey Jewell, Alex Singleton, Drew Sanders, Jonas Griffith, Ray Willborn, Justin Strnad, Seth Benson.

Myslím, že u Sanderse je poměrně velká šance, že se minimálně v rotaci dostane na hřiště s pravidelnou obranou. Jonas Griffith je skvělý atlet, ale loňskou šanci hrát v prvním LB páru naší obrany nevyužil. Jasně ho ve všech třech downech předčil Alex Singleton, který měl původně plnit roli „ten LB proti běhu“. Josey Jewell jde do posledního roku smlouvy a může se stát adeptem na „cut“ z důvodu uvolnění platového stropu.

Sanderse na depth chartu odsunuje do zadních pozic málo zkušeností na postu ILB. I tak jej nejhůře vidím jako ILB4. Ale pozor, nováčkovský mini kemp se mu prý nadmíru povedl.

Z hlediska draftu jsem s tímto pickem úplně v pohodě. Sanders je přesně ten typ hráče, kterého chcete vybrat ve třetím kole. Obří potenciál u nečekaně propadlého hráče. V prvním nováčkovském roce bude dohánět nedostatek zkušeností, pilovat dovednosti a v roce příštím může být relevantním starterem. Už letos od něj ale čekám zajímavý herní čas a to nejen v rámci speciálních týmů, kde může díky svým parametrům zazářit.


Riley Moss, DB, Iowa Hawkeyes – #83 (3.kolo)

Na rozdíl od čtyřhvězdičkového Marvina Mimse a pětihvězdičkového Drew Sanderse, nebyl dvouhvězdičkový Riley Moss za středoškolskou superstar. Sotva ale dostal šanci, už ji nepustil. Jeho college resume je skvělé. 53 zápasů, 40 startů, 2500+ defenzivních rozehrávek. 600 rozehrávek ve Speciálních týmech (returner, FG blokař). Elitní atlet. Pouze 6, slovy šest, penalt za celou college kariéru. Dovednosti s míčem ukazují zkušenosti z pozice WR. Skvělá komunikace s ostatními DB. Rutinní v pozici na hřišti. Fyzická hra. Umí si udržet WR před sebou, což vede jen k malému zisku yardů po zachycení. Nejsou mu cizí skládky RB.

Tenhle kluk toho udělal hodně moc věcí dobře. Příkladná college kariéra, atletičnost. Povedl se mu Combine i Pro Day. Kvalitní výkony na Senior Bowlu ještě přebil parádními pohovory. S naším realizačním týmem i pozičními trenéry měl hned několik interview. Naživo i přes zoom. A musel udělat fakt dojem (detaily tradu už adekvátně zhodnotil v minulém článku Adam). Ale DB kouči Christianu Parkerovi v Mossově dalším rozvoji docela věřím. (Dokonce je mým favoritem na DC, kdyby to Josephovi úplně nešlo.)

Samozřejmě u hráče z konce třetího kola nečekáte vybroušený šperk. Moss by mohl hrát aktivněji. Někdy zbytečně čeká až na odhod míče. 185 cm, 83 kg není špatné, ale s většími WR bude mít problém. Předpokládám, že v 23 letech už nevyroste, tak by mohl zamakat na síle, kterou v takových kontaktech bude potřebovat. Není špatný skládkař, ale někdy svůj job nedokončí. Práce nohou by mohla být plynulejší. To jej limituje zvláště u šikovných route runnerů. Navzdory mnoha a mnoha zkušenostem má jen necelých 100 rozehrávek na slotu.

Jeho uplatnění by mělo být na outside a bude silně závislé na konkrétních úkolech, vzhledem k limitujícím zkušenostem ze striktně zónové obrany Iowy. Bude potřeba nějaký čas na to, aby si osvojil alespoň základy man coverage pro lepší uplatnění v NFL.

CB Broncos: Pat Surtain II, Damarri Mathis, Tremon Smith, Riley Moss, Ja’Quan McMillan, Delonte Hood, Art Green

Rileyho Mosse vidím jako prvního náhradníka pro outside cornery Surtaina s Mathisem. Jeho současné dovednosti potřebují vylepšení pro profi fotbal. Proto si nejsem jistý, jestli dokáže ohrozit nadějného Mathise či zkušenějšího Tremona Smitha už ve svém prvním roce. Očekávám největší porci zapracování v rámci speciálních týmů, kde bude jako ryba ve vodě.


J.L. Skinner, S, Boise State Broncos – #183 (6.kolo)

Velkou předností JL Skinnera jsou jeho na safetyho nadprůměrné rozměry. 193 cm, 95 kg. Větší tělo by mohlo znamenat horší pohyblivost, ale to Skinnera neplatí. V roce 2022 si připsal 65 skládek, 4 íčka, 5 sražených přihrávek. V coverage není úplné kopyto, ale blíže LoS se z něj stává velká hrozba.

Nemá sice extrémní rychlost menších kolegů, ale na krátké vzdálenosti je silně explozivní a umí toho využít. I díky tomu má rozsah působnosti po celé šířce hřiště. Jako vysoký hráč má samozřejmě výhodu rozsahu vůči menším protihráčům. Skinner však umí solidně reagovat a zvládá tak roli ze středu hřiště. I plynulý pohyb v bocích má pro tuto výšku nadstandartní. Po fyzické stránce se mu dá jen těžko co vytknout. Skinner solidně zpracovává různé herní varianty a s trpělivostí se mu daří zavírat otevřené cesty pro běhy RB.

Pozičně je Skinner slibný i když ne perfektní. Neztratí se v hlubokém poli a nevyplaší se při křížné routě. JL hraje do písknutí a s vysokým nasazením. Jeho hra mnohdy připomíná řízenou střelu. Skládkovat umí velice dobře a čistě. Snižuje těžiště a jde ramenem napřed. Na college předvedl, že si umí vybrat vhodný úhel. Navíc se jeho dlouhému dosahu a výbušné akceleraci těžko vyhýbá. Navzdory velké soutěživosti a tvrdé hře jde o klidného hráče. V roce 2022 viditelně vylepšil svou hru na místě kontaktu s míčem. A to, že se hráč dokáže cíleně stále zlepšovat je dobrá zpráva.

Samozřejmě větší rozměry a pohyblivost s sebou nesou nějaké limity. Skinner je použitelný blízko LoS až by mohl připomínat LB, ale na toho mu dost kilo chybí. I když je nadprůměrně hbitý, tak není elitní. Menší WR na složitých routách proti němu vždy budou mít výhodu. I on se nevyvaruje špatných diagnóz a propadne se mimo hru. Některé situace jej pozičně rozhodí. Občas se nechá nalákat příliš na střed a nechá tak otevřené kraje hřiště.

JL bude muset zamakat na práci nohou, protože při horizontálním pohybu překříží nohy, což mu znemožní rychlou reakci na změnu směru WR. Podobně má jeho práce nohou negativní vliv na reakce během jeden na jednoho, což se nejedenkrát ukázalo.

S Broncos: Justin Simmons, Kareem Jackson, Caden Sterns, P.J.Locke, Delarrin Turner-Yell, JL Skinner, Devon Key

JL Skinner má několik velice zajímavých dovedností, které můžeme okamžitě využít ve speciálních týmech. Člověka při Skinnerově výšce okamžitě napadne „obrana TE soupeře“. Ale jednorozměrní hráči do moderního fotbalu nepatří. Na hřiště se s první obranou dostane jen při souhře několika nemilých okolností. Jeho fyzické předpoklady a schopnosti diváka zaujmou, ale naše DB kouče čeká práce na vylepšení jeho dalších herních kvalit. Doufejme, že s jeho vývojem pomůže i velezkušený veterán Kareem Jackson (SS pozice).

Nyní bude Skinner hluboko v našich safety. Bude jej čekat boj o sestavu 53 hráčů pro sezónu, byť tréninkový tým má imo jistý. Uvidíme, jak se mu bude dařit. Po sezóně už se definitivně rozloučíme s veteránem Jacksonem a post SS je i mezi naší solidní nabídkou safety otazníkem. Z důvodu platového stropu můžeme řešit také setrvání Justina Simmonse. A tak může přijít Skinnerův čas už za rok.


Alex Forsyth, C, Oregon Ducks – #257 (7.kolo)

Centr v nadcházející sezóně může patřit k našim slabinám. No nováček ze sedmého kola nás ale nevytrhne a bude mířit do tréninkového týmu. Forsyth je soldiní inteligentní centr. Po rozehrávce se umí rychle nastavit pro souboj s DL. Blokuje se slušnou silou. Umí se s obránci soupeře poprat a případně si je otočit. Inteligence mu pomáhá v řízení ofenzivní lajny. Alex nedělá mentální chyby a nebývá mimo hru.

Jde ale jen o průměrného atleta s nezajímavou silou. Při blocích pro běh nemá spolehlivý úspěch.

Alex Forsyth vyzve na souboj o náhradního centra Luka Wattenberga. Imho nemá šanci vyzvat Cushenberryho. Sice jej patrně předčí porozuměním hře a použitelností při řízení OL, ale těžko jej trumfne v běhových blocích a to pro nás bude nejen letošní priorita.

Post centra není v našem týmu považován za silnou stránku. Lloyd Cushenberry je dříč a umí zabrat v běhové hře. No stále má jako hráč své limity. Nemyslím, že má Alex Forsyth dostatečný upside do budoucna. Spíš mi přijde, že byl už v Oregonu na svém maximu. Ale on uměl celou kariéru překvapovat, tak možná překvapí i tentokrát.


TRADE Adam Trautman, TE, New Orleans Saints (#196 (TE+7.kolo))

TE Adam Trautman nebyl naším týmem draftován, ale byl díky tradu součastí našeho draftu. Za Adama jsme do Saints poslali naše šesté kolo s výběrem číslo 196 a s Adamem jsme získali výběr ze sedmého kola s číslem 257 (Alex Forsyth).

V roce 2020 byl Trautman draftován ve třetím kole týmem New Orleans Saints. 196 cm, 115 kg. Pozice TE patřila k našim širším potřebám a vzhledem k tomu, že snad právě jen třída letošních TE mezi ostatními pozicemi mířila k nadprůměru, čekal jsem, že draftujeme nějaký mladý kus. P&P měli jiný názor. Od třetího kola níž se jim žádný TE nezdál lepší než Adam Trautman, kterého zná Payton ze Saints. A jelikož už dříve požádal Adam Saints o trade z důvodu snížené vytíženosti, dalo slovo slovo a máme nového TE.

Adam ve třech letech u Saints zaznamenal 60 zachycení pro 641 yardů a 4 TD. (Nováček Greg Dulcich loni 10 zápasů, 33 zychycení pro 411 yardů a 2 TD)

TE Broncos: Greg Dulcich, Chris Manhertz, Adam Trautman, Albert Okwuegbunam, Nate Adkins.

Dulcich se ukázal býti skvělou ofenzivné zbraní. Manhertz je vyloženě blokař. Albert O je typově druhý Dulcich, který se bez důvodu v minulé sezóně vytratil. Dle Paytonových slov je Trautman Tight Endem, který zvládne jak blokovat tak chytat. Obojí na solidním, ale zdaleka ne elitním levelu.


Po Draftu

Já jsem s naší Draft Class 2023 spokojený. Jde o zajímavé hráče, které jsme prakticky všechny brali níže, než byla jejich projekce před drafem. Bez prvních dvou kol jsem od našeho letošního draftu nečekal řešení pro starting pozice sezóny 2023. Většina našich nováčků má zajímavý výkonnostní strop do budoucna a okamžitý dopad ve speciálních týmech. ILB Drew Sanders, WR Marvin Mims a CB Riley Moss (plus TE Adam Trautman) dostanou svou šanci zasáhnout do ostrých zápasů už během letošní sezóny, byť to nebude přímo z prvního týmu, ale z užší rotace svých pozic.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář