Pojďme nahoru Broncos!

Také jste si užili vítězné pondělí jako já? Hned byl ten den a celý týden hezčí. Když dokola koukáte na povedené hry vašeho týmu. Hlavně si to užijme, protože podobných dnů letos nebude zase až tolik.

Vydřenou výhrou proti Bears jsme odvrátili hrozbu sezóny s nulou na kontě výher. Ale bylo to sakra o fous.

Náš tým začal tam, kde skončilo utkání s Delfíny. Ofenziva střídavě oblačno, zatímco defenzíva by neuhlídala ani balíček gumových medvídků, natož DJ Moorea (8/9 pro 131 a 1 TD), Cole Kmeta (7/9 pro 85 a 2 TD) či Khalila Herberta 18 pro 103 plus 4/5 pro 19 a 1 TD vzduchem. Jeden z nejhorších útoků ligy nás krájel jak mrkev na Julienne. A já jsem si trhal z Broncos zšedivělé vlasy, jakou že to příjemnou zábavou to trávím nedělní večer.

Ani nevím jak to přišlo, ale Broncos po 28 nepřetržitých bodech soupeře odpověděli svými souvislými 24 body a spolu se 7 body z úvodu utkání zaklinčovali první WIN po íčku Kareema Jacksona. Tým Bears se tak ukázal být stejně labilním jako je ten náš a to není zrovna dobrá vizitka pro oba týmy. Naštěstí se přidalo pár dalších týmů, které si řekly že vedení o tři skóre umí taky prohospodařit a že nám to tedy také ukážou.

Doufejme, že si naši hráči vydobyli zpět trochu sebevědomí. V dnešním utkání proti Jets ho budou potřebovat. Obrana Jets patří k nejlepším v lize, je dobře řízená a hraje s velkým nasazením. Náš zlepšující se útok, tak musí ukázat dost umění ze svých nově objevovaných schopností.

V minulém utkání Jets pěkně zatopili obhájcům titulu z Kansas City a sahali po výhře. A to nejen díky skvělému výkonu obrany, ale také díky zatím životnímu výkonu QB Zacha Wilsona. Je to trošku rozdíl sahat po vítězství proti obhájcům titulu a těsně prohrát, nebo se krvavě nadřít pro zisk bodu za výhru s týmem, kterému trvalo bez pár dní rok než vyhrál NFL zápas. Ano je to tak, Bears se proti nám a naší obraně tak rozehráli, že smázli Commanders 40-20. Výhra Chicaga přišla po 347 dnech.

Kdyby se mě někdo před sezónou zeptal, jaké zápasy bych chtěl nejvíce vyhrát, bylo by tam utkání proti Jets na jednom z nejvyšších míst mých priorit. Hned za porážkou Chiefs. Asi nemusím vysvětlovat proč…?

Bude to velice těžký zápas. Nechá naše mizerná obrana nechá Zacha Wilsona vyniknout, jako to udělala u každého z předchozích QB? Nebo naváže na posledních odehraných 20 minut a dokáže občas i něco zastavit? Prosadí se náš rostoucí útok proti haldové agresivní obraně Gang Green?

Do naší obrany by se mělo vrátit kvalitní trio hráčů – FS Justin Simmons, ILB Josey Jewell a EDGE Frank Clark. Půjde o zajímavé vyztužení defenzivy, ale bude to stačit?

Dlouhé předlouhé roky byl naším největším problémem mizerný útok. Je to ještě předčasné, ale i během série 1-3 jsem nabyl opatrného dojmu, že pod vedením Seana Paytona, jdeme ofenzivně nahoru. Body naše ofenziva s obrozeným Wilsonem v čele připisuje, ale ještě to drhne tam i onde. To ovšem zároveň znamená, že nejsme na stropu útočného potenciálu. Bojím se cokoli a kohokoli chválit, ať to nezakřiknu. Takže si to pragmaticky nechám pro sebe a profesionálně se pověnuji jen tomu, co nefunguje.

Mimochodem proti Bears si všech pět hráčů naší OL připsalo penaltu za ulitý start. NTVL. Tohle musí Payton vyčistit jak Augiášovy chlévy. Naše OL nezačala v Chicagu dobře a zlepšený útok v poslední třetině utkání přišel ruku v ruce se zlepšením hry OL.

Jako dlouholetý gólman mám vřelý vztah k pevným obranám. Poslední mizerné roky se mi tak přežívaly lépe díky pohledu na neprostupnou defenzivu Broncos. Z letošních výkonů mi ale krvácí oči a upadám do hluboké deprese. Nemá smysl opakovat jméno viníka. Všichni ho víme. Jen se utěšuji myšlenkou, že třeba v půlce sezóny – na začátku bye weeku v 9. týdnu by mohl konečně vypadnout. A už se prosím nevracet. Pokud to ovšem má kdo vzít za něj.

Nemám vůbec tušení, jak tenhle člověk připravuje naše hráče na zápas a jak se sám připravuje na soupeře. Naši hráči hrají totální bordel. Bez sebevědomí za sebe i za obranu jako celek. Hrajeme extrémně „soft“. Jako banda růžovoučkých plyšáků. Umění složit na první dobrou šlo s prominutím do prdele. Secondary má naordinované asi desetimetrové rozestupy. Čtení a přečtení pass/rush soupeře šlo už před sezónou někam na dovolenou a ještě se nevrátilo. Jen si na to vzpomenu, tak mám tep 200.

Máme tam kopu kvalitních zkušených hráčů. Jsou tam kluci, ze kterých něco může vyrůst. Ale ti všichni potřebují trenéra. Potřebují ruku, která je dovede k dominanci, které jsou ti kluci schopni. Potřebujeme kvalitní defenzivní vedení, které nyní nemáme. Naše letošní defenzivní DVOA je vůbec nejhorší za všechna léta, kdy se tato metrika používá. OMG.

Obrany v NFL jsou skvělým případem toho otřepaného „řetěz je silný, jako je silný jeho nejslabší článek“. Naše defenziva nehraje vůbec komplexně jako celek, řetěz chcete-li. Připadá mi, že tam každý hraje to svoje, protože je nevede nějaká společná „vize“. Přijde mi, jako by každý z našich obránců hrál jen tu svou roli a o které ale zároveň není extra přesvědčený. Občas se jim podaří spojit do funkčně vypadajícího celku, ale jinak je to totální rozhozenost. Nasazení ani bojovnost nám nechybí, co nám chybí je kvalita za mikrofonem šéfa obrany.

Kontrolní otázka: Co vám připomíná naše letošní obrana?… Náš loňský útok. Taky totální propadák a nesourodý bordel.

Mám pocit, že maximum, co nám Josephova obrana může předvést je „ohnout, ale nezlomit se“. S herním plánem našeho „génia“ na DC budeme inkasovat kvanta yardů a musíme spoléhat na záblesky individuálních kvalit našich hráčů, protože s kvalitním herním plánem či komplexní přípravou pod Josephovým vedením nemůžeme počítat. Kvalitní útoky si z naší obrany udělají trhací kalendář podobně, jako to udělali Delfíni.

Jedna vlaštovka jaro nedělá. Jedno utkání jsme vyhráli po překvapivém vzepětí týmu, ale veledůležitá říjnová utkání jedou dál. Identita týmu jako celku je v rekonstrukci a my víme, že obrana v ní bude hluboko i nadále. Je potřeba se se vším nějak srovnat a pod tlakem výsledků, veřejnosti, fanoušků letos vybudovat základ, na kterém postavíme reálnou snahu o Play Off příští rok.

Věříte našim barvám, nebo nám Nathaniel Hackett z postu OC hostů přivodí další prohru? Tak jako to dělal z křesla našeho HC?

Go Broncos !!!


49ers make key roster move after Randy Gregory trade

Třetí rok, třetí EDGE vytradován z Broncos ke contenderovi. Náš tým v týdnu oznámil odchod OLB/EDGE/DE Randyho Gregoryho. Nakonec se jej podařilo vytradovat za symbolické prohození pozdních kol draftu s jedním z top týmů současné NFL. Randy nehrál dobře a v zápase s Bears byl ke konci posazen na lavičku. Troufnu si tipnout, že v SF49ers bude Gregory viditelnou součástí dominantní obrany.

Z hlediska nedávného příchodu Gregoryho a jeho smlouvy jde pro náš tým o dosti nevýhodný tah. Dá se odvodit, že to někde na pozadí nepřispělo ke stabilitě místa našeho GM Pattona. Nemohu si pomoct, ale i tady vidím negativní vliv Vance Josepha. Loni hrál Gregory velice dobře a byl v našem frontu do svého zranění nejviditelnější postavou. Přehrál jasně i Bradleyho Chubba, kterého jsme poslali do Miami. V letošním systému ale neodváděl dobré výkony. To ale nikdo. Tady mám za to, že ryba smrdí od hlavy byŤ samozřejmě může jít o pokles formy, nasazení, motivace. Nechci slepě Randyho bránit na úkor našeho neschopného DC. Je to stále skvěle placený profesionál a jako takový by podle toho měl jednat i na trávníku a odvádět maximum. Byť lidsky chápu, že pod trapným vedením se motivace ke 100% výkonům hledá těžko. Jaký na to máte názor vy?

Randy Gregory je tedy na cestě do Kalifornie. A na konci října mohou být pryč další hráči, roky spjatí s naším týmem. Jak to nakonec dopadne budou rozhodovat říjnové výkony týmu a to, do jaké hloubky se nebude bát Payton zatít sekyru přestavby.

Někoho jste si asi domysleli sami, ale pojďme si hlavní kandidáty na přestup naznačit, abyste nebyli na konci října překvapeni.

FS Justin Simmons (29). Dlouholetý kapitán obrany, jeden z nejlepších safety v lize. Při jeho kvalitách o něj může být zájem mezi PO týmy s potřebou kvalitního safetyho s uměním číst hru. Jeho smlouva s menšími dead money a o poznání větším platem, by jej i tak na konci roku dělala lákavým cílem škrtů. V rámci přestupního období bychom mohli získat od některého z kvalitních týmů zajímavou protihodnotu. Post safetyho tradičně nepatří k sexy pozicím a tak by odstupné nepatřilo k nejvyšším. Mezi safety bude končit Kareem Jackson a tak bychom po sezóně přišli o oba lídry defenzivy. Ale čas a byznys je neúprosný. Nahradit by je mohli Delarin Turner-Yell, PJ Locke, Caden Sterns a možná JL Skinner.

WR Jerry Jeudy (24). Jeudy může být po sezóně volný agent. Jeho případný trade bude záviset na platových představách jeho agenta, Jerryho výkonech a zájmu některého z ostatních týmů. Nemůžu se ubránit pocitu, že jsem od něj čekal víc. Ne, že by byl vyloženě zklamáním, ale prostě jsem čekal víc. Rád bych ho v týmu udržel, ale pokud si řekne o TOP10 plat, tak se s ním klidně rozlučme výměnou za nějaký ten vyšší pick. Jsem na jeho osud samozřejmě hodně zvědavý.

WR Courtland Sutton (27). Další receiver se může stěhovat. Sutton přestal být rozdílovým hráčem. I v našem pomalu se zlepšujícím se útoku však může jít o kvalitního přispěvatele. Jeho jméno zaznělo několikrát už během offseason a rozhodující v jeho případě může být zajímavá nabídka ze strany zájemců.

Jak jsme si ještě nedávno říkali, že máme širokou sestavu WR a proč teda bereme naším prvním pickem draftu 2023 WR, tak to může být v offseason největší potřeba. WR Jeudy bude chtít randál peníze a někomu se může hodit. Sutton má smlouvu, ale přestal být nepostradatelným WR a ušetřené peníze se hodí vždycky. KJ Hamler po dalších zdravotních patáliích pryč. Tim Patrick další roční zranění a s pokračováním to nevidím to růžově. Nemyslím však, že bychom případně poslali pryč jak Jeudyho, tak Suttona. Nějaká kontinuita chemie mezi WR a QB je nutná. Také nění tajemstvím, že k Russellovi potřebujeme WR, se kterými se ideálně sžije tak, jako to měl v Seattlu s Lockettem nebo třeba Dougem Baldwinem.

ILB Josey Jewell (28). Podobný případ jako Simmons. Kvalitní hráč se smlouvou vhodnou buď na trade nebo propuštění. Podobně jako safety, tak ani ILB není postem extrémního zájmu a bude tak rozhodovat případná nabídka a naše ochota poslat Jewella dál, na kterou bude mít velký vliv říjnová forma nováčka Drew Sanderse.

CB Patrick Surtain II (23). Patrick Surtain II je naší nejhodnotnější komoditou. CB jsou tradičně velmi žádaní a PS2 patří k nejlepším v lize. Je stále pod nováčkovskou smlouvou. Trade tohoto typu by byl „kolik prvních kol máte“? Zájem o tohoto kluka bude, o tom bych nepochyboval. Všechno to tak bude o tom, o jaké míře případné přestavby budeme po říjnových výkonech týmu uvažovat. Byl bych proti, ale když jsem viděl náš tým trápit se proti Bears, začal jsem se s tím už tak nějak smiřovat.

Do hlavy se vkrádá myšlenka, že bychom ty poslední odstavce vůbec nemuseli řešit, kdyby si za DC náš HC Sean Payton vybral někoho alespoň trochu kompetentního.

Jak to máte vy? Vidíte některý z případných odchodů jako jasnou věc? Máte tipy na další kandidáty? Nebo věříte, že se zvedneme a do žádného výprodeje se pouštět nebudeme?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář