Draft 2024 – Přehled

Draft mladých hráčů jdoucích z univerzitního programu NCAA do profesionální NFL soutěže je základním kamenem při budování úspěšného týmu.

Každý NFL tým dostane jeden výběr v každém kole draftu. Pořadí výběrů v daném kole se řídí otočeným pořadím v konečné tabulce uplynulého ročníku. Tým, který skončil poslední, bude vybírat v každém kole jako první a tým, který soutěž vyhrál, bude brát hráče jako poslední. Týmy mohou se svými právy na výběr hráče obchodovat. Dále jsou vedením NFL uděleny i další výběry „navíc“ a to od třetího kola draftu níže týmům, kterým v minulé offseason odešli volní hráče, kterými byly podepsány vyšší smlouvy u jiných týmů. (Je toho okolo více, ale zůstaňme zjednodušeně struční.)

Je tu podstatné byznys hledisko, jelikož draftovaní mladíci podepisují vnucené smlouvy, které jsou obecně nižší než veteránské smlouvy a tím pádem jsou nováčci levným protipólem zaplacených klíčových elitních veteránů. Týmy si z nováčků zároveň vychovávají základnu nastupujících hvězd, které se mohou stát kostrou sestavy budoucnosti.

Draft letos proběhne v Campus Martius a Hart Plaza v Detroitu ve dnech 25 – 27. dubna. Celá akce je organizována do tří dnů tak, že první kolo draftu proběhne první den, druhé a třetí kolo proběhne druhý den a zbylá kola ze sedmi se musí stihnout třetí den draftu. Čas na výběr jednotlivých týmů začíná na deseti minutách prvního dne a postupně se zkracuje, aby bylo možné celou akci realizovat co nejefektivněji a v rozumném čase.

Samozřejmě platí, že papírově nejlepší hráči se vybírají nejdříve. Stejně tak platí, že draft je trochu loterie v tom, jak se vybranému hráči povede v profi fotbalu. Zdárnému vývoji prospektů napomůže situace v týmu, kvalita trenérů, zdraví, přístup, vlastní píle a talent. Mnoho vybraných hráčů nenaplní naděje týmů, které si je vyberou. To se týká i těch na univerzitách nejlepších, kteří budou vybráni v prvních kolech. Na druhou stranu tu bude i dost hráčů, kteří očekávání překročí a stanou se hvězdou NFL navzdory výběru v pozdních kolech. A pak je to ještě zhruba 350 mladíků, kteří nebudou draftováni vůbec, ale šanci v přípravných kempech také dostanou. I z těchto kluků mohou vyrůst hvězdy. U nás to byli v minulosti například skvělí WR Rod Smith či CB Chris Harris Jr. V poslední době zaujali třeba Ja’Quan McMillian či RB Jaleel McLaughlin.

Draft NFL je velká akce a je prodávána jako něco, co změní nebo může změnit neúspěšný tým v úspěšný. Do jisté míry je to i pravda. Třeba když se vám podaří vybrat kvalitního franchise QB pro dalších 15 let. Nebo se vám podaří trefit jackpot hráčem s takovým dopadem na hru jako měli/mají Aaron Donald, TJ a JJ Wattovi,…

Dle mého skromného názoru je draft velice zábavná akce pro fanoušky NFL. Už roky si ji nenechávám ujít v přímém přenosu, i když jsme poslední ročníky neměli žádný výběr v prvním kole. Zkušenost mě naučila, že samotné výsledky je třeba brát s rezervou a hodnocení mají smysl až po čase, kdy se ukáže, jestli je draftovaný nováček skutečně tím, kým jsme si přáli aby byl.

Co se týče samotných výběrů a kvality hráčů v jednotlivých kolech, tak když to do nějaké míry zjednoduším, tak v prvním kole chtějí týmy vzít jednoznačného startera. Hráče, který byť nováček, zasáhne významně do hry už v prvním roce kontraktu. Ve druhém kole draftu chcete vzít také pokud možno startera nebo hráče do primární rotace na postu (DL, LB, WR,..) Už ve třetím kole se nedá mluvit o jasných starterech nadcházející sezóny, ale spíš o hráčích do rotací, projektů do vytrénování. Od čtvrtého kola níž je ten talent ještě obecně menší a jde o hráče do speciálních týmů, hlubších rotací, tréninkových týmů, pro vývoj.

Jak jsem předeslal výše, kolo výběru nějakým způsobem ukazuje talent a očekávanou kvalitu hráče z univerzitních lig. Úspěch v NFL není ale zaručený nikdy. Na to má vliv mnoho jiných faktorů a ne každému hráči se přechod mezi NCAA a NFL podaří. Například v letech 2011 – 2021 byla úspěšnost QB vybraných v prvním kole zhruba 25%. Tzn pouze jeden ze čtyř prvokolových QB uspěl v týmu, kam byl vybrán a je nadále startujícím QB v lize. Čtvrtina. To není věru mnoho. (Viděl jsem i číslo 41% – někdy záleží, co berete jako úspěch.)

Pokud se podíváme na hodnotu smluv nováčků, tak ty jsou obecně dány, ale může v nich po dohodě dojít k nějakým změnám. https://www.spotrac.com/nfl/draft/ První výběr draftu 2024 by měl podepsat 4-letou smlouvu na bezmála $40M dolarů. Poslední výběr prvního kola už klesne na 4 roky za $12M dolarů. Komkrétně náš 12. výběr v prvním kole „zaručuje“ našemu mladíkovi smlouvu za $18,2M na 4 roky. Ten platový propad od prvního místa je tam s každým výběrem značný. Součástí smlouvy hráčů z prvního kola je i plně garantovaná opce pátého roku.

Dalším hlediskem, které je během celého procesu nutno brát do úvahy je jeho talentová rozmanitost. Každý draft je jiný. Každý ročník dorostlých mladíků má svá silná jména, silné posty a jinde se kvality naopak nedostává. Toto musí brát týmy do úvahy a pokud máte palčivou potřebu QB a na draftu elitní talent chybí, tak musíte počkat další rok, nebo to řešit podpisem volných hráčů, hráčů z doprovodné ligy UFL či obchodem s jinými týmy.

Jedničkou draftu bude QB Caleb Williams

Obecně se nadcházející draft považuje za silný na postech QuarterBacků, Ofenzivní linie a hlavně Cornerů a Wide Receiverů. Je docela možné, že padne rekord v počtu drarftovaných QB v prvním kole. Jistota panuje u trojice QuarterBacků Caleb Williams, Jayden Daniels a Drake Maye, kteří půjdou pravděpodobně na prvních třech místech draftu. Dle okolností by se do prvního kola mohli podívat ještě J.J. McCarthy, Michael Penix a Bo Nix. Hned osmička Ofenzivních Linemanů by mohla být vybrána v prvním kole. A 15 hráčů OL je plus mínus řazeno do první stovky mezi všemi hráči jdoucími na draft. Šest WR si brousí zuby na výběr prvního dne a hned 19 je hodnoceno v první stovce. Sedm Cornerů chce znát svůj budoucí tým také už první den a hned celých 22 cornerů našlo svá jména v první stovce nejlepších.

Tradičně slabá je nabídka Tight Endů, kdy se do první stovky za elitním Brockem Bowersem doškrábala jen další dvě jména. Mezi LineBackery nemá na první kolo ambice nikdo a jen pětice si zasloužila místo v první stovce. Safety jsou na tom podobně s prvním adeptem na výběr až na začátku kola druhého. Stejně jako RB, kteří začnou mizet z boardu až ve druhém kole a to i tak ve velice řídkém zastoupení.

Letošní draft je ale celkově považován za slabý. Má se za to, že díky vypuštěným COVID sezónám, není úroveň prospektů 2024 příliš vysoká. Jen cca 18 hráčů je společným konsenzem hodnoceno jako hodných prvního kola draftu. (PFF to vidí zase trošku jinak.)

  • QB: Caleb Williams, Jayden Daniels, Drake Maye
  • WR: Marvin Harrison Jr., Rome Odunze, Malik Nabers, Brian Thomas, Adonai Mitchell
  • TE: Brock Bowers
  • OT: Joe Alt, Olumuyiwa Fashanu, Taliese Fuaga, Troy Fautanu
  • EDGE: Dallas Turner, Jared Verse
  • DL: Byron Murphy II
  • CB: Terrion Arnold, Quinyon Mitchell
  • RB, IOL, LB, S: 0;

Dalším hlediskem, kterým se dá na draft koukat, není přímo akutní potřeba pro aktuální ročník. Může to být potřeba, která bude kriticky zásadní v příštím roce. To končí smlouva hned několika klíčovým postavám týmu jako je LT Garett Bolles, CB Patrick Surtain (ale tam máme možnost opce), RG Quinn Meinerz, RB Javonte Williams a Samaje Perrine, OLB Baron Browning a Jonathan Cooper, NT DJ Jones,…

Broncos to pick 12th in 2024 NFL Draft

Denver Broncos má osm výběrů na NFL draftu 2024:

  • 1.kolo – výběr 12
  • 3.kolo – výběr 76
  • 4.kolo – výběr 121
  • 5. kolo – výběry 136, 145, 147
  • 6.kolo – výběry 203, 207

Koho potřebujeme draftovat?

V předchozím článku jsem se stavem naší sestavy stručně prokousal: Vítejte v rebuildu! | Denver Broncos

Ideální stav pro tým jdoucí na draft je, že se během předchozích let podařilo nadraftovat solidní páteř týmu a v rámci trhu s volnými hráči došlo k posílení a doplnění soupisky tak, že v ní nezejí jasné a zřejmé díry k nutnému zalátání draftem. Takový tým, může na draftu vzít kohokoli, kdo bude právě nejlepší na řadě a zároveň je GM pro ostatní týmy nečitelný v rámci poziční navigace drafem. My jsme letos druhý extrém. Smutná pravda je, že potřebujeme posily všude.

Moje subjektivní pořadí našich potřeb ještě dále rozeberu níže. Neberte jej jako přesně dané a neměnné pořadí, přes které jede vlak. Kdybych měl více zákulisních informací, mohlo by to vypadat úplně jinak Berte tak můj žebříček jako příležitost k debatě a ne jako dogma, nad kterým si budeme trhat občanky.

  • QuarterBack
  • Defenzivní linie
  • Inside Linebacker
  • EDGE/OLB
  • Corner Back
  • Tight End
  • Wide Receiver
  • Center
  • Running Back
  • Ofenzivní tackle, guard
  • Safety

QB

Bude naším příštím QB Bo Nix?

Po odchodu Wilsona budeme znovu hledat franchise QB, protože Stidhama za toho pravého považují jen zarytí optimisti. Budeme ale QB brát již letos, když nám situace na draftu nenahrává? Náš tým s mnoha dírami v sestavě a s rekordně zatíženým platovým stropem není připraven na maximální podporu QB nováčka a pokud se situace na draftu nevyvine v náš prospěch, výběr prémiového QB bych o rok či dva odsunul, než dobudujeme tým a zbavíme se krvavé zátěže mrtvých peněz.

Na prvních třech místech draftu, jsou týmy, které QB potřebují. Jen málokdo pochybuje o tom, že Bears na prvním místě picknou QB Caleba Williamse. Výběr následujících Commanders začíná vypadat na Jaydena Danielse. Patriots na třetím místě patrně seberou Drakea Mayeho. Tím pádem na další tři týmy (Vikes #11, Broncos #12, Raiders #13), které viditelně potřebují QB, zbydou J.J.McCarthy, Bo Nix, Michael Penix,… Vzhledem k seřazení těchto týmů za sebou, by mohlo dojít k bitvě o pohyb draftem směrem vzhůru a přeskočení ostatních. Vikingové mají ovšem nejlepší pozici na začátku QB chtivého vláčku. A nohu napřed mají také díky výměně draft výběrů, kterou si zajistili ještě jeden prvokolový pick na 23. místě.

I kdybychom velice draze Vikingy přeskočili, stále budeme brát až čtvrtého QB v pořadí ročníku a bude nás to stát další výběry, které kriticky potřebujeme. Náš současný stav týmu slibuje vysoký výběr během příštího draftu, který má být ovšem na QB papírově slabší. Pokud si je ovšem naše vedení jisté, že vybereme dalšího Mahomese, Bradyho, Manninga či Breese, nebudu se s nimi hádat. V opačném případě bych ještě rok dva počkal a budoval tým, do kterého dosadím QB až mezi posledními dílky skládačky. Můžeme totiž na příkladech z ligy vidět, jak talentovaní QB končí v nemocnici nebo v herním trápení, když se po nich chtějí zázraky v týmech, které mají k úplnosti daleko.

Ideálním řešením může být výběr Bo Nixe ve druhém kole. Jde spíše o efektivního game managera, který je sice docela závislý na týmu okolo, nicméně je to zkušený kluk schopný ihned startovat Je zběhlý v rychlé krátké načasované hře včetně pasů do středu pole. My sice druhé kolo nemáme, ale pokud by se naskytla taková příležitost, mohli bychom si ho s někým vyměnit za rok 2025 a něco málo k tomu přihodit.

V pozdějších kolech budou ještě k mání zajímaví Spencer Rattler a Michael Pratt.

DL

Jako druhá největší potřeba mi vyskakuje Defenzivní linie. Nemohoucnost v zastavování běhu, nás loni stála kompetitivnější boj o Play Off. Nose Tackle DJ Jones neodehrál super rok a Zach Allen to sám neutáhne. Zcela zastávám názor, že výhry se rodí převahou na Line of Scrimmage a tam je naše DL extrémně slabá a potřebuje posílit. Kvalitní DL znamená pozvednutí výkonu pro všechny ostatní složky obrany. Nejsem si jist, že je Byron Murphy II materiálem na výběr na naší dvanácté pozici, ale jde o zajímavého hráče schopného hrát všechny tři downy. Silově i rychlostně vybavený. Jeho výběr by mě věru neurazil.

ILB

Defenzivní linie má alespoň svého Zacha Allena a přece jen i toho DJ Jonese. To naši OffBall LineBackeři ve mně vzbuzují hrůzu. Bohužel letošní draft nějaký top talent na ILB neslibuje a tak sezónu budeme hrát se Singletonem, Griffinem a Bartonem.

EDGE/OLB

Jared Verse Scouting Report | NFL Draft 2024
EDGE Jared Verse

Náš pass rush byl celou sezónu nekonzistentní. Byly chvíle, kdy jsme dokázali vytvořit chaos a QB hru věru znepříjemnili. Ale pak přišel zápas dva tři, kdy byl náš pass rush nevýznamný. Chytám se myšlenky, že by elitní pass rusher pozvedl celou jednotku. Uvolnil by herní místo pro naše trio Cooper, Browning, Bonitto, protože ti mají problémy s pravidelným vytvářením tlaku. Top EDGE Dallas Turner k nám na 12. výběr patrně nespadne, ale silová bestie Jared Verse slibuje zajímavý protipól našich spíše lehčích hbitých pass rusherů.

CB

Potřeba druhého outside Cornera je nemalá a pro některé analytiky hned za QB druhá v pořadí. Je jsem tuto potřebu odsunul až sem z důvodu příliš nejasného stavu Mathise a Mosse. Jestli si naše vedení a trenéři myslí, že je někdo z nich starter v NFL, tak tato potřeba víceméně propadá ještě níže. Pokud si M&M jistí nejsme nabízí se výběr Arnolda či Mitchella. Mitchell má skvělou rychlost a byl by skvělým komplementem pro Surtaina. Dynamičtí rychlí hráči nám loni dělali velké problémy a speedster Mitchell by mohl být tím pravým lékem a posledním střípkem velice zajímavé secondary. Arnold je o něco více flexibilní se skvělými instinkty. Oba jsou kvalitní Corneři a ani s jedním bychom neměli udělat chybu. Případně můžeme sestavu opět doplnit o Fabiana Moreua, který je stále k mání a nevedl si loni zle.

TE

V naší sestavě zcela chybí flexibilní Tight End schopný hrát všechny downy. Greg Dulcich je skvělá ofenzivní zbraň. Když je na hřišti, což nebylo mockrát a loni vůbec. Trautman, by se měl postarat o více práce, ale ruku na srdce game changer to není. A Krull s Adkinsem se zatím nevybarvili do nějaké extra kvality a počítám s nimi jen na černou práci. Nepochybuji, že této čtveřici přivedeme během draftu či po něm konkurenci, ale přímo na draftu bude velice zajímavé jméno. Brock Bowers je možná na TE trochu menší, ale jde o hráče s elitní rychlostí a silou. Bowers je řazen mezi vůbec nejlepší útočníky draftu a je užitečný jak v pasové hře, tak při blocích pro běh. Ofenzivním dopadem své hry se může přiblížit Georgi Kittlovi. Mezi top potřeby TE nepočítám, byť ani tady kvalitou neoplýváme, ale Bowers by mohl být velice důležitým a užitečným stavebním kamenem ofenzivy.

WR

Dostáváme se do vod, kde naše potřeby jsou sice stále výrazné, ale už ne tak palčivé s vyhlídkou sezóny 2024. Mezi Wide Outy máme Courtlanda Suttona, Tima Patricka, Joshe Reynoldse, Marvina Mimse, Brandona Johnsona, Lil’Jordana Humphreyho,… Věřím, že se s tím něco odehrát dá. Draft je ale na pozici WR opravdu nabitý a výběr WR do příštích let může být neodolatelný.

C

Trojice Wattenberg, Mustipher, Forsyth nepatří k elitním. Osobne jsem docela zvědavý, jestli se rozhodneme tuto trojici ještě víc doplnit z draftu. Nemám to však za prioritní.

RB

Naše pozemní hra potřebuje správný impuls, aby začala být efektivnější. Nejsem s personálním zastoupením nespokojen. Trojice Williams – Perrine – McLaughlin slibuje zajímavé možnosti, ale nebylo to zkrátka ono. I zde přijde konkurence, ale úspěch běhové hry závisí v první řadě na výkonech Ofenzivní linie.

OT/OG

Mohl by Olu Fashanu nahradit LT Garetta Bollese, kterému bude končit smlouva?

Na první pohled nepotřebujeme tlačit na výběr Ofenzivního tackla či guarda, byť šířka kádru se u těchto pozic počítá. Při případném zranění startera se kvalitní záskok vyvažuje zlatem. LT Bollesovi končí smlouva

S

Safeties máme jakž tak po kopě.

ST

Long Snapper, kicker, punter a „returner“ jsou pozice, které se až na výjimky nedraftují a letos je máme pokryté.


Na řádcích výše, jsme si lehce zopákli základy draftu a zrekapitulovali naše potřeby před nadcházející sezónou.

Trojici článků před draftem 2024 uzavřu nastíněním možných strategií Denveru Broncos pro první kolo a náš výběr číslo 12.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář