Draft 2024 – Strategie pro první kolo

Půdu pro tento článek jsem si připravil půdu dvojicí předchozích TL:DR textů:

http://denverbroncos.eu/2024/04/vitejte-v-rebuildu/

http://denverbroncos.eu/2024/04/draft-2024-prehled/

Všichni jste určitě netrpěliví a čekáte, co se stane v noci z 25. na 26. dubna. Níže nastíním a okomentuju svým typickým stručným způsobem naše možnosti.

Dal jsem si tu opičí práci a dal dohromady tři žebříčky nejlepších prospektů, do kterých nejčastěji koukám pro bližší informace a přehled. TOP50 prospektů Daniela Jeremiaha, Tankathon a PFF. Pokud máte svůj nějaký oblíbený, kterému věříte, podělte se s námi v komentářích. Případně jej mohu přidat ať je přehled níže více vypovídající. Jinak takových žebříčků je plný internet a každý NFL analytik má určitě alespoň několik verzí.

JJ McCarthy může být čtvrtým QB draftu. Budeme se o jeho služby přetahovat s Vikingy? Kolik při tom případně ztratíme kapitálu?

Co mohou se svým výběrem Broncos dělat?

Osobně za velmi důležité považuji draftovat hráče, schopného hrát „všechny“ tři downy. Potřebujeme lepit hodně děr a s nějakým jednorozměrným hráčem, co umí třeba jen proti běhu nebo pasové hře, ale na druhý rozměr jej musíme prostřídat, je první pick příliš cenný.

0. Vyměnit za hráče

Nejméně očekávaná varianta je, že bychom se s nějakým týmem domluvili na výměně za jiného hráče. To je v této fázi offseason už hodně nepravděpodobné. Navíc by to musel být hráč, kterého si po výměně musíme udržet. Rozumějme zaplatit a jak víme, nejsme na tom v této oblasti ideálně. Bod 0 je tu tak jen proto, aby byl článek delší.

Michael Penix je velký sympaťák. jaký QB bude v NFL?

1. Trade Up

Tato varianta je nejsnáze rozklíčovatelná. Trade up a tedy posun draftem vzhůru pro nás dává smysl jen tehdy, když budeme chtít draftovat QB budoucnosti. Vzhledem k tomu, v jakém stavu náš tým je, by si naše vedení mělo být tímto případem sakra jisté. Za posun draftem vzhůru bychom museli vypláznout balík a my si plýtvání prostě nemůžeme dovolit. Šíří se ovšem spekulace, fámy a úplně stejně důvěryhodné zpráv, že jsme tak zoufalí, že bychom v rámci posunu nahoru byli ochotní vyměnit naši největší současnou hvězdu Patricka Surtaina II. Opět podotýkám, že bychom si museli být sakra jistí, že „víme“ co děláme a že nevyhrává naše ego nad rozumem.

Jen ve výjimečném případě bychom se mohli posunout pro QB3 a to jen tehdy, kdy si po prvním výběru Caleba Williamse na dvojce vyberou Commanders QB Danielse či Mayeho a další v řadě Patriots prostě toho třetího nebudou z nějakého důvodů chtít. Nebo pro ně bude mega balík za trade down brán jako výhodnější. Jako laik této variantě ale nevěřím a tipuju tři QB na prvních třech místech draftu a to pro současné týmy na těchto pozicích.

Pro první kolo draftu se dají uvažovat ještě JJ McCarthy, Michael Penix a Bo Nix. Ti mohou profitovat z velké poptávky týmů po nových QB. Ale pozor! Má se za to, že to nejsou QB hodní prvního kola. Ta poptávka se týká zejména Vikings na #11, Broncos na #12 a Raiders na #13. Ale mohli by se do toho zamíchat i jiné týmy jako Giants, kteří mohou hledat náhradu za Jonese. Jets, kteří by teoreticky mohli chtít vychovat za Rodgersem QB pro příští roky. Atd.

Pokud naše vedení došlo/dojde k názoru, že je některý ze zmíněné druhé trojky hoden výběru v prvním kole, budeme muset velmi pravděpodobně před Vikes. A to možná až na čtyřku. Takový skok bude strašně drahý a považuji jej za hazard. Jistota u QB a to i v prvním kole draftu, není nikdy a my si nemůžeme dovolit takovým stylem riskovat. A ono se ani nezdá, že by byl někdoz té druhé trojice QB takové investice hoden.

Můžeme také počkat, jak se bude draft vyvíjet a jakým stylem se budou QB postupně propadat za výběry týmů, které po QB nepasou. S dostatečným předstihem pak můžeme zkusit přeskočit Vikingy na výběr týmu na časomíře, aby nás už nikdo předběhnout nemohl. Tohle už vyžaduje silnější nervy, ale zároveň nás to nemusí stát tak velkou budoucnost picků příštích let.

Bo Nix je teď u spekulantů velký favorit pro Broncos starting QB job.

JJ McCarthy má V NCAA v dresu posledního mistra Michiganu neskutečnou bilanci 27 – 1. Jde o teprve 21-letého kluka, který má všechno před sebou. Je na něm kopa práce, ale zase je dost mladý na to, aby se toho mohl ranec naučit. S dobrým vedením by mohl dosáhnout i dost vysoko. Jeho pozici na draftu velmi podpořil současný trenér Chargers Jim Harbaugh, který jej na college trénoval. Může to být zištný záměr, chcete-li tomu věřit. McCarthy má dobré předpoklady být úspěšným, ale i dost důvodů být propadákem. Jeho výsledky a výkony na college jsou zastřeny vysokou podporou skvělé obrany Wolverines a také skvělou pozemní hrou, která z něj sňala břímě rozhodovat utkání. Jeho skutečný potenciál je tak velkou a hlavně nejistou otázkou.

Michael Penix je obrovský sympaťák, který má rozhodně čím zaujmout. Playmaker, který umí poponést tým na zádech. Finále NCAA se mu proti McCarthymu nepovedlo podle představ. Levák, což zvlášť u nás může vést ke komplikaci, protože by se o ochranu jeho slepé pravé strany staral loňský nejslabší článek OL Mike McGlinchey. Komplikací v jeho případě je i to, že má za sebou čtyři operace včetně zákroku na rameni házecí ruky.

Bo Nix je už 24-letý veterán dalo by se říci. Má totiž rekord v počtu startů v NCAA a to 61 zápasů. Je tak nejvíce čitelným QB z celé draft třídy. Před jeho příchodem do Oregonu to nebylo v Auburnu příliš slavné, ale u zelených Ducks se z něj stal efektivní game manager využívající krátké rychlé hry, načasování přihrávek a atletické přednosti.

Na trojici Caleb Williams, Jayden Daniels a Drake Maye velmi pravděpodobně nebude možné dosáhnout. Zbývající trojice má možná zajímavé vlastnosti, ale také několik otazníků pro které by se jindy propadli mimo první kolo. Nelíbí se mi představa, že bychom za někoho z nich utratili balík picků.

A se současným stavem týmu bych s výběrem QB počkal až na úplnější sestavu, která bude moci nabídnout podporu solidní protekce, běhové hry a kompetentní obrany.

2. Zůstaneme na 12. výběru

Tady už bude situace o poznání spletitější. A proto nám tato varianta poněkud nabobtná. V této kapitolce musíme počítat s nabídkou draftu a tak se nezabývám posty RB, ILB, C a S. Inside LB jsou naší velkou potřebou, ale na draftu prostě nejsou dostatečně kvalitně zastoupeni. Na ty letos nejlepší si musíme počkat až na další dny. U Safety a RunningBacků není naše potřeba tak vysoká a nabídka ani není bohatá. Centr se sice do prvního kola vešel, ale nejde o prémiovou pozici, která by přebila naše ostatní díry.

2.1 QuarterBack

Jména: JJ McCarthy, Michael Penix, Bo Nix

Ta samá jména, jako v předchozí variantě, jen tady čekáme na svém picku a neplýtváme kapitálem. Nejsme ochotni za ně zacálovat balík, ale když nám spadnou do klína, můžeme je vzít. Mohlo by to být považováno za reach a tedy výběr příliš brzký vzhledem k obecnému očekávání, ale jde o QB a tam platí trochu jiná pravidla.

2.2 Defenzivní Lajna

Byron Murphy II bude v NFL starterem od prvního roku

Jména: Byron Murphy II

Defenzivní linii považuji za naši druhou nejzásadnější potřebu. Doplnili jsme stav Zacha Allena a DJ Jonese specialistou proti běhu Malcolmem Roachem. My ale potřebujeme hráče, kteří budou umět jak zastavit běh, tak narušit pass rushem kapsu soupeřova QB. Tihle hráči jsou extrémně cenní. Stačí si vybavit příspěvky Aarona Donalda či Chrise Jonese. Dobrý atak středem dělá QB vážné problémy, protože mnohdy si nemohou postoupit v kapse a vběhnou do náručí EDGE pass rusherů. Zastavení běhů středem je klíčové zejména u krátkých downů. Dominantní Inside DL hráč nám zásadně pomůže zvýšit chabou kvalitu na defenzivní Line of Scrimmage a to je místo, kde se rozhodují zápasy. Kvalitní DL také synergicky napomůže všem ostatním složkám obrany.

Pro náš dvanáctý výběr draftu je zajímavým pickem Byron Murphy II. Týmy v NCAA se snažily využít jeho menšího vzrůstu, ale pohořely. Murphy je skvěle silově vybaven a díky tumi si vede dobře i proti dvojitým blokům. vytlačil ze sestavy i o 60 liber více vážícího konkurenta. Byron je explozivní defenzivní tackle s dobrými instinkty. Dobře reaguje na bloky OL a umí projít skrze ni a vytvářet negativní hry. Je rušivým aspektem v pasové hře. Projektován jako výběr prvního kola s kvalitou na startera ve kterékoliv DL v lize. Pro naši sestavu je otázkou, zda-li by uměl hrát DE na druhé straně od Zacha Allena, když máme na NT Jonese. Další otázkou je, jestli vůbec budeme hrát obranu 3-4, tak jako předchozí roky. Vance Joseph totiž není striktní 3-4 DC. Místo startera pro Murphyho by se však u nás určitě našlo a případný cut Jonese by nám ušetřil $10M v platovém stropu.

2.3 EDGE

Dallas Turner, lídr jakého bychom v obraně potřebovali.

Jména: Dallas Turner, Jared Verse

Myšlenka kolem draftu elitního EDGE je jasná. Trojice Cooper, Browning, Bonitto není konzistentní a dominantní pass rusher by jim všem velice pomohl uvolnit prostor na hřišti. Druhým důležitým hlediskem je, že Browningovi s Cooperem bude po sezóně končit smlouva. Sice ani jeden z nich nemá takovou kvalitu, aby si mohl říci o balík, ale my budeme kromě jejich kontraktů řešit i Bollese, Surtaina, Meinerze,.. a EDGE jsou často poměrně drazí. Výběr EDGE již letos nám může zásadně pomoci v sezóně 2024/25 a po jejím konci pomoci s těžkým rozhodováním, co dále s našimi pass rushery.

Naše vedení se nechalo slyšet, že by se na EDGE/OLB měl prý přesunout i Drew Sanders, draftovaný jako ILB. Možná je tento posun vynucený okolnostmi. Netuším. Hlavně netuším, proč bychom opět už tak slabou kabinu ILB dále oslabovali a do kabiny OLB přiváděli hráče, jehož přínos může být dosti diskutabilní už před změnou postu.

Dallas Turner byl tři roky klíčovým hráčem obrany Alabamy. Vysoký atletický pass rusher s rychlým startem a širokým arzenálem pass rush pohybů. Skvělé nasazení do píšťalky. Umí dropovat do coverage. Hráč kalibru startera v NFL.

Jared Verse je EDGE s brutální silou, které dovede využít. Dříč, který během covidové pauzy nabral 40 liber v domácí posilovně. Agresivní využití síly a rychlosti si brzy získá respekt v lize. Může se stavět také jako 3-point DE. Hráč pro tři downy. Skvělý pass rusher a jeho síla je platná i v běhové obraně. Extrémně silové pojetí hry může být zajímavým komplementem naší rychlé ohebné trojice stávajících OLB.

2.4 CornerBack

Terrion Arnold je hotový produkt.

Jména: Terrion Arnold, Quinyon Mitchell

Stav našich Cornerů je mimo tým poněkud neznámý. Pat Surtain je jistota (až na spekulace o výměně). Ja’Quan McMillian se také vyšvihl jako užitečný nickel CB, který v sestavě nahradí často zraněného K’Waun Williamse. Otázka za zlatého bludišťáka vystává u dvojice Damarri Mathis a Riley Moss. Mathis skvěle končil předloňskou sezónu, ale loni to byla kompletně jedna velká hrůza. Riley Moss nás na minulém draftu zaujal natolik, že jsme se pro něj posunuli draftem vzhůru, ale po operaci trupu se na trávník prakticky nedostal. Je někdo z M&M v očích našich trenérů schopen hrát CB2 outside vedle Surtaina? Nebo bude nutné draftovat Cornera letos a vyřešit tím dlouhodobě naši secondary?

Terrion Arnold má skvělé instinkty a je postaven do ideálního těla. Umí hrát outside i nickla. Umí hrát press i off coverage a je velmi flexibilní v kopírování pohybu WR. Arnold měl během NCAA kariéry skvělou produkci. Umí kvalitně skládat i ve volném prostoru a skládá fyzicky. Budoucí starter v NFL.

Mitchell má ideální velikost, odolnost a elitní rychlost. Šikovný Corner je při hře velmi pozorný a čte QB. Díky výjimečné rychlosti udrží krok s většinou route WR a umí se velice rychle restartovat po double move. Vysloužil si takovou pověst, že se jeho směrem v roce 2023 moc neházelo. Hraje ochotně a fyzicky proti běhu. Soutěživý hráč s bohatou historií získaných míčů.

2.5 Tight End

Would Packers take TE Brock Bowers if he fell to No. 25?
Brock Bowers, vysněný TE

Jména: Brock Bowers

Tight Endem obvykle rebuild nezačínáte, ale vážně bych chtěl být v pozici, kdy bychom nemuseli s pickem Bowerse váhat. Brock je sice trošku menší, ale o to silnější a rychlejší s velkou schopností být jedním z nejplatnějších ofenzivních zbraní tohoto draftu. Flexibilní TE má rychlý start, skvěle láme skládky a spolehlivě chytá. Je efektivní blokař. A Tight End, který by u nás mohl hrát všechny tři downy u nás citelně chybí. Bowersova hra bývá často spojována s dopadem hry George Kittla.

2.6 Ofenzivní Tackle

Joe Alt, nejlepší tackle draftu.

Jména: Joe Alt, Olumuyiwa Fashanu, Troy Fautanu

Tohle je výběr vedený spíše pragmatickou hlavou než nejpalčivější z palčivých potřeb. Garettu Bollesovi končí po sezóně smlouva a určitě bychom se nechtěli dostat do situace, kdy bychom se snažili lovit levého tackla v budoucí offseason. Naše vedení by si mělo být velice vědomo této situace a mít pod kontrolou návazný Bollesův kontrakt. Případně jej můžeme vyměnit do ochotného týmu a vybrat mu náhradu už během letošního draftu. Potížím tak předejít a ještě ušetřit nemalý peníz na Garettově letošní smlouvě.

Joe Alt je teprve jednadvacetiletý levý tackle s tříletou startující zkušeností z prémiového programu Notre Dame. Skvělé parametry doplňuje o kontrolovanou hru s širokou paletou dovedností ofenzivního tackla. Pozorný Alt je hráčem s velkým nasazením a přes svůj nízký věk nejlepším tacklem letošní široké nabídky.

I Olu Fashanu má teprve 21 let a strop svých dovedností má ještě před sebou. Ideální parametry, dosah i síla zdobí produkt programu Penn State. Rychle startuje a plynule mění směry. Občas ho zradí oči, ale to není nic co by se nedalo vyladit.

Troy Fautanu je explozivní tackle z Washingtonu. Je menší se silným tělem a mnozí jej tak směřují spíše na post guarda, kteroužto roli si již vyzkoušel. Ale má dlouhé ruce a pohybuje se lehce. Občas je příliš agresivní a tím se dostane do problémů. Pokud se ale stane trpělivějším, půjde o nebezpečného hráče. Je velmi explozivní a přetlačí obránce v běhových blocích. Flexibilní využití v rámci celé OL z něj dělá zajímavý prospekt.

3. Trade Down

Pass rusherů není nikdy dost. Laiatu Latu.

Toto je hodně preferovaná varianta. Děr v sestavě máme kopu a nabrat po posunu dolů další výběry může být velice prozíravé. Proč brát jednoho elitního, když můžete místo toho vzít dva až tři velmi dobré?

Být draft širší a bohatší na pozice, které nás zajímají, byla by to zcela jasná volba. Nicméně po opuštění elitní patnáctky už počítáme u hráčů z nabídky určité kompromisy. Naše primární požadavky se nemění, mění se hráči a jejich celková použitelnost. Ne, že by hráči byli špatní, to vůbec ne, ale už mohou být třeba starší, pomalejší, méně explozivní, jednorozměrní v použití apod. V popisu vybraných hráčů níže takové kompromisy lehce odhalíte. Svoje ideální použití ale v NFL mít mohou a mnozí i mít třeba budou. Jejich uplatnění může být i vyšší než hvězd z první patnáctky draftu. Vždy záleží na okolnostech, trenérech, týmu, trpělivosti, píli, vhodných spoluhráčích, zdraví…

Z kandidátů níže vynechávám RT JC Lathama, Amaria Mimse a Tylera Guytona, IOL Grahama Bartona. Nemám nic proti OL hráčům, ale víc nás to pálí jinde a u picků níže vidím větší použitelnost. Nicméně za určitých okolností může jít o dobré výběry.

EDGE Laiatu Latu je skvělý pass ruhser. Nejde sice o elitního atleta, ale sada jeho pass rush technik mu přinesla kopu produkce. Rychlý, hbitý se skvělýma rukama. Jeho „ale“ je použitelnost proti běhu. Příliš často spoléhá na trefení správné díry v LoS, než že by dokázal ustát souboj a prostě nepustit za záda.

EDGE Chop Robinson neměl bůhví jakou zářnou produkci. Má jen průměrné fyzické parametry, ale je extrémně výbušný a rychlý. Má před sebou nějaký ten vývoj, jestli chce být platnějším. Několik technik dovedl k dokonalosti. Možná nemá na kontě hodně sacků, ale jeho působnost okolo LoS narušuje aktivity QB. Umí zastavit přímý běh, ale často volí horší úhly.

CB Cooper DeJean je jeden z atletických bláznů draftu. Velmi flexibilní v celé secondary a mimochodem běloch. Hraje s vysokým nasazením a skvělou vizí. Explozivní rychlost se promítla i v jeho produkci včetně tří pick sixů v roce 2022. Je skvělý blitzer s dobrým načasováním. Občas prohraje lehčí souboj o míč. Skvělý punt returner. Profiluje se jako CB, ale může mít větší uplatnění i coby safety.

CB Nate Wiggins je vysoký corner se skvělou rychlostí. Umí efektivně press coverage. V off coverage dobře přepíná směry. Jeho slabinou je nízká agresivita proti běhu a občasné ztráty koncentrace.

IDL Jer’Zhan Newton je o něco menší než ideální defenzivní tackle s rychlýma a silnýma rukama. Má několik velice zajímavých pass rush technik. Nejde o přirozeného uvolněného rushera jelikož je o něco tužší v bocích. Při běhových hrách odráží RB zpátky a umožňuje jeho zastavení pro ztrátu. Newton postrádá ideální flexibilitu ve spodní části těla, ale celkově je to velmi zručný pass rusher a udrží si svoje i proti běhu. Ideální pozice je 3-technika (vnější rameno guarda), což se spíše používá při 4-3 základní obraně. Nicméně 4i a 5 techniku by hrát mohl.

WR Brian Thomas Jr. může být v NFL WR1.

WR Brian Thomas Jr. je velký explozivní WR se skvělou produkcí. Nejčastěji hraje z vnějšku a slotu. Press coverage u něj díky rychlosti moc nefunguje. Je plynulým route běžcem a má široký rádius zachycení míče díky svým rozměrům, výskoku a spolehlivým rukám. Má potenciál na to se s tát WR1 v NFL.

WR Adonai Mitchell má ideální velikost, odolnost a rychlost. Na tak velkého receivera má skvělé routy. Umí měnit tempo a hrát si se zpomalením a zrychlením. O 50/50 míče umí příkladně zabojovat. Pokud míč míří jinam, hry občas vypouští. S míčem po zachycení má minimální produkci. Umí se prosadit i když je dobře hlídán a v red zone je to zvíře.

C Jackson Poewers-Johnson má zkušenosti na všech třech vnitřních OL postech. (dokonce hrál i defenzivního tackla) V roce 2023 byl na postu centra neskutečný a proto se očekává jeho NFL kariéra právě na této pozici. Má dobrou velikost, skvělou rychlost a pozornou rovnováhu. Umí absorbovat pass rushery a dělá skvělou práci rukama, aby si udržel pozici. Pokud nemá protivníka, je velice efektivní v pomoci ostatním. V pozemní hře se umí skvěle vytáčet a tvořit tak prostor. Vybírá si dobré úhly a je rychlý s posunem do dalšího levelu. Je jen velmi málo chyb v jeho hře a má buldočí povahu.


Tak co, vybrali jste si ideální strategii? Ideálního hráče?

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář