Pár slov před sezónou…

Výkop našeho prvního zápasu sezóny 2024/25 se kvapíkem blíží. Prakticky už je za dveřmi a nervózně poklepává nohou a dívá se na hodinky. A tak si tady v několika málo slovech troufnu sepsat hluboké zamyšlení nad tím, co od letošní sezóny očekávat. A proč ji nebrat extra vážně, byť o infarktové momenty a důležité odpovědi nebude nouze.

Náš tým prošel znatelnou obměnou, která má vést k ideálnějšímu stavu týmu. Dvojice HC Payton & GM Paton tým omladila. To za prvé. No a za druhé, jak všichni dobře víte, bude velice zajímavé a zároveň poučné sledovat turbulentní výměnu „HoF“ QB Russella Wilsona za nováčka Bo Nixe.

Bude náš letošní tým, zatížený rekordními „dead money“ po propuštění RW3, konkurenceschopný, nebo máme čekat jeden debakl za druhým? Poradí si mladíci s velkou obtížnou příležitostí? Zvedne naše OL hozenou rukavici a výrazně zlepší běhové bloky, aby měl náš nováček na postu QB přece jen ulehčenou práci? To a mnoho dalších otázek nyní řeší fanoušci denverských Broncos. Pravdivé odpovědi ale přinese až sezóna a výkony na trávníku. Zatím máme jen kopu dohadů a papírových předpokladů.

Při skládání týmu během offseason mi uzrávala v hlavě myšlenka: „Je opravdu letošní tým horší než ten loňský?“ Na toto téma mě předběhl článek na MHR: https://www.milehighreport.com/2024/8/29/24231006/comparing-denver-broncos-2024-roster-to-2023-roster Při jeho čtení jsem ale podobný autorský článek vzdal. Porovnání loňských hrušek, s letošními jablky je stavění kamenných hradů na písčitém podloží. Příliš mnoho spekulací a předpokladů bez reálných opor.

Bez nějakých odhadů by byl ale tento článek poněkud krátký, tak se i já pustím na tenký led a troufnu si založit základ pro další diskuze nad tématem Broncos 2024.

Ofenziva

Kapitáni: QB Bo Nix, WR Courtland Sutton, RG Quinn Meinerz

I pro nezaujatého fanouška bude nesmírně zajímavé sledovat výsledek naší krvavě drahé QB rošády. Jak dopadne výměna do ofenzivního systému nehodícího se QB Russella Wilsona za QB Bo Nixe s daleko menšími zkušenostmi a tituly, ale zato více pasujícího do útočného plánu uznávaného HC/OC Seana Paytona?

Náš nový QB starter Bo Nix je nejzkušenějším QB draftovaným z univerzit. 61 odehraných zápasů v rámci NCAA. Bo hrál poslední dva roky v kvalitním programu Oregonu a potkával ty kvalitnější soupeře univerzitní soutěže. Je třeba si ovšem uvědomit že i z těch nejlepších týmů NCAA je draftováno jen něco málo přes deset hráčů za rok. Nyní bude Bo potkávat úplně jinou garnituru talentu. Už to nebudou týmy s pár individualitami, ale týmy s kopou hvězd a několika superhráči na elitní úrovni. Bude potkávat hráče, kteří se prosadili v úplně jiném levelu amerického fotbalu, než byl doteď zvyklý. Je třeba očekávat drncání po vývojové křivce. Ano, Bo se ukázal v přípravě ve skvělém světle. Proti dvojkám trojkám soupeře. Ona to ale bude úplně jiná jízda, až po něm půjdou Chris Jones, Matt Crosby, Christian Wilkins, T.J. Watt,…

Definitivní odpověď na FQB otázku nemusí padnout letos. My si z celého oranžovomodrého srdce přejeme, aby byl (konečně) Bo Nix tím vysněným franchise QB, kterého už tak dlouho a bolestivě hledáme.

Největší díl zodpovědnosti za úspěch celé ofenzivy potažmo celého týmu vkládám na bedra Ofenzivní linie. Udrželi jsme jednoho z nejlepších guardů v lize Meinerze a o další smlouvu bude hrát LT Bolles. LG Powers s RT McGlincheym musí začít hrát jako ty drahé posily, které jsme loni podepsali. Zcela jasná největší slabina naší OL je pak center Luke Wattenberg.

Jedničkou mezi našimi RB bude Javonte Williams, dvojkou Jaleel McLaughlin. O co víc se u nich těším na jejich získané yardy o to větší strach mám z jejich schopnosti ochránit QB. Zkušeného kvalitního blokaře Samaje Perina totiž v naší RB skupince nahradil nováček z Notre Dame Audric Estime. Doufejme, že se mu bude dařit jak v blokaci, tak v krátkých herních situacích, pro které byl díky svým fyzickým dispozicím předurčen.

V pasové hře budeme sázet na duo zkušených receiverů, Courtlanda Suttona a Joshe Reynoldse. Vědomě jsme oslabili sestavu Wide Receiverů o Tima Patricka, aby větší prostor získali nováčci Vele a Franklin. Podobně jako jsme před lety pustili legendu Demaryiuse Thomase, aby se mohl vyvíjet Courtland Sutton. Mezi nováčky prakticky řadím i loňský draft pick Marvina Mimse Jr. Všichni tři se musí na trávníku poprat o kariéru v NFL. Čekám zde porodní bolesti a nestálé výkony běžné u nováčků. Naši chytači jsou pro mě nejhůře čitelná součást útoku, která může mít zcela klíčový dopad na úspěšnost celého týmu. Pokud se někdo ze tří mladíků nechytne alespoň na úrovni WR2/3 bude to dost komplikované.

Mezi TE dostane kopu ofenzivních příležitostí Greg Dulcich. Použitelně se jeví i ostatní TE. Trautman, Krull i Adkins, byť ani jeden z našich Tight Endů neaspiruje na špičku.

Nemůžeme naši sestavu útočníků označit za bezchybnou či úplnou. Máme v ní několik zajímavých playmakerů, vhodnějšího QB a samozřejmě pár neznámých otazníků. Ofenzivní linie má potenciál hrát lépe než průměrně. A to jak v protekci, tak hlavně běhové blokaci. Na ní to vše bude stát a padat. Přitom v ní postrádáme potřebnou šířku kádru pro případ zranění starterů. Chybí mi tam solidní flexibilní náhradníci, jací byli například Wilkinson či Flemming.

Ofenziva vedená HC/OC Seanem Paytonem bude hrát primárně účelně. Běhová hra bude naší prioritou číslo jedna. Máme na to stavěnou OL. Máme solidní duo/trio RB obohacené o výpomoc kvalitního FB Michaela Burtona respektive TE/FB hybrida Natea Adkinse. Máme dokonce v záloze šestého obrovitého linemana Franka Cruma pro vyhrocené situace. O úspěšnou pozemní hru se budeme opírat oportunistickou pasovou hrou. Bo Nix umí sám popoběhnout po svých a Sean Payton ukázal, že designované běhy budou v našem repertoáru také. Budeme se snažit soupeře předčit časem na míči, utahat a zdeptat jej úspěšnou trpělivou hrou. Nezapomeneme hrát i překvapivé agresivní hry. Zásadně se ale budeme opírat o hry na kratší a střední vzdálenosti. Sehranost v pasové hře bude klíčová. Právě ve stísněném prostoru za LoS je rychlost, chemie a přesnost zcela určující.

Hlavním strašákem je nejistá kvalita mladých WR, pochybný centr a neznámá sehranost prvního útoku. OL by měla hrát alespoň průměrně, ale na tak drahou jednotku je průměr prostě málo. Navzdory slabému střednímu hráči Wattenbergovi musíme chtít nejméně top10 celkově a v běhové hře top5 ligy. Beze srandy. Kritickým problémem mohou být tresty a to zvláště v OL, kde trpíme na časté špatné starty a občasné holdingy. Pokud hrajete spíše krátkou hru, tak jsou i 5-yardové penalizace zkrátka znát a mohou zabít slibné drivy. Nemůžeme si dovolit hloupě přicházet o možnosti skórovat.

Defenziva

Kapitáni: ILB Alex Singleton, CB Patrick Surtain II

Surtain II has Established Himself as One of the NFL's Top CB's
Prodloužili jsme smlouvu s klíčovým obráncem Surtainem, který bude v dalších letech řídit naši secondary.

Z obrany odešli dva její kapitáni. Dva hráči, kteří obranu roky řídili. Tak ať se Justinu Simmonsovi a Josey Jewellovi daří v jejich nových týmech. Nyní jejich dřívější povinnosti musí převzít jiní. CB Surtain převezme řízení secondary a kulový blesk Singleton převezme otěže front seven. Změna v řízení obrany po několika letech bude jednou z pro mě nejvíc sledovanou situací v týmu.

V offseason jsme posílili nejslabší článek defenzivního řetězu. Akvizice Malcolma Roache a Johna Franklina-Myerse citelně zesílily střed hřiště a už to (snad) nebude takový průchoďák, jako loni. Běhová obrana ale bude strádat na svých krajích. Jak naši OLB/EDGE, tak naši ILB patří mezi lehčí váhy a dominantní běhová hra okolo středu nám bude dělat problémy. Doufám, že mě hráči jako Bonitto, Cooper a Browning překvapí zlepšenou hrou proti RB soupeře.

Máme repertoárem a kvalitou dost si navzájem podobné EDGE hráče a tak nečekám pass rush dominanci zápas co zápas. V závislosti na kvalitách a vlastnostech soupeřovy OL se může náš pass rush pohybovat mezi neviditelným až po totální chaos. Vypomůžou DE Zach Allen i Franklin-Myers. Nepravidelně i další DL jako DJ Jones a Jordan Jackson. Celkově to nebude zlé, ale nekonzistentní dle povahy protivníka a jeho kombinace OL/QB. DC Joseph poměrně často blitzuje ale s malou úspěšností. To je dost zlá kombinace a to se musí změnit.

Od secondary čekám podobnou hru jako loni. Takový solidní nadprůměr díky dobrému personálu. Vance Joseph nám ordinuje poměrně soft rozestavení a některé týmy toho dokáží beze zbytku využít. Zejména dynamické rychlé týmy nás budou trápit jako loni Miami a Detroit, Jakobi Meyers z Raiders apod. Surtain si patrně uhraje svoje, nicméně CB2 může být naší achillovou patou. Zdá se, že tam budeme startovat CB Rileyho Mosse. To už je sice poměrně zkušený CB, ale v NFL neodehrál skoro nic. Jistit ho bude veterán Levi Wallace. Nesmíme si však dovolit brutální průšvih, jakým byl loňský Damarri Mathis. Na safetym pokračuje P.J.Locke a Simmonse nahrazuje velice dobře hodnocený coverage safety Brandon Jones.

Naše obrana by mohla hrát průměr ligy. Chybí dominantní EDGE, efektivnější ILB a ověřený CB2. Máme tam ale další hráče, které nebude soupeř moci ignorovat. Cooper s Browningem hrají o smlouvy, tak jsem hodně zvědavý právě na jejich výkony. I v obraně se budeme modlit za zdraví hráčů, jelikož i zde nám chybí kvalitní šířka zejména na DL a ILB. Vance Josepha jsem na DC ještě stále nezkousl, ale letošní rok si loňským extrémním obratem kvality obrany zasloužil.

Speciální týmy

Kapitán: Will Lutz

Na puntu, kicku máme sehranou trojici a tak pro tuto sezónu snad odpustíme ty dva tři kopance z loňska. Použitelnost našich hráčů druhého sledu ve Speciálních týmech bylo evidentní hledisko při stavbě soupisky. Nechám se překvapit, jak si ve třetí fázi povedeme. Returner Marvin Mims se loni dostal až do Pro Bowlu a letošní změna v pravidlech výkopu by mohla vést k další podařené sezóně.


Rozpis zápasů Denveru Broncos na sezónu 2024/25

V žebříčcích síly před sezónou jsme se v koncensu z několika lepších zdrojů umístili na 30. místě. Co jsem zahlédl po těch internetech, tak jsme tipování na cca 5,5 výher. Není se čemu divit. V letošním rozpočtu nám chybí závratných $76M pro platy hráčů a to už se na dostupné sestavě a její síle hodně projeví. Jsme v jasné přestavbě.

V měsíci září nás na rozehrání hned v úvodu čeká nejhlučnější stadion ligy a zkušený tým Seahawks. Tři venkovní utkání. Dva loňští účastníci Play Off. Souboj s naším loňským QB Wilsonem. V říjnu pak přijdou důležité divizní souboje a možná papírově snazší soupeři. V listopadu trojice contenderů a v prosinci rozděleném bye weekem další těžcí soupeři. V lednu to celé zakončíme doma s Chiefs. Jsou tam zápasy hratelné i reálně méně hratelné. Ve velké většině utkání, ne-li pomalu ve všech budeme outsideři, kteří budou moci jen překvapit. Čekám ale náš tuhý odpor a nedáme svoji kůži lacino. Pokud se budou dařit některé zásadní klíčové prvky naší hry, budeme i bez drahé soupisky tým, který nebudou mít ani favoriti rádi. Věřím, že HC Sean Payton je dost zkušeným trenérem, který z našeho týmu dostane přes dané limity maximum. Nejdůležitější otázkou, na kterou potřebujeme na konci ročníku jasnou odpověď: Je Bo Nix dostatečně kvalitním QB, aby se mohl stát Franchise QB Denveru Broncos?

Pin page

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář