Denver Broncos – co čekat od sezóny 2020/21?

Už je to tady! Za méně než týden vyběhnou naši hráči na trávník Empower Field at Mile High, aby ukázali veškerý talent, co v nich je. Aby zúročili v nejlepší hře planety dřinu z tréninků i ze zasedaček. Krátce jsem se zamyslel nad hlavními faktory, které ovlivní naši sezónu. A v tomto předsezónním preview vám je předkládám. Pokud jsem na nějaký zapomněl, podělte se s námi v komenářích na fb, discordu, na webu.


Zdraví

Zdraví (nejen) hráčů bude mít zásadní dopad na výsledek naší sezóny. Je to zároveň vliv, který se nedá naplánovat, nějak se ho vyvarovat. Dá se pouze věřit hloubce kádru a hráčům samotným. Někdy se hráč zraní při špatném došlápnutí, někdy mu nohu přilehnou bojující hráči. Někdy prostě organismus nevydrží extrémní zátěž. Letos tento klíčový faktor získal s šířením virového onemocnění COVID-19 další rozměr.

V americkém fotbalu neřešíte otázku „jestli se někdo zraní“. Řešíte kdo, kdy, jak moc, kým vypadlého hráče nahradit. Ke konci minulé sezóny jsme dohrávali napříkald v Ofenzivní Lajně s náhradníky z tréninkového týmu. Tak jako vždycky i tuto sezónu bude platit „next man up“ – zraněné startery budou v průběhu ročníku nahrazovat hráči s méně zkušenostmi, menší porcí talentu, ale možná o to víc hladovějícími po příležitosti se ukázat.

Loňské zranění Chubba dalo vyniknout Jeremiahu Attaochovi. Absence Kareema Jacksona umožnila i Trey Marshallovi ukázat svoje kvality. Výpadky v O-Lajně zprostředkovaly první ostré starty v NFL pro Austina Schlottmanna, Patrika Morrise, Jakea Rodgerse.

Přeji si a zároveň také našim hráčům, aby se jim vyhnula závažná zranění a byli tak schopni odehrát kvalitní sezónu. A my tak potažmo viděli hrát naše nejlepší hráče v maximální možné formě.


Prázdné stadiony

Díky šíření viru COVID-19 bude celá nadcházející sezoná značně podivná. Vše začalo pouze virtuálním draftem hráčů, pokračovalo značným ořezáním týmových příprav, aby vyvrcholilo prázdnými ochozy na stadionech případně jejich značným ořezáním.

Jen těžko si dokážeme představit jak složité bude namotivovat hráče k nejlepším výkonům, když jim odměnou za povedenou akci bude pouze ticho z tribun. Profesionální sport je tu z velké míry pro fanoušky a nadšený řev tribun je obrovská vzpruha pro bojovníky ve zbroji.

S napětím očekávám, jak na mě budou působit oslavy Touch Downů bez nikoho, kdo by se jím smál nebo tleskal. Trochu se toho bojím, protože přenosy z liduprázdných stadiónů současnosti postrádají obří a zásadní část atmosféry. Bude to výzva i pro televizní společnosti.

Nejvíce mě prázdné stadiony mrzí s ohledem na naše nováčky. Celý život sníte o velké lize. O tom, jaký to bude pocit hrát za NFL tým. A pak vám složitá zdravotní situace zabrání si takový pocit vychutnat naplno. Nedá se nic dělat, musí se to přijmout tak, jak to je a dál se v tom nebabrat. Doufám, že si naši hráči zaplněný Mile High užijí, co nejdříve. Do té doby musí najít motivaci k bojovným výkonům někde uvnitř nebo u trenérů.

Zatímco úvodní otevírací duel s Titány bude úplně bez diváků, zvažuje se možnost vpuštění značně omezeného počtu fanoušků na zápas s Tampu Bay.


Příprava „na suchu“

Letošní zkrácená a ořezaná příprava má dozajista nemalý neblahý vliv na hráče a jejich výkony v sezóně. Na jaře to byly jen virtuální setkání, v létě zas prakticky bezkontaktní tréninky. Samozřejmě zkušenější hráči a týmy se s tím poperou o něco lépe než náš mladý tým útoku. Stejně tak týmy, které provedly jen málo změn mají značnou výhodu, ale zkrátka z této situace vyplynula. Mezi takové týmy samozřejmě spadá hned několik našich soupeřů (Chiefs, Saints,…).

Očekávám, že to někde bude ukrutně skřípat. Zkrácený kemp bez přípravných zápasů neumožnil hráčům vyzkoušení hry proti jiným obranám, jiným systémům. Až se s nimi setkáme v reálu, bude to zajisté vidět. Bude jen na trenérech a hráčích samotných, aby se s tímto dokázali poprat co nejlépe.


Zkušená obrana

Naše obrana bude základem úspěchu týmu. Měla by být. Máme v ní poměrově utracených nejvíce peněz z celé NHL a myslím si, že kvalita v ní je. Svou roli také bude hrát jen málo provedených změn o čemž jsme mluvil v odstavci výše. Odešli tři starteři Chris Harris Jr. (Chargers), Derek Wolfe (Ravens) a Todd Davis (FA). Přišel zkušený CB A.J.Bouye, uzdravil se CB Bryce Callahan, přišel skvělý DL Jurrell Casey.

Největší slabinou defenzivní hradby bude post vnitřních LineBackerů. Docela věřím Alexanderovi „Dinosaurovi“ Johnsonovi, ale jeho dvojče do páru bude celou sezónu velkým otazníkem a často využívanou trhlinou v pevné zdi. Ze začátku počítejme do páru s Josiem Jewellem, který jako slabý článek dostal pořádný zápřah už během tréninkového kempu. V určitých herních situacích (pasové downy) jej pak bude s největší pravděpodobností střídat Mark Barron.

V uplynulé sezóně také bylo vidět, jak moc nám nesedí rychlá pasová hra soupeřů. Předvedli ji při obratu utkání Vikingové, po střídání Marioty Titáni, odbrždění Texans, drtí nás tím Chiefs,… Doufejme, že si to naši koučové uvědomují a hráči na to dokážou reagovat až to přijde.


Nezkušený útok

O tomto tématu se toho napsalo již mnoho a tak to nebudu extra rozepisovat. Samozřejmě i já bych si přál plný výkon potenciálu útoku hned od začátku ročníku, ale hlava ví, že to tak nebude. Připravuji se na to horší, doufám v to lepší. Útok v americkém fotbalu není „hurá na ně“. Je to sousled šachových tahů s cílem přechytračit obranu. Jenže jde o křehký organismus. Stačí odražený míč, hloupé íčko z nepozornosti, nedůsledná obrana míče, nějaký drop receivera a útok ztrácí své momentum, svůj rytmus. A rytmus je pro útok velmi důležitý. Obrany se jej snaží všemožně narušit a útok jej musí v průběhu zápasu opakovaně hledat. A když ho máte, nesmíte jej ztratit.

QB Drew Lock musí navázat na své výkony z konce minulé sezóny a svým nadšením strhnout svůj útok k maximálním výkonům. Zbraní je okolo něj celá řada a spolu s OC Patem Shurmurem je musí správně používat. Hráči v poli pak nesmí dělat hloupé chyby, protože ty se nám budou letos škaredě vracet. Receiveři nesmí dropovat, běžci ztrácet fumbly, ofenzivní linie faulovat a držet,…

V útoku panuje velká otázka nad úrovní obou tacklů. Levý tackle Garrett Bolles by měl být alepsoň solidní ochránce a blokař. Dost by nás ale potěšil, kdyby si odpustil časté penalty. No na pravé straně vůbec nevím co čekat. Wilkinson je po zranění. V kempu dostával pravidelně na frak. Snad se s tím zdárně popere a my nebude trnout o zdraví našeho QuarterBacka.


Drew Lock

Náš nový mladý Quarter Back si zaslouží vlastní odstavec. Pět let hledáme QB, který příští roky povede coby hlavní ofenzivní zbraň náš útok respektive celý tým. Drew má potenciál, chce se učit a už se nám předvedl ve velmi dobré msvětle. Teď musí tým vzít, znovu jej získat a vyhrát zápasy, které nám řeknou, že v Denveru je nový Franchise QuarterBack.


Coverage speciálních týmů

Punter Sam Martin by měl být upgradem loňského Colbyho Wadmana. McManus si snad udrží svůj solidní konzistentní nadprůměr. Nový Long Snapper Jacob Bobenmoyer to snad nebude kazit. Returner Diontae Spencer má na to, aby zopakoval či předčil loňskou povedenou sezónu. A proto panuje největší otazník nad slabinou speciálních týmů loňska.

Coverage. Poměrně dost hráčů draftu bylo vybráno s potenciálem na vylepšení této herní činnosti třetí fáze. OLB Derrek Tuszka je v tréninkovém týmu, ILB Justin strnad zraněný, WR Tyrie Cleveland bude u toho. Zcela nedávno jsme také podepisovali ILB Austina Calitra, aby tuto herní činnost našeho týmu vylepšil. Je to však jedna z těch činností, které se ze strachu o zranění hráčů moc netrénovala. V reálném zápase doufám ve zlepšení. „Materiál“ jsme vylepšili, tak to snad hráči předvedou.


???

Někde tam venku je další slabina nebo faktor, který ještě neznáme a který nás kopne do zadku až to budeme nejméně čekat. Snad nás to bude bolet co nejméně.


1 komentář

Přidat komentář