Výhra ve čtvrtém týdnu!!! Broncos at Jets 37 – 28

Je to tady! První letošní výhra!

Dnešní čtvrteční utkání neslibovalo moc krásy, vždyť se setkaly dva týmy bez výhry, navíc oba citelně zdecimované zraněními. Průměrné skóre dnešních útoků se pohybovalo jen lehce nad desíti body a tak se žádné ofenzivní hody nečekaly. Celkových 65 bodů je tak docela překvapení a odpovídá poměrně zajímavému utkání.

Oba dnešní soupeři vstoupili do utkání s velkým odhodláním zvrátit chod sezóny a připsat si první výhru. To se projevilo na velkém množství penalt a třenicích mezi hráči. Broncos 8 trestů za 94 yardů (hodně s yardy zamávala vymyšlená DPI penalta po kvalitní Ojemudiově hře). Jets 11 trestů za 118 yardů.

Taková porce penalt se samozřejmě neobešla bez několika klíčových. Z naší strany to byla například situace, při které special teamer Joe Jones nedovoleně atakoval centra Jets při FG pokusu, který šel mimo. První down pro soupeře a o něco později nový pokus z větší blízky byl už proměněn. Zbytečná daň za přemotivovanost. Laxnost by byla horší, ale je nutné tyto situace ustát.

Zajímavost: Poslední tři QuarterBackové, kteří vyhráli svůj první profi zápas jsou všichni z Broncos. Brandon Allen, Drew Lock a nyní Brett Rypien.


Obrana

Důležitý Chubbův sack při čtvrtém downu

Začátek byl až děsivě špatný. Hned v prvním drivu Jets došlo k situaci, kdy mělo dojít k sacku Sama Darnolda od Alexandra Johnsona. Jeho skládka však nebyla důrazná a QB Jets se mu vysmekl, následně se vyhnul i chabému pokusu Justina Simmonse a po 46 yardovém běhu nás posadil na zadek TouchDownem na 7 – 0. Fuj. Skládky jak někde na střední mezi holkama.

Postupem času se ale obrana začala lepšit. Vic Fangio začal bombardovat slabou a zraněnou Ofenzivní lajnu Jets agresivním pass rushem, přio kterém neváhal nasadit třeba i oba ILB Johnsona s Jewellem. Sam Darnold tak zápas odehrál pod téměř neustálým tlakem. Musím ho ale pochválit, že hrál s obránci neustále za krkem dobrý zápas. Mnohé ataky setřásl a když se mu otevřel prostor, neváhal vzít nohy na ramena. Naběhal z šesti pokusů 84 yardů! A některé jeho hody za běhu byly výstavní a hodné třetího výběru draftu.

Bradley Chubb byl velkou postavou dnešního utkání

Samozřejmě náš pass rush měl zásadní vliv na přesnost Darnoldových hodů, které ani několik povedených her nevytrhlo. Bradley Chubb, zdá se, konečně chytá starou formu a připsal si dva a půl sacku a pět QB hitů. Josey Jewell hrál parádní zápas a k deseti skládkám, dvěma pro ztrátu, přidal i on dva sacky. Půlku přidal Shelby Harris a jeden Alexander Johnson. Celkem 6 sacků trochu poupravilo mou víru v náš pass rush, ale musíme si být vědomi toho, že OL Jets byla opravdu ve velmi pracovním složení. Nicméně každý sack a každá povedená pressure vylepší sebevědomí našich hráčů.

Nečekal jsem to, ale překvapila mě solidní hra secondary. Vymyšlené DPI na nováčka Ojemudiu nepočítám. Stejně jako kvalitní hru Jacksona, která ovšem skončil kompletací přes veškerou snahu našeho safetyho. Nedobře asi bude vzpomínat na tento zápas hlavně Essang Bassey, po jehož uklouznutí na umělé trávě jsme mohli vidět snad jediný více separovaný catch receivera zelených. Líbil se mi spolehlivý Bryce Callahan (7 skládek, ubráněná přihrávka) a třeba i De’Vante Bausby, který byl krůček od zachyceného interceptionu. Sam Darnold 23/42 pro 230 yardů a passer rating 70,5.

Bausby patří do základu

DeVante Bausby 3 ubráněné pasy. To je na pochvalu. Ještě aby příště lépe lepily ruce.

Josey Jewell hrál skvělý zápas. Byl vidět v pozemní obraně, pass rushi a překvapivě odehrál kvalitně i coverage. 2 sacky, 10 skládek (8+2) (nejvíc v týmu), 2 pro ztrátu, ubráněná přihrávka. Jen tak dál Josey!

Josey Jewell měl dnes dobrý den

Pozemní obrana hrála další dobrý zápas. Nebýt Darnoldem využitých děr po nepovedených skládkách, udrželi bychom útok Jets na skvělých číslech. Takto nám Darnoldových 84 yardů dělá díru v celkovém 129 yardovém účtu pozemních yardů soupeře. Pochvalme Mikea Purcella, Shelbyho Harrise i další hráče rotace DL. A doufejme že dvakrát ošetřovaný Shelby Harris nezůstane na marodce.

Líbilo se mi, že jsme využili slabšího soupeře, probudili pass rush, secondary dokázala běhat s receivery Jets a tak to poprvé vypadalo jak mnou několikrát zmiňované spojité nádoby obrany. Pozemní defenziva zastaví běh, secondary dá čas pass rushi a pass rush nedá čas QB soupeře nacházet cíle. Tak nějak by to mělo vypadat. Snad to nebylo letos naposled.


Útok

Jerry Jeudy a Melvin Gordon se radují po prvním TD Broncos

Nedraftovaný QuarterBack Brett Rypien si připsal svůj první zápas v NFL. Stal se také devátým startujícím QB od dob Peytona Manninga. Jak si nováček z Boise State University vedl? Smíšeně. Posuďte sami. Tři čtvrtiny hrál téměř dokonalý zápas. Dobře trefoval své spoluhráče, staral se o míč a hlavně hrál s ledovým klidem pod dotírajícími pass rushery Jets. Jeho přesné odhody v poslední chvíli resultovaly hned v několik trestů za atak QuarterBacka po odhodu (Roughing the Passer). Brett tak potvrdil chladnokrevnost tváří tvář tlaku z posledního drivu proti Tampě Bay. (Obří změna oproti neustále zalehávajícímu Driskelovi.)

Ze zmíněných tří povedených čtvrtin musím vypíchnout málokdy viděnou QB chybu, když během zahození míče při obsazených receiverech, trefil ruce CB Desira, který si připsal první íčko zápasu. Tohle se nesmí stávat zkrátka nikdy.

Výraz úsilí na Rypienově tváři najdete snad během každého hodu.

A pak to přišlo. Do poslední čtvrtiny zápasu jsme vcházeli s hezkým vedením 27 -16. Nejprve Jets skórovali Field Goal 27 – 19. Aby hned ve třetí rozehrávce Rypien opět trefil náruč CB Desira, který tentokrát míč donesl až do naší end zone. Dvoubodová konverze Jets nevyšla. 27 – 25. Opět jsme šli na míč a Rypien opět připsal interception. Obran azabral aa naštastí dovolila jen FG, ovšem i tak šli Jets do vedení 27 -28. V této chvíli měl Rypien na kontě tři interceptiony a povedený zápas byl prakticky zapomenut.

Vše se ale v dobré obrátilo. Po dvou drivech, ve který si hend v počátcích připsal Rypien íčko, dovedl útok po devíti rozehrách na FG vzdálenost a McManus druhým kopem přes 50 yardů vrátil Broncos vedení. 30 – 28. Zabrala obrana, která dokázala ubránit i čtvrtý down. Situaci jsme vzápětí využili Melvinem Gordonem pro 43 yardový TouchDown. 37 – 28. V následujícím drivu Jets opět zabrala obrana a i napodruhé ubránila čtvrtý down. Po malé přetahované o zbytek času jsme si mohli připsat letošní první výhru.

Zpátky k Rypienovi, který se od roku 1997 stal prvním poprvé startujícím QB, jenž vyhrál zápas po třech interceptionech. Brett předvedl zápas, ve kterém dokázal být velice přesný a kvalitně řídil útok Broncos. Pasy na Tima Patricka nebo parádní TD Jerryho Jeudyho budiž příkladem dobré práce.

Je vidět, že Brett postrádá top talent, co se týče síly. Viditelně mu chybí lehkost passerů od přírody. Myslím však, že jeho odvaha a chladnokrevnost před pass rushem mu získává body u spoluhráčů. U mě tedy určitě. DOkonce se mu podařilo vždy odhodit včas a na konto OL tak nepřipadl žádný povolený sack. Na to, že toho Brett moc nenaběhá slušné skóre.

Příklady táhnou. Brett Rypien se chystá na důležitý blok během Gordonova
TD běhu.

Zaujme ještě jedna Rypienova hra. Při Gordonově TD běhu na konci zápasu Brett viděl, že se na levé straně Melvinovi otevřela cesta do níž ale mířilo několik obránců. Rypien neváhal a prvního obránce odvedl od úspěšného tacklu, což byla nedílná součást celého TD běhu. Myslím, že i toto je moc pěkný případ Rypienovy bojovnosti, kterým si bezesporu získá u spoluhráčů respekt.

Dnešní tři INTy jdou doufejme na vrub nováčkovské daně. Poprvé to byl zcela ojedinělý případ nedobrého zahození míče. Podruhé a potřetí pak mesiášký komplex a touha udělat hru i přes viditelné přečíslení WR obranou.

Dnes se nám podařilo zlepšit proměňování třetích downů, když jsme se vyškrábali na 50%. NY Jets začali bilancí 100% z prvních čtyř třetích downů, ale zlepšená hra obrany je přece jen srazila na celkových 42% uhraných třetích downů.

Melvin Gordon si to dnes oddřel.

V útoku musím pochválit hlavně Melvina Gordona, který to měl proti dobré pozemní obraně Jets hodně tvrdé. Připsal si ale dva TD a rozhodl zápas. Ani on se však neubránil hloupému dropu, který mohl v tíživé chvíli vést k prvnímu downu. Hlavně svým TD během se vyškrábal na daleko lichotivější bilanci 23 běhů pro 107 yardů a dva TD.

Jerry Jeudy si připsal čtvrtý zápas v řadě s 50+ nachytanými yardy a je v tomto ukazateli prvním WR v historii franchise, kterému se to povedlo. Je také třetím WR v naší historii, který zaznamenal 2000+ yardů v prvních čtyřech zápasech. Jeho TD byl krásným příkladem bojovnosti o míč. Dnes 2/4 pro 61 yardů a jeden TD.

První TD Jerryho Jeudyho

Líbil se mi také výkon Tima Patricka, který nahradil Courtlanda Suttona, coby „toho vysokého“ receivera. 6/7 pro 113 yardů a jeden TD.

Budeme se třást o zdraví TE Noaha Fanta, který odstoupil ze zápasu po zranění kotníku. Z hřiště jej odvezl vozík. No před tímto nemilým pohledem Noah stihl 5/6 pro 35 yardů.

Se zraněním odstoupil i KJ Hamler.


Speciální týmy

Diontae Spencer returnuje punt Jets

Opět tu máme poněkud smíšené pocity.

V první hře ST si připsal hloupou penaltu RB Bellamy a vystavil hned v prvním drivu QB Rypienovi pozici ve vlastní desítce. Ještě hloupější penaltu si připsal atakem centra při FG rozehrávce Joe Jones.

Nevěříme své coverage a tak hřiště překopáváme.

WR/KR/PR Diontae Spencer si ovšem připsal 41 yardový punt return a výrazně pomohl ke třem bodům, které z dobré pozice na hřišti rezultovaly.

Na konec tady máme parádní výkon našeho kopáče Brandona McManuse. Brandon proměnil všechny extra pointy i field góly (40, 54, 52). Z toho dva FG byly přes 50 yardů a to nezapomeňme, že to bylo za vytrvalého deště. Zvláště ten druhý znamenal definitivní překlopení skóre na naši stranu. Jen tak dál!


Trenéři

Výjimečně bych chtěl pochválit Vica Fangia i Pata Shurmura. Vic zvládl time management na konci zápasu (já sjem vděčný i za toto) a překonal svůj konzervatismus tím, jak vytrvale a v kolika lidech posílal náš pass rush na zteč Ofenzivní Linie Jets. Nebývalé a doufám, že jsme to neviděli naposled. Nemuseli jsme také až příliš dlouho čekat na výměnu Basseyho, kterému se dnes nedařilo.

Pat Shurmur neměl jednoduchou úlohu, ale game plan i game calling vypadaly tentokrát ušity na míru až třetímu QB na naší soupisce. Neopustili jsme kulhající pozemní útok, volili krátké přihrávky a neváhali atakovat i v hloubi pole. Když se objevil slabý prvek, bušili jsme do něj a připisovali yardy dokud nezačal vypomáhat safety. Operativní využití mobilního Driskela potěšilo, protože mnoho takových her jsme u nás neviděli.

Přál bych si takový obraz hry vídat častěji. Je samozřejmě jasné, že mnohé dobré hry byly dány úrovní protivníka, ale přehráli jsme se třetím QB soupeře s podobnou marodkou. Dává mi to malý pocit naděje, že s plným týmem můžeme podobný fotbal (ale snad bez chyb) předvádět i proti silnějším soupeřům.


Užijte si dnešní den a celý týden, protože moc příležitostí na podobné pocity už letos mít nebudeme.

GO BRONCOS GO!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář