Sezóna 2020 bude bez přípravných zápasů.

Jak už asi víte, NFL se s NFLPA dohodli na úplném zrušení přípravných zápasů před sezonou 2020. Oficiálním důvodem je ochrana zdraví hráčů. V současné době NFLPA (hráčská asociace) eviduje 59 hráčů pozitivně testovaných na COVID-19. Pokud započítáme i personál týmů, tak je to 95.

Dále se očekává úprava tréninkových procesů týmů a navýšení počtu hráčů na soupisce. Jedná se o případných majetkových a kompenzačních záležitostech. Doba je zkrátka nemilá.

Osobní pohled: Myslím, že jde pro obě strany o byznys řešení. Zrušením přípravných zápasů dle mého názoru dochází k přiznání, že liga nedokáže uchránit hráče a personál týmů. Proto NFL snižuje riziko nakažení před začátkem sezóny na minimum s tím, že se odehraje alespoň část sezóny než u některého z týmů dojde k takové situaci, že bude muset být ročník ukončen či přerušen do té doby,, dokud se situace neuklidní. Tento krok lize i hráčům zajistí alespoň několik kol s očekávanou obří TV sledovaností a tak se kolečka ligy budou točit dál.

Krok NFL a NFLPA je pochopitelný a já jen nekritizuji. Bohužel patříme mezi týmy, kterých se tato skutečnost citelně negativně dotkne a naopak našim největším soupeřům pomůže. O čem mluvím?


Co zrušení přípravných zápasů znamená pro týmy NFL?

Zkrácenou přípravou budou nejvíce postihnuty kluby, které měnily hlavního trenéra respektive některého z hlavních koordinátorů (včetně dalších asistentů). Po změně klíčových trenérů a asistentů se mění způsob komunikace, hlášení her, schéma samotné a je nutné si to zažít, zvyknout si na vzájemnou reakci nejen v umělém prostředí tréninku.

Dále budou mít ztíženou roli týmy, které provedly více hráčským změn zvláště mezi hráči základní sestavy. A to nejvíce na trase QB – WR, TE, RB, kdy je načasování pro úspěch kriticky důležité. Ale nesehranost se samozřejmě ukáže i na jiných postech.

Naopak MASIVNÍ výhodu budou mít týmy, kterých se oba předchozí body netýkají nebo jen málo. Mezi takové počítejme třeba Kansas City Chiefs, Baltimore Ravens, New Orleans Saints a většinu Play Off týmů, které pochopitelně tolik změn v kádru a také mezi trenéry nedělaly.


Co zrušení přípravných zápasů znamená Denver Broncos?

U nás s příchodem Pata Shurmura došlo k zásadní výměně ofenzivního koordinátora a k další částečné obměně realizačního týmu útočné fáze. Přišel například QB kouč Mike Shula, ale zůstal WR kouč Zach Azzanni atd.. 

Mezi hráči útoku jsem čekal hned šest změn mezi startery. Nově RG Glasgow, C Cushenberry III, WR2 Jeudy, WR3 Hamler, RB1 Gordon a svým způsobem počítám i RT Jamese. 

Všechny tyto změny dohromady mi dávají v současné situaci, co se týče útoku, jen obří otazníky.

Situace hraje do karet “zaběhnutým” hráčům jako je Tim Patrick, DaeSean Hamilton, Patrick Morris,… I když i pro ně bude nové útočné schéma oříšek, tak stále pro ně hraje znalost  domácího prostředí a historie s naším QB Drew Lockem. 

Pro všechny nováčky v týmu bude citelně složitější se do konečné, byť rozšířené, sestavy dostat. Přece jenom trénink je jedna věc, ale když se vám podaří dobrej kousek v přípravném zápase, hned vás to jinak nakopne. Získáte sebevědomí, trenéři si vás více všimnou.

I když by první útok během přípravy nahrál minimum, nedá se popřít, že bychom získali mnoho důležitých dat. V současné situaci budeme trénovat jen proti stále stejným systémům a každý neznámý prvek pro nás bude lehké vykolejení, na které budeme muset umět reagovat.

V tomto ne zcela regulérním ročníku tak opět budeme extrémně spoléhat na výkony obrany, která nedoznala tolika zásadních změn. Odešel trenér Line Backerů Brandon Staley (DC Rams). Mezi hráči jsme přišli o Harrise Jr., Dereka Wolfa, ale to je vše. Kontinuita obrany a výkony hráčů jako jsou Chubb, Miller, Bouye nás musí podržet, než náš útok najde svůj rytmus.


NFLPA dále schvaluje týmové IDER (Infectious Disease Emergency Response) – prakticky jde o manuál jednotlivých týmů, k jakým krokům a postupům se zavazují, aby ochránili zdraví (nejen) hráčů a potažmo pak zdraví jejich blízkých. Denver Broncos patří mezi osm klubů se schváleným IDER.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář