Week 9: Denver Broncos at Atlanta Falcons – Preview

Stále samé otázky. Naváže útok na první tři čtvrtiny s Chargers nebo na tu povednou čtvrtou? Podaří se nám bez 4 hráčů front seven zastavit běhovou hru Todda Gurleyho a ještě zatápět pod zadkem Matta Ryana? Využijeme slabší pasové obrany Sokolů nebo naopak my dostaneme nařezáno od druhého nejpotentnějšího útoku ligy plného hvězd? Otázky kam se podíváte. Odpovědi se dovíme už tuto neděli.

Připomínka: Toto utkání se původně mělo hrát v Londýně. Hodně z nás si zážitek z živého sledování Broncos nechtělo nechat ujít. Dnes mi to připadá jak z jiného světa a já doufám, že snad brzy dostaneme příležitost si podobný zážitek dopřát.


Denver Broncos (3 – 4) at Atlanta Falcons (2 – 6)

Kde: Mercedes-Benz Stadium, Atlanta, Georgia

Kdy: 8. listopadu 2020, neděle, 19:00 CEST


Tak trochu jinak podruhé – změny

Co nám předvede Drew Lock?

„Tak trochu jinak“ napoprvé zabralo. Držím se tedy i změn v článku.

Kdo neviděl minulý zápas neuvěří. Těžce zkoušení modro-oranžoví fandové si po jednom z největších obratů v dějinách týmu Broncos užili svou cenu za utrpěné ztráty nervů dosyta. Otočka proti Chargers by ale měla být pouze začátkem. Bude jím však?

Před zmíněným utkáním jsem volal po změně. A ta bohudík přišla. Rodila se ale v mnoha porodních bolestech. Lock v utkání s Bolts nevypadal ve své kůži a kazil kde co. V opakovaných dvouyardových příhrách při 3&moc jsem ztrácel poslední stopy příčetnosti. Jedna věc je, když to pálíte dopředu hlava nehlava (čti těsná double coverage) a druhá je, když najdete pro dva tři yardy svého spoluhráče, kterému do prvního downu chybí i tak dalších patnáct yardů. Ani ty bezpečné shozy na volné RB nefungovaly dobře.

Pak ale přišla povedená akce, druhá, třetí a Lock někde mezi kopou strachu o svůj post vyhrabal zbytek radosti z fotbalu. Pro daný okamžik si to srovnal v kebuli a místo pobíhání okolo pro mínusové yardy začal důvěřovat své Ofenzivní lajně a svým playmakerům. Přestal být alespoň na chvíli „mesiášem“ našeho útoku a stal se vůdcem, který nechal vyniknout své spoluhráče. Díky jejich hrám vynikl pak i on sám. Snad si to uvědomil a bude v podobném duchu pokračovat.

V předchozích utkáních měl Lock zásadní problémy přejít na bezpečný cíl, když byla možnost agresivního prvního readu. To resultovalo v čitelnou hru, nepřesné pasy, strach z interceptionu. A ony i ty íčka přišly, protože když se necítíte, chyby se vám zkrátka stanou. (Obvykle se stávají ještě v momentech, kdy si věříte příliš.) V tolik zmiňovaném utkání s Chargers se alespoň na jednu čtvrtku dostavil ten sebevědomý mladík z minulého roku.

Během vítězného obratu proti Bolts byste hledali dalekonosné míče jen lupou. V posledním drivu, když vám čas utíká nejrychleji, jsme odehráli hned šest her pro zisk pěti a méně yardů.

Vůbec bych si nepřál, aby si Lock měnil osobnost z gunslingera na game managera typu Alexe Smithe (rozhodně bez urážky). Možná by pak byl dobrý QB, ale nebyl by šťastný, ztotožněný se systémem a bylo by to poznat. Musíme si hlavně přiznat, že oslabený, mladý a nesehraný útok by měl hrát na svoje možnosti a nesnažit se překročit svůj stín, než na to bude připraven.


Utkání s Atlantou Falcons bude oříšek.

Chubb se Simmonsem táhnou defenzivu Broncos.

V zápase s Falcons půjde o druhé letošní měření sil s NFC divizí South. Poprvé to byl ambiciózní tým Buccaneers z Tampy Bay. Po neuspokojivých výsledcích propustili Falcons hlavního trenéra Dana Quinna, který je v roce 2017 dovedl za vydatného přispění OC Kylea Shanahana až do SuperBowlu LI, kde ikonicky přišli o vedení 28 – 3 a prohráli s New England Patriots 28 – 34.

Tento zápas nezmiňuji náhodou. Falcons si totiž podobný „blow out“ připsali i letos a to ve dvou utkáních za sebou. Ve druhém týdnu proti Cowboys a ve třetím proti Bears. I tyto dva „vyhrané“ zápasy se podílely na překvapivě špatném startu 0 – 5 Falcons do sezóny 2020. Po vyhazovu HC Quinna si Atlanta připsala dvě výhry (Vikings, Panthers) a jednu prohru s Lions, která přišla v poslední vteřině zápasu a zase navrtala červíka lability Atlanty.

Útok Falcons disponuje obrovskou silou. QB Matt Ryan (2 462y) se opírá o prvotřídní receivery Julia Jonese (584y) a Calvina Ridleyho (657y). Příliš nezostávají ani WR Russell Gage (368y) a TE Hayden Hurst (349y). Pro srovnání, náš nejlepší receiver Jerry Jeudy má nachytaných yardů 359. Matt Ryan se prostřílel na samotný vrchol NFL naházených yardů. Ridley je v nachytaných yardech pátý mezi všemi receivery. Julio Jones není výše jen díky zranění a vynechaným utkáním. Teď už svými schopnostmi opět ničí obrany soupeřů Falcons.

Když už Ryan nehází, může se spolehnout na elitního RB Todda Gurleyho. Čtvrtého RB v naběhaných yardech, druhého ve skórovaných TD (8).

Z výše napsaného je zřejmé, že útok Falcons dokáže generovat obří množství yardů i bodů. Třikrát však ztratili vyhrané utkání vlivem vnitřního kolapsu. Což samozřejmě není nic, na co se mohou týmy proti nim spolehnout a postavit na tom game plan. Naopak, obrana soupeřů se musí připravit na zastavení kvalitního QB, dvou elitních WR, výjimečného RB a dalších dvou úspěšných cílů.

Obrana si sáhne na dno

Vic Fangio umí dostat ze své obrany maximum a před zápasem s Chargers jsme figurovali na čtvrtém místě celkem a děleném prvním místě v pozemní obraně. Bolts nám ale díky dlouhé nemohoucnosti útoku nasolili 30 bodů a 200+ yardů po zemi a tak jsme pozice poněkud vyklidili a sestupný trend očekávám i po zápase s Falcons. Ta ofenzivní síla Atlanty je zkrátka prakticky neubránitelná. Velká výzva pro raněného obra, naši defenzivu.

Ve front seven nastoupí pouze tři starteři (Chubb, Jewell, Johnson). Celá startující DL bude chybět (Harris, Casey, Purcell). Budeme tak spoléhat na zaskakující a méně zkušené hráče, před kterými bude dozajista velký úkol zastavit Gurleyho, aby se secondary mohla věnovat své práci. Beztak bude sama přetížená až hanba. Nevěřím v nějaký zázrak. Yardy nám Falcons seberou, body taky. Půjde hlavně o to, abychom se dostali Mattu Ryanovi do hlavy, nenechali ho hrát v klidu, zastavili Gurleyho, jak to jen půjde a až budeme ztrácet yardy, tak se musíme postarat o to, aby jsme nenachytali moc bodů a útok měl o co hrát.

Narozdíl od obrany by měl být před naším útokem o něco lehčí úkol. Defenziva Atlanty je hodnocena jako pátá nejhorší v lize, co se obdržených yardů týče a jedenáctá nejhorší v obdržených bodech. Jenže za těmito čísly hledejme také zmíněné tři zápasové kolapsy Falcons. Shrňme to tak, že celkově to bude nějaký podprůměr. Akorát naše ofenziva je šestá nejhorší ve skórování bodů.


Sejmout Falcons!

Zmákni to Drew!

Ve světle sehranosti, produktivity a výkonu útoku 2020 nebude výsledek zápasu až tak důležitý. Avšak výhra čestným způsobem se vždy počítá a potěší. Každý sportovec chce vyhrávat a úspěchy nakopnou vždycky více než prohry. Priorita jedna ale tento rok byla, je a bude vzestupný chod celé ofenzivy a speciálně výkony Drew Locka.

Drew Lock a jeho školka musí najít svoje momentum dříve než na konci zápasu a předvést nám a trenérům, že si proti jedné z horších obran umí poradit a vytvořit si příležitosti ke skórování. A taky jich využít.

Před zraněnou obranou Denveru dnes bude stát jedna z největších výzev, které v dnešní NFL jsou. Nejvíce by mě tak potěšilo, kdyby tuto neděli útok splatil obraně jejich obětavost a bojovnost z dosavadního průběhu ligy a udržel nás ve hře, byť třeba obrana inkasuje od Falcons body.

Naše sezóna v kostce. Vzdor lazaretu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář