Výhra! Denver Broncos at Carolina Panthers 32 – 27.

Méně typický zápas byste jen těžko hledali. Útok šlapal. Speciální týmy skórovaly. McManus netrefoval potvrzení za jeden bod a obrana v druhém poločase nestíhala.

Na průběhu zápasu měla dozajista vliv marodka obou týmů. Zatímco Panthers chyběl halvně elitní RB Christian McCaffrey spolu se skvělým WR Moorem, tak u nás to byl seznam jak předvánoční nákup v Kauflandu. Když pominu ty dlouhodobě zraněné (Miller,…), tak dnes chyběli Bolles, Fant (oba nemoc, Fant to zkusil ale nešlo to), Bouyé, Callahan, Bassey. Do toho se hned zranili i další dva CB Dawson s Tolliverem. Na výkonu obrany byla oslabení znát především.

Změna útočného schématu využila ofenzivní potenciál

Budu citovat sám sebe z preview k dnešnímu zápasu: „Z dnešního utkání bych si jako každý fanoušek přál zaslouženou výhru po kvalitním výkonu celého týmu zvláště útoku. Něco jako Drew Lock 220+ yardů vzduchem a hlavně žádné íčko, 100+ běhových yardů. Obrana získá dvě íčka a fumble, max 15 obdržených bodů.“ Pravda ta obrana mi úplně nevyšla, ale daleko jsem učitě nebyl. A není to naposled, co si v dnešním review přihřeju polívčičku.

A proč to odkládat. Za nejlepším zápasem Lockovy kariéry, který se zapíše i mezi statisticky výrazné zápasy v dějinách Broncos byl game plan, po kterém jsem už nějakou dobu volal. Vy co čtete moje články jste mi svědkem.

Hráli jsme komplementární hru. Netlačili jsme Locka do 40+ pasů za zápas a naopak jsme si výrazně pomohli pozemní hrou. 27 pasových her, 24 pozemních her (plus 6 Lockových běhů). Po zemi to šlo už pár zápasů v řadě a musím pochválit naše trenéry, že se po několika marných zápasech měsíc zpátky na tuto složku zaměřili a dokázali pomoci našim Running Backům.

Opět se dařilo Melvinu Gordonovi a byť mám Lindsayho strašně rád, tak v druhém zápase za sebou opanoval náš backfield právě Gordon. 13 carries pro 68 yardů s průměrem 5,2 yardů na běh. Lindsay 11 běhů pro 24 yardů s průměrem 2,2 yardu na běh. Ale pozor, když nás Panthers přikovali těsně před koncem zápasu k vlastní end zóně, dostal míč do ruky právě Lindsay, jelikož za svou kariéru nemá ještě žádný fumble (ťuk ťuk ťuk) a tahle spolehlivost pro nás byla zcela zásadní v kritické chvíli.

KJ Hamler po TD. Dnes byly dva.

Chvíli to trvalo, ale konečně jsme Lockovi naordinovali kratší jistější přihrávky, což mělo hned několik efektů. Naši playmakeři dostali možnost předvést co umí v otevřeném prostoru. Panthers do druhého poločasu nastoupili s defenzivními backy blíže LoS a otevřeli tak zadní část hřiště, který jim dvěma TD provětral Hamler. Konečně jsme na tyto dlouhé bally použili nejrychlejšího hráče sestavy. Na kratší vzdálenosti Lock své cíle trefoval spolehlivěji. Pomohlo mu to chytnout sebevědomí, rytmus a dařilo se tím prodlužovat drivy. V neposlední řadě jsme tím méně riskovali ztrátu míče a tak se po osmi zápasech podařilo zahrát zápas bez interceptionu.

Trochu jsme převrátili koncept ze zápasů v úvodu sezóny, kdy jsme chtěli dlouhou hrou vytvořit prostor na krátkou a střední hru a pro RB. To se nám ovšem nedařilo. Tak to Shumur obrátil. Krátkou hrou vytvořil prostor pro dlouhé míče.

KJ si ukázkově pohlídal balń v souboji s obráncem.

Panthers očekávaně přistupovali k blitzům, aby dostal našeho QB pod tlak. A my jsme konečně kontrovali pomocí screenů, kterými jsme připisovali nemalé zisky a ono se Defenzivnímu koordinátorovi Panthers hned hůře ty blitzy hlásily, když v nich několikrát ztratili první down i více.


Return TD po pěti letech!

Oslava Diontaeho Spencera

První překvapení zápasu se však odehrálo hned při prvním puntu domácích, kdy jim míč 83 yardů do end zóny vrátil po zranění se vrátivší Diontae Spencer. Po pěti letech jsme si tak připsali TD z returnu (Omar Bolden 2015 9.týden). Úspěšná hra Speciálních týmu tak předznamenala netypický zápas Broncos.

Mimochodem v první čtvrtině zápasu sice padlo zmíněných šest bodů, ale jinak týmy předvedly 5 puntů. Dva my, tři domácí.

Netradiční pohled na return Diontae Spencera. Tak co, kdo byste ho chytli?

https://www.facebook.com/Broncos/videos/1665366733644001/


Obrana obdržela body, ale zahrála další dobrý zápas

Na obrázku dva sacky. Attaochu a Parks.

V první polovině utkání naše obrana povolila jen 88 yardů. Parádní výkon, na který ovšem v poločase našla Carolina recept a po prvním nevydařeném drivu druhé půle následně zaznamenali 4 drivy s body. Popořadě FG, TD, FG, TD. Naše obrana krvácela jak po zemi, tak ve vzduchu a nebyli jsme schopni na hřišti Panthers zastavit. V této fázi zápasu jsme se nebyli schopni dostat na Teddy Bridgewatera a vyvést jej z rytmu a ten nás trestal jednou přesnou kompletací za druhou. Přítrž jeho řádění jsme udělali až v posledním drivu Caroliny za stavu 32 – 27, kdy si klíčový sack připsal Dre’Mont Jones. Další klíčový zákrok měl při čtvrtém downu DeVante Bausby, který složil WR Samuela před ziskem prvního downu.

4 sacky – Will Parks, Dre’Mont Jones, Jeremiah Attaochu, DeMarcus Walker. I náhradníci umí hrát fotbal.

Naši safety si užili parádní den. Kareem Jackson i Justin Simmons si každý připsali 7 samostatných skládek. Navrátilec Will Parks 6 samostatných skládek korunoval sackem a skládkou pro ztrátu. Snad u týmu můj oblíbenec zůstane. Všimněte si, že tito tři safety vedli náš tým v počtu skládek. Dalšími dvěma byli corneři Bausby (5) a Ojemudia (5). Nebývá to obvyklé. Většinou v této statistice bývají nejvýše Inside LineBackeři. Tady vidíte, jak se práce našich ILB s oslabením Defenzivní linie změnila a jaké nároky na čtení hry klademe na defenzivní backy. Nezbývá než pochválit práci Vica fangia a hlavně DC Eda Donatella, který je specialistou na secondary a který se konečně po šesti zápasech vynechaných díky nákaze COVIDem-19 vrátil k týmu.

Smekám před tím, jak dokáže Fangio z hráčsky oslabené defenzivy vydupat podobné výkony.


Nejlepší zápas Drew Locka v dosavadní kariéře

Not bad

Tak na koncert útoku jsme si museli počkat až do 14. týdne. Drew Lock dnes zahrál skvěle a byť nebyl jeho výkon perfektní umlčel alespoň do příštího týdne své kritiky, včetně mě. Zasloužil si to.

K jeho výkonu se samozřejmě ještě dostanu avšak na čestném úvodním místě míří mé třetí (čtvrté) trenérské poplácání po zádech za koučem OL Mikem Munchakem. Na OL se běžně zapomíná, ale OL má nedílný podíl na výsledcích zápasů a také dnešní výhře. Museli jsme se obejít hned bez tří starterů a tak obrovská pochvala míří za prací Ofenzivní linie. Bolles onemocněl a jsem rád, že za jeho první profi absencí ve čtyřech letech nestojí zranění. Za RG Grahama Glasgowa nastoupil Austin Schlottmann, který byl pro zranění střídán nováčkem Netanem Mutim. Demar Dotson, který byl na pravém tacklu spolehlivý, do utkání nenastoupil a hrál na tomto postě další navrátilec Elijah Wilkinson. Pravděpodobně dostal Elijah přednost před 35-letým Demarem, abychom mohli kvalitu jeho hry posoudit pro další působení v Broncos.

Ano, mladá front seven Panthers není elitní, ale také nepatří k nejslabším. Defenziva Caroliny patří k respektovanému průměru NFL. A nesehraná Ofenzivní lajna se dvěma nováčky, z nichž jeden prakticky debutoval, inkasovala jediný sack a Gordonovi pomohla k 5,2 yardů na běh. S tím můžeme žít.

Drew Lock dnes odehrál nejlepší utkání v profi kariéře. Odborníci i fanoušci jsme se už začali dívat po jeho náhradě a on nám provede toto. Je pravda, že zlepšený výkon podal už ve svých dvou minulých utkáních, ale dnes to byla jízda. A konečně také čistá jízda. Aby ale umlčel hlasy odpůrců, musí předvést ve zbylých třech utkáních další silné zápasy.

Drew Lock zkompletoval 21 z 27 přihrávek pro 280 yardů a 4 TD a 0 INT. Passer rating 149,5, což je třetí nejvyšší hodnota v dějinách Broncos. Lepší byl jen Peyton Manning (157,2 v roce 2014 proti 49ers) a John Elway (156,0 proti Cardinals v roce 1995).

Hráči Broncos se 4 TD, 0 INT a 75+% kompletací: Drew Lock, Peyton Manning (4x), John Elway, Craig Morton.

Not bad at all

V předchozích zápasech byl Lock v bottom5 co se týče úspěšnosti při dlouhých přihrávkách. Dnes 3/3 pro 117 yardů a 2 TD u přihrávek mířících dál než 20+ yardů. Nestalo by se to, kdyby před tím Lock se Shurmurem neměli sérii povedených kratších her. Navíc agresivní použití rychlíka Hamlera zamotá (konečně) defenzivním koordinátorům soupeřů hlavu.

Lock dnešní představení potřeboval jako sůl. Bylo vidět, že když se mu game plan více přizpůsobí, že z něj může být kvalitní starter, byť jsme se strachu z mnoha íček samozřejmě nezbavili. Zdaleka jsme laťku „Franchise QuarterBack“ nepřeskočili. Dvě minely na volné receivery, jedna příliš krátká a druhá příliš vysoká, připomínají další práci, kterou musí Lock udělat.

Otázkou, kterou připomněl jeden z diskutujících na discordu je samozřejmě vliv příchodu nového OC Shurmura v offseason v kombinaci s kraťounkou přípravou bez preseason zápasů. Do toho přišlo zranění v druhém týdnu proti Steelers. Chybí mu WR1 Sutton. Lock tak hraje se dvěma WR nováčky, spolehlivým WR Patrickem. A dnes bez Noaha Fanta s blokujícím TE Vannettem a před sezónou škrtlým TE Fumagallim… A tlak v hlavě, že hrajete o bytí a nebytí v něčem co milujete.

Drew Lock o radách Bretta Rypiena: „Ryp mi každý týden říká, že big plays přijdou samy. Říká mi, že jsem dobrý hráč ale mám nejdřív dělat svou práci ty první dvě tři čtvrtky a ve třetí, čtvrté čtvrtině bude nutné hrát daleko a ty takové míče umíš. Hrej big plays, když tam jsou, ale netlač na ně.“

A Lock pokračoval: „QB trenér Mike Shula a OC Shurmur mi to celý týden tlačí do hlavy a pracovali jsme na tom každý trénink. Myslím, že konečně cítím a vidím, co udělat s míčem, když se situace nevyvine dobře. John Elway mi říká, ať netlačím na pilu a že přesně takové míče jsou pak ty, které byste vzal ihned zpět. Je to na pytel (It sucks), protože to jsou zároveň míče, které chcete uhrát tak strašně strašně moc. chcete vyhrát tak strašně moc, že děláte věci, které nejsou tak úplně vámi. A tomto smyslu se mě trenéři snaží vést.“

To se dobře čte takhle po vyhraném zápase. Uvidíme však, jak to bude vypadat příští týden (Bills) a ten další (Chargers) a ten další (Raiders).

Dnes a zatím právě jen dnes mě spolupráce Locka a Shurmura přesvědčila o tom, že mají dostat další rok kontinuální spolupráce. V příštím týdnu proti Bills může být vše jinak, ale ten pocit, kdy neviselo vše na bojovné obraně, ale útok tam s lehkostí sypal body jeden za druhým byl skvělý. No kdo z vás si ho neužil?


Jeudy a Hamler, Hamler a Jeudy

Pokud tihle dva naši nováčci zůstanou zdraví a nepotká je nečekaný pokles výkonnosti, máme se na co těšit. Hamler je parádní rychlík, co nám po letech zase pomůže roztáhnout hřiště a po dnešním představení jej budou muset obránci respektovat. Je na Shurmurovi a Lockovi a by si tento respekt udrželi a pomohli si tím uvolnit hřiště ve střední a krátké vzdálenosti. Přitom KJ hrál v dosavadním průběhu sezóny velmi slibně i v těchto lokalitách či různých bězích.

Zajímavý byl popis situacce kolem prvního TD. Tuto situaci naši hráči několikrát nacvičovali v tréninku. Lock vyhodnocuje první read Jeudyho, jestli po něm půjde taky safety a když ano, volí Hamlera. Ani jednou v tréninku však nešel míč na KJ a tak byl v utkání dost překvapený, že míč letí jeho směrem. Tato situace ale krásně ukazuje nutnost hrát vždy naplno, i když tak trochu nepočítáte s tím, že míč půjde vaším směrem.

Mimochodem, Hamlerova milovaná máma jeho první TD prospala, tak snad tuto dvojičku už ne.

Jerry se v týdnu vykecal na twitteru, ale dnes snad nebude nespokojen. Porce cílených míčů mu pravda sice klesla, ale zato se zpřesnila a jeho QB mu alespoň pro dnešek předvedl, že to s ním není tak mizerné.

Zaujaly mě dnes tři Jerryho situace. Jedna je dozajista highlightem zápasu, kdy si skvělým pohybem poslal obránce na párek a pak dostal míč tak volný, že se musel sám bát. Ještě před touto situací jsme zachraňovali drive při třetím downu, Lock scrambloval doprava a našel rovnoběžně běžícího Jeudyho, který se musel o catch „poprat“. Ve třetí situaci zafungoval Jeudy jako návnada, když se ve středu pole křížil s Patrickem a stáhl na sebe pozornost hned tří obránců, kteří nebyli už schopni na Tima reagovat.


Týmový výkon se neobešel bez zajímavých individuálních výkonů

Netradičně začnu někým jiným než jsou hráči. Vic Fangio prokázal, že umí z defenzivy dostat maximum.

Pat Shurmur ukázal, že i on umí ustoupit ze své oblíbené hry, aby tým a mladého QB posunul správným směrem.

Tým seskládaný Johnem Elwayem má letos zajímavou hloubku kádru se kterým mohou trenéři pracovat. Elway má slušný talent najít použitelné hráče i mezi těmi ne tak zářivými. Po SB50 výprodejích a tápání v následujících letech, to je dobrá zpráva, která nám umožní být na draftu flexibilní. Pokud ovšem Drew Lock napodobí svůj dnešní výkon i v následujících zápasech.

Ojemudia, Bausby, Parks odehráli v naší zraněné secondary kvalitní zápas. Nováček Ojemudia, 13x cutnutý Bausby i v prvním letošním zápase hrající Parks zahráli dobře, když to bylo potřeba.

KJ Hamler 2/3 pro 2 TD a 86 yardů. Tenhle rychlík zatím hrál spíše blíž LoS a obstál. Když ho ale vypustíme do prostoru, dějí se věci. Parádní návrat po citelném dropu minulý týden.

Tight Endi Troy Fumagalli a Nick Vannett měli povedený zápas. Troy měl 4 zachycení pro 53 yardů, nick 4 pro 20 yardů a TD. Troy byl po skvělém screenu od vlastního TD dva yardy, jeho práci dokončil Tim Patrick.

Tim Patrick těžce přesahuje svou smlouvu a je naší hlavní zbraní v red zone. Dnes šestý TD.

Will Parks 6 skládek, 1 sack, 1 skládka pro ztrátu a 1 QB hit. Vítej zpátky Wille!

DeMarcus Walker má pod Fangiem 8,5 sacku ve 20 zápasech. Pod Josephem to byly 2 sacky ve 13 zápasech.

G Netane Muti měl velmi slibný debut na pravém guardu. Připomenu, že Muti byl „papírově“ hodnocen v top50 pro letošní draft a do 6.kola (181) jej srazily zranění.

Pull Netane Mutiho pro další první down

Abychom jen nechválili, tak sem na konec review schovám dvě negativa. Brandon McManus netrefil dvě potvrzení za jeden bod. Nevídané. Nevím jestli jste si všimli, ale já mám fakt dojem že McManus hraje skvěle, když se týmu nedaří a když jo, dělá chyby.

Ta druhá špatná zpráva je, že jsme si v draft pořadí pohoršili. Čert to vem.


Go Broncos Go!

Před Drew Lockem a celým týmem je ještě spousta práce, ale ta se dělá líp když vyhrajete proti favorizovanému soupeři. Dnešní týmový výkon potvrdil vzestupnou tendenci Broncos a my, jeho fandové, můžeme doufat, že půjde i nadále o setrvalý trend, který nám Bills úplně nerozboří. Užijme si vítěznou náladu a za týden u dalšího představení zase Go Broncos Go!

Go Broncos Go!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidat komentář